Výpadok Ryanairu FOTO: RyanairFOTO: Ryanair
StoryEditor

Svet zasiahol výpadok IT služieb

19.07.2024, 10:10
Svet zasiahol výpadok IT služieb
15:04

Väčšina BENU lekární v Česku je dočasne zatvorená kvôli celosvetovému výpadku IT služieb. Nefunguje ani on-line rezervácia e-Receptu. Spoločnosť uviedla, že prevádzku pobočiek sa postupne spúšťa a na e-shope sa už systém podarilo obnoviť. 

Benu prevádzkuje v Česku 375 lekární a je dvojkou trhu. Najväčšia lekárenská sieť v Česku, Dr. Max zo skupiny Penta, problémy nehlási. "Celosvetový výpadok nás do tejto chvíle nepostihol," povedal hovorca Dr.max Michal Petrov.

14:45

Šéf kyberbezpečnostnej firmy Crowdstrike George Kurtz sa v rozhovore odvysielanom americkou televíziou NBC News ospravedlnil za globálny výpadok počítačových systémov.

Problém, ktorý výpadok spôsobil, je už podľa neho vyriešený. Sprevádzkovanie všetkých systémov a služieb však môže u niektorých klientov ešte trvať, dodal.

14:03

Akciové trhy v Európe sú v súvislosti s celosvetovým výpadkom IT systémov v obavách a odpisujú vyššie desatiny percent. Prepad postihol akcie spoločnosti Microsoft a najmä CrowdStrike. Klesajú aj ceny akcií niektorých aerolínií. 

13:31

Austrálsky odborník na kyberbezpečnosť Troy Hunt na sieti X označil dnešné problémy počítačových systémov po celom svete za najrozsiahlejší IT výpadok v histórii. Podľa kybernetického korešpondenta BBC je riešenie komplikované, pretože firmy musia každý počítač reštartovať zvlášť.

13:27

Firma Microsoft uviedla, že základná príčina globálneho výpadku bola odstránená. 

 "Základná príčina problému bola odstránená,“ uviedla firma Microsoft s tým, že "zvyškový vplyv“ naďalej ovplyvňuje niektoré služby.​

13:04

Kľúčové spoločnosti kritickej infraštruktúry na Slovensku v pôsobnosti rezortu hospodárstva neboli zasiahnuté celosvetovým výpadkom serverov a výpočtovej techniky. Uviedla to Mária Pavlusík, hovorkyňa Ministerstva hospodárstva v súvislosti s aplikáciou CrowdStrike. Elektrárne, distribučné spoločnosti, ale aj štátna spoločnosť SPP tak podľa nej fungujú bez prevádzkových obmedzení.

13:02

Podľa Lukáša Kovandu, hlavného ekonóma Trinity Bank, môže mať situácia v súvislosti s globálnym výpadkom IT systémov závažný dosah na trhy po celom svete.

Akcie londýnskej burzy podľa neho klesajú, oslabujú tiež akcie Microsoftu či spoločnosti CrowdStrike.

12:58

Národný bezpečnostný úrad rieši problémy, ktoré celosvetovo spôsobuje aktualizácia aplikácie CrowdStrike. "Národný bezpečnostný úrad aktívnym monitoringom identifikoval a ďalšou asistenciou rieši problémy s aktualizáciou aplikácie CrowdStrike Falcon Sensor. Evidujeme aj niekoľko dotknutých subjektov na Slovensku. Aktualizácia môže v niektorých prípadoch spôsobiť, že zasiahnutý počítač zobrazí známu 'modrú obrazovku' signalizujúcu kritickú chybu Windows a nenabootuje," spresnil  Peter Habara z kancelárie úradu.

12:52

Výpadky hlási aj spoločnosť AllianzCall centrum a webové služby Allianz sú aktuálne nedostupné. Agentúrne kancelárie a Allianz centrá sú z tohto dôvodu od 12.00 h zatvorené. O zmene situácie budú informovať.

12:47

České banky celosvetový globálny výpadok IT služieb nepostihol, bez problémov obchoduje aj pražská burza a bez obmedzení fungujú aj jadrové elektrárne Temelín a Dukovany

Popri pražskom letisku síce evidovali problémy aj niektoré pražské nemocnice, ich prevádzku to ale neovplyvnilo. Dočasný výpadok dopoludnia krátko postihol Rokycanskú nemocnicu, musela krátkodobo obmedziť ambulantnú starostlivosť.

12:39

Organizačný výbor olympijských hier v Paríži potvrdil, že globálny výpadok ovplyvnil aj ich systémy. Usporiadatelia však majú pripravené pohotovostné plány.

12:34

Riaditeľ spoločnosti CrowdStrike sa vyjadril ku globálnemu výpadku. "Spoločnosť CrowdStrike aktívne spolupracuje so zákazníkmi, na ktorých má vplyv chyba zistená v jednej aktualizácii obsahu pre hostiteľa systému Windows. Hostitelia Mac a Linux nie sú ovplyvnení. Nejde o bezpečnostný incident ani kybernetický útok,“ napísal na sociálnej sieti X George Kurtz, riaditeľ spoločnosti CrowdStrike.

