StoryEditor

Atentát na Donalda Trumpa

14.07.2024, 08:07
Atentát na Donalda Trumpa
22:20

Predstavitelia FBI novinárom povedali, že úrad skúma účty podozrivého na sociálnych sieťach, na ktorých zatiaľ nenašli žiadne výhražné vyjadrenia.

Zdôraznili, že vyšetrovanie je v počiatočnom štádiu a dosiaľ nezistili, že by sa muž riadil nejakou ideológiou. Nič nenaznačuje ani problémy s duševným zdravím. Zistenie motívu činu patrí k prioritám.

22:06

Donald Trump oznámil, že napriek atentátu v nedeľu podľa plánu zavíta do mesta Milwaukee na nominačný zjazd Republikánskej strany. 

Na sociálnej sieti uviedol, že vzhľadom na útok na svojom sobotňajšom predvolebnom mítingu v Pensylvánii zvažoval, že odchod do štátu Wisconsin posunie o dva dni. Napokon sa však rozhodol, že program meniť nebude.

"Nemôžem dovoliť, aby si 'strelec' alebo potenciálny vrah vynútil zmenu časového plánu alebo čokoľvek iné," napísal.

22:02

Atentátnik podľa úradu FBI konal sám, pričom jeho politické zmýšľanie je nejasné.

Agenti FBI tiež uviedli, že po atentáte pozorujú rozmach násilnej politickej rétoriky.

20:39

Joe Biden nariadil zložke zodpovednej za ochranu prezidentov a exprezidentov Spojených štátov, aby opäť preverila bezpečnostné opatrenia pre nadchádzajúci predvolebný zjazd Republikánskej strany.

Povedal to v krátkom prejave v Bielom dome. Tiež uviedol, že po tzv. tajnej službe chce, aby Trumpovi poskytovala všetky prostriedky na zabezpečenie jeho bezpečnosti.

20:35

Identifikovali obeť streľby na Trumpovom mítingu.

Obeťou útoku je 50-ročný dobrovoľný hasič Corey Comperatore, ktorých chránil svoju rodinu, keď zazneli výstrely.

17:15

Vyšetrovatelia útoku na Trumpa našli v strelcovom aute výbušniny.

S odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu o tom informujú denník The Wall Street Journal a televízia CNN. Auto 20-ročného podozrivého, ktorý bol na mieste činu zastrelený, bolo zaparkované neďaleko dejiska Trumpovho sobotňajšieho mítingu v Pensylvánii. Podľa informácií CNN sa výbušniny našli aj v jeho bydlisku.

17:05

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok odsúdil atentát na Trumpa.

"Ak o smerovaní krajiny budú rozhodovať ľudia v uliciach so zbraňou v ruke, hovoríme o konci demokracie, extrémizme a začiatku totálnej anarchie, ktorá vedie k občianskej vojne," uviedol. Dodal, že verí v dôkladné vyšetrenie páchateľových motívov.

17:02

Viaceré mimoparlamentné strany odsúdili streľbu na Trumpa.

Občianski demokrati Slovenska odsúdili akékoľvek násilie v politike. Strana má obavy o budúcnosť USA aj demokracie vo svete.

Predseda Sme rodina Boris Kollár na sociálnej sieti napísal, že atentát na Trumpa je ďalší príklad toho, kam vedie politika rozoštvávania a rozdeľovania spoločnosti. 

Útok odsúdil aj predseda Maďarskej aliancie Krisztián Forró.

Líder hnutia Republika Milan Uhrík sa na sociálnej sieti okrem iného vyjadril, že na konzervatívnych politikov sa strieľa už aj v Spojených štátoch amerických.

16:54

Politico hovorí o novom dôkaze, že v americkej politike pribudlo vyhrážok a násilia. "Už tak rozbúrená a polarizovaná krajina sa, zdá sa, pripravuje na vzájomné obviňovanie," uvádza sa v článku.

16:26

Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že atentát je hodný opovrhnutia a takéto násilné činy ohrozujú demokraciu.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková na X napísala, že streľba na Trumpovom predvolebnom mítingu naznačila temné hodiny pre americkú demokraciu.

16:16

Atentát na Donalda Trumpa je šokujúcim momentom nielen pre Spojené štáty, ale aj pre celý slobodný a demokratický svet, uviedol poľský prezident Andrzej Duda.

Podľa českého prezidenta Petra Pavla násilie do demokratickej spoločnosti nepatrí, a preto treba útok na bývalého prezidenta USA jednoznačne odsúdiť.

14:55

Donald Trump uviedol, že teraz je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, aby sa občania zjednotili a ukázali svoj skutočný charakter Američanov, zostali silní a odhodlaní.

