StoryEditor

Referendum 2023

21.01.2023, 07:01
Referendum 2023
12:19

To, čo predviedla prezidentka Zuzana Čaputová, je atentátom na demokraciu. Považovala potrebné urobiť verejné vyhlásenie, že nepôjde na referendum, povedal počas dnešnej tlačovej besedy šéf opozičnej strany Smer Robert Fico. Ten sa zároveň poďakoval všetkým ľuďom, ktorí sa na referende zúčastnili.

10:27

Prezidentka Zuzana Čaputová napriek neplatnosti sobotného referenda považuje vzhľadom na aktuálnu vnútropolitickú krízu za nevyhnutné, aby poslanci čo najskôr prijali zmenu ústavy o predčasných voľbách v parlamente. TASR o tom informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.

"Rešpektujem výsledky referenda o zmene ústavy a postoj občanov, ktorý tým vyjadrili. Jednak tých, ktorí sa na referende zúčastnili, a tiež tých, ktorí sa rozhodli svoj postoj vyjadriť neúčasťou. I keď je referendum neplatné, vzhľadom na aktuálnu vnútropolitickú krízu je nevyhnutné, aby poslanci čo najskôr prijali zmenu ústavy o predčasných voľbách v parlamente," uviedla prezidentka.

10:08

Neúspešné referendum je ponižujúci debakel Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Uviedla to predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová v reakcii na výsledky sobotného referenda.

09:43

Na referendovú otázku, či občania súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady Slovenskej republiky odpovedalo 97,51 percenta zúčastnených kladne. Nesúhlas vyjadrilo 1,54 percenta zúčastnených.

Najvyššiu účasť zaznamenali v Trenčianskom kraji s vyše 36 percentami voličov. Najmenej voličov prišlo na referendum v Bratislavskom kraji, odhlasovalo tam 21 percent voličov.

09:41

Predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz potvrdil, že všetci prítomní členovia bez výhrad podporili zápisnicu. "Referendum prebehlo v súlade so zákonom," doplnil s tým, že sa neobjavili žiadne skutočnosti, ktoré by výsledok spochybnili.

Orosz tiež upozornil, že išlo o prvé referendum od nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky, ktorý vyhlásil, že výsledkom referenda je bezprostredne záväzné rozhodnutie občanov s právnou silou ústavného zákona. Poukázal tiež na to, že aj v tomto referende bola kľúčovou skupina ľudí, ktorí svoj postoj vyjadrili neúčasťou.

09:37

Výsledky referenda sú dôkazom, že v spoločnosti nie je vôľa skracovať volebné obdobie. Hnutie OĽANO to uviedlo v reakcii na výsledky sobotňajšieho referenda. 

09:28

Referendum prebehlo v súlade so zákonom, potvrdil v nedeľu predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz. Policajný viceprezident Damián Imre zhodnotil priebeh referenda ako pokojný, polícia zaznamenala iba drobné incidenty.

09:06

Štátna volebná komisia potvrdila neplatnosť sobotného referenda o zmene Ústavy Slovenskej republiky. Zúčastnilo sa na ňom 27,25 percenta voličov. Na platnosť referenda je potrebná viac ako 50-percentná účasť.

08:13

Opozičná strana Smer avizuje na dnes o 10:30 hodine tlačovú besedu, v rámci ktorej budú jej predstavitelia reagovať na výsledky referenda. HN budú tlačovú besedu sledovať a prinesú z nej živý prenos.

08:06

Hnutie OĽANO na čele s Igorom Matovičom na sociálnej sieti Facebook píše v súvislosti s referendom o "Ficovej blamáži". "Tri roky trvajúca kampaň, ktorej výsledkom je účasť 27 percent slovenských občanov. Väčšina krajiny tak dala jasne najavo, čo si myslí o tejto zbesilej snahe Roberta Fica o beztrestnosť," napísalo hnutie.