Problém bol podľa neho identifikovaný, izolovaný a bola nasadená oprava. Zákazníkov odkazujú na portál podpory, kde nájdu najnovšie aktualizácie. Tie poskytujú aj na webovej stránke.

12:20

Spoločnosť Orange Slovensko v súčasnosti neeviduje žiadne výpadky systémov. Podľa hovorkyne spoločnosti Alexandry Piskunovej však situáciu intenzívne monitorujú.

12:11

Letisko Košice informuje, že globálnym výpadkom sú zasiahnuté vybavovacie systémy spoločností Ryanair a Wizz Air. Cestujúcich vybavili alternatívnym systémom.

"Dnešné lety spoločnosti Ryanair do Liverpoolu a na Londýn Stansted sme vybavili v alternatívnom vybavovacom systéme. Najbližšie letí Ryanair zajtra do Prahy a Londýna, Wizz Air taktiež zajtra do Londýna na letisko Luton," uviedlo letisko Košice na sociálnej sieti. 

Letisko ubezpečuje, že vybavovanie charterových letov i pravidelných letov spoločností Austrian Airlines, LOT Polish Airlines a SWISS prebieha štandardným spôsobom a nie je nijako obmedzené.

12:03

Spoločnosť CrowdStrike si je vedomá hlásení o kolapsoch počítačov so systémom Windows "v súvislosti so senzorom Falcon", oznámila firma stanici CNBC.

Crowdstrike je považovaná za popredného svetového poskytovateľa systémov kybernetickej bezpečnosti; jej akcie dnes okolo 11.00 h SELČ odpisovali vyše 15 percent.

12:02

Podľa našich informácií zasiahol výpadok aj Komunálnu poisťovňu a poisťovňu Kooperativa. Dočasne zažili výpadok interných systémov, ako aj vzdialených prístupov do svojej siete. 

11:55

Spoločnosť Slovak Telekom aktuálne zažíva kvôli globálnym technickým problémom interné výpadky IT systémov. Ubezpečuje však, že služby pre zákazníkov ako hovory, dáta a správy nie sú ovplyvnené a fungujú normálne. 

Ako uviedol hovorca Slovak Telekomu Michal Korec, problém sa týka interných systémov, ktoré nie sú plne dostupné pre prijímanie požiadaviek zákazníkov na predajniach, kontaktných linkách či aktivácie nových služieb.

"Situáciu riešime od skorých ranných hodín, hľadáme alternatívne riešenia a IT systémy sa postupne stabilizujú," informoval Korec.

11:43

V rámci Európy letisko v Zürichu a v Amsterdame neprijímajú aktuálne žiadne prílety. 

Dubajské letisko hlási, že opäť funguje v štandardnom režime. Výpadok ovplyvnil odbavovací proces niektorých leteckých spoločností na termináloch 1 a 2.

11:37

Globálna technologická porucha ovplyvnila aj fungovanie Medzinárodného letiska Ferenca Liszta v Budapešti. Spoločnosť Budapest Airport oznámila, že je potrebné
rátať s meškaním letov a s výrazne dlhšími čakacími dobami pri odbavovaní pasažierov.

Problém sa týka letov spoločností Eurowings, Ryanair, Turkish Airlines a Wizz Air. Niekoľko leteckých spoločností začalo v Budapešti odbavovať cestujúcich manuálne.
 

11:34

Železnice Slovenskej republiky ani Železničná spoločnosť Slovensko doposiaľ neregistrujú žiadne technické problémy.

"Naše systémy fungujú a vlaková doprava pre tento dôvod nie je nijak zasiahnutá ani obmedzená. Cestujúci si naďalej môžu kupovať lístky v pokladniciach ZSSK aj online," uviedol hovorca ZSSK Dominik Drevický.

11:30

Slovenská sporiteľňa, Tatra banka ani 365.bank aktuálne neevidujú žiadne problémy v súvislosti s celosvetovým výpadkom IT systémov.

11:03

Na pražskom letisku je situácia stabilizovaná. Využíva náhradný systém či vybavuje manuálne. Aktuálne eviduje tri oneskorené lety. „Aktuálne je situácia stabilizovaná, dotknuté lety sa darí vybavovať v náhradnom systéme, alebo manuálne. Evidujeme 3 oneskorené lety z tejto príčiny,“ uviedlo pražské letisko na sociálnej sieti X.

10:54

Odbavovací systém Letiska M. R. Štefánika je podľa hovorkyne plne funkčný a lety sú vybavované podľa platného letového poriadku. "Zaznamenali sme však výpadok odbavovacieho systému dopravcu Ryanair. O výpadku informuje dopravca priamo na svojich sociálnych sieťach," hovorí Veronika Demovičová.