Bývalý americký prezident dodal, že miluje svoju krajinu a teší sa ako sa prihovorí svojmu veľkému národu na nasledujúcom mítingu vo Wisconsine.

14:45

Bývalý prezident Spojených štátov Donald Trump v nedeľu vyzval Američanov, aby sa zjednotili a nedovolili zlu zvíťaziť.

Svojim priaznivcom poďakoval za ich myšlienky a modlitby po sobotňajšom atentáte na jeho predvolebnom mítingu v Pensylvánii.

"Len Boh zabránil tomu, aby sa stalo niečo nepredstaviteľné. Nebudeme sa báť, ale naopak, zostaneme odolní vo svojej viere a vzdorní tvárou v tvár zlobe," napísal republikánsky prezidentský kandidát v príspevku na svojej sociálnej sieti Truth.

14:28

Prezident Petr Pavel odsúdil útok na amerického prezidentského kandidáta a exprezidenta Donalda Trumpa.

Násilie do demokratickej spoločnosti nepatrí, preto je nutné jednoznačne odsúdiť útok na bývalého amerického prezidenta, uviedol po svojom návrate z oficiálnej návštevy práve USA.

Spolu s ním dnes odsúdili sobotňajší útok aj ďalší českí najvyšší ústavní činitelia a rad ďalších politikov.

"Napätá atmosféra v spoločnosti neprospieva nikomu a je potrebné, aby sa politici snažili situáciu upokojiť," uviedol Pavel a zaželal Trumpovi skoré uzdravenie.

Napísal tiež, že ho správa o útoku na bývalého amerického prezidenta zastihla počas odletu z Houstonu do Prahy.

14:04

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Trumpove poznámky o ukončení vojny berie veľmi vážne.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová dodala, že "keď sa vyčerpajú iné spôsoby, ako sa zbaviť nepohodlného prezidenta, prichádza na rad starý dobrý Lee Harvey Oswald", čím narážala na atentát na prezidenta Johna F. Kennedyho v roku 1963, píše AFP.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že Rusko odsudzuje akékoľvek prejavy násilia v priebehu politického boja.

13:21

Rusko v nedeľu vyzvalo Spojené štáty, aby prehodnotili svoju "politiku podnecovania nenávisti", pričom využilo atentát na bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa na odsúdenie podpory pre Ukrajinu.

USA by sa podľa hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej mali namiesto dodávok zbraní Ukrajine sústrediť na svoje vnútorné problémy.

12:56

Útok na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa odráža atmosféru, ktorú vytvorila administratíva terajšieho prezidenta Joea Bidena. Takto dnes Kremeľ  reagoval na sobotňajší incident na predvolebnom zhromaždení v Pensylvánii, kde Trump unikol atentátu len so zranením ucha. Moskva uviedla, že násilie v politickom boji ostro odsudzuje.

12:16

Predseda SaS Branislav Gröhling odsúdil streľbu na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

Zdôraznil, že násilie nesmie ovládnuť našu spoločnosť a myslenie.
"Ostro odsudzujem útok na Donalda Trumpa. S protivníkom môžeme súperiť v názoroch či riešeniach, nikdy však nemôže zvíťaziť násilie. Násilie nesmie ovládnuť našu spoločnosť a myslenie. O to viac by si práve politici mali dávať pozor na útočnú rétoriku a vyhnúť sa nenávistným prejavom či podnecovaniu k agresivite," napísal šéf SaS

12:13

Americká tajná služba vyšetruje, ako sa strelec ozbrojený útočnou puškou v štýle AR dokázal dostať dostatočne blízko na to, aby počas sobotného mítingu dokázal vystreliť na bývalého prezidentského kandidáta Donalda Trumpa a zraniť ho. 

Na vyšetrovaní sa podieľa aj americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Agenti tajnej služby útočníka zastrelili.

11:45

Atentátnik, ktorý sa pokúsil zastreliť exprezidenta Donalda Trumpa, sa podľa tajných služieb dostal prekvapivo blízko k svojmu cieľu. Geolokačné snímky ukazujú, že bol necelých 150 metrov od Trumpa, mohol ho teda pomerne ľahko zasiahnuť.

11:02

Podpredseda Národnej rady Peter Žiga (Hlas-SD), poverený jej vedením, dôrazne odsúdil atentát na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Varuje pred zľahčovaním tohto činu.

"Ozbrojený útok na Donalda Trumpa na predvolebnom mítingu je desivý útok na podstatu demokracie a slobodnú politickú súťaž. Verím, že sa tento odsúdeniahodný zločin dôsledne vyšetrí a nebude sa opakovať. Rovnako dôrazne varujem pred akýmkoľvek zľahčovaním a bagatelizovaním tohto hrozného činu," vyhlásil podpredseda NR SR.

