Zuzana Čaputová vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky vo voľbách do Európskeho parlamentu v Pezinku. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Voľby do Európskeho parlamentu sledujeme online

07.06.2024, 15:24
Voľby do Európskeho parlamentu sledujeme online
00:04

Hlas-SD verí, že novozvolení europoslanci budú v prvom rade reprezentantmi Slovenska a jeho národnoštátnych záujmov. Strana to uviedla v reakcii na oficiálne výsledky volieb do Európskeho parlamentu. Deklaruje, že ich rešpektuje.

"Povinnosťou každého európskeho poslanca je konať v prospech svojej vlasti a ľudí, ktorí v nej žijú," povedal predseda Hlasu a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Strana sa poďakovala všetkým voličom za ich účasť v eurovoľbách. "Osobitne však ďakujeme všetkým voličom Hlasu, že nám umožnili získať v našich prvých európskych voľbách zastúpenie v Európskom parlamente a zaradiť sa tak medzi štyri súčasné parlamentné strany zo siedmich, ktorým sa to podarilo," podotkol Šutaj Eštok.

00:04

Voľby do Európskeho parlamentu (EP) vyhrala Európska ľudová strana (EPP), nasledovaná socialistami a demokratmi (S&D) a liberálmi z Obnovme Európu (RE). Vyplýva to z prvých oficiálnych výsledkov eurovolieb, ktoré v noci z nedele na pondelok zverejnil europarlament. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.
 

23:26

V Taliansku voľby do Európskeho parlamentu podľa odhadov vyhrala vládna strana Bratia Talianska (FdI) premiérky Georgii Meloniovej so ziskom medzi 26 a 30 percentami, druhá skončila opozičná Demokratická strana (PD) s 21 až 25 percentami. Tretie je s desiatimi až 14 percentami Hnutie piatich hviezd (M5S). Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na odhad pre taliansku televíziu RAI.

23:20

Zvolení slovenskí europoslanci potvrdení štátnou komisiou aj s počtom prednostných hlasov:

Republika

Milan Uhrík - 133 949

Milan Mazurek - 71 656

Smer

Ľuboš Blaha - 187 020

Erik Kaliňák - 151 860

Monika Beňová - 131 126

Judita Laššáková - 87 166

Katarína Roth Neveďalová - 44 409

KDH

Miriam Lexmann - 58 179

PS

Ľudovít Ódor - 294 944

Veronika Cifrová Ostrihoňová - 117 207

Martin Hojsík - 89 084

Ľubica Karvašová - 65 835

Michal Wiezik  - 30022

Lucia Yar - 16 974

Hlas

Branislav Ondruš - 42 423

23:10

Štátna volebná komisia potvrdila výsledky eurovolieb. Vyhralo ich Progresívne Slovensko so ziskom 27,81 percenta hlasov. Za ňou nasleduje Smer, ktorému odovzdalo hlas 24,76 percenta voličov a voličiek. Hranicu piatich percent – potrebnú na zisk poslaneckého mandátu – prekonali taktiež strany Republika (12,53 percenta), Hlas (7,18 percenta) a KDH (7,15 percenta). Ide o rovnaké údaje, ktoré priniesli HN ako neoficiálne výsledky. Celkovo bolo odovzdaných 1 476 968 hlasov.

22:54

Španielska pravicová Ľudová strana (PP) podľa predbežných neoficiálnych výsledkov porazila v nedeľňajších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) Španielsku socialistickú robotnícku stranu (PSOE) premiéra Pedra Sáncheza, naznačujú prvé prieskumy pre tamojšiu verejnoprávnu televíziu. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Opozičná PP podľa neoficiálnych výsledkov získala 32,4 percenta hlasov a v europarlamente by jej tak pripadlo 21 až 23 mandátov. Druhá skončila podľa odhadov Sánchezova PSOE so ziskom približne 30 percent a v budúcom EP by tak mala 20 až 22 poslancov.

Krajne pravicová strana VOX dosiahla podľa predbežných výsledkov približne desať percent hlasov, čo by jej zaručilo v EP šesť až sedem kresiel. Do europarlamentu by sa dostali aj ľavicová strana Sumar a niekoľko menších strán.

22:00

Európske hlasovanie vo Švédsku podľa odhadov vyhrali opoziční sociálni demokrati s 23,1 percentami pred vládnou stranou Umiernení so 17,3 percentami. Prekvapivo až štvrtá je protiimigračná strana Švédski demokrati s 13,9 percentami. V Dánsku uspela Socialistická ľudová strana s 18,4 percentami pred sociálnou demokraciou premiérky Mette Frederiksenovej s 15,4 percenta.

Vo Švédsku, na ktoré pripadá 21 kresiel v Európskom parlamente, predvolebné prieskumy protiimigračným Švédskym demokratom dávali okolo 20 percent, a tým aj druhé miesto. Podľa odhadov ich však preskočila aj tretia strana Zelených s 15,7 percentami.

V Dánsku je podľa odhadov tretia najsilnejšia Liberálna strana Venstre, ktorú podporilo 13,9 percenta voličov, a štvrtá Liberálna aliancia so 7,8 percenta.

Druhé miesto a len 15,4 percenta pre stranu premiérky Mette Frederiksenovej, ktorá sa tento týždeň stala terčom napadnutia, označujú pozorovatelia v Dánsku podľa serveru Politico za "veľké sklamanie" pre túto 46-ročnú političku.
 

21:36

Aj druhá skupina členských krajín EÚ, pri ktorých Európsky parlament (EP) v nedeľu večer zverejnil odhady výsledkov eurovolieb už aj na základe rozdelenia podľa frakcií europarlamentu, potešila najmä Európsku ľudovú stranu (EPP). Informuje o tom spravodajca TASR z bruselského sídla EP.

Spravodajský štáb po prezentácii odhadov výsledkov volieb z Cypru, Grécka, Holandska, Nemecka a Rakúska zverejnil aj prognózy z Bulharska, Dánska, Francúzska, Chorvátska, Malty a Španielska.

  • 181 kresiel Európska ľudová strana
  • 135 kresiel socialitisti a demokrati
  • 82 kresiel Obnovme Európu
  • 71 kresiel Európski konzervatívci a reformisti
  • 62 kresiel Identita a Európa
  • 53 kresiel Zelení/Európska slobodná aliancia
  • 51 kresiel Nezaradení
  • 51 kresiel Ostatní (bez príklonu k politickej rodine)
  • 34 kresiel Ľavica

 

21:26

V Španielsku budú podľa odhadov vo voľbách do Európskeho parlamentu tesne prví opoziční ľudovci (PP) so ziskom 21 až 23 kresiel pred vládnymi socialistami (PSOE) s 20 až 22 kreslami. Napísal to web denníka El País, ktorý pripomína, že celkovo Španieli rozhodovali o 61 mandátoch.

21:25

Občianska koalícia (KO) premiéra Donald Tuska vyhrala v Poľsku podľa odhadov voľby do Európskeho parlamentu so ziskom 38,2 percenta pred opozičným zoskupením Právo a spravodlivosť (PiS), ktoré podporilo 33,9 percenta hlasujúcich. Napísala to agentúra Reuters.

21:23

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na jasnú porážku svojej strany v eurovoľbách oznámil, že rozpúšťa Národné zhromaždenie a vypíše nové voľby. Informovala o tom agentúra Reuters. Vzostup krajnej pravice, ktorá voľby podľa prvých odhadov s veľkým náskokom vyhrala, označil Macron za nebezpečenstvo pre Francúzsko.

21:12

Z odhadov vyplýva, že ľudovecká frakcia EPP by mala zostať podľa očakávania najväčšou politickou skupinou. EPP bude mať v novom Európskom parlamente 181 mandátov, vyplýva z prvých odhadov zloženia celého EP. Frakcia socialistov a demokratov (S&D) by podľa odhadov mohla skončiť druhá so 135 mandátmi. Na treťom mieste by mala byť liberálna Obnova Európy (Renew Europe) s 82 mandátmi, čo je dokonca o 20 menej ako v súčasnom europarlamente. Konzervatívna frakcia ECR by mala mať 71 mandátov a krajne pravicová Identita a demokracia (ID) 62 kresiel. Pre obe tieto politické skupiny to znamená posilnenie.

