StoryEditor

Kameň, drevo, betón. Veľtrh ukázal budúcnosť podláh a kúpeľní

09.10.2015, 00:00

Tri dekorácie doslova zaplavili najväčší svetový veľtrh keramických obkladov Cersaie v Bologni. Výrobcovia stavili na kameň, drevo a betón. A tiež sa zamerali na 3D keramické obklady, píše portál idnes.cz.



V Taliansku, kde funguje okolo 190 výrobcov keramických obkladov, je samozrejme obrovská konkurencia. Napriek tomu sa tieto spoločnosti úplne zhodli (spoločne aj so španielskymi či nemeckými producentmi) na troch typoch obkladov a dlažby: všade sa opakovali úplne dokonalé dekorácie prírodného kameňa (najmä mramoru), dekorácie dreva vrátane takzvaného skameneného a potom „betónové“ varianty.

Okrem tejto trojice sa výrobcovia zamerali predovšetkým na 3D keramické obklady. Výrazné tvarovanie dokáže doslova rozhýbať steny, a to ako v interiéri, tak aj v exteriéri.

Fantázia výrobcov sa pohybovala od včelích plástov cez rybie kostry až k postupom pripomínajúcim prácu sochárov, ale aj šperkárov.

Ďalším neprehliadnuteľným typom obkladačiek sa na veľtrhu stali keramické pásky. Ich konečný vzhľad sa pohyboval od 3D spracovania cez retro vzhľad až po luxusné zlaté verzie. Výrazné zastúpenie mali aj obkladačky v tvare šesťuholníka.

Návrat menších formátov
Práve s pásmi súvisel aj ďalší trend tohtoročného veľtrhu, a to návrat menších formátov, najmä pri obkladoch. Kým dlažba zostala pri rozmeroch 60 × 60 cm aj viac, obkladačky ponúkli oveľa väčšiu škálu, a to aj v minulosti štandardné rozmery 15 x 15 cm.



Dôvodov môže byť viac, vrátane vyššej cenovej náročnosti či výrobnej obtiažnosti, ale hovorilo sa aj o iných, veľmi prozaických dôvodoch. Ak totiž nie sú múry dokonalé rovné a stavbári nedodržali presne pravé uhly (kto rekonštruoval byt v paneláku, vie svoje), býva použitie obkladov vo formáte 60 × 60 cm výrazne ťažšie ako u menších formátov.

Dorovnávanie stien sa predraží, doba práce sa predĺži. A ďalší problém: veľké formáty s hrúbkou 1 cm vŕtajú remeselníci profi prístroji, kde sa vrtáky chladia vodou, aby nedošlo k poškodeniu obkladu. Pre dodatočné primontovanie poličky alebo vešiakov tak býva nutné povolať odbornú firmu.

Mramor alebo vzácne drevá: z keramiky žiadny problém
Ponuka dekorov mramoru a ďalších, často už vyťažených druhov prírodného kameňa, je vďaka novým technickým možnostiam naozaj neobmedzená. „Nové technológie, predovšetkým digitálne, takzvaný HD Print, nám umožňujú vytvoriť na obkladoch precízny dizajn. Povrch obkladov napodobňuje aj kombinuje drevo, kameň, kov a podobne, ale aj tradičné remeselné techniky, napríklad majoliku,“ vysvetľuje Petr Machoň, riaditeľ marketingu firmy RAKO, ktorá v Bologni vystavovala už po dvadsiaty tretí raz.



Každý si vďaka digitálnym technológiám môže nájsť to, čo sa mu páči. Kým taliansky spotrebiteľ je zvyknutý na mramor, strednej Európe je bližšia žula a drevo. Svoje si v súčasnej ponuke nájdu aj milovníci retro štýlu alebo metalických efektov.

K lahôdkam v Bologni patrili aj dlažby a obklady upravené sklenenou glazúrou. Pôsobí veľmi luxusným dojmom, iba architekti upozorňujú, že hlavne pre staršie osoby môžu predstavovať určité nebezpečenstvo, vyvolávajú totiž v užívateľovi pocit, že sa na nich ľahko pošmykne.

Pri výbere by však mali záujemcovia zvážiť aj možnosti a obmedzenia pokládky. Manipulácia s keramickými maxiobkladmi, keď jedna doska môže mať rozmery až 160 × 300 cm, je naozaj ťažká. Pre niektorých remeselníkov je bohužiaľ problematický už rozmer aj 60 × 60 cm. „Prepadnuté“ škáry možno nájsť u mnohých tuzemských zákaziek.

Výber dekoru ovplyvňuje samozrejme aj súčasný stavebný štýl. Minimalistické domy a architektúra, kde sa hojne používa pohľadový betón, majú k obkladom v dekore betón veľmi blízko. Práve tu sa však môžu výborne uplatniť i mozaiky alebo tiež 3D keramické obklady, i keď len ako doplnok na menšom priestore alebo na jednej stene.

01 - Modified: 2007-10-06 13:22:00 - Feat.: 0 - Title: Michail Gorbačov sa poprechádzal po zdevastovanom New Orleans
01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:05