StoryEditor

Inaugurácia prezidenta Petra Pellegriniho

15.06.2024, 11:26
Inaugurácia prezidenta Petra Pellegriniho
19:45

Mimoparlamentné politické subjekty reagujú na inauguráciu prezidenta Petra Pellegriniho. Nová hlava štátu sa ujala funkcie v sobotu napoludnie.

Podpredseda strany Demokrati a expremiér Eduard Heger hovorí o potrebe rešpektovať výsledky demokratických volieb. Prezidentovi praje, aby bol nadstranícky a uprednostňoval záujmy ľudí pred záujmami politikov.

Líder hnutia Republika Milan Uhrík je rád, že Slovensko má nového prezidenta. "Dúfam, že voličov nesklame a nezradí. Jeho prácu budeme sledovať," doplnil. Inaugurácia bola podľa neho zorganizovaná na maximálnej štátnickej aj profesionálnej úrovni.

"Želám mu, aby bol nadstranícky a aby bol dobrý prezident pre všetkých občanov žijúcich na Slovensku," uviedol na sociálnej sieti  predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

16:39

Polícia zatiaľ nezaznamenala v súvislosti s inauguráciou prezidenta Petra Pellegriniho žiadny incident. Bratislavská krajská polícia o tom informovala na sociálnej sieti.

"Bezpečnostné opatrenia v súvislosti s inauguráciou prezidenta prebiehajú aj naďalej. Policajti dohliadajú na verejný poriadok a bezpečnosť v uliciach hlavného mesta," uviedla.

16:19

Predseda koaličného Hlasu Matúš Šutaj Eštok praje novému prezidentovi Petrovi Pellegrinimu, aby sa jeho vízia o spojenom Slovensku a búraní vzájomných múrov stala čím skôr realitou.

"Som presvedčený, že Slovensko má oddnes tú najlepšiu hlavu štátu, akú môže mať," uviedol Šutaj Eštok na sociálnej sieti.

16:17

Inauguračný prejav prezidenta Petra Pellegriniho bol štátnický a vlastenecký. Uviedli to z tlačového odboru strany Smer. Strana považuje za dôležité, že v rámci inauguračného prejavu zaznelo, že sa Slovensko musí zomknúť a každý musí vedieť rešpektovať iné názory. "Držme palce Petrovi Pellegrinimu," zdôraznil Smer.

15:49

Miloš Zeman opätovne odsúdil rozhodnutie českého premiéra Petra Fialu nezorganizovať stretnutie českej a slovenskej vlády. "Myslím si, že to neprispieva k dobrým vzájomným vzťahom," uviedol Zeman.

Taktiež odsúdil atentát na premiéra Roberta Fica a prikláňa sa k názoru, že atentátnik podľahol nenávistnej predvolebnej atmosfére.

15:45

Bývalý prezident Českej republiky Miloš Zeman sa vyjadruje na tlačovej konferencii z bratislavského hotela Carlton po inaugurácii nového prezidenta Slovenskej republiky Petra Pellegriniho, ktorý ho na inauguráciu pozval. Stretnúť sa má aj s viacerými verejne činnými osobami z vrcholnej politiky.

15:32

Pellegriniho súper vo voľbách a poradca pre zahraničie Ján Kubiš sa pre RTVS vyjadril, že novému prezidentovi povedal, že je presvedčený, že miesto Slovenska je jedine v NATO a EÚ. “A že môžem pôsobiť jedine, ak toto budeme presadzovať aj ďalej,” priblížil diplomat Kubiš s tým, že Pellegrini tieto postoje potvrdil v inauguračnom prejave. 

15:12

Zuzana Čaputová opúšťa prezidentský palac, prezidentská stráž vzdáva poctu novému prezidentovi Petrovi Pellegrinimu.

15:05

Peter Pellegrini na rozlúčku odovzdáva Zuzane Čaputovej kyticu kvetov. Časť davu tomu tlieska. Zároveň slávnostné nastupuje prezidentská stráž za zvukov pochodovej hudby.

15:00

Omša v Dóme sv. Martina sa skončila, nový prezident sa práve zdraví s ľuďmi pred svätostánkom. Následne sa presunie na Hodžovo námestie, kde prevezme Prezidentský palác. Tam absolvuje prehliadku Čestnej stráže a slávnostný obed.

14:59

Do paláca práve dorazila dosluhujúca prezidentka Zuzana Čaputová.

14:41

Ľudia sa schádzajú aj pred prezidentským palácom, ale je ich tu o poznanie menej ako pri Redute. Jeden pán v dave má na sebe tričko z Pellegriniho prezidentskej kampane a v rukách slovenskú i európsku vlajku.

