StoryEditor

Predvolebný HNClub

19.09.2023, 09:07
Predvolebný HNClub
12:01

Šéfredaktorka Hospodárskych novín Marcela Šimková sa poďakovala účastníkom HNClubu aj všetkým hosťom za účasť.

11:51

Igor Matovič už opustil diskusiu HNClubu kvôli ďalším povinnostiam. Na záver sa krátko prihovoril podnikateľom: Som veľmi rád, že sme prežili s firmami na Slovensku covidovú krízu tak, že na konci roku 2022 mali vyšší zisk ako v roku 2019. Myslím si, že aj z tohto je vidieť, že štátna pomoc bola výdatná, povedal Matovič.

11:49

Je to drzosť a nevďak Ukrajiny, reagovla krátko Andrej Danko na žalobu zo strany Ukrajiny. Heger povedal, že to bola chyba. Nebol to správny krok zo strany Ukrajiny, ale je to rokovateľné, viem si predstaviť, že keby sme po voľbách boli vo vláde, tak sa rýchlo dohodneme. Matovič skonštatoval, že to bol unáhlený a zbytočný krok. "Myslím si, že by to chcelo viac porozumenia," povedal Matovič.

11:39

Na to, aby ste to mohli pomáhať adresne, to je na dva-tri roky práce. Preto tá pomoc bola taká, aká bola, povedal expremiér Eduard Heger.

 

11:37

Pri inflácii treba ľuďom pomôcť. Treba hľadať sociálne nástroje, ako sme zavádzali aj my, povedal Danko. Ako príklad uviedol rekreačné poukazy.

11:29

Je dôležité zefektívňovanie podnikateľského prostredia, hovorí Heger. Ale nemôže to byť o vybratých firmách, o našich ľuďoch a Ficových ľudoch. Ďalší dôležitý krok je menej byrokracie.

 

11:28

Pre nás je dôležité, aby Slovensko malo moderné, transparentné a férové podnikateľské prostredie. Nám sa tie kroky do istej miery podarilo zrealizovať, povedal Eduard. Heger. Spomenul investície ako Volvo, Bosch či Winkelmann.

 

11:18

Medzi rokmi 2019 a 2021 sme dokázali znížiť daňovú medzeru z 18,5 na 12,1 percenta, zopakoval šéf OĽANO Matovič. "Nie nevyhnutne musíte konsolidovať tým, že budete konsolidovať výdavky a platiť dane, ale treba aj klepnuť ľuďom po prstoch."

11:15

Šéf SNS Andrej Danko hovorí, že Slovensko potrebuje konsolidovať verejné zdroje, ale Slovensko podľa neho nie je problém v eurozóne. Sme na úrovni 59 percent zadlženia k HDP, zdôraznil.

11:11

Expremiér Eduard Heger povedal, že tým, že stále vychádzame z krízy, nie sme v dobrých časoch. "Budúci rok bude o tom, aby sme pomohli ekonomike aj občanom. Takže konsolidácia pol percenta štukturálneho deficitu v budúcom roku je v pohode," povedal Heger. Dodal, že ak vznikne proreformná vláda, tak nebude problém splniť zlepšenie verejných financií. "Len to chce politikov, ktorí nebudú populisti," povedal Heger.

 

11:09

Eduard Heger tvrdí, že v prvom paneli sedel budúci premiér. 

Igor Matovič nevedel, kto v ňom diskutoval. "Myslím si, že Majerský by to mohol dať," vyjadril sa následne.

Andrej Danko reagoval, že z ôsmich lídrov na HNclube sedel budúci premiér.

11:08

V druhom paneli šéfredaktorka Hospodárskych novín Marcela Šimková privítala expremiéra a predsedu Demokratov Eduarda Hegera, šéfa OĽANO Igora Matoviča a šéfa SNS Andreja Danka. Boris Kollár sa ospravedlnil a diskusie sa nezúčastní.

10:45

Prvý panel diskusie sa skončil. Šéfredaktorka Marcela Šimková poďakovala hosťom za účasť.

10:41

Tých najmenších podnikateľov chceme podporiť, aby si to mohol skúsiť každý človek. Nepotrebujete na to byrokraciu ani živnosť. Je to o tom, aby sme podporili podnikateľského ducha na Slovensku, povedal Michal Šimečka na tému, ako by riešil malé podnikanie na Slovensku.

10:36

Pre mňa je to osobne sklamanie. Ja si pamätám ako minister, koľko nadpráce sme pre nich urobili, aby sme im pomohli. Na dennej báze sme vystavovali licencie na produkty zbrojného priemyslu a na všetko možné. A teraz oni idú nás žalovať? ja to považujem za nehoráznosť. Čo nás majú čo žalovať, kritizoval Sulík.

Michal Šimečka povedal, že z plánovanej žaloby netreba robiť kovbojku a tvrdiť, že teraz preto prestaneme Ukrajinu podporovať.

10:32

Musíme povedať, že V4 zabil Viktor Orbán. Nebol to Heger ani Matovič. Orbán je trójskym koňom Ruska v Únii, povedal šéf progresívcov Michal Šimečka.