06:30

Deviate referendum v histórii samostatnej Slovenskej republiky je podľa neoficiálnych výsledkov neplatné. Po sčítaní 97,76 percent okrskov sa na ňom zúčastnilo iba 27,41 percenta občanov oprávnených hlasovať. Na platnosť referenda je potrebná viac ako 50-percentná účasť. Priebežné neoficiálne výsledky zverejňuje štatistický úrad

00:33

Spočítané sú už takmer všetky okrsky, volebná účasť presiahla 27 percent. Ak vás zaujíma, ako dopadlo referendum vo vašom meste alebo obci, môžete si to vyhľadať tu.

23:49

Zanedlho budú spočítané všetky hlasy z referenda. Účasť zotrváva nad 27 percentami; 97,52 percenta Slovákov sa rozhodlo pre možnosť áno.

23:38

Môže sa stať, že ľudia chcú kvázi nové SDKÚ, ale Mikuláš Dzurinda toho nebude nositeľom. A z toho môže vyťažiť Richard Sulík, komentuje komentátor Hospodárskych novín Ľuboslav Kačalka.

23:31

Aktuálne je spočítaných viac ako 90 percent volebných okrskov. Priebežné percento účasti sa takmer nemení; 97,52 Slovákov hlasovalo za áno. 

23:24

Viac ako 80 percent hlasov z referenda je spočítaných. Účasť zostáva nad 27 percentami; 97,55 ľudí hlasovalo za áno.

23:14

Už v takmer 70 percentách okrskov sú spočítané hlasy z referenda. Účasť podľa priebežných údajov narástla nad 27 percent; 97,5 percenta Slovákov hlasovalo za áno.

23:06

Pravicový volič volí menej ideovo v zmysle, že líder strany koho milujem a mám rád, skôr rieši pragamaticky ekonomické a kultúrne hodnoty a chápe, že nemôže mať všetko, hovorí komentátor Hospodárskych novín Ľuboslav Kačalka

23:01

Spočítaná je už takmer polovica volebných okrskov. Účasť v referende je podľa priebežných výsledkov 26,69 percenta; 97,46 percenta ľudí hlasovalo za áno.

22:50

Vo viacerých malých obciach sú už hlasy spočítané. V niektorých bola účasť vyššia ako 50 percent.

22:48

Komentátor Hospodárskych novín Ľuboslav Kačalka v štúdiu HNtelevízie tvrdí, že prezidentka bude konať tak, aby neuškodila sama sebe. Povedal to v súvislosti s úradnickou vládou.

22:45

Komentátor Hospodárskych novín Ľuboslav Kačalka tvrdí, že koalícia má za cieľ mať voľby v septembri aj preto, aby už ľudia pocítili opatrenia, ktoré táto dočasná vláda zaviedla.

22:41

Momentálne je spočítaných 14 percent okrskov. Podľa priebežných výsledkov je účasť 25 percent, pričom 97,1 percenta Slovákov hlasovalo za áno.

22:40

Komentátor Hospodárskych novín Ľuboslav Kačalka hovorí, že Igor Matovič pritakal na hru 76-ky po svojom. "Povedal, že on bude posledný, čo to podpíše. Bol to jasný odkaz pre všetkých, že keby sa 76-ka preferovala, Matovič by chcel hrať prvé husle.

22:35

Aktuálne je účasť v referende niečo vyše 23 percent pri spočítaných necelých troch percentách okrskov.

22:28

Prvé výsledky prišli z obce Belejovce v okrese Svidník. Účasť tam presiahla 50 percent, celkovo sa na referende zúčastnilo 7 voličov.

22:20

Tým najdôležitejším hýbateľom bola pandémia, napríklad v Česku nemala opozícia takú silu, že by sa tak ostro vyhraňovali ako u nás, hovorí komentátor Hospodárskych novín Ľuboslav Kačalka.

 

22:17

Analytik Myslovič v HNtelevízii tvrdí, že nálady boli negatívnejšie v poslednej dobe. A sú ešte negatívnejšie v porovnaní s Českom, pritom riešia rovnaké problémy. "U nás to bolo ešte horšie, že sme mali vládnu krízu," hovorí Myslovič.

22:10

Analytik Myslovič tvrdí, že kampaň pred referendom bola slabá, nebolo vidieť ani bilbordy ani statusy na sociálnej sieti. Reagoval tým na to, že Hlas Petra Pellegriniho sa až tak nezapajál do referenda.