14:10

“Jeho konečným kritériom a motiváciou nesmie byť len úspech alebo materiálny zisk. Politika musí byť angažovanosťou za spravodlivosť, a tak vytvárať základné podmienky pre pokoj. Samozrejme, politik sa má usilovať o úspech, bez ktorého by nikdy nemohol mať možnosť efektívneho politického pôsobenia, ale úspech nesmie byť podriadený kritériu spravodlivosti, vôli uplatňovať právo a správnemu chápaniu dobra a zla, lebo úspech ako taký môže zvádzať. A tak môže pripraviť pôdu pre falšovanie práva, pre ničenie spravodlivosť,” hovorí počas omše arcibiskup Stanislav Zvolenský.

13:38

Prezident Peter Pellegrini dorazil do Dómu sv. Martina. Omša sa začína.

13:31

Čochvíľa sa začne svätá omša Te Deum, bude ju viesť arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský. Zúčastní sa jej približne 320 hostí.

13:28

Pellegrini pre RTVS povedal, kto bude jeho poradcom pre právne otázky a medzinárodné právo. Bude ním profesor Miroslav Slašťan z Univerzity Komenského. Neskôr predstaví aj mená ďalších poradcov, ale až keď dôjde k dohode s nimi.

13:22

“Veľmi by som si to želal. Myslím si, že je to na mieste,” vyjadril sa Pellegrini o možnom konaní okrúhleho stola politických lídrov v paláci. Neznamená to podľa neho, že politické strany prestanú súperiť. Zdôrazňuje, že treba zadefinovať, akú má diskusia mať kvalitu. Pôvodne okrúhly stôl zvolával so Zuzanou Čaputovou po atentáte na premiéra, ale viacerí lídri odmietli účasť.

13:17

Pellegrini aktuálne natáča svoj prvý prezidentský rozhovor, poskytuje ho RTVS. Tvrdí, že chce byť prezidentom ľudí a čo najviac sa s ľuďmi stretávať. "Rozdelená spoločnosť sa dá spojiť len pre niečo, za niečo. A nie proti niekomu alebo proti niečomu," vyjadril sa.

13:09

Ďalší program sa bude konať v bratislavskom Dóme sv. Martina, kde bude o 13:30 slávnostná bohoslužba slova Te Deum

12:59

Prezident Pellegrini v prejave k vojakov avizoval, že armádu čaká v najbližších rokoch výrazná obnova. "Hlavne, aby ste boli dňom i nocou pripravení brániť Slovenskú republiky a jej občanov," priblížil dôvod.

12:56

Pellegrini slovami: "Sláva vlasti, vojaci," pozdravil vojakov. Nasleduje hymna Slovenskej republiky.

12:54

Prezident Pellegrini, ako hlavný veliteľ ozbrojených síl, prišiel pozdraviť vojakov na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Sprevádza ho minister obrany Robert Kaliňák.

12:46

Slávnostná schôdza parlamentu sa skončila, nasleduje prehliadka ozbrojených síl pred historickou budovou SND.

12:43

“Nech pán Boh žehná slovenským ľuďom, nech pán Boh ochraňuje naše Slovensko.” To sú slová, ktorými Pellegrini ukončil svoj inauguračný prejav.

12:41

“Ponúkam víziu pokojného a dôstojného života všetkých ľudí na Slovensku,” sľúbil Pellegrini.

12:40

Verejné priestranstvá okrem policajtov monitorujú aj ostreľovači, ktorí sú rozmiestnení po strechách budov okolo námestia.

12:40

“Ukrajine chceme pomôcť, aby sa mohla tešiť zo spravodlivého mieru a následnej obnovy,” povedal Pellegrini o susednom štáte, ktorý čelí ruskej agresii už takmer dva a pol roka.

12:38

“Chcem vám sľúbiť, že budem spájať Slovensko, na ktorom žijú ľudia rôznych národností, vierovyznania, svetonázoru, orientácie či rasy. Budem hľadať cesty, ako dať všetkým ľuďom pocit súdržného spoločenstva, ktoré dokáže ťahať za jeden povraz a posúva svoju vlasť k lepšej budúcnosti. Národnoštátne záujmy Slovenskej republiky budú pre mňa dôležitejšie ako potlesk celebrít, oslavovanie médií alebo pochvala od svetových lídrov,” zaviazal sa Pellegrini.

12:34

“Situácia dnes zašla priďaleko,” vyjadril sa Pellegrini. Za liek na aktuálny stav spoločnosti označil pokoj. Občanov v súvislosti s tým vyzval, aby sa pokúšali prispieť k upokojeniu v spoločnosti. Podľa vlastných slov je pre zmierenie pripravený urobiť maximum.

12:33

Vojaci si už trénujú slávnostný nastup na Hviezdoslavovom námestí pred hisorickou budovou Slovenského národného divadla.

