StoryEditor

Stavili na poctivé drevo. A získali štýlový a útulný byt

29.08.2015, 00:00

Skoro 80 metrov štvorcových obytnej plochy, 13-metrová terasa a k tomu vydarené dispozície, ktoré zodpovedali predstavám o správnom bývaní. Napriek tomu noví majitelia byt starý len pár rokov chceli zrekonštruovať. A to pekne od podlahy, píše portál idnes.cz.



Aj keď sa o stierke ako finálnej podlahovej krytine píše spravidla len v superlatívoch, málokto má odvahu si ju do bytu skutočne dať. A takých, ktorí si ju vyberú do celého bytu, vrátane obývačky či spálne, je naozaj len hŕstka. Majitelia tohto bytu medzi nich patria.

"Na podlahu som navrhol polyuretánovú stierku, univerzálny materiál, ktorý možno použiť ako do obytných miestností, tak do vlhkých a namáhaných priestorov, teda do kúpeľne, kuchyne i chodby," vymenúva dôvody architekt Radek Sládeček, ktorého vlastníci bytu prizvali na pomoc pri rekonštrukcii a zariaďovaní.

Ďalšie plus pridáva majiteľka bytu: "Vybrali sme ju, aby sme docielili jednoliate farby podlahy vo všetkých miestnostiach bytu. Stotožňujeme sa totiž s názorom, že v jednoduchosti je krása."

Stierka nepraská, je teplá a tichá. Jednofarebná podlaha, v tomto prípade v prírodnom odtieni okruhliakovo šedej, dovolila použiť v miestnostiach pomerne veľké množstvo dreva, a to ako na nábytku, tak predovšetkým na obklade stien.



"Hlavným motívom môjho návrhu je obloženie obvodových stien miestností zázemia, ktoré výrazne zasahujú do čistej dispozície, kontrastným a zároveň mäkkým materiálom," vysvetľuje architekt.

Pre obklad zvolil dubovou spárovku. Z tej sú vyrobené aj dvere do kúpeľne, ktoré tak opticky úplne zanikajú.

Drevo prechádza až do kuchyne, kde sú ním obložené tiež dvere niky, skrývajúce špajzu a kombinovanú chladničku s mrazničkou. Škárovka je spolu s bielym laminátom použitá aj na všetok nábytok.

Túto neutrálnu farebnú kombináciu, ktorá sa nikdy neopozerá, doplnili farebné solitérne kúsky nábytku, kvety, obrazy a ďalšie doplnky, ktoré môžu meniť náladu bytu.

Dispozícia sa menila v kúpeľni
Majitelia mali na byt tri požiadavky: za prvé chceli kuchyňu prepojenú s obývacou izbou, čo dnes býva štandardom. Po druhé túžili po spálni so šatňou. Tú sa podarilo nahradiť veľkou vstavanou skriňou. Najväčší zásah tak vyžadovalo tretie želanie, aby sa do kúpeľne vošiel ako sprchovací kút, tak vaňa.

"Riešenie kúpeľne vyberali klienti z niekoľkých variantov. Nakoniec zvolili tú, ktorej dispozícia ponúkala voľnejší priestor v strede miestnosti. Zároveň dovoľovala umiestniť do kúpeľne sprchový kút aj vaňu a samozrejme tiež umývadlo a toaletu. Vošla sa aj nika na práčku a sušičku," vypočítava Radek Sládeček.

Aj v kúpeľni zostal zachovaný kontrast bielej a tmavej. Biely obklad stien dopĺňajú čierne dlaždice v nike sprchovacieho kúta a za zrkadlom. Na skrinke pod umývadlom je opäť použitá dubová škárovka a na podlahe šedá stierka.

Pod ňou sa inštalovala vykurovacia rohož, ktorá sa do kúpeľne hodí nielen preto, že tu vytvára príjemné teplo od nôh, ale hlavne podlaha rýchlejšie schne, takže sa obmedzí riziko pošmyknutia na vlhkom povrchu.

Pri rekonštrukcii bola odstránená priečka z chodby, ktorú nahradili celosklenené dvere. Chodba sa tak viac otvorila do obytného priestoru a drevom bolo možné obložiť celú stenu v jednej línii.

Návrat starej dobrej lavice
Nábytok navrhnutý a vyrobený na mieru dovolil maximálne využiť priestor prepojením kuchyne, obývacej izby aj ďalších miestností.



Zaujímavým prvkom je voľba lavica z jednej strany jedálenského stola. Kedysi veľmi rozšírený sedací nábytok teraz opäť získava na obľube. Dôvod je zrejmý aj v tomto byte.

"Výhodou je ekonomické využitie priestoru: kuchynská linka pri stene prechádza v lavicu a následne v pohovku. Všetko zostáva pri stene, a nie je tak potrebné miesto ešte pre odsúvanie stoličiek, celkovo je tu viac miesta pre pohyb, miestnosť pôsobí priestrannejšie, "opisuje architekt.

Navyše má lavica odklápacie sedáky, celá spodná časť tak slúži ako úložná, čo predstavuje ďalšie efektívne využitie priestoru. Aj keď nejde o úplne malý byt, predsa len miesta v ňom nie je nekonečne veľa.

Premyslene sú v byte riešené tiež úložné priestory: v spálni majú majitelia k dispozícii vstavané skrine v tvare písmena L. Pretože je zostava pozdĺž steny pri dverách a má bielu farbu, splýva s okolím. Vstavané skrine stoja tiež vo vstupnej časti bytu, obložené veľkoformátovým zrkadlom, a ďalej v dlhej časti chodby, ktorá bola relatívne široká.

Klienti sú s nimi spokojní. A nielen s nimi. "Nech premýšľam, ako premýšľam, nenapadá mi nič, čo by sme volili inak," tvrdí majiteľka.

"V maximálnej možnej miere som použil skryté nepriame osvetlenie, ktoré necháva vyznieť hmoty, štruktúry a farebnosť použitých materiálov. Doplnili je smerové reflektory, ktoré sú orientované na miesta, ktoré je potrebné podčiarknuť, knižnicu, obrazy a podobne," uzatvára architekt Sládeček.

01 - Modified: 2007-09-05 06:36:56 - Feat.: 0 - Title: V regiónoch sa usídlili vyššie platy
01 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 05:33