StoryEditor

Dizajnérka týždňa: tvrdohlavá Coco, čo oslobodila ženy

30.04.2014, 00:00
Odvážna, provokujúca, no aj pracovitá Coco Chanel, ktorá dala ženám pohodlie a dostupný luxus.

Sebavedomá, tvrdohlavá, sebecká, nahnevaná, nezávislá, pedantská, ... Táto zdrvujúca kombinácia stála za jej povesťou najväčšieho mozgu, aký móda spoznala. Legendárnej Coco Chanel vďačíme za vynález malých čiernych šiat, ale aj za to, že sa môžeme obliekať elegantne a pohodlne zároveň.

Nebola prvá návrhárkou, ktorá do módy prehovorila, ale na predchodkyne nadviazala minimálne.  Rovnako tak celý život bojovala proti tomu, čomu hovorila móda ovládaná mužmi. Ona predsa najlepšie vedela, v čom by sa žena mala cítiť dobre.
Nechcela tvoriť obyčajné okrasy salónov, mala iné ambície: oslobodiť ženu od zväzujúcej parády, dopriať jej voľnosť pohybu a tým aj voľnosť duše. Čo pre to urobila? Radikálne zmenila ženský šatník a vytvorila štýl, ktorý s odvahou hľadel do budúcnosti.

Spolu s ďalším novátorom, Paulom Poirém, odhodila korzety. Zavrhla dlhé sukne, ktoré sa plietli pod nohy. Ostrihala sa nakrátko. Nechcela mať nič s košatými klobúky, tesnými topánkami, volánikmi, kaskádami čipiek, odmietla celú tú efektnú ozdobnosť belle époque, do ktorej sa narodila. Namiesto toho ponúkla jednoduchosť, voľnosť a hlavne slobodomyseľnosť, akú sama cítila. 

Sveter z milencovej skrine

Ktovie, nakoľko sa pod jej razanciu podpísala bieda, v ktorej vyrastala. Zažila trmácanie sa s rodičmi po jarmokoch, pobudla si v sirotinci, v kláštore, skúšala kariéru kabaretnej speváčky, z ktorej jej zostala prezývka Coco. Do sveta bohatstvo ju pozdvihol jej prvý osudový muž, zámožný Étienne Balsan, ale na rolu vydržiavanie milenky bola príliš temperamentná a ctižiadostivá.
Zásadne ju podporil ďalší muž, Arthur Capel nazývaný Boy. S jeho pomocou si v Paríži otvorila butik s klobúkmi, ktoré sama vyrábala a od ktorých vzápätí prešla k oblečeniu. Nebola vyučená krajčírka, jej devízou boli nápady a odvaha šokovať.

Vládne roku 2014 pánsky štýl? Nič nové. Už v prvých rokoch dvadsiateho storočia si Coco dala ušiť pánske jazdecké nohavice a na jedny dostihy dorazila v požičanom pánskom saku s viazankou. Keď si neskôr v prímorskom Deauville založila obchod s dielňou, vyslala do sveta ďalšiu pánsku variáciu. Inšpiráciu našla v boyovi anglickom šatníku, z ktorého vytiahla pletený sveter a flanelovej blejzer.
K založeniu tradície modrobielej kombinácie ju priviedli pruhované tričká a voľné nohavice námorníkov. V nedostatku prvej svetovej vojny objavila lacnú strojovou pleteninu, dodnes známu ako žerzej, a z nej na scénu uviedla revolučný košeľové šaty. Pre svoje výtvory volila tú najprirodzenejšiu reklamu: jednoducho v nich vyrazila na korzo, do kaviarne, na pláž. A druhý deň mala v obchode plno.

Kráčajte vzpriamene, odhaľte členky
Niežeby snáď chcela z ženy vytvoriť kópiu muža. Chcela jej len dopriať to, čoho si muži užívali. Príjemné, netísniace oblečenie, ktoré priznáva prirodzenosť ženského tela. „Uznala právo žien na pohodlie, na ľahký pohyb, " píše v jej životopise Edmond Charles - Rouxová. „Chanel chcela niečo, čo si nikto tak otvorenen netrúfol: ženy majú chodiť vzpriamene, nosiť šaty, ktoré už nevyznačujú ani postavu ani vyklenutie, a sukňu majú dôkladne skrátenú. Odhaľoval Poiret chodidlo? Coco išla ďalej a veľkoryso oslobodila členok. Nadiktoval Poiret módu, ktorá by nezvierala postavu? Chanel urobila niečo lepšie: postavu zrušila."

