StoryEditor

1. kolo prezidentských volieb v Česku

13.01.2023, 16:05
1. kolo prezidentských volieb v Česku
22:08

Petr Pavel dosiahol najlepší výsledok v prvom kole tohtoročnej prezidentskej voľby z okrskov v Česku v domovskom Černoučku na Litoměřicku, kde dosiahol 81,61 percenta hlasov. Andrej Babiš zaznamenal najvyššiu podporu v Milhostove na Chebsku, tam získal 84,67 percenta.

21:37

„Andrej Babiš je neriadená strela, nemôžeme určiť, čo bude robiť. Ľudia, ktorí sa s ním stretnú, majú pocit, že prisadajú k úspešnému. To je tá jeho lesť,“ povedala odborníčka na neverbálnu komunikáciu Noemi Zárubová ku kampani Andreja Babiša.

21:15

„Stratégiu Petra Pavla by som v aktuálnej chvíli nepovažoval za ideálnu. Svoj defenzívny štýl musí Pavel doplniť o vyvracanie nepravdivých informácií, ktoré sa naň budú hrnúť,“ povedal politológ Ľubomír Kopeček z fakulty sociálnych štúdií v Brne vo vysielaní ČT a zhodnotil tak doterajšie vystupovanie víťaza prvého kola Petra Pavla.

20:45

Víťaz prvého kola českých prezidentských volieb Petr Pavel chce byť pred druhým kolom volieb o dva týždne sám sebou a nehodlá sa meniť, aby sa niekomu zapáčil. Vyhlásil to v sobotu večer na svojom volebnom štábe.

20:08

Petr Pavel bude v súboji s Babišom favoritom, zhodujú sa The Financial Times a Politico. Podľa bruselského webu by bolo Pavlovo víťazstvo dobrou správou pre EÚ.

20:06

Petr Pavel získal najviac hlasov v hlavnom meste Praha, v Stredočeskom, Libereckom, Královohradeckom a Juhomoravskom kraji. V ostatných českých krajoch vyhral prvé kolo jeho súper Andrej Babiš.

20:05

Výsledok prvého kola volieb bol veľmi tesný, pričom Pavel predbehol Babiša až tesne pred koncom prezidentského súboja po sčítaní hlasov z veľkých miest. Pavel napokon vyhral prvé kolo so ziskom 35,4 percenta hlasov a získal iba o 22.843 hlasov viac ako Babiš, ktorému odovzdalo hlas 34,99 percenta voličov.  

19:46

Víťaz prvého kola Pavel získal 1,975 milióna hlasov, zhruba o 10 500 menej ako pred piatimi rokmi Zeman. Za ním napriek rekordnej účasti zaostal aj percentuálne.

19:11

Petrovi Pavlovi som prišiel zagratulovať k výsledku a vyjadriť podporu. Taktiku sme zatiaľ nedohadovali, uviedol to Marek Hilšer pri odchode z volebného štábu Petra Pavla.

19:06

Predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová považuje za jednu z dôležitých správ veľkú volebnú účasť. Chce oceniť každého, kto prišiel k voľbám a verí, že ľudia prídu aj k druhému kolu.

18:53

Nemecké médiá postup Babiša a Pavla do druhého kola voľby nepovažujú za prekvapenie. Saský denník sa ale pozastavil nad slabým výsledkom Nerudovej.

18:42

Podľa Nerudovej výsledok ukázal, že Česko ešte zrejme nie je pripravené na prezidentku. Vidí za ním ale hlavne strach z Babišovho zvolenia hlavou štátu.

18:27

Neoficiálny víťaz prvého kola českých prezidentských volieb, generál Petr Pavel, získal najviac hlasov aj v dvoch zvláštnych volebných okrskoch, v ktorých mohli českí občania voliť na Slovensku.

18:17

V Prahe zvíťazil v prvom kole prezidentských volieb Petr Pavel, ktorému odovzdalo hlas 51,02 percenta voličov. Druhý je podľa údajov Českého štatistického úradu bývalý premiér a predseda hnutia ANO Andrej Babiš s 20,09 percenta hlasov. Tretia je bývalá rektorka Mendelovej univerzity Danuša Nerudová, ktorú volilo 14,55 percenta ľudí. K volebným urnám prišlo 70,95 percenta voličov.

18:07

Nerudová po stretnutí s Pavlom povedala, že sa v pondelok dohodnú na konkrétnej podobe jej podpory. Dodala, že všetky formy podpory sú otvorené.

18:00

Neúspešný kandidát na prezidenta Českej republiky Pavel Fischer vyjadril podporu Petrovi Pavlovi. Ešte v priebehu soboty zamieri do jeho volebného štábu.

17:44

Po sčítaní 99,95 percenta hlasov víťazí Petr Pavel s 35,39 percenta, druhý je Andrej Babiš s 35 percentami.

17:42

Na otázku, či v kampani pred druhým kolom spolu niekam vyrazia Pavel odpovedal, že možno s Nerudovou pôjdu na kávu. Obaja sa tomu potom zasmiali.

