StoryEditor

Povodňová situácia na Slovensku

04.06.2024, 11:47
Povodňová situácia na Slovensku
17:05

Dunaj dnes kulminoval v nemeckom Pasove. Dosiahol teda svoju najvyššiu hladinu vo výške 999 centimetrov. Bratislavu podľa predpovedí čaká druhý povodňový stupeň.

15:04

Vo Vranove nad Topľou vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity. Potvrdil to prednosta mestského úradu Imrich Kónya s tým, že v meste už zasadal aj krízový štáb.
"Zatopené sú niektoré ulice v mestskej časti Čemerné, priemyselné objekty, dvory a pivnice," uviedol s tým, že situáciu monitoruje aj mestská polícia. Problémy spôsobila naplavená voda z polí a blato. Doplnil, že aktuálne sa v meste pracuje na sprejazdnení jednotlivých úsekov ciest. Škody zatiaľ spočítané nie sú.
Aj v obci Kamenná Poruba v okrese Vranov nad Topľou je po poobednom silnom prívalovom daždi vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. V obci voda z potoka zaplavila úseky ciest. 

14:46

Záplavám čelí aj mesto Piešťany, korézastihli silné dažde. Obyvatelia hlásia vytopené pivnici, voda je však aj ulici. 

"Po výjazde do terénu dnes zasadol krízový štáb mesta. Podľa Slovenského vodohospodárskeho podniku je hladina Váhu v bežnom stave, nateraz nie sú hlásené žiadne zvýšené prietoky.

Počasie je však nevyspytateľné a situácia sa môže počas dňa zmeniť. Situáciu monitorujeme.

Zaplavené pivnice hlásia viacerí obyvatelia Piešťan, zaplavená bola aj časť zimného štadióna a mestský archív, ktorý sa nachádza v suteréne mestského úradu," napísala samospráva na sociálnej sieti.

14:00

Hladina Dunaja naďalej stúpa, keďže v Nemecku pokračujú silné zrážky. Podľa údajov z rakúskej aj slovenskej strany sa ukazuje, že predošlé prognózy budú musieť byť aktualizované. Podľa nových prognóz sa očakáva kulminácia hladiny Dunaja počas nasledujúcich 42 hodín s vyššou hladinou, než predpokladala včerajšia prognóza.

V Bratislave sa očakáva druhý stupeň povodňovej aktivity, tak isto pri Devíne. V Devínskej Novej vsi sa očakáva prvú stupeň povodňovej aktivity po kulminácii s riekou Moravou. 

Hlavné mesto taktiež oznámilo ďalšie obmedzenia, ktoré zasiahnu obyvateľov.

"Ďalšie preventívne opatrenia sa preto týkajú Tyršovho nábrežia, kde je odvčera uzatvorené dolné parkovisko. Prognóza v súčasnosti predpovedá vybreženie Dunaja v spodnej časti nábrežia, preto zatvárame aj druhé parkovisko pri Mýtnom domčeku a v spolupráci s prevádzkovateľmi pripravujeme túto lokalitu v záplavovom území na vyliatie vody, v súlade s povodňovým plánom pre II. stupeň.

V okolí parkoviska pod hradom Devín, Slovenský vodohospodársky podnik osádza dočasné protipovodňové zábrany.

V záplavovom území pod Devínskou cestou sa očakáva vybreženie koryta Karloveského ramena. Mestská časť Devín je pri dosiahnutí I. stupňa povodňovej aktivity pripravená vyhlásiť mimoriadnu situáciu s cieľom ľahšej koordinácie všetkých kľúčových zložiek," informuje magistrát.

13:49

Mesto Vranov nad Topľou vyhlásilo tretí stupeň povodňovej aktivity. Po poludňajšej búrke evidujú škody aj v obci Kamenná Poruba, kde rovnako vyhlásili zvýšenú povodňovú aktivitu. Potvrdil to starosta obce aj prednosta Mestského úradu vo Vranove nad Topľou.
 

13:31

Slovenský vodohospodársky podnik situáciu monitoruje a informoval, že údaje o hladine Dunaja si vymieňa s rakúskou stranou. Vie teda 48 hodín dopredu o akýchkoľvek väčších zmenách.

12:58

Na Slovensku treba počas utorka naďalej počítať s lejakmi. Najhoršia situácia bude na severe Slovenska. 

12:28

Výstraha platí podľa SHMÚ aj pre Hornád v okolí Košíc. Ten už dosiahol hladinou druhý povodňový stupeň.

