StoryEditor

Protest PS a SaS proti Šimkovičovej

13.08.2024, 16:22
Protest PS a SaS proti Šimkovičovej
19:19

"Dnes chcú dať kultúru do mantinelov a tvrdiť, že taká, aká je, nie je slovenská. Je slovenská, lebo ju tvoríme my, tu a v tejto krajine," povedal herec Ján Gallovič. Zástupcovia divadiel kritizujú "podkopávanie kultúry v jej samotných základoch". Podľa Galloviča vzniesli kritiku voči pohlavárom takmer všetci slovenskí dramatici, pričom spomenul ako príklad Jána Chalupku. "Začalo sa tu šíriť, že treba kultúru vrátiť do normy. Tak sa teda rozprávajme radšej o tom, ako ju budeme spolu obohacovať a rozvýjať," povedal Ján Gallovič.

19:14

Na pódiu vystúpili zástupcovia divadiel. "Som rád, že môžem vyjadriť svoj nezávislý kultúrny postoj na tomto plnom námestí," povedal herec Ján Gallovič. "Rozdielnosť kultúr je bohatstvo, ktoré treba spravovať," citoval Jána Pavla II. "Chceme, aby najvyššie orgány štátu neničili to, čo funguje a má úspech. Chceme, aby to spoločne s nami zveľaďovali," povedal Gallovič.

19:08

Umelcom je podľa organizátorov často vyčítané, že sa vyjadrujú k politike. "Rada by som hejterom povedala, že aj oni sú ľudia, ktorí môžu mať názor. Nerobia to cez anonymné účty, ale postavia sa tomu zoči voči," povedala moderátorka. 

19:07

Rozhodovanie o odvolaniach a trestných veciach cez "právne skratky" a skrátené legislatívne konania podľa Metoda Špačeka vytvára v spoločnosti strach. "Rozširujú strach a vystupujú proti menšinám," povedal. "Oni sami žijú v strachu. Najsilnejšia strana sa bojí politického partnera, najvyšší ústavný činiteľ sa bojí ľudí zo svojej minulosti," povedal. "Slušnosť nie je slabosťou. Stojme vždy pri Slovensku," povedal. "Dosť bolo Fica," skanduje dav po jeho prejave.

19:02

"Stav právneho štátu sa rozkladá. Slovensko je na kraji priepasti a nemôžeme dopustiť, aby tam padlo. Dôkazom je nedávne rozhodnutie o prepustení bývalého špeciálneho prokurátora z výkonu trestu," povedal  bývalý vedúci Kancelárie prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej Metod Špaček. "A to nie na základe súdu, ale na základe rozhodnutia ministra za stranu, pre ktorú Kováčik roky pôsobil," dodal. "Do basy," začal skandovať dav. 

18:57

"Pripomína mi to časy, kedy boli vypočuvania na Súdnej rade dohodnuté," dodala Katarína Javorčíková na margo zmien v rade.

18:55

"Práve kauza Dušana Kováčika, spojeného s funkcionárami strany Smer, bola jednou z tých, kde bola vina jasne dokázaná aj odvolacím súdom. Dôkazom bola aj Kočnerova Threema. Susko ho pustil na verejnosť skôr, ako ho oslobodil dovolací súd," povedala bývalá členka súdnej rady Katarína Javorčíková. "Nemôžem preto uveriť, že toto prepustenie nie je pomocou osobe, ktorá pomáhala k naplneniu cieľov Smeru-SD," dodala. 

Odsúdený bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa pred pár dňami dostal na slobodu vďaka dovolaniu ministra spravodlivosti za Smer Borisa Suska.

"Nešlu tu o svedkov, kauza bola dokázaná dôkazmi z Threemy," povedala. 

18:51

Bývalá členka súdnej rady Katarína Javorčíková prirovnala Šimkovičovej odvolávanie k dobe, keď sudcov "podobne odvolával Štefan Harabin". "Keď sa skupina sudcov v roku 2009 rozhodla predstaviť svoj protest proti popieraniu slobody slova na súdoch, Robert Fico ich označil za lenivcov v talároch, ktorý sa chcú vyhnúť disciplinárnemu konaniu," povedala. "Dosť bolo Fica," skandoval dav. 

18:44

Organizátori oznámili, že na proteste je približne 18-tisíc ľudí. "Slovensko si nedáme," skanduje dav. 

18:43

"Všetci sme na jednej lodi a platíme vládu. Umelci problémy nevyrábajú, oni ich komunikujú," povedala odvolaná riaditeľka domu BIBIANA Zuzana Liptáková na margo vyjadrenia z rezortu kultúry, že "dane ľudí musíme chrániť pred míňaním bratislavskej kaviarne". "História sa bude písať mimo štátnych organizácii. Z verejných peňazí sa zaplatí priemernosť," povedala. 

