StoryEditor

Sklenený dom, ktorý obdivujú nielen Slováci

21.09.2014, 11:03
Autor:
apnapn
Predstavujeme stavby nominované v prestížnej súťaži CE-ZA-AR. Hlasujte za cenu verejnosti.

Už po trinástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám každý deň predstavia jedno nominované dielo. Tak, ako ho vidia sami jeho autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Zapojte sa do hlasovania. Najkrajšiu stavbu vyberte TU

 

Kategória RODINNÉ DOMY
IST – Rodinný dom (Čunovo, Bratislava)
Autori:
Peter Jurkovič, Lukáš Kordík, Štefan Polakovič
Foto: Peter Jurkovič

Rodinné domy sú najpočetnejšou medzi nominovanými kategóriami. Aj to svedčí o kvalite prihlasovaných diel. Dnes predstavujeme tradičný vidiecky dom v netradičnom prevedení, ktorý si svojho času všimli napríklad aj v poľskom dizajnovom magazíne. Drží sa v intenciách ľudovej architektúry, ktorá nikdy nebojuje s prírodou, ale stáva sa jej súčasťou. Okrem toho je pre ňu typické, že je stavaná z miestnych materiálov, bez náročných terénnych úprav... A šetrne.  Kontakt s prostredím aj v zime zabezpečuje podstrešná pavlač či gánok, ktorý bol použitý aj v tomto prípade. 


Projekt zaujímavého domu predstavuje jeden z autorov Peter Jurkovič.

Obzreli sme sa späť a navrhli súčasný vidiecky domček. Má sedlovú strechu, gánok, farebné bodové okná. Tradičnú trojpriestorovú schému izba—pitvor—komora sme zamenili za izba—vstup/hygiena—obývačka. Podkrovie je čiastočne obytné, nad obývacou izbou je otvorené. Pôdorysne skromný priestor dennej časti je kompenzovaný grandióznym zasklením do záhrady v celej ploche rezu domom. Gánok plní tradične funkciu nárazníkovej zóny medzi exteriérom a interiérom. Malý domček tak získava ďalší vzácny priestor použiteľný aj počas nepriazne počasia.

Môj projekt nie je v kontexte súčasnej architektúry ničím výnimočný. Je to jednoduchá schránka na bývanie pre jednu až dve osoby. Som rád, že sa osvedčila pri stavbách na bývanie pomerne nekonvenčná celopresklená fasáda dennej časti domu, ktorá je orientovaná na sever. Interiér osvetľuje nádherným odrazeným svetlom nasvietenej záhrady, nehovoriac o neustále sa meniacej scenérii vidieckej krajiny. Na tomto projekte ma najviac bavila – a ešte stále baví – spätná väzba od klientky, ktorá veľmi poetickým spôsobom komentuje svoje pocity zo stavby. Je to skvelé, že medzi nami sú ľudia, ktorí sú naozaj senzitívni k tomu, čo dokážeme pre nich vytvoriť, že v nich architektúra vyvoláva emócie, o ktoré sa dokážu s autorom podeliť.“

Pozrite si rodinný dom IST v Čunove v galérii.


A prečítajte si, ako sa študentom v Piešťanoch podarilo zachrániť históriu.

01 - Modified: 2006-10-20 16:25:00 - Feat.: 0 - Title: Lídri EÚ chcú s Putinom hovoriť aj o ľudských právach
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Hlasujte za najkrajšiu obnovenú pamiatku a získajte pobyt v historickom kaštieli 03 - Modified: 2024-03-22 09:00:00 - Feat.: - Title: MrBeast spája sily s Amazonom a ohlasuje najväčšiu hernú šou v histórii. Tisícka súťažiacich bude bojovať o päť miliónov 04 - Modified: 2024-03-15 22:28:27 - Feat.: - Title: Pri hlasovacej miestnosti na okupovanom juhu Ukrajiny explodovala výbušnina. Kyjev ich ostreľoval 05 - Modified: 2024-03-10 18:56:47 - Feat.: - Title: Nemecký vicekancelár chce koaličnú jednotu pred hlasovaním o strelách pre Kyjev
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:12