Výrazne si pohoršili Zelení, ktorý by mali získať 53 mandátov, zatiaľ čo doteraz ich mali 72. Počty mandátov sú založené na údajoch z vnútroštátnych odhadov a predvolebných prieskumov.

20:19

Francúzske eurovoľby vyhralo krajne pravicové Národné združenie (RN) Marine Le Penovej, ktoré získalo približne 32 percent hlasov. Hnutie Obnova prezidenta Emmanuela Macrona má okolo 15 percent. Uvádzajú to prvé povolebné odhady zverejnené francúzskymi médiami.

19:42

Prvé odhady výsledkov eurovolieb, ktoré Európsky parlament zverejnil krátko pred 19.00 sa týkajú piatich členských krajín a uvádzajú už aj rozdelenie podľa frakcií europarlamentu. Po prvých odhadoch sa najviac môžu tešiť európski ľudovci, informuje spravodajca TASR z bruselského sídla EP. K dispozícii sú výsledky volieb z Cypru, Grécka, Holandska, Nemecka a Rakúska.

  • Cyprus (6 mandátov): dvaja do Európskej ľudovej strany EPP, po jednom pôjdu do frakcií socialistov a demokratov (S&D) a do skupiny Ľavica a dvaja sú zatiaľ v skupine Ostatní.
  • Grécko (21 mandátov): osem do EPP, štyria sa pripoja k extrémnym ľavičiarom, traja posilnia frakciu S&D, dvaja pôjdu do skupiny Európski konzervatívci a reformisti (ECR) a ďalší štyria sú zatiaľ nezaradení. 
  • Holandsko (31 mandátov): štyria k socialistom a demokratom a štyria k Zeleným/Európskej slobodnej aliancii (EFA). Sedem sa hlási do liberálnej skupiny Obnovme Európu (RE) a rovnako siedmi sa chcú začleniť do euroskeptickej frakcie Identita a Európa (ID). Šesť poslancov chce posilniť rady EPP, po jednom by mohli získať frakcie ECR a Ľavica a jeden je nezaradený.
  • Nemecko (96 mandátov): 30 poslancov zaraďujú k EPP, 16 k Zeleným a 14 k socialistom z S&D. Ďalších osem smeruje do tábora RE, štyria k Ľavici, kým 19 zostanú zrejme v Nezaradených a piati poslanci sú zatiaľ bez príslušnosti k nejakej politickej rodine.
  • Rakúsko (20 mandátov): päť ide do EPP a S&D, po dvoch do frakcií RE a Zelení, kým najväčší počet, šesť poslancov, je momentálne v skupine Nezaradení.
19:18

Grécke voľby do Európskeho parlamentu vyhrala pravicová vládna Nová demokracia (ND) so ziskom takmer tretiny hlasov. Na ďalších dvoch miestach sú s odstupom ľavicové zoskupenia SYRIZA a PASOK. Vyplýva to z prvého odhadu zverejneného EP.

19:16

V Holandsku vo voľbách do Európskeho parlamentu podľa odhadov zvíťazila koalícia Strany práce (PvdA) a Zelenej ľavice (GL) s 21,6 percentami pred krajne pravicovou Stranou pre slobodu (PVV) Geerta Wildersa, za ktorú hlasovalo 17,7 percenta voličov. Odhad na svojom webe zverejnil EP.

Zisk takmer 18 percent je pre Wildersovu PVV a Wildersa, ktorý je známym kritikom EÚ, imigrácie, islamu aj pomoci Ukrajine, podľa pozorovateľov veľkým úspechom. V súčasnom Európskom parlamente totiž jeho strana žiadneho zástupcu nemala, teraz by ich mohla mať sedem.

19:15

“Potvrdilo sa, že na Slovensku dokážeme poraziť Smer. Je to veľmi dôležitá vzpruha pre ľudí do najbližšieho obdobia. A zároveň dôležitý odkaz, ktorý vyslali voliči tejto vláde - brzdite, naozaj si nemôžete dovoliť všetko,” reaguje na zatiaľ neoficiálne výsledky eurovolieb šéf víťaznej strany PS Michal Šimečka

Jeho podrobnejšie vyjadrenie si prečítajte tu.

18:13

Voľby do Európskeho parlamentu v Nemecku podľa prognóz verejnoprávnych televízií ARD a ZDF so zhruba 30 percentami jasne vyhrala opozičná konzervatívna únia CDU/CSU, na druhom mieste potom s asi 16 percentami skončila pravicovo populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD). Prvé výsledky zverejní spolková volebná komisia o 23:00, kedy ako posledné skončí hlasovanie v Taliansku.

17:58

Voľby do Európskeho parlamentu v Rakúsku podľa odhadov vyhrali opoziční Slobodní (FPÖ) s 27 percentami pred vládnymi ľudovcami (ÖVP) s 23,5 percentami a sociálnymi demokratmi (SPÖ) s 23 percentami. Informuje o tom agentúra APA, ktorá pripomína, že posledné európske voľby v alpskej krajine ešte jasne vyhrali ľudovci s 34,6 percenta.

Pravicovo populistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ) išla do hlasovania prvýkrát ako jasný favorit, prieskumy verejnej mienky jej prisudzovali až 30-percentnú podporu. Odhad zverejnený agentúrou APA, verejnoprávnou televíziou ORF a serverom Puls 24 jej úlohu potvrdzuje a ukazuje, že sa Rakúsko posunie doprava, podobne ako sa to očakáva v týchto voľbách aj v ďalších krajinách.

17:11

Sobotňajšie eurovoľby boli v kontexte bezpečnosti bezproblémové. K vážnejšiemu narušeniu verejného poriadku nedošlo. Polícia zaznamenala viacero incidentov, označila ich za menej závažné. Riešila celkovo 16 podaní, z nich päť vyhodnotila ako priestupok a v jednom prípade začala trestné stíhanie. Informovala o tom Zuzana Hrabovská z komunikačného odboru Prezídia Policajného zboru.

16:57

Kto budú noví slovenskí europoslanci? Prinášame zoznam 15 mien, ktoré s vysokou pravdepodobnosťou na základe neoficiálnych výsledkov eurovolieb budú zastupovať Slovensko v europarlamente.

Zoznam si pozrite tu.

16:38

Hnutie Slovensko (bývalé OĽANO) hovorí v súvislosti s výsledkom eurovolieb o Pyrhovom víťazstve. “Presne tak, ako v parlamentných voľbách, aj v eurovoľbách sa ukázalo, ako veľmi je pre demokratické spektum nebezpečná propaganda v duchu "PS musí poraziť SMER". V parlamentných voľbách táto stratégia, kvôli prepadnutým hlasom Demokratov, zabezpečila vládu mafie. V týchto voľbách rovno vypadnutie troch demokratických strán a tak menej demokratov v EP za Slovensko. V prípade, ak progresívne médiá budú naďalej raziť toto zavádzajúce klamstvo a budú naďalej blokovať prístup hnutia Slovensko do médií, v budúcich parlamentných voľbách prepadne tak veľa hlasov, že vládna mafia získa ústavnú väčšinu,” konštatuje hnutie v stanovisku.

15:21

Podľa predbežných prepočtov Denníka N bude mať Slovensko historicky najviac žien v europarlamente. Získali sedem z 15 mandátov. Za PS boli pravdepodobne zvolené Ľubica Karvašová, Veronika Cifrová Ostrihoňová a Lucia Yar. Za Smer Monika Beňová, Judita Laššáková a Katarína Roth Neveďalová. Mandát za KDH obsadí Miriam Lexmann.

14:10

Podľa ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer) je Európska únia na križovatke. „Ak budú prevládať strany, ktoré budú mať iný názor na Európsku komisiu a europarlament, tak to bude mať významný vplyv na EÚ v rôznych oblastiach. A jedna z nich je vojna na Ukrajine,“ uviedol v relácii O 5 minút 12.