12:32

Do politiky podľa neho spor prirodzene patrí. “Ale tento súboj musí mať svoje pravidlá. Politika nesmie rozdeľovať rodinu pri stole s nedeľným obedom, nesmie rozdeľovať dlhoročných priateľov a kolegov na pracovisku, nesmie sa stať hnacím motorom deštruktívnych emócií, ktoré v spoločnosti driemu,” vyhlásil Pellegrini. Vyzval, aby ľudia netolerovali šírenie zla a nenávisti, za čo označil útoky ad hominem.

12:27

Pellegrini zdôrazňuje silný štát, ktorý by sa mal postarať o človeka od narodenia po hrob. Ide o heslo, ktoré zdôrazňoval aj ako predseda Hlasu. Štát by mal podľa neho byť aj silný navonok - chrániť hranice či napĺňať vlastné záujmy.

12:23

Slovensko podľa nového prezidenta v súčasnosti potrebuje súdržnosť, jednotu a spoločný ťah na bránu. Považuje to za cestu k návratu istôt. “Musíme mať istotu, že spravíme všetko pre dosiahnutie mieru a nikdy nedovolíme ďalšie rozširovanie vojenského konfliktu za našimi hranicami. Veď túžba po miery je prirodzená a určite nie je oslavou agresora,” vyjadril sa.

12:20

Občanom Slovenska sa podľa neho napriek viacerých zlým udalostiam nepodarilo zjednotiť. Zdôraznil však, že to je potrebné. Pripomína pritom historické udalosti, medzi nimi aj Slovenské národné povstanie či Pražskú jar z roku 1968.

12:17

“Žijeme v nesmierne ťažkých časoch, kedy sa rúcajú mnohé istoty a mnoho ľudí má pocit, že ich svet sa prevrátil naruby a ich život je viac ako inokedy plný negatívnych emócií, ktoré ho žiaľ robia horším ako doposiaľ,” vyhlásil nový prezident.

Mnohé istoty sú podľa Pellegriniho preč. “Preč je istota mieru,” hovorí v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Problémom je podľa neho aj virtuálny svet. Za poslednú ranu zmätku označil atentát na premiéra Roberta Fica. Výstrely podľa neho “spolu so zdravým premiéra ukončujú aj našu istotu, že niečo podobné sa na Slovensku nikdy nestane,” zdôraznila nová hlava štátu.

12:17

Kým v historickej Redute Peter Pellegrini skladá prezidentský sľub, život v centre hlavného mesta pokračuje. Kvôli ceremoniálu je však pozmenená doprava. Tak isto je uzavreté Hviezdoslavovo námestie a námestie Ľudovíta Štúra. Okolo zábran postarajú zvedaví okoloidúci aj predstavitelia médií. Mestom sa ozvala aj slávnostná delostrelecká salva.

12:12

“Táto výnimočná chvíľa nie je o mne, prezident je síce živým človekom, so všetkými chybami a nedokonalosťami, ale je aj symbolom krajiny, reprezentantom ľudí doma i vo svete a neoddeliteľnou súčasťou slovenskej demokratickej a ústavnej výbavy. Stojím tu dnes nie z môjho vlastného rozhodnutia, stojím tu preto, že pred dvoma mesiacmi ma do najvyššej ústavnej funkcie vyslal historicky druhý najvyšší počet voličov,” hovorí Pellegrini.

12:06

Nasleduje Pellegriniho inauguračný prejav, prvý vo funkcii prezidenta.

12:02

Peter Pellegrini zložil sľub a oficiálne sa pod dohľadom šéfa Ústavného súdu Ivana Fiačana ujal prezidentského úradu. Nasleduje hymna.

11:46

Začína sa slávnostná schôdza Národnej rady. 

11:39

Prichádza už aj Pellegrini, pozdravil dav pred Redutou, ktorý ho privítal potleskom.

11:37

Zuzana Čaputová prichádza aj spolu so svojím partnerom Jurajom Rizmanom, ako prvý ich vítal Peter Žiga, ktorý po Pellegrinim predsedá parlamentu.

11:34

Slávnostná schôdza sa začne o 11:45, ešte sa čaká na príchod končiacej prezidentky Zuzana Čaputovej.

11:32

Hostia sa už schádzajú na slávnostnú schôdzu Národnej rady v Redute Slovenskej filharmónie, na ktorej Pellegrini zloží sľub. Ide o najdôležitejšiu časť celej inaugurácie, ktorou sa ujme mandátu. Tradične sa tak stane 15. júna presne o 12:00.

11:26

Peter Pellegrini o 12:00 na slávnostnej schôdzi Národnej rady zloží sľub. Neskôr absolvuje prehliadku jednotiek ozbrojených síl​, slávnostná bohoslužba slova Te Deum a prevzatie paláca. Tam absolvuje prehliadku čestnej stráže a následne slávnostný obed.

HNtelevízia prináša z inaugurácie nového prezidenta priamy prenos, web HNonline aj textový online prenos.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
16. jún 2024 17:28