BoysPlayNice Photography & Concept (Jakub Skokan, Martin Tůma)
StoryEditor

Veľká obnova meštianskych domov, ktorá priniesla do centra Trnavy život

25.09.2018, 11:00
Mnohé domy boli v minulosti zbúrané, iné zdevastované. Nádvorie v Trnave sa však postupne mení na živé miesto.

Hospodárske noviny sú mediálnym partnerom Ceny za architektúru CE-ZA-AR. O Cenu verejnosti môžete hlasovať TU.

CE-ZA-AR 2018

História starých meštianskych domov v centre Trnavy siaha až do 14. storočia. Od 16. do 20. storočia postupne prechádzali veľkými zmenami. "Rekonštruované domy bolo vo veľmi zlom technickom stave. Na objektoch sa nachádzalo mnoho menších aj väčších rekonštrukčných zásahov, ktoré boli zrealizované bez ohľadu na pamiatkové hodnoty objektov a bez konceptu," hovorí o začiatkoch obnovy architekt Matúš Vallo.

Pozrite si v galérii obrázky z unikátnej obnovy v centre Trnavy: 

Najskôr museli priestory objektu na Štefánikovej ulici staticky podoprieť drevenými konštrukciami. Hrozilo totiž ich zrútenie. V prvých fázach mali najdôležitejšiu úlohu statici a odborníci vypracovali špecifické výskumy: historický, reštaurátorský a archeologický.

"Tvorilo sa to postupne, pretože k objektom na ktorých sme pracovali sa postupne pridávali ďalšie a ďalšie. Mali sme však čas zapracovať tieto priestorové zmeny a spojiť ich do jedného centrálneho priestoru vo vnútri mesta," tvrdí Vallo. 

Dostavba dodržiava hmotu pôvodného krídla, naznačením aj v oceľovej konštrukcii s napojením na východný objekt areálu. Dom na Štefánikovej 3 je pôvodne gotický, s ranno-barokovou úpravou, nadstavený v 30. rokoch 20. storočia, rozšírený o samostatné južné krídlo.

​Objekty sústreďujú viacero rozdielnych funkcií poloverejného i privátneho charakteru, pričom v podkroví sú prepojené. Celý areál je veľmi rozsiahly a skladá sa z troch rekonštruovaných objektov, troch pristavovaných a jednej novostavby.

"Všetky pôvodné objekty sme sa snažili zachovať. Problém bol ten, že niektoré pôvodné krídla týchto budov boli zbúrané alebo sa zrútili. Tu vzniklo miesto na jednotlivé prístavby a novostavby. Taktiež nám tu veľmi pomohlo spojenie jednotlivých objektov do jedného celku."

Tím architektov neustále pracoval s mnohými prieskumami. Pôvodné objekty ovplyvnili rôzne historické obdobia, od renesancie, gotiky, baroko až po prvorepublikovú modernu. 

" Pri ich obnove sme postupovali z jednotlivých výskumov. Takže čo a akou formou máme obnoviť, bolo veľmi jasné, my sme sa tomu snažili nájsť len spoločný jazyk a zakomponovať to do celku, ktorý sme tu tvorili.

Matúš Vallo tvrdí, že obnovou týchto meštianskych domov sa do lokality podarilo vniesť život. "Je to hlavne zásluhou investora, ktorý veľmi precízne mixoval funkcie. Tie dnes tvoria súčasť miesta, ktoré domáci poznajú ako Nádvorie. Nachádza sa tu kultúrne centrum Malý Berlín, reštaurácia Akadémia, pekáreň Chlieb Náš, coworking, dizajnový obchod Kumšt, apartmánové byty, kancelárie, verejný priestor a kreatívne centrum Kubík."

Ak chcete podporiť Obnovu meštianskych domov v Trnave a hlasovať za toto dielo v súťaži Hospodárskych novín o Cenu verejnosti, môžete tak urobiť TU. 

Obnova meštianskych domov, Trnava
Kategória: Obnova a prestavba
Autori: Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Marián Stanislav, Viliam Zajíček, Mateja Vonkomerová, Marcel Vadík, Elena Šoltésová, Zuzana Krejčířová
Autor fotografie: BoysPlayNice Photography & Concept (Jakub Skokan, Martin Tůma)

01 - Modified: 2018-09-26 12:34:43 - Feat.: 0 - Title: Dom, aký ste na Slovensku ešte nikdy nevideli. Architekt a vinár si ho postavili v korune stromu 02 - Modified: 2018-09-23 17:17:55 - Feat.: 0 - Title: Takto vyzerá ideálny dom pre rodinu. Je výnimočný svojou obyčajnosťou 03 - Modified: 2018-09-16 11:33:48 - Feat.: 0 - Title: Unikátna reštaurácia v nákupnom centre? Architekti sa pobili s komplikovaným priestorom
01 - Modified: 2023-05-23 13:21:57 - Feat.: - Title: Vallo vyzýva poslancov parlamentu na prijatie novely zákona o obecnej polícii 02 - Modified: 2023-04-17 09:00:54 - Feat.: - Title: Drahšia MHD či poplatok za odpad. Vládna legislatívna smršť sa musela prejaviť v rozpočte, tvrdí Vallo 03 - Modified: 2023-01-11 16:32:26 - Feat.: - Title: Primátori hlavných miest V4 navštívili Kyjev, so starostom Vitalijom Kličkom sa stretol aj Vallo 04 - Modified: 2022-10-31 10:03:29 - Feat.: - Title: Team Bratislava bude mať po voľbách priamy vplyv na rozvoj hlavného mesta, tvrdí znovuzvolený Vallo 05 - Modified: 2022-10-26 17:04:22 - Feat.: - Title: Kandidát na primátora Mlýnek: To, ako sa Bratislava zadlžovala, je neakceptovateľné. Chýbala disciplína
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 18:56