StoryEditor

Trojizbový byt na mieru mladej rodiny. Architekt prezradil, ako z priestoru vyťažiť čo najviac

02.01.2021, 23:00
Autor:
ipip
Trojizbový byt vyhovel potrebám rodiny, architekt poradil, ako si poradiť s priestorom.

Na prezentačnom byte medzi bytovými domami na konci Dúbravky pracoval architekt ateliéru Salpietra & Gajdos Architects/SAGA, Andrej Gajdoš.

Chodba nie len na chodenie

Vchádzame do modernej budovy. Kúsok ďalej chodbou a už prekračujeme prah do trojizbového bytu. Takmer celú jednu stenu predsiene tvoria úložné priestory, hladké dvierka skriniek takmer splývajú so stenou.

Interiér si pozrite v galérii:

​Nebyť výklenku na sedenie a zavesenie kabátov, boli by úplne nenápadné. Chodba však už nie je len nevyhnutným prepojením medzi izbami. „Úzke chodby, ktoré sú typické pre staršie byty, sú iba komunikačné priestory. Ich využiteľnosť je minimálna. Takáto predsieň má podľa mňa omnoho väčšie a rozmanitejšie využitie. Nie je to len o tom, že vojdem dnu, zavesím si kabát a idem do ďalšieho priestoru,“ vysvetľuje architekt.

Z chodby sa prechádza priamo do kuchyne prepojenej s obývačkou. Kuchynská linka je bielej farby, avšak chlad, ktorý  farba vyvoláva tlmí príjemné osvetlenie a obklad z laminátu s drevitou úpravou.

„Chceli sme docieliť pohodlný, uvítací, teplý pocit. Preto sme použili drevo. Potenciálni zákazníci by sa tu mali cítiť moderne a útulne,“ hovorí Andrej Gajdoš.

Chladné farby paradoxne navodili pocit tepla

Drevo z kuchynských skriniek prechádza cez obloženie steny až na polostrov, v ktorom sa spájajú úložné priestory a jedálenský stôl. Kuchyňu od obývačky oddeľuje a zároveň ich prepája.

Priestoru za polostrovom dominuje gauč v sivej farbe s tapetou v podobnom, tmavšom odtieni. „Sivú sme zvolili, pretože je neutrálna. Zároveň oteplí minimalistickú bielu, ktorú mnohí ľudia vnímajú ako chladnú farbu. Je to nadčasový dizajn, ktorý naši klienti väčšinou vítajú. Farby, ktoré sú v móde, sa menia, nadčasovosť má však vždy niečo do seba,“ hovorí architekt.

„Kombinácia bielej a dreva, ktorú sme chceli preniesť celým bytom, dominuje aj tu,“ vysvetľuje Andrej Gajdoš. Miestnosť je svetlá, čo priestor opticky zväčšuje. „Šatníkové skrine sme chceli prepojiť úložným priestorom nad čelom postele, aby sme využili každý centimeter miesta, ale tak, aby to nepôsobilo ťažko a zapratane.“

Spálňa susedí s detskou izbou pre dve deti. Dizajn je jednotný so zvyškom bytu, v detskej izbe je však viac farieb, ktoré priestor rozžiarili. Postele na opačných stranách izby poskytujú súrodencom súkromie, o veľkú dosku pracovného stola sa delia, priestoru však majú dosť.

V kúpeľni je použité drevo, ktoré zjemňuje priestor. „Je tu klasická predstena, ktoré sa robia kvôli rozvodom a jednoduchosti stavbárskej činnosti. Využili sme ju v náš prospech a dokončili sme ju skrinkou.“

Tipy architekta

  • Menším tmavým izbám pristanú svetlé farby, ktoré priestor opticky zveľadia.
  • Biela so sivou v kombinácii s drevom sú nadčasové a ľahko sa k nim kombinujú dekorácie vo výraznej farbe.
  • Myslite na úložný priestor a pokojne vyberte nábytok, ktorý siaha až po strop. Uložíte tam sezónne veci alebo športové potreby, ktoré nepotrebujete denne.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:04