13:41

Poslanca SaS Juraja Krúpu mrzí volebný neúspech jeho strany. Podľa svojich slov musí s kolegami preskúmať dôvody zlyhania. „Podľa toho uvidíme, ako sa k tomu postavíme a vyhodnotíme, čo bude treba zmeniť vo fungovaní strany,” uviedol.

13:21

Ľuboš Blaha (Smer) na sociálnej sieti uviedol, že má namierené do Bruselu. „Osobne idem s plnou vervou do Bruselu bojovať za Slovensko, za vás a za Roberta Fica,“ napísal.

12:59

Neoficiálne odhady výsledkov do Európskeho parlamentu vnímajú v Smere aj v PS pozitívne. V nedeľňajšej diskusnej relácii TA3 V politike to skonštatovali predseda Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) aj predseda poslaneckého klubu strany PS Martin Dubéci.

11:57

Demokrati sa vyjadrili, že ich síce mrzí neúspech, ale nebudú sa vzdávať. Plánujú naďalej poukazovať na chyby, korupciu a navrhovať nové riešenia, ktoré krajinu posúvajú dopredu.

„Rešpektujeme však, že sa tak občania rozhodli a zverili zastupovanie Slovenska v Bruseli iným stranám. Veríme, že najmä víťaz volieb si je vedomý svojej zodpovednosti, pretože teraz prichádza skutočná práca a marketing už nebude stačiť,“ napísali na sociálnej sieti.

11:52

Bývalý premiér a líder kandidátky PS Ľudovít Ódor poďakoval voličom za podporu.

„Spoločne sme dokázali získať najsilnejší mandát pre proeurópske Slovensko. Vážime si vašu dôveru, naložíme s ňou zodpovedne,“ uviedol na sociálnej sieti.

11:49

Europoslankyňa a kandidátka za Smer Monika Beňová zablahoželala víťazovi volieb a povedala, že rešpektuje výsledky, aj keď sú zatiaľ len neoficiálne. Naznačila, že Ľuboš Blaha aj Erik Kaliňák získali nemalé množstvo hlasov.

„Chcem sa poďakovať kolegom za ich nasadenie a za množstvo hlasov ktoré získali, najma Ľuboš Blaha a Erik Kaliňak, ale aj Judita Laššaková a Katka Roth Neveďalová. Sme tam všetci piati,“ napísala na sociálnej sieti.

11:45

Predseda KDH Milan Majerský nechce komentovať neoficiálne výsledky. „Ďakujeme všetkým voličom, ktorí vo voľbách do EP dali hlas KDH, ako aj všetkým, ktorí prišli voliť,“ vyjadril sa na sociálnej sieti. Dodal, že považuje za dôležité, aby sa atmosféra po viacerých „emočne vybičovaných“ voľbách na Slovensku upokojila.

11:16

Predseda hnutia Republika a líder kandidátky Milan Uhrík uviedol, že podľa neoficiálnych odhadov by hnutie malo mať v europarlamente zástupcov.

„Kým nebudú výsledky oficiálne, tak sa k nim ťažko vyjadrovať. Ale podľa predbežných informácií hnutie Republika bude v europarlamente,“ poznamenal na sociálnej sieti s tým, že prioritou bude ochrana slovenských záujmov.

10:31

Prvé neoficiálne výsledky eurovolieb vyzerajú pre Progresívne Slovensko podľa lídra hnutia Michala Šimečku nádejne. Bližšie ich nekonkretizoval.

"Chcem poďakovať všetkým, ktorí v sobotu prišli voliť. A špeciálne ďakujem tým, ktorí prišli zvoliť Progresívne Slovensko. Prvé neoficiálne správy pôsobia nádejne. Zdá sa, že voliči, ktorým záleží na proeurópskom Slovensku, zodpovedne prišli voliť," poznamenal na sociálnej sieti.

10:26

Strana Sloboda a Solidarita akceptuje výsledky volieb do Európskeho parlamentu. Richard Sulík uviedol, že ako líder kandidátky berie výsledok na seba.

„Podľa neoficiálnych výsledkov volieb nás od získania mandátu delila ani nie desatina percent hlasov. Osobne ma mrzí, že nám chýbalo len pár hlasov. Výsledok beriem ako líder kandidátky na seba, keďže sa nám napriek plnej podpore strany nepodarilo získať mandát. Chcem však v prvom rade poďakovať všetkým našim voličom za hlasy. Taktiež členom SaS a vedeniu strany. Novému predsedovi želám, aby stranu viedol úspešnejšie a v parlamentných voľbách dosiahla solídny výsledok,“ uviedol líder kandidátky SaS do eurovolieb Richard Sulík s tým, že bude pokračovať v mandáte NR SR.

10:07

Účasť v eurovoľbách na Slovensku dosiahla podľa neoficiálnych výsledkov 34,38 percenta a je o takmer 12 percentuálnych bodov vyššia ako pred piatimi rokmi.

09:32

Podľa neoficiálnych výsledkov vo voľbách do Európskeho parlamentu zvíťazila strana Progresívne Slovensko so ziskom 27,81 percenta hlasov. Za ňou nasleduje Smer, ktorému odovzdalo hlas 24,76 percenta voličov a voličiek.

Hranicu piatich percent – potrebnú na zisk poslaneckého mandátu – prekonali taktiež strany Republika (12,53 percenta), Hlas (7,18 percenta) a KDH (7,15 percenta). 

Podľa dostupných informácií by malo progresívcom pripadnúť šesť mandátov, Smeru päť a Republike dva. KDH a Hlas by mali získať zhodne po jednom.

Veľmi tesne pred bránami Európskeho parlamentu uviazla strana SaS (4,92 percenta) a Demokrati (4,68 percenta). Matovičovo hnutie Slovensko v koalícii so stranou Za ľudí prepadlo so ziskom len 1,98 percenta hlasov.

09:08

Rovnako ako Denník N, aj denník Sme uvádza, že najväčšiu podporu získali strany PS a Smer.

Ako tretia by mala nasledovať Republika. Strany SaS a Demokrati sa pohybujú blízko päťpercentnej hranice.

08:32

Hlas podľa informácií Denníka N zaostáva za prieskumami. O mandáty bojujú ešte KDH, SaS a Demokrati. Ostatné strany zrejme post europoslanca nezískajú.

08:28

Zatiaľ nie sú známe ani neoficiálne výsledky, hoci pred piatimi rokmi v tomto čase už boli k dospozícii.

Čiastkové informácie Denníka N od politických strán a z niektorých okrskov priebežne ukazujú silný výsledok PS a Smeru, ale aj výraznejší úspech Republiky.

22:52

Voľby do Európskeho parlamentu prebehli v Nitrianskom kraji bez problémov. Potvrdili to členovia všetkých okresných volebných komisií.

Ako informovali, s výnimkou troch volebných okrskov v Palárikove v okrese Nové Zámky sa všetky volebné miestnosti zatvorili po 22:00.

"V ostatných okrskoch Novozámockého okresu boli voľby bez incidentov a bez ťažkostí. V Palárikove museli byť voľby prerušené pre nález bieleho prášku. Hlasovanie sa tu preto predlžuje v okrsku tri do 1:00 a v okrskoch jedna a dva približne do 0:25," uviedla Darina Balážová z Okresnej volebnej komisie v Nových Zámkoch.

22:45

V Banskej Bystrici i v celom okrese o 22:00 zatvorili všetky volebné miestnosti. Voľby do Európskeho parlamentu sa zaobišli bez akýchkoľvek komplikácií. Skonštatovala to predsedníčka okresnej volebnej komisie Martina Kubárová.


"V rámci okresu bolo všetko v poriadku. Chodili sme na bežné kontroly, všetko bolo bez problémov," uviedla Kubárová. Pripomenula, že v okrese bolo pre eurovoľby vytvorených celkovo 130 volebných okrskov.

V krajskom meste Banská Bystrica mohlo v sobotných voľbách do Európskeho parlamentu svoj hlas odovzdať približne 61 170 oprávnených voličov. V meste bolo 78 volebných miestností s približne 700 členmi okrskových volebných komisií. Mesto pre eurovoľby vydalo 2816 hlasovacích preukazov, čo je viac ako dvojnásobok v porovnaní s rokom 2019.

