StoryEditor

Predvolebná diskusia na Markíze

25.09.2023, 20:35
Predvolebná diskusia na Markíze
22:51

Predseda SaS tvrdí, že vláda by nemala finančne podporovať rast používania elektromobilov. "Musíme postaviť ďalšiu jadrovú elektráreň," povedal Sulík a dodal, že Slovensko zvýšenú spotrebu elektriny s momentálnou infraštruktúrou neustojí. 

22:49

Boris Kollár chce pri vyberaní daní využiť umelú inteligenciu. "Pomôže ho zefektívniť," povedal. "Ja by som tomu takú váhu neprikladal," hovorí k AI Michal Šimečka

22:47

Milan Majerský chce kompetencie a financie posunúť vyšším územným celkom. "Regióny vedia najlepšie, čo potrebujú," povedal. 

22:45

Michal Šimečka súhlasí s predsedom KDH. "Adresnosť je cesta, plne za tým stojím," vyjadril sa k pomoci obyvateľom.

22:41

Predseda KDH Milan Majerský kritizuje zastropované ceny energií a v rámci škrtov by upravil jej distribúciu. "Treba dávať adresne, nie plošne," povedal. S energiami by pomohol len chudobným ľuďom, ktorí "nevedia vyžiť" a strednej triede by pomohol menej, bohatým vôbec. Mali by podľa KDH platiť spotové ceny. 

22:36

Richard Sulík priznal, že "prebytkové rozpočty" nebudú v tomto volebnom období. Sľubuje však ekonomický rast. Nemocnice chce pretvoriť na akciové spoločnosti, aby vedeli lepšie hospodáriť. 

22:33

"Slovensko mieri ku krachu," povedal Milan Uhrík. Chce šetriť na politikoch, zrušiť pomoc pre Ukrajinu a znížiť výdavky na "zbrojenie". Trinásty dôchodok vníma ako dočasné opatrenie. "Potom ho treba zrušiť a valorizovať bežné dôchodky," povedal. 

22:30

Jediní z prítomných, ktorí tvrdia, že Ukrajina by sa mala vzdať časti územia na ukončenie vojny s Ruskom boli Andrej Danko a Milan Uhrík

22:28

Erik Tomáš povedal, že najhoršou vecou, ktorá sa Slovensku nedávno stala, je "Matovičova vláda". "Povedal, že sa o nej bude písať. Áno, ako o tej najhoršej," povedal.

22:26

Igor Matovič a Andrej Danko sa dostali do konfliktu. Šéf SNS obvinil expremiéra z "mrhania peňazí Slovákov" na plošné testovanie. Matovič hovoril o "zapojení SNS" do kauzy Dobytkár. 

22:21

Predseda KDH Milan Majerský žiada, aby o pridelení rozhodnutia na základe paragrafu 363 rozhodoval senát piatich až siedmych prokurátorom. "Nie jeden človek," povedal.

22:20

Podľa Andreja Danka je dnes "každá kauza spolitizovaná". Odmieta politikov v orgánoch činných v trestnom konaní.

22:16

Boris Kollár chce zmeniť trestný zákon. Špeciálnu prokuratúru rušiť nechce "kvôli jednému človekovi". "Stojíme za pánom Žilinkom, ostatní strašia 363-kou," naráža na kontroverzný zákon. 

22:12

Richard Sulík tvrdí, že prokurátor by mal byť podriadený ministrovi. Chce zachovať špeciálnu prokuratúru a súd. Erik Tomáš z Hlasu povedal, že v strane otvorili diskusiu o dôvodnosti existencie špeciálnej prokuratúry. Zachovať ju chce aj Michal Šimečka. "Chceme reformu,aby to nebol ográn komunistického typu," povedal. 

22:02

Progresívne Slovensko chce dosiahnuť, aby nikto neplatil viac než 30 percent svojho príjmu na bývanie. "Plošná pomoc je nespravodlivá, musí byť adresná," povedal Šimečka. "Chcete ju rozšíriť na viac ľudí, už adresná je," povedal Richard Sulík. 