10:35

Predseda KDH Milan Majerský je zdesený z nárastu politickej nenávisti v demokratickom svete. Vyzýva na jej zastavenie.

"Vyslovujem prosbu, aby sme sa vrátili k pokojnému hľadaniu spoločného dobra, kde má prevážiť sila argumentov a nie zbraní a násilia. Prajem Donaldovi Trumpovi a ďalším zraneným skoré uzdravenie a úprimnú sústrasť pozostalým," napísal predseda kresťanských demokratov.

10:13

Streľba na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa je ďalšou výstrahou pre demokraciu. Vyhlásil to minister vnútra a predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok. Odsúdil akékoľvek politicky motivované násilie na Slovensku i vo svete.

"Demokracia znamená, že politické rozhodnutia robia ľudia vo volebných miestnostiach, nie so zbraňami na uliciach. Predstava, že ak nedokážem politického oponenta poraziť v demokratickom volebnom súboji, tak ho fyzicky zlikvidujem je koniec demokracie a začiatok násilia, ktoré v minulosti neraz končilo občianskymi vojnami," zdôraznil Šutaj Eštok.

09:49

Slovensko odsudzuje útok na kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Uviedlo to ministerstvo zahraničných vecí. Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár zdôraznil, že násilie nie je riešením politického nesúhlasu.

"V žiadnej politickej diskusii, za žiadnych okolností nie je možné riešiť nesúhlas s iným názorom atentátom. Násilie nie je riešením politického nesúhlasu, ale útokom na základné princípy demokracie. Po skúsenostiach s atentátom na predsedu vlády SR Roberta Fica o to dôraznejšie odmietame akékoľvek schvaľovanie či nabádanie k takýmto činom," uviedol minister zahraničných vecí. Trumpovi želá skoré uzdravenie.

09:19

Predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú útok "hlboko šokoval": "Politické násilie nemá v demokracii miesto. Donaldovi Trumpovi želám rýchle uzdravenie a rodine nevinnej obete vyjadrujem sústrasť," uviedla na platforme X.

09:12

Reakcia šéfa PS Michala Šimečku:

"Násilie v demokratickej politike nemá mať miesto. Voči nikomu, ani voči tým, ktorí sami šíria nenávisť. Nikto, ani Robert Fico či Donald Trump si nezaslúžia, aby na nich kvôli ich politickým krokom a názorom strieľali. Tieto incidenty treba jednoznačne odsúdiť. Zároveň však nesmú byť zámienkou na zneužitie moci, ani na boj proti základným hodnotám demokracie," napísal v reakcii na atentát na Donalda Trumpa šéf PS Michal Šimečka.
 

09:05

Premiér Robert Fico v reakcii na atentát na Donalda Trumpa uviedol, že ide o scenár ako cez kopirák.

"Keby útočník na Donalda Trumpa vedel po slovensky, stačilo by mu prečítať denník N, Sme alebo Aktuality, aby dostal chuť “urobiť poriadok” s neposlušným bývalým prezidentom USA. Scenár ako cez kopirák. Politickí oponenti Donalda Trumpa sa ho pokúšajú zatvoriť a keď im to nevychádza, tak toľko štvú verejnosť, až nejaký úbožiak zoberie zbraň. A teraz budeme svedkami rečí o potrebe zmierenia, ukľudnenia a odpustenia…," napísal premiér Fico.

09:00

Trumpa pravdepodobne od vážnejších zranení, ktoré by mohli byť potenciálne aj fatálne, zachránil pohyb hlavou. Spravil ho stotinu sekundy predtým, ako ho zasiahla guľka do ucha.

08:57

Prezident Peter Pellegrini odsudzuje streľbu na amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Je hlboko znepokojený prerastaním násilia do politiky na celom svete.

Zdôraznil, že použitie násilia pri presadzovaní svojho politického názoru musí byť vždy čo najdôraznejšie odsúdené.

"Dôrazne odsudzujem streľbu na Donalda Trumpa počas jeho kampane a som hlboko znepokojený prerastaním násilia do politiky na celom svete. O svojom prezidentovi majú občania Spojených štátov, ale aj všetkých ďalších demokratických krajín sveta rozhodnúť vo volebných miestnostiach, a nie streľbou na uliciach," napísal slovenský prezident.