Počas dneška sú z Bratislavy naplánované tri odlety dopravcu Ryanair - do Milána, Dalamanu v Turecku a do Dublinu. Ak bude problém pretrvávať, cestujúcich týchto letov odbaví bratislavské letisko manuálne. 

image
Výpadok Ryanairu FOTO: Ryanair
FOTO: Ryanair
10:51

Mimo prevádzky je podľa agentúry Reuters aj systém pre objednávanie lekárskych prehliadok v Anglicku. Podľa stanice BBC nie je dostupný pre pacientov ani lekárov systém EMIS Web. Niektoré nemocnice už ohlásili, že kvôli tomu nie sú schopné vykonať plánované prehliadky, pretože nemajú prístup ku klinickým záznamom pacientov.

10:44

Podľa informácií HN zamestnancom nemeckej spoločnosti Leoni na Slovensku prišlo ráno upozornenie, že si majú vypnúť počítače v dôsledku globálneho výpadku v informačných technológiách.

10:33

Portál The Verge zverejnil informáciu, že za globálny výpadok IT systémov môže zrejme chybná aktualizácia od poskytovateľa kybernetickej bezpečnosti CrowdStrike. Chyba spôsobuje, že počítače so systémom Windows zobrazujú po štarte tzv. BSoD – modrú obrazovku smrti.

CrowdStrike využívajú spoločnosti po celom svete na správu bezpečnosti počítačov a serverov so systémom Windows.

Podľa príspevkov na sieti X je možné tento problém vyriešiť reštartovaním zasiahnutých počítačov v núdzovom režime a ručným odstránením chybného súboru.

10:25

Rozsiahly výpadok počítačových systémov, ktorý oneskoruje lety, sa popri Španielsku a Nemecku týka aj ďalších krajín. Problémy hlásia aj Británia, Turecko alebo Austrália. Problémy zasiahli aj ďalšie krajiny a odvetvia a sú podľa agentúry Reuters súčasťou globálneho IT výpadku.

10:18

Výpadok celosvetového odbavovacieho systému postihol aj pražské letisko. Kvôli výpadku sa oneskorujú lietadlá na odletoch.

10:17

Britská televízia Sky News, jedna z najvýznamnejších v krajine, nemohla dnes ráno vysielať kvôli technickým problémom. Uviedlo to vedenie stanice. Problémy súvisia s technologickým výpadkom IT systémov, ktorý hlási niekoľko krajín sveta, píše agentúra Reuters.

"Sky News nemohla dnes ráno naživo vysielať a súčasne sa divákom ospravedlňujeme za výpadok," uviedol šéf stanice David Rhodes bez ďalších detailov. Sky News patrí k hlavným spravodajským televíznym staniciam v Británii.

Mimo prevádzky je podľa agentúry Reuters aj systém na objednávanie lekárskych prehliadok v Anglicku. Podľa stanice BBC majú problémy s IT systémami aj železniční dopravcovia, čo by mohlo viesť k oneskoreniu a zrušeniu niektorých spojov.

10:17

Dnes ráno problémy zasiahli aj európske letiská. Pred deviatou ráno berlínske letisko oznámilo, že kvôli technickým problémom budú nastávať oneskorenia pri odbavovaní pasažierov. Denník Welt vzápätí uviedol, že prevádzka na letisku sa úplne zastaví až do desiatej hodiny dopoludnia, ale počíta sa s rýchlym obnovením prevádzky. Príčinou má byť výpadok serverov.

S komplikáciami musia pasažieri počítať aj na holandskom letisku Schiphol. Letisko ich podľa agentúry Reuters vyzvalo, nech kontaktujú svoje aerolinky.
 

10:17

Spoločnosť LSE Group prevádzkujúca londýnsku burzu tiež hlásila technický výpadok, ktorý jej údajne znemožňoval zverejňovať výsledky obchodovania.

Letiská v Bombaji a Hongkongu museli kvôli výpadkom prejsť na manuálne odbavovanie cestovných dokumentov. Podobne na tom bolo aj letisko v škótskom Edinburghu, kde pasažieri nemohli využívať automatické skenery cestovných dokumentov a museli počkať na manuálnu kontrolu.

V Japonsku používateľom nefungoval kancelársky balík Microsoft 365, ktorý pre svoje fungovanie potrebuje internetové pripojenie.

10:12

Letecké spoločnosti American Airlines, United a Delta požiadali americký letecký úrad FAA o globálne zastavenie všetkých letov, informovala televízna stanica ABC. Ide o reakciu na globálny výpadok počítačových systémov.

Letisko v Melbourne uviedlo, že "zápasí s globálnym technologickým problémom", ktorý ovplyvňuje odbavovanie letov. Problémy hlási Francúzsko, Nemecko, Česko, Španielsko alebo Turecko.

10:11

Firmy po celom svete riešia výpadok svojich informačných systémov a technológií. Problémy hlási londýnska burza, západné banky aj aerolínie v USA či Austrálii. Ráno sa kolaps technológií prelial aj do Európy.

Podľa agentúry Bloomberg sa problémy od Ázie až po Ameriku a následne Britániu začali vynárať po tom, čo spoločnosť Microsoft oznámila výpadok svojich služieb.

Medzi prvými bola už vo štvrtok večer postihnutá americká letecká spoločnosť Frontier Airlines, ktorá kvôli výpadku online služieb Microsoftu musela na dve hodiny prerušiť lety.

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
16. september 2024 16:56