StoryEditor

Predvolebná diskusia na TA3

26.09.2023, 19:41
Predvolebná diskusia na TA3
21:13

Diskusia sa skončila, ďakujeme vám za pozornosť.

21:04

Podľa Fica sa voliči pri urnách budú pýtať, či sa majú lepšie. Ak si povedia, že sa majú dobre, tak môžu podľa neho voliť "zlepenec", ktorý dlho nevydrží. Vláda podľa neho vydrží iba za predpokladu, že budú spolupracovať Smer a Hlas.

21:02

Šimečka sa prihovára frustrovaným voličom, ktorí sú sklamaní z posledných troch rokov. "Nemusí pokračovať chaos z posledných rokov a ani sa nemusíme vrátiť do minulosti, čo by znamenalo otočku na východ," podotýka. Vyzval na voľbu PS alebo inej demokratickej strany.

21:01

Pellegrini tvrdí, že Slovensko sa môže dostať z problémov iba vtedy, keď budeme súdržní. "Musíme pozerať s nádejou dopredu," vyhlásil. 

21:00

Ak nechcete, aby nám znova vládli Pročkovia a Cigánikové, poďte voliť, apeluje Uhrík. Smer a SNS majú podľa neho hlasov dosť. Pri vláde s Pellegrinim by podľa neho nepresadili vlastenecký program.

20:59

Sulík v záverečnej reči hovorí, že SaS je jediná pravicová strana postavená na zodpovednom hospodárení. Za najbližšieho partnera SaS označil PS, ktorému sa podľa neho bude hodiť skúsenosť liberálov.

20:57

Sociálny štandard už nemáme kam znižovať, hovorí Uhrík. "V prvom rade chceme budúcim generáciám zachovať Slovensko," hovorí s tým, že hrozí, že Slovensko bude kolóniou Bruselu.

20:55

"Ak dopadnú voľby experimentom, potom uvidíte, aká bude nedôvera trhov," reaguje na Šimečku Pellegrini apelom na voličov. Tvrdí, že je politikom ulice a ľudí, nie grafov a čísel.  

20:53

"Ja nie som zástanca čísel, my nerobíme politiku kvôli číslam," reaguje Fico. Tvrdí, že Smer odovzdával vládu so zdravými verejnými financiami. Sľubuje, že Smer nezruší žiadne sociálne opatrenia.

20:51

Sulík hovorí, že program PS je zničujúci pre štátny rozpočet. Tvrdí, že zo 600 položiek v programe progresívcov 300 zvyšuje výdavky. "Sľubujete modré z neba a neviete, z čoho to zaplatiť," vytkol šéfovi PS.

20:51

Šimečka tvrdí, že situácia vo verejných financiách je vážnejšia, ako sa zdá. "Môže to viesť k dramatickému prepadu životnej úrovne," upozornil. Preto je podľa neho nutnú konsolidácia aspoň na úrovni 0,5 percenta ročne, k čomu sa PS hlási.

20:48

Hlas aj Smer chcú zvyšovať dôchodky. Podľa Uhríka Slovensko potrebuje ako nutný základ úspechu politickú stabilitu. Chce obmedziť zneužívanie zrýchlených legislatívnych konaní.  

20:45

Už v júni 2022 sme na protest proti tomu, že Matovič ničil verejné financie bagrom spolu s fašistami, odišli z vlády, hovorí Sulík. Smer bol podľa neho majster sveta v zvyšovaní daní.

SaS chce riešiť zlý stav verejných financií zvyšovaním ekonomického rastu. 

20:41

Uhrík chce zúžiť štátnu správu, avšak nie prepúšťaním, ale prirodzenou fluktuáciou. 

20:40

Uhrík približuje, že Republika nechce zdvíhať dane ani škrtať na sociálnych výdavkoch. Chce šetriť na strane štátu alebo zlepšiť čerpanie eurofondov. 

20:38

Vlády od roku 2020 podľa Fica môžu za rozvrat verejných financií. "My nespáchame rituálnu samovraždu," hovorí Fico o návrhoch odborníkov, ktorí žiadajú konsolidáciu na úrovni troch až piatich percent. Avizuje, že nebude dávať viac ako dve percentá na armádu a zavedie bankovú daň. "Verejné financie sú v hroznom stave." zdôraznil, ale odmieta škrtať sociálne dávky. 