10:31

Šéf Smeru Fico zopakoval, že Ukrajinci sú neseriózni partneri. "Keď sme chceli plyn, tak nám ho nedali. Keď chceli oni plyn, tak nám stále volali," tvrdí Fico. Podľa neho je riešenie bť tvrdý. "Ukrajina nie je posvätná krava, ktorá sa nedá zarezať," vyhlásil.

10:29

Peter Pellegrini ohľadne žaloby Ukrajiny voči nám povedal, že sa musíme brániť. Tvrdo, jasne a rázne.

10:24

Šéf SaS Richard Sulík povedal, že dnešné verejné obstarávanie je komplikované a náročné. "Pretože štát vždy reagoval sprísnením pravidiel, keď prišlo k nejakým zlodejinám. Komplikované verejné obstarávanie je reakciou za posledné roky, kedy ho zožierala korupcia," povedal Sulík.

10:17

My sme na Slovensku urobili jednu veľkú chybu. Na všetkých pozeráme s prezumpciou viny, že všetci chcú len kradnúť, hovorí Pellegrini.

10:15

Na HNClub dorazil už aj šéf SaS Richard Sulík, ktorý vystriedal Jána Oravca.

10:10

Politika sa nerobí kvôli číslam, aby nás hladkali niekde v Bruseli alebo vo Washingtone. Politika sa robí, aby sa ľuďom zlepšovala životná úroveň. Sme druhá najchudobnejšia krajina v Únii. Samotná Únia nám uteká. Nevytvárajme obraz, že človek, ktorý zarába 1 600 eur je bohatý človek, povedal šéf Smeru Robert Fico.

10:04

V budúcnosti nás čaká diskusia o novom daňovom mixe financovania samospráv. Dnes sú samosprávy rukojemníkmi štátu, vyhlásil Pellegrini.

10:03

Z vlastnej skúsenosti viem, že z krátkodobého hľadiska nám adresnosť v rámci sociálneho systému neprinesie žiadnu úsporu a môže o tom rozprávať kto chce, čo chce, povedal šéf Hlasu Peter Pellegrini.

10:02

Koľko ľudí na Slovensku zarába nad tritisíc eur? Je to možno jedno percento obyvateľov, tvrdí šéf Smeru Fico. "Nemajte veľké očakávania, ak skupine ľudí náročným byrokratickým spôsobom budete dávať dávky, či s tým štát niečo neušetrí. Tie výdavky budú väčšie," povedal šéf Smeru.

09:57

Až 50 percent eurofondov nech ide na územné celky, tak ako je to v Poľsku, povedal šéf KDH Milan Majerský.

09:54

My sa nemáme prečo blázniť z hľadiska verejných financií, nie sme na tom ešte zle. To čo je dôležité, aby sa to nezhoršilo o desať rokov. Jediný recept na to sú reformy, povedal člen SaS Ján Oravec.

09:52

Predseda rady SaS pre ekonomický rast Ján Oravec, ktorý v diskusii dočasne zastupuje meškajúceho Richarda Sulíka, tvrdí, že je dôležité, že Slovensko je členom medzinárodnej obchodnej federácie, ktorá stanovuje pravidlá obchodu. "Pokiaľ ide o konsolidáciu a ekonomický rast, tak hovoríme aj to, že máme tu zaujímavý zdroj, ktorý je najmenej bolestivý a to je ekonomický rast."

09:49

Šéf Smeru Robert Fico vyzval premiéra Ľudovíta Ódora, aby okamžite inicioval stretnutie lídrov V4 kvôli žalobe, ktorú plánuje podať Ukrajina voči Slovensku a ďalším krajinám ohľadne zákazu dovozu ukrajinského obilia.

 

09:46

Polpercentná konsolidácia štukturálneho deficitu za rok je minimum, ktoré stanovuje zákon, tvrdí Michal Šimečka. Zákon by sme mali dodržiavať, podotkol. Za PS hovorí, že to je minimum, čo bude treba na ozdravenie financií. Konsolidácia verejných financií nemôže zadusiť ekonomický rast a musí byť sociálne citlivá.

09:42

Na úvod položila šéfredaktorka politickú otázku. Hostí sa opýtala, či podľa nich v miestnosti sedí budúci premiér Slovenska. Šéf Hlasu povedal, že teraz može sedieť v miestnosti nový predseda vlády, Milan Majerský povedal, že nebude konšpirovať a myslí si, že áno. Robert Fico tvrdí, že záleží, ako dopadnú voľby, ale podľa neho smerujeme k ďalším predčasným voľbám. Michal Šimečka povedal, že je pravdepodobné, že tu sedí nový premiér.

09:40

V úvode privítala šéfredaktorka Marcela Šimková piatich lídrov strán. Začíname prvým panelom.

09:07

Vítame vás pri online prenose z predvolebného HNClubu. Bude pozostávať z dvoch panelov.

Prvý sa začína o 9:45 a budú v nňom diskutovať:

  • HLAS – Peter Pellegrini
  • KDH – Milan Majerský
  • SMER – Róbert Fico
  • SAS – Richard Sulík
  • PS – Michal Šimečka

Druhý sa začína o 11:00 a budú v ňom diskutovať:

  • Demokrati - Eduard Heger
  • OĽANO – Igor Matovič
  • Sme Rodina – Boris Kollár
  • SNS – Andrej Danko
menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
15. máj 2024 20:56