22:06

Zatvorením hlasovacích miestností sa skončilo referendum, v ktorom sa voliči mohli vyjadriť k zmene ústavy. Referendové komisie teraz sčítavajú hlasy. Oficiálne výsledky má vyhlásiť štátna volebná komisia na nedeľnej tlačovej konferencii o 9:00. Neoficiálne výsledky zverejní Štatistický úrad SR skôr, priebežne ich môžete sledovať aj na webe hnonline.sk.
Plebiscit sa podľa vyjadrení polície zaobišiel bez vážnejších incidentov. Bezproblémovo hodnotili priebeh referendového dňa aj volebné komisie naprieč Slovenskom. V niektorých obciach zaznamenali výpadky elektrickej energie, priebeh referenda to nenarušilo.

21:55

Komentátor Hospodárskych novín Ľuboslav Kačalka hovorí, že referendum nevnímali ako veľkú pozornosť, lebo nečakajú, že sa národ k niečomu vyjadrí.

21:54

Analytik Myslovič v štúdiu HNtelevízie k referendum tvrdí, že nie je možné sa diviť, že referendum nie je pre ľudí zaujímavé, podľa prieskumov je politika až na 10. mieste.

21:32

V nedeľu 22. januára o 10:30 sa uskutoční tlačová konferencia predstaviteľov strany Smer-sociálna demokracia k referendu v budove centrály strany na Súmračnej ulici v Bratislave.

21:25

Na verejný poriadok dohliada počas sobotného referenda 5570 policajtov. K jeho vážnemu narušeniu zatiaľ nedošlo. Polícia o tom informovala na sociálnej sieti.
"Policajti vykonávajú hliadkovú činnosť v okolí objektov konania referenda a usmerňujú dopravu," priblížila polícia s tým, že prijala opatrenia potrebné na pokojný priebeh referenda.
Občanov, ktorí majú informácie o možnom narušení plebiscitu, môžu kontaktovať políciu na linke 158.

20:40

Sobotné referendum v krajských mestách Nitra a Trnava je pokojné a bezproblémové. Policajti priebežne počas celého dňa monitorovali situáciu v jednotlivých okrskoch, zasahovať však nemuseli. Záujem voličov o referendum je v obidvoch mestách nízky. Hovorca Nitry Tomáš Holúbek potvrdil, že v meste sa účasť pohybuje do 30 percent. Podľa hovorkyne mesta Trnava Veroniky Majtánovej volebná účasť vo večerných hodinách dosahovala v Trnave zhruba 23 percent.
Spestrením pre volebnú okrskovú komisiu v 19. okrsku v Nitre bola volička, ktorú sprevádzal 19-mesačný papagáj Charlie. V Nitre sa môže v referende vyjadriť 63 585 oprávnených voličov. Zriadených je 72 volebných okrskov. O voľbu zo zahraničia požiadalo šesť ľudí, mesto vydalo 416 hlasovacích preukazov.
V Trnave je zapísaných 51 316 oprávnených voličov, zriadených je 25 volebných okrskov. Mesto vydalo 237 volebných preukazov.

19:11

Sobotné referendum je v okresoch Trenčianskeho a Žilinského kraja zatiaľ pokojné a bez väčších problémov. Vyplýva to z vyjadrení polície. Bezproblémový priebeh hlásia i vybrané okresné volebné komisie OVK. 
Väčšie problémy počas plebiscitu nezaznamenala polícia v Trenčianskom kraji, potvrdila pre TASR trenčianska krajská policajná hovorkyňa Katarína Kuzmová. Rovnako je to i v susednom Žilinskom kraji, doplnila žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová. 
"Problémy nezaznamenali ani v okresoch Trenčín a Ilava, ktoré má na starosti OVK pre referendum v Trenčíne," doplnila zapisovateľka komisie Iveta Bartošová. Členovia komisie podľa nej skontrolovali niekoľko okrskov počas toho, ako boli odovzdať svoj hlas v referende. "Ak bolo v jednej budove viac okrskov, pozreli ich všetky," doplnila. 