Nerudová na sociálnej sieti napísala, že v druhom kole pôjde o veľa. "Aby sme si udržali nádej na lepšiu budúcnosť, musíme prísť znova a postaviť sa lžiam a nenávisti," uviedla Nerudová.
 

17:41

Do volebného štábu Petra Pavla prišla porazená kandidátka Danuše Nerudová s manželom. Pavlovi hneď pri príchode zagratulovala k postupu do druhého kola.

17:38

„Ak bude na Hrade Pavel, tak je to samozrejme nominant vlády a nebude to dobré pre našich občanov. Myslím si, že tam bude vykonávať len vôľu vlády, svojich sponzorov a možno niekoho iného,“ povedal Babiš na tlačovej konferencii. Zároveň oznámil, že má informácie, že sa chystá komplot, ktorý ho bude spájať s KGB.

17:27

Výsledok je celkom nečakaný. Osobne som si dal taký plán - postúpiť do druhého kola, mať viac hlasov ako hnutie ANO pri parlamentných volbách. Len ma trošku mrzí, že som považovaný za zlo. Venoval som tejto krajine desať rokov svojho života v prospech ľudí. Nemusel som ísť do politiky,“ povedal vo svojom volebnom štábe novinárom Babiš.

17:16

Petr Pavel vyhlásil, že v kampani pred druhým kolom sa chce zamerať na ľudí, ktorí sú zo súčasnej spoločenskej situácie nešťastní a dopadajú na nich krízy. "Cesta z ich frustrácie nevedie smerom k Andrejovi Babišovi," povedal Pavel.
 

17:15

Na to, že podľa Andreja Babiša nemám skúsenosti s politikou, tento výsledok nie je zlý. Vo svojom volebnom štábe to povedal kandidát na českého prezidenta Petr Pavel po tom, čo po spočítavaní 99 percent hlasov v sobotu podvečer tesne predstihol českého expremiéra

16:48

Tohtoročná účasť v prvom kole je najvyššia zo všetkých doterajších prezidentských volieb. Historicky je to v Česku tretia najvyššia účasť po voľbách do Snemovne 1996 a 1998.

16:39

Petr Pavel predbehol Andreja Babiša a aktuálne je podľa priebežných výsledkov na prvom mieste. Do druhého kola postupujú obaja kandidáti.

16:28

Po spočítaní viac ako 98 percent všetkých okrskov vedú tesný súboj o prvé miesto Andrej Babiš a Petr Pavel. Babiš, ktorého náskok sa scvrkáva, získal podľa priebežných výsledkov 35,29 percenta hlasov, Pavel zatiaľ 35,08 percenta.

16:26

Kandidátka na prezidentku Českej republiky Danuše Nerudová v sobotu v prejave uviedla, že je zaskočená podporou a to, že skončila tretia, nič neznamená, lebo pootvorila dvere ďalším, čo prídu po nej. Vyjadrila sa tak na tlačovej konferencii po zverejnení predbežných výsledkov prvého kola volieb

16:21

Vo všetkých juhomoravských okresných mestách vyhral Babiš pred Pavlom, tretia skončila Nerudová. Najviac percent získal Babiš v Hodoníne a Znojme.

16:02

Na 4. mieste skončí podľa priebežných výsledkov kandidát Pavel Fischer so ziskom cez 6 percent hlasov. Na tlačovej konferencii Fischer vyhlásil, že v druhom kole má jeho plnú podporu Petr Pavel.

15:57

Je tu veľké zlo a volá sa Andrej Babiš. Musíme to zlo poraziť. Chcem pogratulovať demokratickému víťazovi Petrovi Pavlovi. Budeme spolu hovoriť o tom, aké sú možnosti,“ povedala Danuše Nerudová.

15:56

Novinárom sa pred štvrtou hodinou popoludní otvorili priestory, kde sledujú výsledky svojho šéfa Andreja Babiša samotní politici hnutia ÁNO. Pije sa víno, nálada v štábe je zatiaľ výborná.

15:42

Po sčítaní vyše 75 percent hlasov postupujú do druhého kola českých prezidentských volieb Andrej Babiš a Petr Pavel.

15:36

Na ambasáde v Bratislave volilo českého prezidenta 594 Čechov, viac ako polovica z nich dala svoj hlas Pavlovi.

15:31

 "Blížime sa k záveru prvého polčasu a rozhodne nie je dôvod oslavovať, skôr je dôvod začať druhý polčas, ktorý bude náročnejší než ten prvý," povedal Petr Pavel. Ak postúpi, tak sa na druhé kolo teší.
Pavel sa tiež poďakoval svojim protikandidátom za férovú kampaň. "Aj keď to občas zaiskrilo, tak bola vedená väčšinou korektne," dodal Pavel.

15:24

Zatiaľ nie je dôvod oslavovať, druhý polčas bude náročnejší. Na tlačovej konferencii to povedal kandidát na prezidenta Petr Pavel. 

"Veľmi si vážim záujmu, chcel by som poďakovať všetkým, ktorí prišli k voľbám," povedal Pavel s tým, že o výsledkoch bude hovoriť až potom, keď budú známe.