Definitívne výsledky eurovolieb budú známe v nedeľu po 23:00 po ukončení hlasovania vo všetkých krajinách Európskej únie.

22:44

Polícia okrem incidentu v Palárikove riešila aj niekoľko ďalších incidentov, okrem iného podozrenie, že podpredseda okrskovej komisie v Spišskej Teplici (okres Poprad) bol pod vplyvom alkoholu. "Hliadka prišla a následne bol podpredseda vykázaný von," povedal prezident Policajného zboru Ľubomír Solák.

Policajti sa podľa jeho slov zaoberajú aj incidentom v jednej z volebných miestností v Košiciach, kde mal jeden z členov komisie počmárať časť čistých hlasovacích lístkov a položiť ich do tašky. Zároveň poďakoval všetkým policajtom, hasičom aj vojakom, ktorí participovali na zabezpečovaní priebehu volieb.


Definitívne výsledky eurovolieb vrátane informácií o účasti budú zverejnené v nedeľu po 23.00 h po ukončení hlasovania vo všetkých krajinách Európskej únie. Zverejnia ich na stránke www.volbysr.sk. Výsledky zároveň oficiálne potvrdí komisia na tlačovej konferencii. Predbežné výsledky do tohto času nebude Štatistický úrad SR zverejňovať.

22:44

 "Môžeme konštatovať, že pokiaľ sa neudialo v niektorom okrsku niečo v úplne posledných minútach, tak v túto chvíľu sú uzavreté takmer všetky volebné okrsky," informoval predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda na sobotňajšej tlačovej konferencii.

22:03

Väčšina volebných miestností na Slovensku sa zatvorila. Komisie v nich začínajú sčítavať hlasy. V troch volebných okrskoch v Palárikove (okres Nové Zámky) sa hlasovanie predlžuje, do nedele 1:00 platí stále volebné moratórium. Definitívne výsledky eurovolieb sa zverejnia v nedeľu po 23:00.


Dlhšie sa hlasuje v troch volebných okrskoch v Palárikove, ktoré dopoludnia na čas uzatvorili pre nález bieleho prášku. Jednu z nich zavreli na tri hodiny, hlasovanie sa v nej predĺžilo do nedele 1:00. Analýza ukázala, že neznámy biely prášok nie je životu nebezpečný, ale išlo o škrob.

Definitívne výsledky eurovolieb vrátane informácií o účasti budú zverejnené v nedeľu po 23:00 po ukončení hlasovania vo všetkých krajinách Európskej únie. Zverejnia ich na stránke www.volbysr.sk. Výsledky zároveň oficiálne potvrdí komisia na tlačovej konferencii. Predbežné výsledky do tohto času nebude Štatistický úrad SR zverejňovať.

20:11

V Spišskej Teplici v okrese Poprad podpredseda okrskovej volebnej komisie podľa ďalších členov vykazoval známky požitia alkoholu. Do jednej z okrskových volebných miestností preto popoludní privolali policajnú hliadku. Ako Informovala o tom Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru, podpredseda komisie dychovú skúšku odmietol.


"Následne na vyzvanie predsedu volebnej komisie volebnú miestnosť opustil. Vec bola zadokumentovaná ako priestupok proti poriadku v správe," uviedla Hrabovská s tým, že k narušeniu priebehu volieb v tomto prípade nedošlo.

V Prešovskom kraji prebiehajú voľby do Európskeho parlamentu bez narušení či výrazných problémov. Potvrdili to jednotlivé okresné volebné komisie

OVK Poprad okrem podnetu na podozrenie z požitia alkoholických nápojov u člena volebnej komisie v Spišskej Teplici zaznamenala dopyt voličov po informáciách o miestach, kde môžu voliť, uviedol zapisovateľ Maroš Baranec. "Počas dňa sme boli na 33 kontrolách v okrskoch, zaujímali sme sa aj o priebežnú účasť," doplnil s tým, že kontroly prebehli aj v okrese Levoča.

19:35

V Trenčianskom samosprávnom kraji nezaznamenali do 19:00 volebné komisie žiadny výraznejší incident, ktorý by narušil priebeh volieb. Informovali o tom predsedovia a zapisovatelia okresných volebných komisií.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu môžu v sobotu v TSK voliči hlasovať v 644 volebných okrskoch. Do Európskeho parlamentu kandiduje 23 politických subjektov. Slováci volia 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie. Definitívne výsledky v poradí piatych eurovolieb na Slovensku budú zverejnené v nedeľu po 23:00 po ukončení hlasovania vo všetkých krajinách Únie.

19:21

Záujem o voľby je malý a voliť prichádzajú hlavne tí "skalní", teda voliči, ktorí sa pravidelne zúčastňujú všetkých typov volieb. S rovnakou situačnou skúsenosťou z priebehu sobotňajších volieb do Európskeho parlamentu sa podelili členovia okrskových volebných komisií v Jablonci v okrese Pezinok a v Novom Svete v okrese Senec.

V Jablonci bola pri predchádzajúcich eurovoľbách v roku 2019 vôbec najnižšia účasť v okrese Pezinok. Ani v sobotu voľby do europarlamentu ľudí nelákajú. "Chodia prevažní tí tzv. skalní, ktorí prichádzajú voliť pri každých voľbách," skonštatovala zapisovateľka okrskovej volebnej komisie Jana Jašurková. Medzi hlasujúcimi sú tak ľudia rôznych vekových kategórií.

"Voľbu prostredníctvom prenosnej urny napríklad využila 95-ročná volička," priblížila. Mieni, že pod účasť sa podpisuje aj krásne, slnečné počasie. "Možno si to preto nechali niektorí až na večer, keď skončia prácu v záhradkách a okolo domu," poznamenala.

Ospanlivo to s účasťou vyzerá aj v najmladšej obci v Bratislavskom kraji, v Novom Svete pri Senci. Priebeh tohtoročných eurovolieb je tak v protiklade s tými pred piatimi rokmi, keď bola účasť v Novom Svete percentuálne najvyššia zo všetkých obcí okresu Senec. "Tentoraz je záujem nízky," referovala predsedníčka okrskovej volebnej komisie Zuzana Hanková. Aj ona predpokladá, že ešte večer prídu tí, ktorí pekný deň využili na exteriérové aktivity.

18:43

Okresná volebná komisia vo Veľkom Krtíši v sobotných voľbách do Európskeho parlamentu nezaznamenala doteraz žiadne problémy. Povedala to predsedníčka okresnej volebnej komisie vo Veľkom Krtíši Mária Dohňanská.

Pokojný priebeh volieb je aj v obci Hrušov vo Veľkokrtíšskom okrese. Uviedla to zapisovateľka miestnej volebnej komisie Katarína Bendíková s tým, že zapísaných majú 666 voličov. Podotkla, že s hlasovacími preukazmi chodia voliť aj miestni chatári a chalupári. Podľa nej niektoré staršie dámy prišli v sobotu k volebným urnám odeté v kroji. Tradíciou totiž je, že okrem volieb si ich obliekajú aj na iné významné príležitosti.


Na Slovensku sú v poradí piate voľby do Európskeho parlamentu po vstupe SR do Európskej únie. Voliči rozhodnú o 15 poslancoch, ktorí budú zastupovať Slovenskú republiku v EP najbližších päť rokov.

17:44

Doterajší záujem o sobotňajšie voľby do Európskeho parlamentu v Marianke pri Bratislave naznačuje, že by volebná účasť mohla byť minimálne rovnaká ako pred piatimi rokmi, keď obec dosiahla najlepší výsledok v rámci okresu Malacky. "Podľa priebežného záujmu, ktorý od rána neutícha, by sme napokon mohli i prekonať čísla spred piatich rokov," skonštatovala predsedníčka jednej z dvoch okrskových volebných komisií v Marianke Darina Šabíková.