Referendum je pokojné i v okrese Žilina, okrskové komisie OVK nenahlásili žiaden problém, potvrdila Petronela Rumanová z Okresného úradu Žilina. "Doposiaľ sa členovia komisie neboli nikde pozrieť," dodala Rumanová.
Podnety či problémy nezaznamenali ani v okrese Bánovce nad Bebravou. Vedúca odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu v Bánovciach nad Bebravou Monika Hederová uviedla, že hlasovanie v plebiscite v okrese je rovnako pokojné. 

18:22

Vo volebných okrskoch vo Vysokých Tatrách volilo aj niekoľko stoviek návštevníkov regiónu. Predseda okrsku číslo 5 v Tatranskej Lomnici Róbert Jurečka pre TASR uviedol, že tam tvoria zhruba polovicu hlasujúcich.
"Chodia priebežne aj turisti, aj domáci, je to tak pol na pol. Nevedeli sme, ako referendum dopadne, aká bude účasť, ale sme celkom prekvapení, že ľudia chodia priebežne počas celého dňa. Do zhruba 15. hodiny sme už mali asi 250 hlasujúcich," zhodnotil Jurečka. Dodal, že hlasovať v referende prišli do Tatranskej Lomnice napríklad aj Bratislavčania, obyvatelia Martina či Košíc.
"Priebeh je zatiaľ pokojný, nemáme žiadne komplikácie. Lyžovačka je v plnom prúde, napadal nový sneh, čo využilo množstvo turistov. Očakávame, že keď sa zjazdovky uzatvoria, ešte k nám prídu nejakí turisti," doplnil Jurečka.

17:21

Výsledky sobotného referenda by mohli byť sčítané v nedeľu 22. 1. okolo jednej až druhej hodiny ráno. Na tlačovej konferencii by ich mali vyhlásiť o deviatej. Predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz o tom informoval na tlačovej konferencii. Polícia podľa neho dosiaľ zaznamenala iba drobné incidenty, ktoré sa podarilo vyriešiť na mieste.

Sčítavanie hlasov by sa podľa Orosza mohlo predĺžiť o dve až tri hodiny v prípade, ak by sa nepodarilo zabezpečiť internetové pripojenie v obciach, kde sa vyskytli problémy s elektrickou energiou. Zápisnice by sa tak museli spracovávať manuálne.

17:08

Sobotňajšie referendum sa do popoludnia na území Banskobystrického samosprávneho kraja BBSK zaobišlo bez incidentov, ktoré by narušili jeho priebeh. Účasť v plebiscite je na území kraja zatiaľ pomerne nízka. Pre TASR to skonštatovali jednotlivé okresné volebné komisie.
Pokojný priebeh referenda na území Banskobystrického kraja konštatovala aj hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Petra Kováčiková. Polícia podľa jej slov neeviduje žiadne narušenie hlasovania.

Na Horehroní odhaduje okresná volebná komisia v Brezne účasť do popoludňajších hodín na úrovni 15 až 20 percent. Doterajší priebeh referenda sa zaobišiel bez incidentov, v obciach Lom nad Rimavicou, Drábsko a Sihla však pre snehovú kalamitu naďalej nemajú elektrickú energiu. "Podľa všetkého budú musieť prísť osobne so zápisnicou na okresný úrad," uviedol pre TASR podpredseda okresnej volebnej komisie.

16:52

V Senci sa doposiaľ na referende zúčastnilo približne 1 700 ľudí. Hlasovanie sa zatiaľ zaobišlo bez incidentov. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré pre TASR poskytla Marta Hraňová z Mestského zastupiteľstva v Senci.
"Máme 17 okrskov a každý hlási okolo 100 ľudí, zatiaľ," uviedla Hraňová. O hlasovanie prostredníctvom špeciálnej volebnej komisie požiadalo osem osôb s ochorením COVID-19. O hlasovanie pomocou prenosnej urny prejavili záujem najmä ľudia v domovoch dôchodcov. Jeden volič z Holandska využil hlasovanie poštou.

