StoryEditor

Takto má vyzerať novostavba v meste. Na dome rastie 150 stromov

04.04.2015, 00:00
Autor:
idnes.czidnes.cz

Taliansky architekt Luciano Pia dokázal skĺbiť mestskú zástavbu s urasteným lesom. Jeho luxusný bytový komplex 25 Verde v Turíne je dokonalou kombináciou stromov a oceľovej konštrukcie.

Päťposchodová stavba plná konárov a zelene vyzerá z diaľky ako obrovský stromový dom. Fasáda zo šindľov pripomína kôru stromov a oceľové nosníky majú tvar kmeňov a konárov, ktoré obklopujú budovu. K bytom patrí vždy terasa s veľkým kvetináčom, kde majitelia pestujú stromy, kríky a rastliny. 






Stopäťdesiat urastených listnatých stromov na bytovom dome prinieslo do mesta naozajstnú prírodu. Dreviny ochraňujú všetkých 63 bytov pred prudkým slnkom, v lete poskytujú príjemný tieň a sú tiež prirodzenou bariérou proti prachu a hluku. Stromy pôsobia blahodarne na psychiku, sú skvelými lapačmi prachu a dokážu ochladzovať okolie. Zeleň na fasáde domu a vo dvore dokáže za hodinu vstrebať 2-tisíc hektolitrov oxidu uhličitého a vyprodukovať 1 500 hektolitrov kyslíka.

Nový bytový komplex je pre Turín jednoznačne prínosom. Čistí mestské ovzdušie a chráni obyvateľov pred splodinami. Harmonicky a vizuálne zladené stromy a rastliny naviac prilákajú aj vtáky a ďalšie užitočné živočíchy.

idnes.cz

01 - Modified: 2007-05-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Myjave zamestnajú 900 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 11:32