StoryEditor

Presklené veľké plochy okien sú lákavé, ale takto vám skomplikujú bývanie

25.05.2018, 08:00
Autor:
řezřez
Keď rodinný dom, tak presklená stena do záhrady alebo francúzske okná s priamym výstupom na terasu. To je želanie mnohých. Lenže nie vždy obdivovateľ veľkých presklených plôch zváži všetky pre a proti.

Už slávny architekt Le Corbusier povedal, že história architektúry je históriou zápolenia s oknami. Pri veľkých presklených plochách môže byť problematické prehrievanie interiéru, nedostatok súkromia, ale aj náročnejšie umývanie, píše iDnes.cz.

Pri rozhodovaní by ste mali zvážiť orientáciu stavby. Nielen pri nízkoenergetických domoch sa odporúča smerovať veľké presklené plochy na juh a západ, aby počas zimy mohlo nízke slnko prispievať k tepelnej pohode v interiéri.

​V lete radia architekti využiť presah strechy. Ak nie je dostačujúci, potom je nutné vopred naplánovať dostatočné externé zatienenia. Riešiť treba aj spôsob vykurovania. Pred veľké presklené plochy si ťažko bude chcieť niekto postaviť klasické radiátory.

Pri podpodlažných konvektoroch býva problémom veľká cirkulácia vzduchu a vírenie prachu, preto architekti využívajú radšej do projektov s veľkými presklenými plochami podlahové elektrické vykurovanie.

Súkromie za presklenými stenami? Stačí, keď sa na vedľajšom, skôr nezastavanom pozemku, objaví ďalší dom... Dizajnéri potom väčšinou odporúčajú použitie organzy v hladkom jednofarebnom prevedení, prípadne voál s jemnou štruktúrou, všetko vo svetlých farbách.

Ženy potom tiež často riešia spôsob údržby. Nie každý preferuje najímanie špecializovaných upratovacích firiem. Hitom poslednej doby sa tak stali stierky na okná, doplnené teleskopickými tyčami.

Keď príde leto

Problém s externým zatienením veľkých presklených okien či francúzskych okien je nutné riešiť už v projekte. Dôvod je jasný: "Clona umiestnená v exteriéri má dvakrát až trikrát lepšiu účinnosť, pokiaľ ide o prehrievanie interiéru, ako clona v interiéri.

Vnútorné tieniace prvky plnia skôr dizajnovú funkciu. Ich výhodou je jednoduché ovládanie, lenže vás efektívne neochránia pred hlukom z vonku a ohrievaním vnútorných priestorov," vysvetľuje David Žabčík zo spoločnosti Climax, jedného z najväčších európskych výrobcov zatienenia pre interiér aj exteriér.

Dodatočná montáž prináša vždy komplikácie, navyše pri podomietkovej schránke a nadokennom preklade sa zasahuje do stavby, a to nie je dodatočne možné. Ďalšie varianty možno síce použiť, ale potom býva nutné sekať do omietky, napríklad kvôli prívodu elektriny motorického ovládania.

Na tento problém narážajú napríklad aj majitelia bytov v novostavbách s veľkými terasami. Dodatočná montáž markízy naráža často na zákaz zo strany Spoločenstva vlastníkov bytov a nebytových priestorov, pretože sa naruší fasáda.

Vonkajšie tienenie by sa malo voliť tak, aby ladilo s architektúrou stavby, k minimalistickým domom sa napríklad hodia kazetové markízy, ľahko môžete kombinovať aj viac tieniacich prvkov na jednej stavbe.

Do spální a izieb, kde sa najmä spí a relaxuje, sa používajú vonkajšie rolety. Vonkajšie žalúzie patria k miestnostiam, kde prebieha bežný denný ruch, napríklad kuchyňa.

Kde vládne voál

Vnútorné žalúzie či rolety sa pri veľkých presklených plochách od podlahy až k stropu spravidla neodporúčajú. Skôr sa ako doplnok k exteriérovému ​​zatieneniu používajú ľahké voály a organzy pre zútulnenie či zaistenie súkromia.

Climax

"Na okná do interiéru, ktorý sa prehrieva priamym slnečným svetlom, sú vhodné polopriepustné prírodné materiály. Podobne ako sa dávali do podkrovných umeleckých ateliérov bavlnené alebo ľanové plátnové látky, aby bolo dostatok rozptýleného svetla a pritom boli okná zatienené od prudkého rozpaľujúceho slnka," vysvetľuje MgA. Lenka Čížek Mašková zo štúdia Optimal Interier Design.

Pokiaľ ide o farebnosť, odporúča čo najsvetlejšie farby. Bielu, ivory, režný ľan alebo svetlé pastelové farby, pretože nepohlcujú slnečné svetlo, ako to robí napríklad čierna farba alebo veľmi tmavé odtiene farieb. "

Druhou možnosťou je použitie screenových materiálov, ktoré sú špeciálne vyvinuté, aby odrážali teplo. Vyrábajú sa z nich navíjacie aj rímske roletky alebo japonské panelové posuvné steny a vertikálne žalúzie," radí dizajnérka Lenka Čížek Mašková.

Pre zavesenie na okná cez celú stenu domu odporúča nenápadné biele hliníkové profily priamo na strop nad oknom. "Existuje aj zápustná verzia do sadrokartónu. Maximálna dĺžka oboch typov je do siedmich metrov, u zapustených profilov je najlepšie riešiť inštaláciu technicky už pri samotnej stavbe. Preto je vhodné mať už v rámci projektu rozmýšľania spôsob zatienenia okien a počítať so stavebnou prípravou," dopĺňa Lenka Čížek Mašková.

Umývanie nepoteší

Problém s umývaním veľkých presklených plôch riešia ich majitelia rôzne, od profesionálnych upratovacích firiem, až po využitie robotov. Ich ceny sú rôzne, v používateľských recenziách sa však často objavujú sťažnosti na to, že okná nesmú byť veľmi znečistené alebo že zostávajú na sklách šmuhy, takže je nutné dočistenie.

Climax

​K slovu tak prichádzajú hlavne stierky na okná, ktorých "výkon" si užívateľ kontroluje počas práce priebežne. Naviac ich možno použiť aj na umývanie keramický obkladov, skleneného nábytku a dverí alebo tiež na sklá áut.

Aby nebolo treba používať rôzne rebríky alebo schodíky, dopĺňajú výrobcovia tieto stierky o teleskopické tyče. "Akumulátorový čistič okien a tvrdých povrchov vydrží vďaka lítiovým batériám až 90 minút bez nabíjania. Profesionálne stierky z prírodného kaučuku zase zabezpečia čistenie vo všetkých smeroch bez nevyžiadaných pruhov a odkvapkávania," vysvetľuje René Kubaník zo spoločnosti Electrolux, ktorá k nim ponúka aj možnosť dokúpenia teleskopickej tyče, takže možno bez problémov umyť okná aj s výškou okolo 3,8 m bez použitia rebríka.

01 - Modified: 2019-12-16 09:06:40 - Feat.: 0 - Title: Trojizbový byt v Bratislave premenili na nepoznanie. Pozrite si drastickú zmenu pred a po 02 - Modified: 2018-05-24 11:23:25 - Feat.: 0 - Title: Interiérovému dizajnu vládne minimalizmus. Ľudia však stále podceňujú jednu dôležitú vec
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:50