16:23

V bratislavskej Petržalke doteraz dosiahla volebná účasť v referende približne 12 percent. Pre TASR to uviedla hovorkyňa mestskej časti Mária Halašková. Priebeh je podľa nej počas celého dňa pokojný a bezproblémový vo všetkých 56 okrskoch.
"Neevidujeme žiadne závažné sťažnosti ani konfliktné udalosti," spresnila Halašková. Najviac ľudí zatiaľ odvolilo na základných školách Nobelovo námestie a Vlastenecké námestie. "Naopak, najnižšia účasť je v Materskej škole Fialová v Slnečniciach," doplnila.

15:59

V Pezinku odhadovali účasť na referende do 15:00 na desať až 12 percent. Žiadny incident zatiaľ nezaznamenali, všetky volebné komisie v 18 okrskoch sa otvorili o 7:00. Pre TASR to uviedla Margita Somorovská z klientskeho centra v Pezinku.
Viacerí občania prejavili záujem o hlasovanie v domácnostiach pomocou prenosnej urny. Komisia zavítala aj do zariadenia sociálnych služieb. Vybavili tiež jednu požiadavku na voľbu zo zahraničia. O hlasovanie z karantény nikto nepožiadal, "covidová" komisia tam preto nefunguje. 

15:50

Záujem voličov o hlasovanie v sobotnom referende v Klátovej Novej Vsi v okrese Partizánske je väčší ako pri spojených voľbách v októbri minulého roka. Odhadla to tamojšia okrsková volebná komisia, ktorá má v zozname zapísaných takmer tisíc oprávnených voličov.  V okrsku číslo 1 je 994 oprávnených voličov.

13:58

Predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko odhlasoval v referende v obci Miloslavov. Je presvedčený, že občania využijú svoju šancu na zmenu Ústavy SR. Informovala o tom riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová. "Súčasne je sklamaný z toho, že politici, ktorí dlhé roky hovorili o referende ako nástroji na presadzovanie vôle ľudu, dnes referendum ignorujú. Osobitne na zamyslenie je správanie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá v predvolebných debatách v roku 2019 zdôrazňovala referendum ako nástroj demokracie," uviedla Škopcová v stanovisku.

13:42

Vo volebnej miestnosti by si mali ľudia prekryť horné dýchacie cesty, najlepšie respirátorom. Odporúča to Úrad verejného zdravotníctva v rámci súboru rád k sobotňajšiemu referendu. Radí tiež dodržiavať odstupy či používať dezinfekciu. "Ide o preventívne kroky, ktorými je možné počas aktuálnej pandémie ochorenia COVID-19 a chrípkovej sezóny znižovať riziko šírenia respiračných ochorení (COVID-19, chrípka, chrípke podobné ochorenia a podobne)," ozrejmila hovorkyňa úradu Daša Račková.

13:40

Ak sa volič pri vypĺňaní hlasovacieho referendového lístka pomýli, môže požiadať okrskovú volebnú komisiu o nový. Nesprávne upravený lístok si nenecháva, má ho odložiť na určené miesto, inak mu hrozí pokuta 33 eur. "Volič je povinný odložiť nesprávne upravený hlasovací lístok do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov, inak sa dopustí priestupku," píše sa na webe ministerstva vnútra.

13:09

Polícia zatiaľ v Bratislavskom kraji neeviduje žiadne incidenty ani narušenia verejného poriadku v súvislosti so sobotňajším referendom. Pre TASR to uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff. "Môžem konštatovať že situácia je pokojná, bez narušenia verejného poriadku alebo incidentov," uviedol. Problémy polícia neeviduje ani v súvislosti s dopravou.

13:08

S otázkami o referende sa môžu občania obrátiť na informačné linky Ministerstva vnútra. Zavolať môžu do 22.00. Telefónne čísla sú 02/48592317 a 02/48592312, informoval tlačový odbor rezortu.

12:42

V referende už odhlasoval aj líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Svoj hlas odovzdal na Gymnáziu Grosslingová v Bratislave. Zároveň vyzval ľudí, aby využili svoje ústavné právo. Informuje o tom prostredníctvom sociálnej siete.

12:42

O možnosť hlasovať v sobotňajšom referende prostredníctvom prenosnej volebnej schránky požiadalo v Banskej Bystrici 120 ľudí. Sú medzi nimi i väzni či pacienti hospitalizovaní v nemocniciach na území mesta. Pre TASR to uviedla vedúca organizačného oddelenia Mestského úradu v Banskej Bystrici Helena Koreňová.

