Futbalisti Slovenska sa radujú po zápase. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nebude to ľahké, varuje Bellingham. Chceme ísť ďalej, hovorí tréner Slovákov Calzona pred zápasom s Anglickom

27.06.2024, 22:30
  • Anglicko ako víťaz skupiny C vyzve tretí tím skupín E, v ktorom všetky tímy Belgicko, Rumunsko, Slovensko a Ukrajina mali po štyroch bodoch. O poradí rozhodol rozdiel v skóre.
  • V osemfinále majstrovstiev Európy sú Slováci druhýkrát v histórii. Na predchádzajúcom Eure 2021 nám postup unikol len o skóre, v roku 2016 sme boli najlepší tímom z tretích miest.
  • Angličania majú tendenciu svojho osemfinálového protivníka podceňovať.

Keď sa anglický stredopoliar Jude Bellingham vo štvrtok dopoludnia ohlásil z obrazovky v priamom prenose novinárom, ešte ani netušil, že jeho tím v osemfinále majstrovstiev Európy narazí na Slovensko. „Kým ste to nepovedali, tak som to nevedel,“ reagoval s úsmevom na zmienku moderátora.

O súperovi Anglicka sa rozhodlo až v stredu pred polnocou, kedy sa dohrali posledné zápasy skupinovej fázy. V tom čase Bellingham už možno spal.

image

Ronaldo sa po zápase s Gruzínskom tesne vyhol stretu s fanúšikom, ktorý vyskočil z hľadiska

Tiež to môže ukazovať na to, že Angličania majú tendenciu svojho osemfinálového protivníka podceňovať. Veď napríklad verejnoprávne médium BBC z ľavého obrancu Davida Hancka urobilo „robustného stopéra Henka“.

Bellingham však vzápätí o súperovi predsa len hovoril s rešpektom.

Angličania nás nepodceňujú

„Myslím, že v tejto fáze turnaja sú všetky zápasy ťažké. Keď sa fanúšikovia pozrú na žreb a uvidia tam Slovensko, tak si môžu myslieť, že to pre nás bude ľahké. Ale tak to rozhodne nie je,“ zdôraznil Bellingham.

„Môže to byť zaujímavý zápas, o tom som presvedčený. Máme kvalitu na to, aby sme ich porazili, aj keď vieme, že v skupine sme nedosiahli úroveň, na ktorej by sme chceli byť.“

image

Prekliaty kanonier, najdrahší hráč na svete či nevýrazný zlatý chlapec. Angličania sa na Slovensko tešia

Anglicko ako víťaz skupiny C vyzve tretí tím skupín E, v ktorom všetky tímy Belgicko, Rumunsko, Slovensko a Ukrajina mali po štyroch bodoch. O poradí rozhodol rozdiel v skóre.

"Škoda, že sme nepostúpili z prvej priečky, aby sme narazili na prijateľnejšieho súpera," povedal novinárom Dávid Hancko. Ak by Slováci v záverečnom dueli v skupine zdolali Rumunov, šli by proti Holanďanom.

Ale aj keby Gruzínci v skupine F senzačne nezdolali Portugalcov, narazili by Slováci na Španielsko, ktoré ako jediné na turnaji vyhralo všetky tri zápasy a zo všetkých favoritov zatiaľ vyzerá najlepšie.

Calzone chce ísť ďalej

„Osmifinále je úžasné. Pred zápasom s Rumunskom nám tréner hovoril, že to je práve ten zápas, v ktorom máme ukázať, kam sme sa posunuli, či sme urobili krok dopredu, alebo zostaneme mužstvom, ktoré to nezvládne,“ poznamenal Hancko. „A ak by som si mal vybrať medzi Anglickom a Španielskom, tak radšej Anglicko.“

V osemfinále majstrovstiev Európy sú Slováci druhýkrát v histórii. Na predchádzajúcom Eure 2021 nám postup unikol len o skóre, v roku 2016 sme boli najlepší tímom z tretích miest, ale v boji o štvrťfinále sme podľahli Nemecku 0:3.

image

Prestížny turnaj konského póla: Farrier’s Arena Polo Cup by Porsche

„Som spokojný. Postúpili sme a k tomu sme predviedli aj dobrý výkon. Z toho mám veľkú radosť,“ povedal Francesco Calzona, taliansky kouč Slovenska.

„Postup do osemfinále potvrdzuje dobre zvládnutú kvalifikáciu. Som na mužstvo hrdý. A keď hráme dobrý futbal, z toho mám ešte väčšiu radosť, aj keď pár výsledkov ideálnych nebolo.“

A  Anglicko? „Urobím všetko preto, aby sme predviedli ďalší vynikajúci výkon a potešili fanúšikov. Sme v osemfinále, ale chceme ísť ešte ďalej. Bez ohľadu na súpera,“ zdôraznil Calzona. Keď o tom na tlačovej konferencii po zápase s Rumunskom hovoril, ešte súpera vedieť nemohol.

01 - Modified: 2024-06-27 15:02:56 - Feat.: 1 - Title: Ronaldo sa po zápase s Gruzínskom tesne vyhol stretu s fanúšikom, ktorý vyskočil z hľadiska 02 - Modified: 2024-06-27 13:50:20 - Feat.: 1 - Title: Prekliaty kanonier, najdrahší hráč na svete či nevýrazný zlatý chlapec. Angličania sa na Slovensko tešia 03 - Modified: 2024-06-27 12:47:58 - Feat.: 0 - Title: Prestížny turnaj konského póla: Farrier’s Arena Polo Cup by Porsche
01 - Modified: 2024-07-01 12:26:58 - Feat.: - Title: Euforické stavy a "tajný" tromf na lavičke. Aký odkaz zanechali Slováci na Eure? 02 - Modified: 2024-07-01 07:25:45 - Feat.: - Title: Reakcie zahraničných médií: Slováci boli lepším tímom, Anglicko odvrátilo hanbu 03 - Modified: 2024-06-30 21:04:34 - Feat.: - Title: EURO 2024: Španieli postupujú do štvrťfinále, nad Gruzínskom triumfovali 4:1 04 - Modified: 2024-06-30 21:56:30 - Feat.: - Title: EURO 2024: Slováci boli jednu minútu od obrovskej senzácie, tlak Anglicka však nezvládli a skončili 05 - Modified: 2024-06-30 18:22:08 - Feat.: - Title: EURO: Zápas Slovensko - Anglicko sledujeme online
menuLevel = 2, menuRoute = sport/euro-2024, menuAlias = euro-2024, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
01. júl 2024 14:27