20:35

Konsolidácia verejných financií nikdy nemôže byť nadradená úrovni života občanov, hovorí Pellegrini. Slovensko podľa neho zvládne aj pomalšiu konsolidáciu. Popri eurofondoch chce do regiónov poslať ročne navyše jedno percento HDP.

20:33

Podľa Šimečku sa ukazuje kontrast medzi populizmom Smeru a zodpovedným prístupom PS. "Sľubovať ľudom, že mesiac po voľbách budú ceny potravín nižšie o 30 percent, je klamstvo," vyhlásil. Poukázal na to, že do toho vstupujú aj globálne faktory, ktoré vláda neovplyvní. Úlohou vlády je podľa neho cielene pomáhať.

20:30

Fico poukázal na Sulíkove vyjadrenia, že SaS má najlepší program. "Len vás nikto nechce," dodal šéf Smeru. 

 

20:29

Som zástanca zníženia DPH na predaj z dvora na úplnú nulu, hovorí Pellegrini. V energetických podnikoch podľa neho musí štát opäť získať kontrolu. "Bude si to vyžadovať tvrdú ruku štátu," zdôraznil.

"Z čoho majú vyžiť 1,4 milióna ľudí, ktorí poberajú dôchodok?" pýta sa Sulíka.

20:27

Ak sa zastropujú ceny, tak to fungovať nebude. Fungovať bude lepšia konkurencia, hovorí o cenách potravín Sulík. Chce zásadne zjednodušiť predaj z dvora, čo by podľa neho mohlo pomôcť najmä na vidieku. Rozdávanie podľa neho nie je cesta, témou by malo byť to, že ľudia majú lepšie zarábať. 

"Že máte najlepší program, to vám neberiem. Ale nie je pre Slovensko, ale pre Haščáka," kritizuje šéfa SaS Uhrík.

20:22

Uhrík chce darovať tri sekundy svojho času Šimečkovi, aby mu povedal, koľko je pohlaví. Moderátor Dírer povedal, že to nie je možné.

"Hlúpe otázky pána Uhríka? Ani jednu sekundu," reagoval Šimečka. Hovorí, že nebude útočiť tak, ako to robia ostatní.

20:20

Sulík sa zastal Šimečku, Ficovi vytkol, že aj on bol nováčik. Argumentuje, že PS nebude vo vláde samo a označilo ho za stranu blízku SaS. 

"Je mi milší neskúsený predseda vlády," priblížil. Pre krajinu je podľa neho dôležité oslobodiť sa od Fica.

20:19

Fico kritizuje Šimečku, vyčíta mu ľudí, ktorí sú v PS a napríklad aj snahu zaviesť registrované partnerstvá. "Medzi nami je obrovský rozdiel. Ja som výtvorom ulice, vy ste výtvorom mimovládnych organizácií a médií," povedal šéf Smeru. "Vy ste taký progresívny Matovič," dodal s tým, že mu chýbajú konkrétne opatrenia. 

"Zdevastovaná krajina je dedičstvo vašej a Matovičovej vlády. Kto je výtvorom čoho, to je čistý konšpiračný naratív, ktorý tu šírite," povedal Šimečka s tým, že porážka Smeru je nutný predpoklad na zlepšenie situácie na Slovensku.

Fico v reakcii uviedol, že Smer je garanciou suverénnej slovenskej politiky, PS je podľa neho garanciou chaosu

20:13

Ak Smer vyhrá voľby, Fico chce byť premiérom, čo už jasne deklaroval aj v minulosti. Prezidentská kandidatúra je podľa neho teraz mimo témy. 

20:12

To, že niekto nemá skúsenosti, ho nemôže diskvalifikovať, bráni sa častým výčitkám Šimečka. Ak by to tak bolo, vládol by podľa neho doteraz Vladimír Mečiar.

Argumentuje, že v PS sú aj skúsení ľudia. Poukazuje na to, ako krajina fungovala v posledných 15 rokoch, kedy vládli aj skúsení politici.