"V Banskej Bystrici sú to dve väznice, v oboch je to po 20 voličov. V dvoch nemocniciach je to dohromady asi 15 pacientov," priblížila Koreňová. Ako dodala, o možnosť hlasovať v referende do prenosnej volebnej schránky požiadali aj viacerí seniori zo zariadení sociálnych služieb na území mesta. Podmienkou je, aby mal volič v zariadení vedený trvalý pobyt, hlasovať budú v spoločnej miestnosti alebo pri svojom lôžku.

11:50

Ak volič nemôže sám hlasovať, či už pre zdravotné postihnutie, alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, môže mu pomôcť iná osoba, nesmie to však byť člen okrskovej volebnej komisie. Takýto volič musí svoju situáciu oznámiť pred hlasovaním komisii. 

Ak voličovi ide za plentu pomáhať iná spôsobilá osoba, hlasovací lístok musí upraviť podľa pokynov voliča. "Obidve osoby pred vstupom do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov člen okrskovej volebnej komisie poučí o spôsobe hlasovania a o skutkovej podstate trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb," dopĺňa rezort vnútra. Za voliča, ktorý nemôže pre zdravotné postihnutie sám vložiť obálku do volebnej schránky, môže to za neho urobiť na jeho požiadanie iná osoba, ale nie člen okrskovej volebnej komisie.

11:05

Všetky volebné miestnosti v krajských mestách Nitra a Trnava sa v sobotu na hlasovanie v referende otvorili načas a bez problémov. Volebné komisie pre referendum zatiaľ nezaznamenali žiadne problémy, informovali hovorca Nitry Tomáš Holúbek a hovorkyňa Trnavy Veronika Majtanová.

Vo volebnom okrsku 18, zriadenom na Základnej škole Cabajská v Nitre, je zatiaľ účasť na referende veľmi nízka. Z 820 oprávnených voličov odovzdalo počas prvých troch hodín referenda svoj hlas len 15 ľudí. Podobná situácia je aj v okrsku 17, ktorý je zriadený v rovnakej budove.  

10:37

Volič v referende vyberá na hlasovacom lístku odpoveď "áno" alebo "nie". Zakrúžkovať môže len jednu odpoveď, inak je lístok neplatný. Informuje o tom na svojom webe Ministerstvo vnútra.

Po úprave lístka ho musí volič vložiť do obálky a do volebnej schránky. Pokiaľ sa pomýli, okrsková volebná komisia mu vydá za nesprávne upravený lístok iný.

Nesprávne upravený hlasovací lístok vloží volič do schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Inak mu hrozí pokuta.

10:14

Volič, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných dôvodov, najmä zdravotných, môže požiadať okrskovú komisiu o prenosnú volebnú schránku. Informuje o tom ministerstvo vnútra na svojej webstránke. Zdôrazňuje, že "o vykonanie hlasovania do prenosnej volebnej schránky" možno požiadať okrskovú volebnú komisiu "len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená".

09:54

Na území Banskobystrického samosprávneho kraja otvorili v všetky volebné miestnosti načas, a to aj v obciach, ktoré sú pre pretrvávajúcu kalamitu bez elektrickej energie. Pre TASR to uviedli jednotlivé okresné volebné komisie. "Volebné miestnosti v okrese Banská Bystrica boli otvorené napriek tomu, že v niektorých obciach, napríklad Povrazník, nebol ráno elektrický prúd," uviedol pre TASR podpredseda okresnej komisie. V banskobystrickom okrese bolo vytvorených 129 volebných okrskov, z toho 78 v krajskom meste Banská Bystrica. 

"Problém s výpadkom elektrickej energie máme v dvoch obciach, a to Trenč a Šoltýska. Otvorené boli, ale fungujú pri sviečkach," uviedla pre TASR Darina Šűliová, predsedníčka okresnej volebnej komisie v Lučenci, ktorá zastrešuje priebeh referenda aj v okrese Poltár. V oboch okresoch bolo v sobotu ráno otvorených celkom 114 volebných okrskov.