15:11

Po spočítaní viac ako 50 percent okrskov stále vedie Andrej Babiš (38,07 percenta) a Petr Pavel (32,45), ktorí s najväčšou pravdepodobnosťou postúpia do druhého kola. Danuše Nerudová (13,71) je s veľkým odstupom na treťom mieste. Priebežné výsledky z Prahy a väčších miest tento rozdiel potvrdzujú, čo znamená, že zmena na pozícii postupujúcich už nenastane.

14:57

Veľká volebná účasť môže s výsledkom veľmi zamávať. "Už v tejto chvíli som veľmi spokojná, pretože žiadna žena nebola na mojom mieste."

Po príchode do svojho volebného štábu po ukončení prvého kola prezidentských volieb v Českej republike to uviedla kandidátka Danuše Nerudová.

14:44

Spočítaných je už viac ako 10 percent všetkých okrskov. Na prvom mieste je stále Andrej Babiš so ziskom 39,04 percenta hlasov, druhý je Petr Pavel, ktorý priebežne získal viac ako 31 percent hlasov. Danuše Nerudová je aktuálne tretia (13,80 percenta hlasov). 

14:38

Tohtoročné voľby hlavy štátu ovplyvnila obava ľudí z toho, že zvíťazí bývalý premiér Andrej Babiš, povedal novinárom po príchode do štábu senátor Marek Hilšer.

14:31

Po spočítaní vyše jedného percenta všetkých okrskov vedie Andrej Babiš so ziskom 40,08 percenta hlasov, druhý je Petr Pavel (29,84 percenta). Danuše Nerudová zatiaľ výrazne zaostáva, keď ju podľa priebežných výsledkov volilo necelých 14 percent voličov. Konečné výsledku sa budú líšiť, keďže zatiaľ sú spočítané len menšie obce.

14:18

Stránky Českého statistického úradu čelili hackerskému útoku. Úrad potvrdil zvýšený počet prístupov na svoj web, obmedzil preto jeho dostupnosť zo zahraničia. Sčítanie hlasov to neovplyvní.

14:11

Danuše Nerudová dorazila do volebného štábu. V sprievode manžela, synov a ochranky uvítala priaznivcov a dobrovoľníkov. Tí ju uvítali potleskom.

13:59

V Česku sa o 14.00 hod. skončilo prvé kolo prezidentských volieb. Čaká sa na výsledky.

13:37

Do štábu predsedu hnutia ANO Andreja Babiša má akreditáciu asi 180 novinárov. Okolo jednej hodiny popoludní z nich sedí v sále Centra pohybovej medicíny Pavla Kolářa zhruba stovka. Bývalý premiér má na miesto doraziť okolo 16.00 hod.

13:36

Danuše Nerudová na Twitteri upozorňuje na poslednú možnosť voliť. „Prvý volebný deň som si užila,“ píše.

13:03

Politológ Tomáš Lebeda upozornil, že účasť voličov zvykne byť v prvom kole vyššia než v druhom aj preto, že voliči neúspešných kandidátov už nemajú motiváciu ísť voliť znovu.

"Zaujímavé je, že v roku 2018 prišlo k nárastu. Bolo to zhruba zo 62 percent na 66,6. Tento nárast bol pravdepodobne jedným z dôvodov, prečo dokázal Miloš Zeman uspieť. Dokázal medzi prvým a druhým kolom zmobilizovať voličov," uviedol Lebeda.

12:59

Volebná účasť v českých prezidentských voľbách dosahovala v sobotu dopoludnia 50 až 55 percent. V niektorých okresoch už odvolilo cez 60 percent voličov a volebná účasť tam bola vyššia než v prechádzajúcich voľbách v roku 2018

12:59

Na českom zastupiteľskom úrade v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev pokračuje hlasovanie v prezidentských voľbách. O ukončení poplachu informovalo české ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti Twitter.
"Po hodine bol letecký poplach ukončený a pracovníci nášho veľvyslanectva opustili kryt. Voľby v Kyjeve pokračujú," uviedol český rezort diplomacie.

12:48

Nového českého prezidenta alebo prezidentku môže vyberať 8,3 milióna oprávnených voličov. Svoj hlas okrem výnimočných prípadov musia odovzdať v jednej z viac než 14.700 volebných miestností. Ďalších 110 sa nachádza v zahraničí.

12:45

O hlasy voličov sa uchádzajú ôsmi prezidentskí kandidáti. Traja z nich sú občianskymi kandidátmi, pretože sa im podarilo vyzbierať viac než 50-tisíc podpisov od občanov.

Sú to Karel Diviš, Danuše Nerudová a Petr Pavel. Zvyšných piatich – Andreja Babiša, Jaroslava Baštu, Pavla Fischera, Marka Hilšera a Tomáša Zimu – podporili poslanci alebo senátori.

12:44

Dnes sa o 14.00 hod. zatvárajú volebné miestnosti v Česku. Výsledky 1. kola českých prezidentských volieb budú známe poobede.

16:05

Volebné miestnosti v Českej republike sa v piatok úderom 14.00 otvorili. Voľbý pokračujú druhým dňom aj v sobotu, kedy môžu voliči k urnám prísť od 8.00 do 14.00.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
19. september 2024 23:56