Voľby majú plynulý priebeh, podľa Šabíkovej k tomu prispieva aj fakt, že voliči prichádzajú veľmi dobre informovaní o spôsobe voľby. Spomenula aj milú skúsenosť, ktorá potvrdila, že voľby sú sviatkom demokracie. "Hoci je pomerne teplo, čomu väčšina voličov prispôsobuje oblečenie, bol tu pán, ktorý práve na počesť významu, ktorý prisudzuje voľbám, prišiel v slávnostnom obleku," uviedla.

Očakáva, že voliči budú prichádzať aj v neskorších časoch. "Práve preto, lebo je pekné počasie, možno si to mnohí nechali až na podvečer a večer," dodala.

17:11

Volebné moratórium v rámci sobotňajších volieb do Európskeho parlamentu predĺžili o tri hodiny. Na celom území SR potrvá do nedele 1:00. Dôvodom je predpoludňajší incident vo volebnej miestnosti v Palárikove, ktorú pre nález bieleho prášku na tri hodiny uzatvorili. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda.

16:13

V sobotných voľbách do Európskeho parlamentu volili aj niektorí klienti domova sociálnych služieb v Hriňovej v Detvianskom okrese. Do zariadenia za nimi prišla okrsková volebná komisia s prenosnou volebnou schránkou.


Ako povedala predsedníčka hriňovskej volebnej komisie číslo dva Zuzana Gondová, v zariadení volilo 25 ľudí. Jedným z nich bol 91-ročný Juraj Fulajtár, ktorý pochádza z Mýtnej v Lučeneckom okrese a v Hriňovej žije tri roky. Objasnil, že doteraz sa vo svojom živote zúčastnil na takmer všetkých voľbách. Zdôraznil, že v sobotu zakrúžkoval dvoch kandidátov na post europoslanca. "Spravodajstvo pozerám v televízii a rád si hľadám informácie z celého sveta," priblížil.


Do prenosnej urny hlasovala v domove aj 81-ročná Emília Murínová. "Žijem tu 12 rokov a ako som tu, nevynechala som ani jedny voľby," spomenula rodáčka z Korytárok v Detvianskom okrese. Zúčastniť na eurovoľbách sa rozhodla, pretože chce, aby mal ľudí v nemocnici kto ošetriť. "Aby neodchádzali mladí lekári ani sestričky do zahraničia, aby tu ostávali a mali všetci lepší život," zhrnula. Podľa nej je takisto dôležité, aby získané eurofondy pre Slovensko išli na správne miesto. "Europoslanec by sa nás mal vedieť zastať. Aby ho bolo vidieť, že niečo pre nás urobil a získali sme fondy," doplnila.


Pre všetkých záujemcov s prechodným pobytom, ktorí poprosili o pomoc pri vydaní hlasovacieho preukazu, požiadalo zariadenie o jeho vydanie. Informovala o tom sociálna pracovníčka Mária Očenášová. Spolu to bolo 12 obcí a miest. Tí, ktorí nepožiadali o hlasovacie preukazy a prenosnú volebnú schránku, volia samostatne alebo so svojimi príbuznými mimo zariadenia.

15:56

Možnosť hlasovať vo voľbách do Európskeho parlamentu mali v sobotu aj pacienti a zamestnanci košickej Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura. V areáli nemocnice na Rastislavovej ulici v X. pavilóne otvorili od 14:00 do 15:00 miestnosť na hlasovanie s prenosnou volebnou schránkou.


"Možnosť odvoliť majú či už zamestnanci, alebo pacienti, ktorí spĺňajú podmienky, čiže buď majú hlasovací preukaz, alebo majú bydlisko v pôsobnosti tohto okrsku," uviedol predseda volebného okrsku číslo 11 v mestskej časti Juh Roman Šup.
Miestnosť na hlasovanie sa nachádzala na prízemí pavilónu. V priebehu hodiny prišli odvoliť s hlasovacím preukazom piati pacienti a jedna lekárka, ktorá mala celodennú službu. Oproti predchádzajúcim prezidentským voľbám to bol omnoho nižší záujem voličov.

Po 15:00 členky komisie išli s prenosnou schránkou na oddelenia za dvomi imobilnými pacientmi, ktorí o to požiadali a mali vybavený hlasovací preukaz.
V areáli UNLP na Triede SNP v mestskej časti Západ bola nahlásená možnosť voliť do prenosnej volebnej schránky pre mobilných pacientov i službukonajúcich zamestnancov od 14:30 do 15:30. K imobilným pacientom, ktorí o hlasovanie požiadali príslušnú okrskovú volebnú komisiu a vybavili si hlasovací preukaz, išli členovia komisie priamo na oddelenia.

14:42

Predseda okrskovej volebnej komisie v Trnave nastúpil do volebnej komisie pod vplyvom alkoholu. Oznámenie preverovala privolaná polícia. Opakovaná dychová skúška potvrdila u predsedu okrskovej komisie alkohol, informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave.


Prípad opitého predsedu okrskovej volebnej komisie riešila okresná volebná komisia v Trnave. Tá potvrdila, že udalosť nemala vplyv na narušenie a priebeh konania volieb.


Všetkých 46 volebných miestností v Trnave ráno otvorili načas. Priebeh volieb je v krajskom meste zatiaľ pokojný. Policajné hliadky monitorujú nielen okolie volebných miestností, ale aj sídiel okrskových či okresných volebných komisií na území celého kraja.

14:37

Volebnú miestnosť v Palárikove v okrese Nové Zámky, ktorú uzatvorili pre nález bieleho prášku, opäť otvorili. Stalo sa tak okolo 12:00. Potvrdili to členovia okresnej volebnej komisie v Nových Zámkoch.


Na základe analýzy kontrolným chemickým laboratóriom civilnej ochrany v Nitre sa zistilo, že v prípade bieleho prášku išlo o škrob. "Môžem potvrdiť, že analýzou sa zistilo, že nešlo o žiadnu nebezpečnú látku, ale o obyčajný škrob," povedal hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.


Pre incident v Palárikove sa minimálne o tri hodiny predĺži aj volebné moratórium v sobotňajších eurovoľbách na Slovensku.

14:27

Záujem voliť v eurovoľbách mali aj väzni v ústave na výkon trestu odňatia slobody na Cintorínskej ulici v Nitre. Ako uviedli členovia okrskovej volebnej komisie, ich záujem však bol podstatne nižší, ako napríklad v prezidentských voľbách.


Podľa predsedu okrskovej komisie Radoslava Pavelku odovzdalo svoj hlas do prinesenej volebnej urny 18 mužov a jedna žena. "Nie je to ani polovica z počtu ľudí, ktorí sa zúčastnili na druhom kole prezidentských volieb, kedy sa v nitrianskom ústave na výkon trestu odňatia slobody na Cintorínskej ulici zúčastnilo na voľbách vyše 40 voličov," uviedol Pavelka.

Medzi odsúdenými boli aj takí, ktorí voliť chceli, ale nemali hlasovací preukaz. "Pán veliteľ nás požiadal, aby sme popoludní prišli, pretože nejaké ženy sa chceli na voľbách zúčastniť, ale bez preukazu nemohli. Tak im ako zástupcovia volebnej komisie prídeme situáciu vysvetliť," povedal Pavelka. "Dopoludnia sú na pracovnej zmene, ale popoludní môžeme za nimi prísť, pretože majú nárok stretnúť sa s volebnou komisiou," doplnila členka okrskovej komisie Mária Krištofičínová.

13:59

Kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany potvrdilo zloženie prášku nájdeného v Palárikove.

Neznáma látka, ktorá bola nájdená pri hlasovacích lístkoch v jednej z volebných miestností v Palárikove nebola vyhodnotená ako nebezpečná. Na základe analýzy kontrolným chemickým laboratóriom civilnej ochrany v Nitre bolo potvrdené, že ide o škrob.

12:45

Predseda KDH Milan Majerský v dnešných voľbách do Európskeho parlamentu odvolil v Levoči. 

12:41

Volebné moratórium v sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu na Slovensku sa predĺži minimálne o tri hodiny.

Dôvodom je incident v jednej z volebných miestností v Palárikove, kde je hlasovanie v súvislosti s nálezom bieleho prášku stále prerušené. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Burdu a prezidenta Policajného zboru Ľubomíra Soláka.