09:28

Líder Smeru-SD Robert Fico odovzdal svoj hlas v referende v sobotu ráno. "Je to mimoriadne dôležité referendum. Každý, kto chce na Slovensku predčasné voľby, si musí uvedomiť, že dnešné referendum je jediná cesta," povedal.

09:25

Vo volebných miestnostiach, kde v sobotu voliči na Slovensku hlasujú v referende, treba mať platný občiansky preukaz. Pripomína to ministerstvo vnútra na svojej webstránke. Hlasovať sa dá aj mimo miesta trvalého bydliska, na to ale volič potrebuje hlasovací preukaz. O ten mohol požiadať najneskôr do piatka 20. januára. V sobotu už sa vybaviť nedá.

08:56

Všetky hlasovacie miestnosti v okresoch Prešov a Košice otvorili načas, úvod sobotňajšieho referenda bol bez komplikácií. Pre TASR to potvrdila predsedníčka okresnej volebnej komisie v Prešove Ivana Roháčová s tým, že v prešovskom okrese sa v sobotu hlasuje v 220 okrskoch.

08:33

Všetkých 12 okrskových komisií v Malackách otvorilo v sobotu ráno hlasovacie miestnosti načas. TASR o tom informovala hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová.

Mestský úrad Malacky vydal 46 hlasovacích preukazov. Štyria voliči požiadali o špeciálny spôsob hlasovania. "Evidujeme tri hlasovacie lístky poštou (zo zahraničia) - dva z Veľkej Británie a jeden z Portugalska," doplnila Pilzová.

08:08

Neoficiálne výsledky referenda by podľa Evy Chmelovej mohli byť známe skoro po polnoci. "Vzhľadom na jednoduché zisťovanie volieb v referende, ako aj elektronizáciu, pokiaľ ide o posielanie zápisníc, možno v skorých ranných hodinách. Netrúfam si povedať presne, ale určite niekedy skoro po polnoci," priblížila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán ministerstva vnútra.

07:53

Všetky volebné miestnosti otvorili v sobotu ráno načas, priebeh referenda je zatiaľ pokojný. Uviedla to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán MV SR Eva Chmelová. Ani počas dňa neočakáva problémy.

"Sú otvorené všetky miestnosti, v tejto chvíli nemáme hlásený žiadny problém," povedala Chmelová. Zdôraznila, že pri referende je situácia špecifická. "Referendum sa líši od volieb. Pokiaľ ide o kampaň, v zákone o volebnej kampani nie je referendum upravené, nič nie je zakázané. Neexistuje ani moratórium," ozrejmila.

07:31

Po úprave lístka ho musí volič vložiť do obálky a následne do volebnej schránky. Pokiaľ sa pomýli, okrsková volebná komisia mu vydá za nesprávne upravený lístok iný. Nesprávne upravený hlasovací lístok vloží volič do schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov.

07:15

Pokiaľ majú voliči závažnú prekážku, najmä zdravotnú, pre ktorú nemôžu prísť do volebnej miestnosti, môžu okrskovú volebnú komisiu požiadať o prenosnú volebnú schránku. Hlasovať v referende môžu aj ľudia v izolácii alebo karanténe z dôvodu ochorenia COVID-19, ak o to vopred požiadali.

07:01

V miestnosti dostane volič jeden hlasovací lístok s referendovou otázkou, kde zakrúžkuje odpoveď "áno" alebo "nie". Odpovedať bude na otázku, či súhlasí s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Má to zabezpečiť zmena ústavy. Zakrúžkovať môže len jednu odpoveď, inak je lístok neplatný. Volič môže hlasovať aj inde ako v mieste trvalého pobytu, potrebuje na to hlasovací preukaz, o ktorý vopred požiadal.

07:01

Na Slovensku sa ráno začalo deviate referendum v histórii samostatnej SR. Týka sa zmeny Ústavy SR. Hlasovacie miestnosti sú otvorené do 22.00 h. Volič, ktorý sa chce zúčastniť na referende, musí mať so sebou platný občiansky preukaz. Občania sa môžu s otázkami na referendum obrátiť na infolinku ministerstva vnútra na číslach 02/48592317 a 02/48592312.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
26. apríl 2024 22:08