StoryEditor

Predvolebná diskusia lídrov strán

21.09.2023, 19:55
Predvolebná diskusia lídrov strán
22:33

Robert Fico tvrdí, že po voľbách príde buď "zlepenec" , ako "pri vláde Ivety Radičovej" alebo suverénny štát, ktorý robí "slovenskú zahraničnú politiku.

22:30

Michal Šimečka tvrdí, že s vládou Roberta Fica skončí Slovensko v izolácií. "Hovoríte, že chcete byť v Únii a v NATO, ale potom označujete spojencov za okupantov," povedal.

22:19

Generálny prokurátor má byť podriadený ministerstvu spravodlivosti a policajný prezident ministerstvu vnútra, myslí si predseda SaS Richard Sulík.

22:18

Michal Šimečka označil Roberta Fica ako konšpirátora. "Pripomína mi tých ľudí, ktorí si celé dni kreslia prepojenia v pivnici," povedal. 

22:15

Michal Šimečka vyzýva na dôveru k sudcom a prokurátorom. Kritizuje Ficove vyjadrenia o "zneužívaní polície". Žiada odpolitizovanie bezpečnostných orgánov. "SIS by mala byť pod premiérom," dodal. PS chce okresať paragraf 363 a kritizuje Žilinkove "zneužívanie" tohto paragrafu.

22:13

Peter Pellegrini plánuje veľkú reformu v polícii. Tvrdí, že Špeciálna prokuratúra nemusí byť vlastnou inštitúciou, ale môže pracovať pod Generálnou prokuratúrou.

22:10

Robert Fico označil Daniela Lipšica za podvodníka. "Musíme nastaviť mechanizmy, ktoré zabránia zneužívaniu práva," povedal.

22:08

Peter Pellegrini sa chce viac venovať pedagógom. Tvrdí, že majú značný rast platov. "Máme skvelých učiteľov, ale aj tých, ktorí 20 rokov používajú rovnaké metódy a žiakov nedokážu zaujať," povedal. Chce odmeniť dobrých pedagógov a kritizuje plat podľa odpracovaných rokov. 

22:04

Robert Fico chce menší počet absolventov vysokých škôl. "Dáme vysokým školám rovnaké množstvo peňazí, ale nech zoberú menej študentov. Štvorkár nemôže ísť na Právnickú fakultu," povedal šéf Smeru. Kritizoval "veľké množstvo študentov odborov, kde to nie je treba". Menoval sociálnu prácu či politológiu. "Slovensko toľko politológov nepotrebuje," dodal.

22:00

Michal Šimečka chce dokončiť kurikulárnu reformu. "Je to ťažké, ale treba to urobiť," povedal.

21:55

Strana SaS chce dať väčšie právomoci farmaceutom, ktorý by podľa Richarda Sulíka aj očkovať. Kratšie lehoty na čakanie na odborných lekárov chce zabezpečiť ich pevným určením. "Bude to poisťovne motivovať," povedal.  

21:53

Robert Fico kritizuje "netransparentné finančné rozhodnutia" Sociálnej poisťovne. Tvrdí, že v roku 2018 ju zanechal so ziskom a momentálne má stratu, podľa neho sa do konca roka vyšplhá až na 200 miliónov eur.

21:48

Šéf PS chce postaviť tri nemocnice a to v Bratislave, Martine a Košiciach. Šimečka tvrdí, že lekárov v malých dedinách môžu dotovať. "Všeobecní lekári musia byť chrbtovou kosťou," povedal Michal Šimečka.

21:45

Peter Pellegrini chce dobudovať minimálne tri špičkové  nemocnice. Tvrdí, že v zháňaní zdravotníckeho personálu začal už počas svojej prvej vlády. "Hovorí o stredoškolskej zdravotnej sestre," povedal. Tvrdí, že bakalárske školy sú "zbytočné".

21:38

V prejave nazval Michal Šimečka straníkov Smeru "kumpánmi" Roberta Fica. Ten mu oponoval, že sú to odborníci a že Šimečka pochádza z "bratislavskej kaviarne". "Ospravedlňujem sa za slovo kumpáni, mal som na mysli oligarchovia," povedal šéf PS.

