StoryEditor

Domov, v akom by ste návrhárku nečakali: skleník v byte, veci z bazárov a z kontajnera

04.11.2020, 07:00
Autor:
apeape
Skleník v byte je pre dizajnérku najmilovanejším kúskom domácnosti.

Andrea Šlechtová dáva nový život látkam, ale aj žiarovkám. Venuje sa udržateľnosti a upcyklácii oblečenia pod značkou Koshiless. "Naším najobľúbenejším kúskom nábytku je skleník, ktorý zostal z vypratania vily, ktorá v minulosti patrila rodine Františka Křižíka."

Skleník v byte je najmilovanejším kúskom domácnosti

"Dostali sme ho od známych a okamžite sa stal najmilovanejším kúskom domácnosti. Chýbal mu len kľúčik, to sa ale vyriešilo vo chvíli, kedy nám Davidovi (manžel) rodičia doviezli roztomilú úchytku na dvere ako darček z ciest," hovorí pre Lidovky.

Interiér si pozrite na fotografiách v galérii:

"Najradšej sedávam pri jedálenskom stole v kresle. Dobre sa mi tam pracuje. Nemôžem sedieť oproti oknu, pretože potom mám tendencie stále pozerať von. Takto som otočená smerom do spálne a rozptyľuje ma tak maximálne pes vyvaľujúci sa v posteli," ukazuje Šlechtová.

Čas tiež rada trávi v kuchyni, kde sú drevené parkety. "Je veľký rozdiel, keď chodíte po dreve alebo umelom povrchu, akým je vinyl. Jaseňové parkety sú tu pôvodné a pretože na nich bol koberec, neboli nijako poškodené. Problémom však bolo napojenie a nákup nových jaseňových parkiet v danom rozmere do kuchyne, kde bolo skôr linoleum. K nim sme potom zháňali aj jaseňovú pracovnú dosku," hovorí s úsmevom.

"Mala som pomerne špecifickú predstavu o farbe dvierok a nemohla som také zohnať. Korpusy sme kúpili zvlášť a dvierka nechali narezať z MDF dosiek a nalakovať u známych vybranou farbou. Ku korpusu sme ich pridávali sami. Úchytky sme si nechávali narezať u milého sedlára (remeselník vyrábajúci výrobky z kože, pozn. red.) z Bubenča zo zvyškovej usne."

Nábytok nakupuje na online bazároch

"Dajú sa tam zohnať naozaj krásne kúsky za výbornú cenu. Z bazáru máme okrem jedálenského stola a starého šijacieho stroja tiež zelenú maľovanú skriňu na potraviny, darček od mojich rodičov. Veci sa k nám dostávajú mnohými cestami. Žije tu s nami veľa vecí nájdených na chalupách, alebo aj staré fľašky od liekov od Davidovej mamičky, ktorá je lekárnička," hovorí návrhárka.

​Byt je po Davidových prarodičoch a prešiel kompletnou rekonštrukciou, ktorú čiastočne urobil sám. "Chceli sme tu nechať niečo pôvodné. A tak sme vybrali obraz zavesený nad sedačkou a v antikvariáte sme kúpili luster Napako UFO, ktorý tu pôvodne visel, ale bohužiaľ sa nezachoval," vysvetľuje Šlechtová.

Zo všetkého najradšej má doplnky, ktoré vyrobil niekto, koho osobne pozná. "Napríklad podnos od mojej sesternice, dizajnérky Michaely Steinhauserovej alebo drevené ručne dlabané misky. Tie sme dostali ako darček k svadbe od kamaráta Šimona Hačeckého," hovorí.

A čo veci z kontajnerov? "Určite, sama občas odkladám to, čo sa mi už nehodí a je to ešte použiteľné a pekné, čisté. Rovnako tak to urobí niekto iný, a tak nie je dôvod si vec nevziať, pokiaľ ide o umývateľný povrch. Pravdupovediac, jedna z našich stoličiek je nález z dejvického kontajnera," hovorí na záver.

01 - Modified: 2018-11-05 13:32:07 - Feat.: 0 - Title: Zastaraná kuchyňa je ako päsť na oko. Pri zmene ale nebuďte príliš radikálni, radí odborníčka
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 04:38