FILE PHOTO: Robert Fico, leader of the SMER-SSD party, and Michal Simecka, leader of the Progressive Slovakia party, greet each other with a handshake before a televised debate at TV TA3, prior to the Slovak early parliamentary election, in Bratislava, Slovakia, September 26, 2023. REUTERS/Radovan Stoklasa/File Photo SNÍMKA: Radovan StoklasaSNÍMKA: Radovan Stoklasa
StoryEditor

Posledná predvolebná diskusia na RTVS

27.09.2023, 17:17
Posledná predvolebná diskusia na RTVS
20:45

Robert Fico odmieta prijímanie nelegálnych migrantov. "Budem vetovať každé európske riešenie či platby za neprijatie migrantov," povedal. 

20:43

Michal Šimečka povedal, že zákon z dielne Smeru-SD pôsobí ako "lákadlo na migrantov". Roberta Fica kritizoval za nepodporenie zmeny tejto novely. 

20:42

Fico chce "silou zabrániť" každému nelegálnemu migrantovi vstúpiť na Slovensko. Navrhuje uzatvoriť zelenú hranicu s Maďarskom. 

20:40

MIchal Šimečka chce v kurikulárnej reforme pokračovať. "menej memorovania, viac kritických zručností". "Najväčší problém je nedostatok vzdelaných ľudí," povedal. Chce dostať školstvo do "21. storočia". Má rovnaký názor ako Peter Pellegrini, ktorý tvrdí, že sa treba zamerať na učiteľa. 

20:39

Robert Fico by novú reformu školstva obsahovo chcel upraviť. "V Smere sme proti zavádzaniu genderovej ideológie," povedal. Kritizuje školstvo za "produkovanie ľudí, ktorých štát nepotrebuje". 

20:37

Šimečka vyčítal Ficovi nízky vek, akého sa Slováci v zdraví dožívajú. "Je to výsledok posledných dvadsiatich rokov," povedal. 

20:36

Peter Pellegrini odmieta platenú zdravotnú starostlivosť. Spoplatňovanie zdravotníctva odmieta aj šéf Smeru Robert Fico. Rovnako zavedie poplatkov odmietol aj Michal Šimečka. "Rozumiem, že sa obávate prehry. Mali ste dvanásť rokov na zlepšenie zdravotníctva. Chcete mi povedať, že to je kvôli nominantovi PS?" oponoval Ficovi, ktorý tvrdí, že člen progresívcov vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni má svoju časť na jej zlom hospodárení.

20:32

"Ľudia sa mali lepšie," narážal Robert Fico na svoje volebné obdobia. Šéf Smeru nechce vynútiť vyrovnaný rozpočet, žiada solidaritu bohatých s chudobnými. "Stačilo obmedzovania životnej úrovne, dá sa aj pomalá konsolidácia," povedal. 

20:30

Predseda Progresívneho Slovenska nie je za zdaňovanie mimoriadnych ziskov bánk. "Nemyslíme si, že je to cesta," povedal. Priznáva však, že by to "zvážili" v prípade bánk. 

20:29

Michal Šimečka vyzval politikov, aby "neboli populisti". Fico aj Pellegrini mu oponovali  a tvrdia, že dokážu znížiť ceny potravín a konsolidovať rozpočet, ako sľubujú. "Ich vlády nám nazhromaždili 40 miliárd investičného dlho. Teraz to musí byť rast 21. storočia," povedal Šimečka

20:23

Šéf Smeru-SD Robert Fico chce každý mesiac vykonávať audit a regulačne zasiahnuť voči vysokým cenám potravín. "Vláda má dosť legislatívnych možností," povedal. 

20:21

Pellegrini povedal, že v niektorých miestach "kapitalizmus zlyhal". Chce získať a zoštátniť strategické podniky a "donútiť obchody znížiť prirážky". 

20:19

Michal Šimečka obvinil Roberta Fica z klamstva. Šéf Smeru-SD tvrdí, že 28 z prvých 40 kandidátov PS pochádza "z mimovládneho tretieho sektora". "Stále lepšie ako oligarchovia. My ešte nemáme skúsenosti, no vy už ste zlyhali trikrát," oponoval Šimečka

20:16

Peter Pellegrini potvrdil, že ideologicky bližšie má Hlas-SD k Smeru-SD ako k Progresívnemu Slovensku. "Pána Šimečku poznám len z diskusii. Nepoznám tých ľudí v pozadí," povedal. Predseda PS tvrdí, že strana je pripravená vládnuť.

20:10

Šéf Smeru-SD povedal, že vláda s Progresívnym Slovenskom je "recept k predčasným voľbám". 

20:09

Predseda Hlasu Peter Pellegrini označil za najväčšiu výzvu pre Slovensko návrat chudoby "po 22 rokoch". 

17:17

RTVS dnes od 20.05 vysiela poslednú predvolebnú diskusiu pred moratóriom. Jej hosťami budú lídri troch najsilnejších strán podľa prieskumov: predseda Smeru Robert Fico, predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka a predseda Hlasu Peter Pellegrini. Jej priebeh sledujeme online.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
03. jún 2024 12:53