StoryEditor

Tajomstvo opasku a mydla na holenie. 22 rád pre cestujúcich mužov

07.03.2014, 23:02
Autor:
stlstl
Portál Businessinsider prináša rady skúseného cestovateľa, ktoré sa oplatí brať vážne. Páni, čítajte.


Ilustračná snímka: Reuters

1. Oblečte sa pohodlne. Ideálne sú nohavice, do ktorých sa vám zmestia nejaké tie drobnosti a najmä: ktoré vás netlačia. Zvlášť, ak vás čaká 24-hodinový let do Austrálie.

2. Využite svoj opasok ako obuvák. Nosiť so sebou obuvák nie je najpraktickejšie. Podobne dobre vám poslúži koniec opasok alebo akákoľvek karta.

3. Pokiaľ letíte, pokúste sa čo najviac vyvarovať kovom. Myslite na to napríklad aj pri opasku.

4. Bundu si v dopravnom prostriedku zaveste na ramienko. Alebo aspoň na „putko“. Je lepšie nechodiť celý zvyšok cesty pokrčený.  

5. Používajte kvalitnú batožinu. Je ideálne, ak vám umožní luxus osobitného priečinku na špinavú bielizeň či na nabíjačku. Prípadne aj na jedlo. Poznám človeka, ktorému sa na stoeurové bankovky vylial javorový sirup. A asi nie som jediný.

6. Doprajte si čas na vytvorenie kvalitného cestovného zoznamu. Vytvorte si jeho kópie, vložte ich do laminátu a jednu si pravdaže nechajte na Google Docs. Ušetríte veľa peňazí, pokiaľ si na každej ceste nebudete musieť kupovať veci, čo ste si zabudli doma.

7. Použite identifikačnú známku na batožinu. Ideálna je svetlá, ktorá rýchlo vynikne v záplave zväčša tmavých ruksakov a kufrov. Oveľa rýchlejšie ju medzi nimi nájdete.

8. Sledujte svoju batožinu po celú cestu. Vyhnete sa jej strateniu a tiež sa k nej po pristátí ľahšie dostanete.

9. Zbaľte sa naľahko. Ja dokážem zmestiť dostatok oblečenia na dva týždne do jednej príručnej batožiny.  Kľúčom je uistiť sa, že všetko, čo ste si zbalili, je kombinovateľné s ostatným. Proste: menej oblečenia a viac outfitov.

10. Ponožky si zrolujte a zbaľte do topánok. Ušetríte tým miesto a zároveň si zabezpečíte väčšiu pevnosť topánok. Nedovoľte, aby sa vám vrchná časť topánok rolovala dovnútra.  

11. Kúpte si mydlo na holenie. Keď letíte, množstvo tekutín je obmedzené, nemali by ste si ich teda minúť na kozmetiku, ktorá sa dá nahradiť inak.

12. Vždy majte vo vašej príručnej batožine jeden odev na prezlečenie. Pre prípad, že sa vaša batožina stratí, alebo k vám príde s omeškaním.

13. Zabaľte si so sebou najlepšie slnečné okuliare. Je to predmet, ktorý podľa mojich skúseností ľudia najčastejšie nechávajú doma – a pritom sa zídu v mnohých situáciách. Napríklad, ak si chcete zdriemnuť, alebo sa vyhnúť oslepujúcemu slnku, čo svieti do okna autobusu.

14. Noste pokrývku hlavy. Ochráni vás pred slnkom, pred dažďom a/alebo vás udrží v teple.

15. Noste oblečenie s vreckami. Nikdy nepodceňujte hodnotu vreciek. Zídu sa vám na lístky, na mobil... a mnoho iných užitočných vecí.

16. Vezmite si so sebou na letisko fľašu vody. A pravdaže - vypite ju ešte pred check-in. Ušetríte pár eur. A pokiaľ si prázdnu fľašu ponesiete so sebou a naberiete si do nej po prílete vodu vo fontáne, ušetríte ďalších pár.

17. Vytvorte si cestovný balíček potravín. Najlepšie kompaktný a s vysokým obsahom živín. Ideálnou voľbou je sušené ovocie, čokoláda, orechy, sušené mäso a prípadne aj čerstvé ovocie. Navyše – ide o potraviny bez silnejšieho zápachu, čo oceníte nielen vy sami.  

18. Zabaľte si malé balenie vlhčených obrúskov. Verte mi – zídu sa vám.

19. Pripravte si mini-balíček prvej pomoci: kyselina acetylsalicylovú alebo ibuprofén, ihlu a niť, obväzy, pinzety a mikro – baterku.

20. Nezabudnite na osviežovače dychu a žuvačky. Pri debatách s cestujúcimi sa budete cítiť lepšie. A oni tiež.  

21. Zbaľte si zopár audiokníh. Je to magický zážitok, keď počúvate v slúchadlách napínavý príbeh počas 14-hodinového letu cez Tichý oceán.

22. Nezanevrite ani na kvalitné paperbacky. Sú situácie, kedy je použitie elektroniky proste komplikované. Papier má stále svoje význam.

Zdroj: businessinsider.com

01 - Modified: 2006-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: IBM investuje do poradenstva
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 17:47