08:45

Trump si bezprostredne po streľbe, ešte v obklopení ochranky, dal veľmi záležať na tom, aby nešiel z miesta činu bosý. Na agentov opakovane apeloval, aby ho nechali obuť sa. Keď ho agenti prinútili postaviť sa na nohy, koktal: “Nechajte ma obuť, obujem sa.” “Mám vás, pane, mám vás, pane,” odpovedal agent. Trump vstal a stále opakoval: “Nechajte ma obuť sa.” Zakrátko nato, už pri odchode z pódia, ochranku zastavil. “Počkajte,” povedal agentom, pretlačil svoju ruku medzi nimi a vztýčil ju v päsť.

08:32

Útočník bol členom Republikánskej strany, napísal denník The Washington Post.

08:31

Bývalý americký prezident Donald Trump opustil po ošetrení v nemocnici Pensylvániu a teraz je v New Jersey. Zábery na sociálnych sieťach ukazujú, ako vystupuje z lietadla. Trump sa stal na predvolebnom mítingu v pensylvánskom meste Butler terčom atentátnika, ktorý ho trafil do pravého ucha. Útočník je po smrti.

08:23

Sobotňajší atentát na republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa v americkom štáte Pensylvánia odsúdili viacerí svetoví lídri vrátane predstaviteľov Spojeného kráľovstva, Japonska, Izraela, EÚ, Kanady, či Maďarska. 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu aj s manželkou Sarou boli šokovaní útokom na Trumpa. "Modlíme sa za jeho bezpečnosť a skoré uzdravenie," uviedol Netanjahu.

"Moje myšlienky a modlitby sú v týchto temných hodinách s prezidentom Donaldom Trumpom," maďarský predseda vlády Viktor Orbán uviedol na sociálnej sieti X.

Britský premiér Keir Starmer "bol zdesený šokujúcimi scénami" na predvolebnom mítingu prezidenta Donalda Trumpa.

"Politické násilie v akejkoľvek podobe nemá v našej spoločnosti miesto," zdôraznil a dodal, že myšlienkami je so všetkými obeťami útoku.

08:23

Som vďačný za správu, že je v poriadku a že sa mu darí. Modlím sa zaňho a jeho rodinu a za všetkých, ktorí boli na zhromaždení," uviedol Joe Biden vo vyhlásení s tým, že čaká na ďalšie informácie. Biden dúfa, že bude môcť s Trumpom "čoskoro" hovoriť.

"Pre takéto násilie nie je v Amerike miesto. Je to choré. Je to choré. Je to jeden z dôvodov, prečo musíme túto krajinu zjednotiť... Nemôžeme byť takíto, takéto niečo nemôžeme tolerovať," povedal Biden novinárom v mestečku Rehoboth Beach v štáte Delaware.

08:19

Americký prezident Joe Biden telefonicky hovoril so svojím predchodcom v Bielom dome a súperom v nadchádzajúcich prezidentských voľbách Donaldom Trumpom, oznámil Biely dom. Prezident sa tiež vracia z pobytu v štáte Delaware do Washingtonu. Trumpov volebný tím podľa agentúry DPA oznámil, že republikáni plánujú budúci týždeň napriek útoku podľa plánu zorganizovať nominačný zjazd strany v Milwaukee

Biely dom neuviedol nič k obsahu hovoru medzi Bidenom a Trumpom. Prezident hovoril aj s guvernérom Pensylvánie Joshom Shapirom a starostom mesta Butler Bobom Dandoyom. Biden má podľa Bieleho domu v noci miestneho času odletieť z Rehoboth Beach v Delaware a v nedeľu ráno sa vrátiť do Bieleho domu Orgány činné v trestnom konaní ho tam dnes budú informovať o stave vyšetrovania.

08:16

Atentátnikom strieľajúcim na Trumpa je 20-ročný Thomas Matthew Crooks, bol členom Republikánskej strany, uviedol v nedeľu americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Motív zatiaľ nie je známy.

08:14

Trumpov hovorca Cheung uviedol, že exprezident je v poriadku. "Prezident Trump ďakuje poriadkovým zložkám a prvým zasahujúcim za ich rýchle kroky počas tohto odporného činu. Je v poriadku a je na prehliadke v miestnom lekárskom zariadení, "dodal hovorca.

Prezidentský kandidát potvrdil, že mu guľka prestrelila hornú časť pravého ucha. "Bol som postrelený guľkou, ktorá prenikla hornou časťou pravého ucha," napísal Trump na svojej sociálnej sieti. "Okamžite som vedel, že niečo nie je v poriadku. Počul som svišťanie, výstrely a hneď som pocítil, ako mi guľka roztrhla kožu," dodal.

08:07

Kandidát na prezidenta USA Donald Trump prežil pokus o atentát. Utrpel pri ňom zranenie ucha. Dianie po atentáte sledujeme online.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
16. september 2024 00:24