20:10

Pre PS je zrušenie špeciálnej prokuratúry červená čiara. "To je niečo, čo by cez nás nikdy neprešlo," podčiarkol Šimečka. Považuje ju za dôležitú pre očistu spoločnosti.

20:09

Pellegrini kritizuje Sulíka, ale aj Matoviča. Nie je podľa neho normálne, že niekto má 10 rokov komunikácie inej osoby a sľubuje, že po voľbách sa takéto praktiky skončia.

Zrušenie špeciálnej prokuratúry pripúšťa, ak to podľa odborníkov bude dobré riešenie.

20:07

Uhrík hovorí, že Republika chce zredukovať množstvo reklamy v médiách.

Sulíkovi nevyčíta stretnutie s Haščákom. "Problém je, že vám hovoril, čo máte na vláde robiť," vytkol šéfovi SaS. Ten sa bráni, že SaS išlo o to, aby peniaze išli všetkým poistencom, nielen tým z jednej poisťovne. "Určite ma nikto neriadi," reagoval Sulík.

20:05

Sulík opakuje, že sa ako minister hospodárstva stretol s mnohými ľuďmi vrátane šéfa Penty či Fica. Nepovažuje to za hriech. Matovič, ktorý má podľa neho k dispozícii jeho komunikáciu za 10 rokov, mal jeho správy s Haščákom zmanipulovať. 

20:01

Uhrík zdôrazňuje potrebu vlastneckej politiky na úrovni vlády v súvislosti s migráciou, čo podľa neho zabezpečí Republika. Fico odmieta aktuálne návrhy na úrovni EÚ na riešenie migračnej vlny.

19:59

Šimečka reaguje, že rozhodnutie poľskej vlády súvisí aj s blížiacimi sa voľbami u našich severných susedov. Zdôraznil potrebu riešenia na úniovej úrovni. "Je to skutočne jediné možné východisko," podotýka. Z problémov viní maďarského premiéra Viktora Orbána a vyzýva na sústredený tlak na Maďarsko. "Diplomatický a právny," priblížil.

19:57

Sulík hovorí, že sa mu pozdáva Šimečkov postoj, ktorý podľa neho znamená, že šéf PS začína chápať slovenské reálie. "Odmietam reči, že policajtov je málo a sú unavení. Je tu armáda," zdôrazňuje Sulík. Treba podľa neho proti nelegálnej migrácii konať. 

19:54

Hraničné kontroly podľa Uhríka nie sú jedinou možnosťou. Šimečkovi vyčíta, že v Bruseli doteraz vždy hlasoval za proimigračnú politiku a teraz otočil, čo šéf Republiky označil za zásadné a za snahu oklamať voličov.

19:53

Z pána Šimečku hovorí neskúsenosť, bráni sa Fico. Sľubuje, že ak bude Smer súčasťou vlády, prvou vecou bude zavedenie kontrol na hraniciach. "Urobíme tak aj silou," podotkol. 

19:52

Pellegrini argumentuje, že poslanci Hlasu sa na mimoriadnej schôdzi, na ktorej sa problém s tlačivom mal vyriešiť, prezentovali. Slovensko je podľa neho aktuálne voči nelegálnej migrácii nemohúce a hrozí nám, že sa staneme lievikom, lebo všetci ostatní zavedú kontroly.

19:51

Každý suverénny štát musí byť pripravený a musí mať kapacitu na to, aby vedel zaviesť hraničné kontroly, hovorí Šimečka po tom, ako Poľsko avizuje, že ich pre silnejúcu migráciu zavedie na hraniciach so Slovenskom. Je to však podľa neho krajné riešenie. Kritizuje, že sa nepodarilo zrušiť povinnosť vydávania kontroverzného tlačiva, ktoré sem podľa kritikov láka migrantov. 

19:47

Moderátor Richard Dírer privítal hostí, prítomní sú všetci očakávaní lídri.

19:41

Hosťami predvolebnej diskusie TA3 budú predseda Smeru Robert Fico, predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, predseda Hlasu Peter Pellegrini, predseda Republiky Milan Uhrík a predseda SaS Richard Sulík. HN prinášajú z diskusie online prenos. 

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
20. máj 2024 11:29