"Čas volieb v tomto okrsku a v tých ďalších priľahlých sa predĺži v túto chvíľu minimálne o tri hodiny, to znamená, že aj samotné moratórium sa predlžuje o tri hodiny," poznamenal Burda na sobotňajšej tlačovej konferencii.


Solák spresnil, že vzorku neznámeho bieleho prášku odobrali na analýzu. Nejde podľa neho o nebezpečný materiál, ale treba počkať na výsledky analýzy. "Nemôžeme robiť nejaké predčasné závery a rozhodnutia vo vzťahu k otvoreniu volebnej komisie," povedal.

12:11

 Volebné moratórium v sobotňajších voľbách do Európskeho parlamentu na Slovensku sa predĺži minimálne o tri hodiny. Dôvodom je incident v jednej z volebných miestností v Palárikove. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Burdu.
 

11:58

Predseda Progresívneho Slovenska a podpredseda parlamentu Michal Šimečka predpoludním odovzdal svoj hlas vo voľbách do Európskeho parlamentu. Pozývam všetkých, ktorým záleží na európskej budúcnosti Slovenska, aby prišli voliť, aby neprepadol ani jediný hlas, vyhlásil Šimečka.

“Tieto voľby budú veľmi tesné. A nejde v nich vôbec o málo. Rozhodujeme sa, akí ľudia nás budú reprezentovať v Únii. Aký signál vyšleme doma i v zahraničí. Preto prosím každého a každú, komu záleží na našom európskom ukotvení, nájdite si čas, a choďte využiť svoje volebné právo,” zdôraznil Šimečka.

image
Predseda PS Michal Šimečka počas eurovolieb. FOTO:PS
11:39

Zamestnanci aj pacienti Univerzitnej nemocnice Bratislava, Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb a Národného onkologického ústavu môžu v eurovoľbách voliť priamo v nemocnici. Musia mať buď trvalý pobyt v okrsku, kde sa nachádza zdravotnícke zariadenie, alebo hlasovací preukaz. Vyplýva to z vyjadrení nemocníc.

11:38

Na Malte, v Lotyšsku i na Slovensku sa sobotu konajú voľby do Európskeho parlamentu. Hlasovanie v sobotu otvorili v Taliansku, kde bude pokračovať aj v nedeľu. Volebné miestnosti sú v sobotu otvorené i v Česku, kde sa voľby začali v piatok popoludní. Informujeme o tom podľa agentúry AP a AFP.
Voľby do Európskeho parlamentu sa vo väčšine členských krajín Únie konajú až v nedeľu 9. júna. V tento deň budú hlasovať obyvatelia 20 krajín vrátane Maďarska, Poľska, Rakúska, či Francúzska a Nemecka, pripomenula AP.
V Holandsku sa voľby konali vo štvrtok 6. júna. Obyvatelia Estónska môžu od 3. do 8. júna hlasovať prostredníctvom pošty či on-line. Volebné miestnosti tam budú k dispozícii 9. júna.
Počas dvoch dní je možné hlasovať v Česku (7. - 8. júna) aj v Taliansku (8. - 9. júna). V piatok sa eurovoľby uskutočnili v Írsku.
Prvé výsledky budú až v nedeľu večer, keď sa uzavrú volebné miestnosti vo všetkých krajinách.

11:27

Prezidentka Zuzana Čaputová opätovne vyzvala voličov na účasť vo voľbách do europarlamentu. Urobila tak po tom, ako v sobotu odvolila v Pezinku. Predpokladá, že volebná účasť bude tento rok vyššia.


"Sú to dôležité voľby, ako všetky voľby, pretože v každých z nich môžeme ovplyvniť budúcnosť Slovenska a v tomto prípade budúcnosť aj Európskej únie, ktorej sme súčasťou. Je to už vyše 20 rokov náš životný priestor, priestor, ktorý nám poskytuje bezpečie, istotu a, samozrejme, ekonomickú prosperitu," poznamenala.

11:26

Klienti zo zariadenia pre seniorov na Zobore v Nitre majú o voľby veľký záujem. Potvrdili to aj členovia okrskovej volebnej komisie, ktorí za nimi prišli s volebnou urnou.
Viac ako desiatka voličov ich už čakala pred improvizovanou volebnou miestnosťou. Takmer zo 160 klientov zariadenia pre seniorov a zariadenia opatrovateľskej služby bolo v zozname voličov zapísaných 55 ľudí.

"Tento počet sa ešte zvýši o tých, ktorí v zariadení nemajú trvalý pobyt, ale majú voličský preukaz. Takže ľudí, ktorí prídu voliť, bude oveľa viac. O voľby tu býva veľký záujem, naposledy sa to ukázalo aj pri prezidentských voľbách," uviedol člen okrskovej volebnej komisie Miloš Slatina.

11:23

Dve z troch volebných miestností v Palárikove (okres Nové Zámky), ktoré uzatvorili v súvislosti s nálezom bieleho prášku, krátko po 10:00 opäť otvorili. Informovala o tom polícia.


"Tretia volebná miestnosť zostáva uzatvorená do zistenia predbežného výsledku závažnosti neznámej látky laboratóriom civilnej ochrany," uviedla Zuzana Hrabovská z komunikačného odboru Prezídia Policajného zboru.

Neznámy prášok sa mal nachádzať na hlasovacích lístkoch, incident nahlásili približne o 9:00. Volebné miestnosti polícia zatvorila a budovu, v ktorej sa nachádzali, evakuovala. "Na miesto boli vyslané ďalšie hliadky PZ a policajti kriminálnej polície, ktorí aktuálne realizujú potrebné úkony v nevyhnutnom rozsahu," dodala Hrabovská.

Ďalší incident, ktorý polícia zaznamenala, sa stal v Poprade. Kontaktoval ju občan s tvrdením, že mu neumožnili voliť. "Pri následnom preverení políciou bolo zistené, že oznamovateľ vo volebnej miestnosti predkladal rôzne kópie písomností vyhotovené pod jeho menom, zároveň však odmietol preukázať svoju totožnosť občianskym preukazom," uviedla policajná hovorkyňa. Očakáva sa, že incident v Palárikove výrazne predĺži volebné moratórium.

11:18

Voliči, ktorí nemôžu sami upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, lebo nevedia písať a čítať, môžu v eurovoľbách hlasovať s pomocou inej osoby. Pred hlasovaním o tom musia upovedomiť okrskovú komisiu. Upozorňuje na to ministerstvo vnútra.
Takýto volič môže vziať so sebou za plentu inú spôsobilú osobu, ktorá mu upraví hlasovací lístok podľa jeho pokynov a vloží ho do obálky. Nesmie to však byť člen okrskovej volebnej komisie.
Za voliča, ktorý nemôže pre zdravotné postihnutie sám vložiť obálku do volebnej schránky, ju môže v jeho prítomnosti vložiť iná osoba. Ani v tomto prípade to nemôže byť člen okrskovej volebnej komisie.

11:17

V obci Záskalie v Považskobystrickom okrese prišlo počas prvých troch hodín volieb do Európskeho parlamentu k urnám len niekoľko z takmer dvoch stoviek oprávnených voličov. Veľa z nich tvorili turisti a chatári, ktorí volili s hlasovacím preukazom. Informovala o tom zapisovateľka okrskovej volebnej komisie Martina Mešková.
"V obci máme 168 oprávnených voličov, volebná účasť je zatiaľ nižšia ako v aprílových prezidentských voľbách. Účasť v nich presiahla 65 percent," povedala Mešková.
Ako dodala, vysoký počet voličov s hlasovacími preukazmi tvoria najmä turisti, chatári a náhodní okoloidúci.
"Je tu Kostolecká a Manínska tiesňava a príroda poskytujúca veľké možnosti turistiky. Dole v Manínskej tiesňave je otvorený zrenovovaný kemping, kde sa dá ubytovať, miesto a infraštruktúra je tam aj pre karavany," doplnila Mešková.
Volebná miestnosť v Záskalí je v spoločenskej miestnosti v multifunkčnej budove. V minulosti tam bola knižnica. V rovnakej budove sídli aj obecný úrad a miestnosť, kde sa konajú bohoslužby. Priestory tu má aj stará hasičská zbrojnica, novú priestrannú dokončili nedávno.