21:34

"To, že keď sa bude mať lepšie zamestnávateľ bude sa mať lepšie aj zamestnanec, je blbosť," povedal Robert Fico. "Nikdy s tým nebudem súhlasiť," reagoval na tvrdenie Richarda Sulíka, ktorý má pravicovú politiku a zastáva názor, že pomoc podnikateľom v konečnom dôsledku pomôže zamestnancom. Fico chce silnejší zákonník práce a odbory. Šéf SaS chce nechať veľké projekty súkromníkom namiesto štátu.

21:27

Richard Sulík tvrdí, že nie je pre štát až tak výhodné nakupovať podiely v strategických energetických podnikoch. "My sa nebojíme štrukturálneho dlhu na dôležité projekty," povedal Robert Fico.

21:23

Líder Hlasu nazval adresnú pomoc blúznením. "Na Slovensku nie je extrémne množstvo bohatých. Adresnosť je z hľadiska rozpočtu viac image ako reálna pomoc," povedal Peter Pellegrini a dodal, že väčšina ľudí na Slovensku má podľa jeho slov nižší príjem ako tisíc eur mesačne.

21:19

Podľa Richarda Sulíka sa moc pozornosti venuje len najnižšej príjmovej kategórií obyvateľov. "Dajme niečo aj pre tých, čo hodnoty tvoria," naráža šéf SaS na platcov daní a zarábajúcich ľudí. 

21:14

Robert Fico oznámil, že by zaviedol bankový odvod vo výške 50 percent z nadmerných ziskov. "Už len tým by ste získali pol miliardy eur," povedal. Odmieta zásahy do sociálnej pomoci a kritizuje Progresívne Slovensko. "My sme chceli zvyšovať dôchodky, " povedal Šimečka.

21:12

Michal Šimečka tvrdí, že situácia s dlhom je vážna. Chce adresnú pomoc, ale vyžaduje konsolidáciu financií. "Slovensku zhoršia rating, ak to politici nebudú s konsolidáciou myslieť vážne," tvrdí.

21:10

Šéf Hlasu odmieta, že by Slovensko išlo gréckou cestou.  "Keby to tak bolo ešte dve volebné obdobia, tak možno," povedal. Tvrdí, že dlh Slovenska vo výške približne 60 percent je stále nižší ako európsky priemer.

21:07

Peter Pellegrini kritizuje delenie voličov, podľa strán, ktoré podporia. "Každý volič je demokratický," povedal.

21:03

Richard Sulík vyzval menšie strany na odstúpenie z volieb, kvôli možnému prepadnutiu hlasov. "Voľby vyhrá ten, kto donesie 76-ku, nie ten kto bude mať najviac hlasov," povedal.

21:00

"Treba vás poraziť," povedal Šimečka Ficovi. Šéf Smeru kritizoval výzvy na porazenie opozície vo voľbách. Predseda PS tvrdí, že Smer pošle Slovensko do izolácie a dodáva, že Fico sa prikláňa k Rusku a Viktorovi Orbánovi.

20:55

Michal Šimečka povedal, že pri zostavovaní vlády by Progresívne Slovensko ako prvú pravdepodobne oslovilo SaS. "Potešilo by ma to," reagoval Richard Sulík. 

20:49

Robert Fico tvrdí, že ako prvého partnera pri možnom zostavovaní vlády vidí Hlas. "Máme sesterskú stranu v strane Európskych socialistov," povedal. "My si to vybavíme s pánom predsedom," reaguje na Pellegrini  na prípadnú možnosť rokovania o spolupráci po voľbách.

20:44

Richard Sulík vníma predvolebnú kampaň ako agresívnu, narážal na fyzické potýčky medzi politikmi. Michal Šimečka hovorí o medzinárodnej hanbe. 

19:55

Predvolebná diskusia na JOJ-ke štartuje o 20:40. Moderátorka Jana Krescanko Dibáková privíta v debate šéfa Smeru Roberta Fica,  predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku, predsedu Hlasu Petra Pellegriniho a šéfa strany SaS Richarda Sulíka.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
20. máj 2024 01:59