"Podľa predpokladaného vývoja poveternostnej a hydrologickej situácie budú na Svinickom potoku pretrvávať vysoké vodné stavy zodpovedajúce stupňu povodňovej aktivity," varujú meteorológovia.

12:26

Slovenský Hydrometeorologický úrad vydal pre Bratislavu výstrahu druhého stupňa, očakáva ďalší nárast hladiny Dunaja.

"Vzhľadom na vývoj hydrologickej situácie v nemeckom a rakúskom povodí Dunaja očakávame na slovenskom úseku Dunaja a v dolnej časti Moravy výrazný vzostup vodných hladín s prekročením 2. stupňa povodňovej aktivity v stanici Bratislava-Dunaj a Devínska Nová Ves-Morava.

12:18

Mesto Bratislava sa na povodňovú situáciu pripravilo. Vyliatie Dunaja bolo očakávané, keďže zvýšená hladina je spôsobená silnými zrážkami v Nemecku. 

"V predošlých dňoch sme spoločne s Hasičským a záchranným zborom a ďalšími kľúčovými aktérmi absolvovali koordinačné protipovodňové cvičenie pod taktovkou Slovenského vodohospodárskeho podniku. V rámci nácviku sme precvičovali montáž mobilného hradenia, ktoré je súčasťou protipovodňovej ochrany Bratislavy, ako aj vrecovanie piesku," infomruje magistrát hlavného mesta. 

12:08

Na Východnom Slovensku dnes od rána začali silné búrky, ktoré prerástli v niektorých obciach až do záplav. Búrková aktivita pretrváva najmä v okolí Košíc, Prešova a Vranova nad Topľou. V obci Vechec hlásia podľa portálu iMeteo obyvatelia neprechodné cesty a obec začína zaplavovať. Podľa portálu sa obavila aj tromba, čo je rotujúci oblak, ktorý sa však nedostal k zemi.

12:03

Prvý stupeň povodňovej aktivity platí aj na rieke Morava. Ovplivní ju podľa SHMÚ spätné vzdudie spôsobené zvýšeniu hladinou Dunaja. 

12:00

Hladina Dunaja má tendeciu narastať, keďže v Nemecku má opäť pršať. Do normálu sa vráti najskôr vo štvrtok. "Dnes sa očakávajú zrážky v nemeckej a rakúskej časti povodia Dunaja iba ojedinele s úhrnmi do 10 mm. V hornej časti slovenského úseku Dunaja očakávame výrazný vzostup, v jeho dolnej časti a v dolnej časti Moravy očakávame vzostup vodných hladín," informujú meteorológovia z SHMÚ.

Kulminácia sa očakáva v stanici Devín, v Bratislave a v Devínskej Novej Vsi približne vo štvrtok. "V strednom a dolnom úseku Dunaja budú kulminácie pravdepodobne vo štvrtok 6.6. vo večerných a nočných hodinách," dodávajú meteorológovia.

11:52

Platnosť prvého stupňa povodňovej aktivity pretrváva. Dunaj už zaplavil niekoľko záplavových oblastí v okolí hlavného mesta. Bratislava už zaviedla opatrenia určené pre bezpečnosť obyvateľov. Uzavretá bola cyklotrasa aj parkovisko pri Tyršovom nábreží v Petržalke. Očakáva sa, že dnes Dunaj zaplaví aj Karloveské rameno a oblasť pri Devíne. Pod vodou by mala byť aj časť spomínaného Tyršovho nábrežia. Podľa portálu iMeteo bola o 9:00 hladina Dunaja v Bratislave na úrovni 672 centimetrov.

11:48

V priebehu dnešného a zajtrajšieho dňa má hladina Dunaja narásť v hlavnom meste o takmer 130 centimetrov. Očakáva sa, že postihnuté budú záplavovové oblasti.

11:47

Rieka Dunaj v Bratislave dosiahla prvý stupeň povodňovej aktivity. Hladina naďalej stúpa prudko nahor. Podľa portálu iMeteo dosiahne dnes o 23-tej hodine rieka druhý povodňový stupeň, pričom hladina sa bude zvyšovať počas celého dňa.

11:47

V reakcii na zvýšenie hladiny Dunaja v Nemecku, rastie hladina rieky aj v hlavnom meste Bratislave. Zvýšenie už je viditeľné a bude počas dňa pokračovať.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
29. jún 2024 06:05