11:15

Prezidentka už v eurovoľbách odvolila. Zuzana Čaputová svoj hlas odovzdala v Pezinku.

image
Zuzana Čaputová vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky vo voľbách do Európskeho parlamentu v Pezinku. FOTO: TASR/Jaroslav Novák
11:04

Európska únia dnes stojí na rázcestí a musí prijať závažné rozhodnutia o svojom budúcom fungovaní. V sobotu to skonštatoval zvolený prezident Peter Pellegrini, ktorý svoj hlas v eurovoľbách odovzdal vo volebnej miestnosti v obci Králiky pri Banskej Bystrici. Slovákov vyzval, aby prišli k volebným urnám a verí, že účasť bude tentoraz vyššia ako v roku 2019.

"Európske voľby nie sú len voľby o Európskom parlamente, ale sú to aj voľby, ktoré sa bytostne dotýkajú Slovenskej republiky," uviedol Pellegrini. Dodal, že Únia bude musieť prehodnotiť viacero svojich politík.

11:03

V Prešovskom kraji prebiehajú voľby do Európskeho parlamentu bez narušení a zatiaľ neriešia ani podnety. Potvrdili to jednotlivé okresné volebné komisie. Viaceré z nich sa už vybrali na kontroly do volebných miestností.
Okresná volebná komisia v Humennom má 165 okrskov vrátane okresov Snina a Medzilaborce. Zapisovateľ Ján Sental uviedol, že sa na komisiu zatiaľ nikto neobrátil a časť okresnej volebnej komisie je už na kontrolách volebných miestností.
Prebiehajúce kontroli okresnej volebnej komisie Poprad, kde je 92 volebných okrskov, potvrdil zapisovateľ Maroš Baranec s tým, že popoludní sa plánujú zamerať na okres Levoča so 47 okrskami. "Počas dňa by sme chceli vykonať čo najviac kontrol," uviedla členka okresnej volebnej komisie Stropkov Mária Džupinová, s tým, že majú v obvode 52 okrskov.
Okresná volebná komisia Bardejov eviduje bezproblémový priebeh v 116 okrskoch, potvrdila zapisovateľka Galina Lacová Ščerbáková. Rovnako voľby prebiehajú aj podľa okresnej volebnej komisie Vranov nad Topľou a Kežmarok.
"Máme naplánovaných počas dňa viacero kontrol, aktuálne si ich komisia rozdeľuje," uviedla predsedníčka okresnej volebnej komisie v Prešove Kamila Stašková, s tým, že v 231 okrskoch zatiaľ evidujú bezproblémový priebeh. Zapisovateľ okresnej volebnej komisie Stará Ľubovňa so 61 volebnými okrskami Peter Lompart zhodnotil, že doposiaľ nezaznamenali ťažkosti ani problémy.
Vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu Svidník Martin Miščík uviedol, že zatiaľ Okresná volebná komisia nekontaktovali ani voliči, ani nikto zo 78 volebných okrskov so žiadosťou o radu, ani s problémami či podnetmi.

10:42

Sobotňajšie voľby do Európskeho parlamentu majú v Bratislavskom kraji plynulý a zatiaľ bezproblémový priebeh. Informovali o tom z okresných volebných komisií v kraji.


"Z nášho pohľadu je to zatiaľ bezproblémové, všetko ide podľa plánov, doposiaľ sme riešili naozaj iba pár drobností," zhodnotili prvé tri hodiny volieb v hlavnom meste zástupcovia bratislavskej okresnej volebnej komisie. "Všetko je absolútne v poriadku, nikto nám nehlásil ani oneskorenie otvorenia volebných miestností, nedostali sme žiadny podnet a rovnako sme nezistili problém vlastnou kontrolnou činnosťou," oznámili z okresnej volebnej komisie v Pezinku.


Plynulý priebeh bez mimoriadnych situácií charakterizovali prvé hodiny eurovolieb aj v mestách a obciach v okresoch Malacky a Senec, potvrdili z okresných volebných komisií.

10:36

Všetky volebné miestnosti v Nitre zriadené pre sobotňajšie voľby do Európskeho parlamentu boli otvorené načas. Na území krajského mesta a v jeho mestských častiach je zriadených 72 volebných miestností. Právo voliť má v meste 63 500 občanov, informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.


Záujem o voľby prejavili aj ľudia z rôznych zariadení, od nemocnice cez väznicu až po zariadenia sociálnych služieb. O hlasovacie preukazy požiadalo 1200 voličov, ktorí chcú voliť mimo bydliska.

10:28

Hlasovanie v troch volebných okrskoch v Palárikove v okrese Nové Zámky je prerušené. Dôvodom je biely prášok, ktorý sa našiel na hlasovacích lístkoch, potvrdili členovia okresnej volebnej komisie v Nových Zámkoch. Na mieste zasahujú policajti aj hasiči.
Očakáva sa predĺženie volebného moratória. Predstavitelia Policajného zboru a Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán sa k téme oficiálne vyjadria na tlačovej konferencii.

10:00

Volič, ktorý nemôže zo závažných dôvodov, najmä zdravotných, prísť do volebnej miestnosti, môže hlasovať prostredníctvom prenosnej schránky. Požiadať o ňu treba okrskovú volebnú komisiu. Informuje o tom ministerstvo vnútra.

Hlasovať do schránky môže len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková komisia zriadená. V prípade hlasovania mimo volebnej miestnosti volič nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky znehodnotí pred členmi okrskovej volebnej komisie.

09:59

Voličom je počas volebného dňa k dispozícii infolinka Ministerstva vnútra. Obrátiť sa na ňu môžu s otázkami k voľbám do Európskeho parlamentu. Pracovníci na otázky týkajúce sa volieb odpovedia na telefónnych číslach 02/4859 2317 a 02/4859 2312. Linka bude k dispozícii do 22.00 h.

09:59

Aj voľby do europarlamentu sú dôležité. Uviedol to premiér Robert Fico po tom, ako v sobotu odvolil v nemocnici. Informoval o tom na sociálnej sieti.

08:48

Bezproblémový začiatok prezidentských volieb evidujú okresné volebné komisie pre Košice a Košice-okolie. Žiadny časový posun pri otvorení volebných miestností nezaznamenali.
"Zatiaľ je všetko v poriadku," povedal predseda okresnej volebnej komisie Košice Rastislav Lorinc. Komisia tak podľa neho nemusela riešiť žiadny problém. V rámci mesta je 189 volebných okrskov. Členovia komisie si chystajú rozpis výjazdov na kontroly na vybrané miesta.
Voľby sa od 7:00 konajú aj v 151 volebných okrskoch v okrese Košice-okolie. Aj tamojšia okresná volebná komisia potvrdila štandardný úvod volieb bez potreby niečo riešiť.
Vo voľbách do Európskeho parlamentu na Slovensku kandiduje 22 strán a jedna koalícia. Slováci volia 15 europoslancov na päťročné volebné obdobie.

08:15

Okresné volebné komisie v Žilinskom kraji nezaznamenali problémy pri otvorení volebných miestností pre voľby do Európskeho parlamentu. Potvrdili to zo všetkých siedmich okresných volebných komisií. Menší problém s volebnou obálkou aktuálne riešia len v obci Beňadovo v Námestovskom okrese.


Žilinský kraj má dovedna 715 volebných okrskov. Vo volebnom obvode Čadca je zriadených 77 volebných okrskov a vo volebnom obvode Dolný Kubín 43 volebných okrskov. Vo volebnom obvode Ružomberok si môžu voliči vybrať poslancov do europarlamentu v 59 okrskoch a vo volebnom obvode Liptovský Mikuláš v 95 okrskoch.