Mala šťastie, že žila v dobe, ktorá jej šatníkovej revolúciu priala. Prvá svetová vojna svet veľmi zmenila, ženy do neho vykročili s väčším sebavedomím, zrazu oveľa viac pracovali, športovali, riadili svoj ​​osud. Štýl, ktorý im Chanel ponúkla, tomu zodpovedal. Medzi luxusné materiály povýšila aj množstvo obyčajných, akým bol napríklad spomínaný žerzej, a otvorila tak šancu na eleganciu aj menej majetným.
Hoci si časom vybudovala početnú klientelu s veľmi tučnými kontami a obliekala aj hollywoodske hviezdy, neprestala tvrdiť, že nerobí módu pre salóny, ale pre ulicu. Jej večný rival Paul Poiret tomu síce hovoril ,chudoba de luxe ', lenže Coco si z toho nič robila a jednoduché svetre vtipne dopĺňala perlami, v lepšom prípade pravými.


Filozofia jednoduchosti
Od roku 1921, keď si v Paríži otvorila modelový dom, sa firma Chanel rozrastala v impérium s niekoľkými tisícami zamestnancov. Jeho motorom bola samozrejme Coco so svojimi neutíchajúcimi, geniálnymi nápadmi. Je až prekvapujúce, čím všetkým sa do histórie zapísala, a hlavne - čo po nej dodnes zostalo: trojštvrťový kabát, široké nohavice, lodičky s lakovanou špičkou, farby tón v tóne, výstrihy na chrbte, twinsety z jemnej vlny, tvíd v ženskej móde, večerné malé čierne, prešívané kabelky s retiazkami.
 Jej životom prešiel rad milencov často slávnych mien, ale s jedným mala smolu, vojnový románik s nemeckým špiónom ju v roku 1945 donútil Francúzsko opustiť. Vrátila sa pred polovicou 50. rokov, aby opäť zabojovala za svoju filozofiu jednoduchosti, tentoraz proti náročnej siluete New Look Christiana Diora.
Odpovedala okrem iného útlym kostýmom z jemného tvídu, s krátkym, portou lemovaným kabátikom, sukňou ku kolenám a zlatým alebo perlovým náhrdelníkom. S ním impérium Chanel znovu povstalo, znova sa stalo hviezdou aj autoritou haute couture čiže vysokého krajčírstva.
Osobne mu vládla ešte takmer dvadsať rokov. Tým, čo chce, si bola úplne istá. Ona predsa nerobí módu, ona je móda. Neverila, že by ju niekto mohol zastúpiť, s aroganciou sebe vlastnou držala opraty firmy až do smrti. Vyčerpaná, poloslepá, zmätená. Ale bola by to bez tejto tvrdohlavosti Coco?


Gabrielle „Coco" Chanel
- Narodila sa 19. augusta 1883 v chudobinci, zomrela 10. januára 1971 vo svojom apartmáne parížskeho hotela Ritz ako majiteľka módnej firmy. Tú od roku 1983 vedie Karl Lagerfeld.
- Z jej mnohých výrokov ponúkame dva: „Móda by nemala pochádzať z ulice, ale mala by vedieť na ulici preniknúť." a „Nie je škaredých žien, sú len ženy, ktoré sa nevedia urobiť krásne."
- V roku 1921 uviedla na trh parfum, ktorý zmenil svet vôní, pretože ako vôbec prvý nestál na konkrétny kvetine, ale tvorila ho zmes syntetických aróm. Aj Marilyn Monroe priznala, že chodí spať oblečená len do pár kvapiek Chanel No. 5.
V roku 1926 Coco predstavila legendárna ,malé čierne' šaty, o ktorých časopis Vogue napísal: „Tu máte Forda s podpisom Chanel".
Od 50. rokov ovládol módu jej nesmrteľný kostým Chanel.

01 - Modified: 2006-04-26 10:20:31 - Feat.: 0 - Title: V pozadí negatívnej kampane je SDKÚ-DS
01 - Modified: 2024-04-25 15:00:00 - Feat.: - Title: Najtrendovejšie farby tejto jari: Vaše outfity budú vďaka nim živšie a štýlovejšie 02 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 03 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 04 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 05 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 02:21