18:37

"Kultúru považujeme za priestor spolupráce a tolerancie. S kultúrou nie sú nekompatibilní tí, ktorí v nej roky pracujú, ale tí, ktorí ju chcú navliecť do uniformy normalizácie," prečítala Hroncová zo spoločného vyhlásenia bývalých ministrov kultúry. "Rozdeľujú spoločnosť na normálnych a nenormálnych. Zámer ovládnuť kultúry je znakom celej koalície na čele s premiérom," dodala. Vyhlásenie podpísali Ladislav Snopko, Milan Kňažko, Rudolf Chmel, Marek Maďarič a Silvia Hroncová. "Základom k zmiereniu a upokojeniu situácie je výmena vo vedení ministerstva kultúry."

18:32

Hroncová spomenula aj petície za odstúpenie ministerky s desaťtisícmi podpisov. "Aj to svedčí o tom, že aktuálny stav je neudržateľný," povedala.

18:31

Hroncová vyzýva prezidenta, premiéra aj koaličné strany, aby si vypočuli hlas kultúrnej obce a občanov. Dav vypískal Pellegriniho meno a začal skandovať "Podržtaška!".

18:29

"Sama sa pýtam, kde to žijeme," povedala bývalá ministerka kultúry Silvia Hroncová. "V krajine, kde ignorujú odbornosť, spochybňujú fakty, zastrašujú občanov a vydávajú direktívne rozkazy. V krajine, kde chýba dôstojnosť. Rozhodnutia sa príjmajú autoritatívne v záujme úzkej skupiny ľudí," dodala. Za odvolaním riaditeľov bolo podľa Hroncovej iba "získanie koristi". Odvolania označila za nedôstojné. "Takto sa odvolávajú kriminálnici, nie špičkoví manažéri," povedala. 

18:24

"Niektorí ľudia sa tej vašej nenávisti začínajú báť. Strach je zbraňou režimov, ktoré sú vo svete zakázané už roky. Je to hanba, je to normalizácia," vraví moderátorka. Spomenula, že jej prichádzajú osobné vyhrážky a "Machala tiež povedal, že budeme platiť odškodné."

18:21

"Už stačilo," povedal bývalý riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj. "Dnes mušia nase osobné obavy ustúpiť do úzadia," povedal k autocenzúre, ktorá sa podľa neho začína v spoločnosti objavovať. "S takou mierou arogancie zmiešanej s nekompetentnosťou som sa ešte nestretol," povedal. Dav medzitým začal skandovať "Hanba". Ministerka Šimkovičová a Lukáš Machala musia podľa neho okamžite odstúpiť. Dav skanduje pred rezortom slovo "Odstúpiť". Apeloval na novinárov, aby autocenzúry "vykopli za dvere", vyzval aj na obranu médii.

18:13

Organizátori dnes oznámili, že na proteste nevystúpia žiadni politici. "Budú hovoriť ľudia, čo majú čo povedať k tomu marazmu," povedala moderátorka. Prvý rečníkom je nedávno odvolaný riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

17:56

"Je to ich rozhodnutie a plne ho rešpektujem," vyjadril sa predseda PS Michal Šimečka k rozhodnutiu KDH sa protestu nezúčastniť. 

"Mrzí ma toto ich rozhodnutie. Verím, že v parlamente tá spolupráca bude," vyjadril sa predseda SaS Branislav Gröhling.

17:52

"Napriek tomu, že je teplo, sme prišli. Museli sme tak  urobiť, lebo konanie ministerky Šimkovičovej a Suska už presiahlo hranice," povedal predseda PS, ktoré protest spolu s SaS organizuje, Michal Šimečka. 

"Právny štát sa nám tu rozpadá a ministerka Šimkovičová rozkladá oblasť kultúry. Som aj rád, že vláda takto koná, dáva dohromady veľa ľudí z kultúry aj z právnej obce. Táto koalícia dokáže spájať ľudí proti sebe," povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

Šimečka oznámil, že na mimoriadnej schôdzi sa pokúsia ministra spravodlivosti Borisa Suska a šéfku rezortu kultúry Martinu Šimkovičovú odvolať. Po dnešku by mať podľa Gröhlinga "ísť Fico do prezidentského paláca s dvomi demisiami".

17:48

Začali sme živý prenos z miesta konania protestu strán PS a SaS. Na mieste sa zhromažďujú ľudia a očakáva sa tlačová konferencia.

16:22

Dnes sa od 18:00 na Námestí SNP koná protest proti čistkám ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorý organizujú strany PS a SaS. Ide o prvý pozičný protest od atentátu na premiéra Roberta Fica z 15. mája. 

menuLevel = 1, menuRoute = static, menuAlias = static, menuRouteLevel0 = static, homepage = false
17. september 2024 19:14