Volebný obvod Námestovo zastrešuje 32 okrskov v okrese Tvrdošín a 52 okrskov v Námestovskom okrese. V martinskom volebnom obvode môžu voliči využiť 32 okrskov v okrese Turčianske Teplice a 106 okrskov v okrese Martin. Žilinský volebný obvod zastrešuje okresy Kysucké Nové Mesto s 28 okrskami, Bytča s 33 okrskami a Žilina so 158 volebnými okrskami.

08:14

Voľby do Európskeho parlamentu sa v sobotu začali o 7:00 vo všetkých obvodoch spadajúcich pod okres Veľký Krtíš. V sobotu ráno to povedala predsedníčka okresnej volebnej komisie vo Veľkom Krtíši Mária Dohňanská.
Dodala, že pri otváraní volebných miestností nezaznamenali žiadne problémy. Podľa komisie má Veľkokrtíšsky okres 83 okrskov. Špeciálny spôsob hlasovania podľa komisie hlásili pre domov dôchodcov vo Veľkom Krtíši. S urnou určenou na tento spôsob hlasovania pôjdu za nimi členovia volebných tímov, ktoré sú na to určené.

08:13

Voľby do Európskeho parlamentu  sa v okresoch Levice a Šaľa začali bez problémov. Ako informovali okresné volebné komisie, všetky volebné miestnosti na juhu Nitrianskeho kraja sa otvorili včas.
Podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie v Leviciach Kristíny Nagyovej neboli zo žiadneho zo 160 volebných okrskov hlásené komplikácie.

Pokojný začiatok volieb do europarlamentu je aj v Šalianskom okrese, kde sa volí v 42 volebných okrskoch . "Volebné miestnosti boli otvorené včas, všetko je v poriadku," uviedla zapisovateľka okresnej volebnej komisie v Šali Mária Tóthová.

08:12

V okrese Topoľčany sa voľby do Európskeho parlamentu začali bez problémov. Potvrdila to Zuzana Chudá z okresnej volebnej komisie.
Ako doplnila, volebné miestnosti sa vo všetkých 88 okrskoch otvorili včas. "Začiatok volieb je bez ťažkostí. Zo žiadneho volebného okrsku sme nemali hlásené problémy ani incidenty," dodala Chudá.
 

08:12

V okresoch Banská Bystrica a Brezno boli v sobotu ráno otvorené všetky volebné miestnosti včas a bez problémov. V okrese Banská Bystrica bolo pre voľby do Európskeho parlamentu vytvorených 130 volebných okrskov, v okrese Brezno je ich 65. Uviedli to jednotlivé okresné volebné komisie.
V krajskom meste Banská Bystrica môže voliť približne 61 170 oprávnených voličov. V meste je 78 volebných miestností približne so 700 členmi okrskových volebných komisií.

"Matričný úrad a ohlasovňa pobytu vydali k voľbám do Európskeho parlamentu 2816 hlasovacích preukazov. V roku 2019 ich bolo vydaných 1350," uviedla  hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.
Bez komplikácií sa o 7:00 ráno začali eurovoľby aj v okrese Brezno. Na Horehroní občania volia v 65 volebných miestnostiach, v okresnom meste Brezno ich bolo vytvorených rovných 20. "Všetkých 65 okrskov, ktoré máme v okrese, je otvorených, začiatok volieb je v poriadku," potvrdil  zapisovateľ okresnej volebnej komisie v Brezne.

07:41

V eurovoľbách môžu Slováci krúžkovať maximálne dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny. Hlas bude platný aj vtedy, ak volič nezakrúžkuje nikoho a odovzdá neupravený hlasovací lístok. Upozornilo na to Ministerstvo vnútra na svojom webe.
Z hlasovacích lístkov, ktoré volič dostane vo volebnej miestnosti, si vyberie jeden lístok s preferovaným politickým subjektom. Odovzdať môže prednostný hlas zakrúžkovaním poradového čísla najviac u dvoch kandidátov na kandidátnej listine vybraného politického subjektu.

07:40

Vo voľbách do Európskeho parlamentu môžu v sobotu v Trenčianskom samosprávnom kraji voliči hlasovať v 644 volebných okrskoch. Vyplýva to z informácií Štatistického úradu.
V okrese Bánovce nad Bebravou je 62 okrskov, v obvode Nové Mesto nad Váhom 99 okrskov (v okrese Nové Mesto nad Váhom 67, v Myjavskom okrese 32). V považskobystrickom obvode je pripravených 124 volebných okrskov (v okrese Považská Bystrica 71, v Púchovskom okrese 53).
Vo volebnom obvode Prievidza môžu voliči hlasovať v 183 okrskoch (v okrese Prievidza 133, v okrese Partizánske 50) v obvode Trenčín je možné hlasovať v 176 volebných okrskov, 116 ich je v Trenčianskom a 60 v Ilavskom okrese.
Pred piatimi rokmi dosiahla vo voľbách do Európskeho parlamentu volebná účasť v TSK 22,98 percenta. Najvyššia bola v okrese Trenčín (24,71 percenta), najnižšia v Považskobystrickom okrese (21,60 percenta).

07:40

Sobotňajšie voľby do Európskeho parlamentu  sa v okrsku č. 17 v bratislavskom Starom Meste začali načas a bez problémov. Pred volebnou miestnosťou okrsku, ktorý pred piatimi rokmi zaznamenal vyše 50-percentnú účasť voličov, čakali prví záujemcovia o hlasovanie už pred 7:00.
"Niektorí tu boli už o pol siedmej," spresnila pre TASR predsedníčka okrskovej volebnej komisie Adriana Petrová. Začiatok i prvé minúty volieb boli plynulé. "Začali sme na sekundu presne, všetko prebieha tak, ako má, voliči prichádzajú," zhodnotila prvé minúty. Očakáva, že podľa záujmu hneď na začiatku volieb bude aj tentoraz slušná volebná účasť.
Jedna z prvých hlasujúcich, pani Zuzana, odôvodnila svoju účasť záujmom, aby Slovensko nevybočilo z cesty, na ktorú svojím vstupom do Európskej únie nastúpilo. "Hoci som vo veku, v ktorom by sa mohlo povedať, že mi to môže byť jedno, nie je mi jedno, akú budúcnosť budú mať moje deti a vnúčatá," zdôraznila.
Pán Jaroslav upozornil, že ako obyvatelia členskej krajiny Únie majú Slováci nielen práva, ale aj zodpovednosť zaujímať sa o to, ako vyzerá a ako sa vyvíja európske spoločenstvo. "Preto je podľa môjho názoru aj našou povinnosťou prísť voliť a spolurozhodovať o tejto budúcnosti," dodal.

07:25

Všetky volebné miestnosti by už mali byť otvorené. Polícia zatiaľ nezaznamenala žiadne incidenty. Informovali o tom riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra Eva Chmelová a riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka.
"V tomto okamihu by malo byť všetkých 5930 volebných miestností otvorených. Ani v jednej z volebných miestností nebolo rozhodnutie, že by sa v nej začalo hlasovať skôr," poznamenala Chmelová na sobotňajšej tlačovej konferencii.
Polícia dosiaľ neeviduje žiadne incidenty. "Policajný zbor takisto aj pri týchto voľbách ako pri predchádzajúcich zabezpečuje verejný poriadok. Nasadili sme dostatočný počet policajtov všetkých služieb," dodal Hromádka.

07:14

Volebné miestnosti v 5930 okrskoch sú otvorené od 7:00 do 22:00. Občania môžu krúžkovať najviac dvoch kandidátov z jednej kandidátnej listiny. Zo Slovenska bude zvolených 15 europoslancov na funkčné obdobie piatich rokov.
Voliči si vyberajú z 23 politických subjektov. Na vybratom hlasovacom lístku môže volič zakrúžkovať poradové číslo kandidáta, a tým odovzdať prednostný hlas. Krúžkovať môže jedného alebo dvoch kandidátov. Hlasovací lístok je potrebné vhodiť do volebnej urny v obálke. Vhodením hlasovacieho lístka bez obálky nie je hlas platný.

07:05

Volebné miestnosti sa už otvorili. Voliči už začínajú prichádzať k urnám po celom Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
02. júl 2024 15:34