21:59

Erik Tomáš tvrdí, že pri migrácii treba konať a uzatvoriť hranice. Michal Šimečka tvrdí, že riešením je zrušenie zákona o vydávaní dokladu pre migrantov, ktorý zaviedla vláda Smeru. 

21:53

Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že pre malé firmy zaviedli 15-percentnú daň. "Vy ste to zdvihli zase na 19 percent," povedal na adresu poslednej vlády.

21:47

Igor Matovič chce zaviesť referencovanie cien potravín. Reťazce by podľa šéfa OĽANO nemali mať možnosť predávať produkt rovnakého výrobcu drahšie na Slovensku ako v inej krajine.

21:45

"Sľubovať teraz, že štát zníži ceny potravín je čistý populizmus," povedal Michal Šimečka. Tvrdí, že štát by mal adresne pomáhať tým sociálne najslabším. "Nejaký čas budú ceny potravín vysoké," dodal. 

21:42

Boris Kollár a Andrej Danko sa navzájom obvinili z korupcie. "Ja som svoje vily kúpil pred dvadsiatimi rokmi, Vy až keď ste vstúpili do politiky," povedal Kollár. "Každý rok dáte firme Kollárovej partnerky milión eur," povedal Danko

21:36

Boris Kollár chce, aby cien do potravín zasiahol štát. "Bude garantovať bezúročné pôžičky farmárom. Štát pripraví agroparky," povedal. 

21:33

Podpredseda Hlasu Erik Tomáš  tvrdí, že za zvýšenie platov učiteľov za vlády Petra Pellegriniho môže šéf Hlasu. "Vybojovala to SNS," oponoval mu Andrej Danko.

21:19

Šéf SNS Andrej Danko tvrdí, že pre Rómov bolo peňazí dosť, ale boli zle prerozdelené. "Dával by som ich adresne," povedal.

21:18

"Nehnali by sme veci do extrému," povedal Milan Uhrík na otázku o prekročení červených čiar politickej kultúry. 

21:12

Richard Sulík chce zaviesť možnosť zaplatiť si termín u odborného lekára aj bez objednania. Milan Majerský je zásadne proti plateniu za termíny v zdravotníctve. "Ani u kaderníčky neplatíte za objednanie," povedal.

21:08

Predseda Republiky Milan Uhrík chce zrušiť zdravotné poisťovne. "Dane občanov by mala spravovať iba jedná štátna zdravotná poisťovňa," povedal. Stratifikáciu neplánuje a je proti rušeniu "zdravotnej dostupnosti".

21:07

Predseda Sme rodina Boris Kollár chce nedostatok nemocníc riešiť kúpou už hotovej nemocnice. 

21:05

Predseda SNS Andrej Danko odmieta stratifikáciu nemocníc. Apeluje na regionálne rozdiely. "Iných je 50 kilometrov pri Bratislave a na východe," povedal.

21:02

Progresívne Slovensko plánuje postaviť tri veľké nemocnice, má to priamo v programe. "Nemal by štát rezignovať na nemocnice," povedal Michal Šimečka. Priznáva, že nie všetky budú stáť do štyroch rokov. "Minimálne v Martine bude hrubá stavba do tých dvoch rokov," dodal.

20:57

Šef KDH Milan Majerský by po voľbách chcel ministerstvo zdravotníctva. "Je to kľúčová téma strany," povedal.

20:50

Šéfa Hlasu Petra Pellegriniho nahradil v diskusii Erik Tomáš."Keby tu nebol ani Hlas-SD ani Smer-SD neboli by tu ľavičiari," povedal.

20:35

Diskusia s lídrami preferenčne najsilnejších politických strán štartuje Markíze o 20:45.

Potvrdenými hosťami sú Boris Kollár (Sme rodina), Milan Majerský (KDH), Andrej Danko (SNS), Richard Sulík (SaS), Milan Uhrík (Republika), Igor Matovič (OĽaNO a priatelia) a Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).

Pozvanie dostali aj Robert Fico (Smer-SD) a Peter Pellegrini (Hlas-SD).

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
20. máj 2024 15:15