StoryEditor

Stavia sa čo najlacnejšie. Podľa toho bývanie v Írsku aj vyzerá

13.07.2015, 10:04
Autor:
stlstl

Cenovo dostupné byty si majitelia kupujú predovšetkým za účelom prenájmu. Lacný materiál a lacno odvedená práca sa vždy časom prejavia a stáva sa, že izolácia praská a ničí sa. Do domu začne zatekať a byt vlhne. Prípadne sú domy zle izolované a na stenách vzniká pleseň, píše pre portál idnes.cz Denisa.


Dnes bývam s dvomi spolubývajúcimi v trojpodlažnom dome. V zdieľaných domácnostiach sa v Írsku žije bežne. Snímka: Archiv autorky

 

V takom dome bývam už piaty rok. Terasy na hornom poschodí sa museli počas rokov opravovať vo všetkých radových domoch v okolí. Všade totiž bol rovnaký problém - zatekanie.

Bývanie som hľadala v meste Cork na juhu Írska. Byty a domy určené na prenájom sú tu kompletne zariadené nábytkom a ďalším vybavením. Je to veľká pomoc, nič si nemusíte kupovať. Kým som ale našla vhodné bývanie, musela som sa sťahovať štyrikrát.

Dnes bývam s dvoma spolubývajúcimi v trojpodlažnom dome. V zdieľaných domácnostiach sa v Írsku žije bežne. Všetky náklady na bývanie sa delia, a to je veľká výhoda. Veľa ľudí býva v rodinných domoch, klasických bytov je veľmi málo.

Najväčší raritou, ktorú stále nechápem, sú dva kohútiky umývadiel. Zo začiatku to vyzerá vtipne, ale ide o veľmi nepraktickú vec. Z jedného kohútika tečie vriaca voda a z druhého ľadová. Jedným z možných dôvodov je vraj náboženstvo (detaily ale nepoznám), ďalším je obrana proti baktériám, ale ja si myslím, že je to jednoducho lacnejší variant.

Čo ma ale naozaj udivilo a zo začiatku aj pomerne znepokojilo, sú vstupné dvere, ktoré majú kľučku z oboch strán. Keď si zvnútra zabudnete zamknúť, môže ktokoľvek vojsť. Nie je to tak dávno, keď v piatok večer vošli dvaja chlapci, v rukách niekoľko pív a že vraj sú konečne tu. Po pár sekundách im došlo, že party je o vchod ďalej.



Na čo ale nedám dopustiť, sú dvory a záhradky, ktoré tu má k dispozícii takmer každý dom. Tie som si obľúbila rovnako ako írsku prírodu a neskutočne krásne miestne scenérie.

Cork som si zamilovala. Všade sa dá dôjsť pešo, nikam to nie je ďaleko. Nájom v centre nie je o veľa drahší ako na okraji mesta a sú tu aj naozaj pekné moderné obytné komplexy, ktoré sa stavajú kvalitne.

V Corku som si našla prácu v Apple. Nastúpila som do oddelenia zákazníckej podpory nemecky hovoriacich krajín. Pre Apple pracujem dodnes. Už je to šesť a pol roka a práca ma stále baví.

Odjakživa som bola blázon do koní, takže netrvalo dlho a našla som si záľubu v navštevovaní tunajších dostihov, parkúrových pretekov a rôznych ďalších akcií. Kúpila som si obyčajný foťák za babku a každého koňa som si zo začiatku len tak pre zábavu odfotila z desiatich rôznych uhlov. Tak začalo moje privyrábanie si.

Čoskoro som dostala ponuku na fotenie jazdeckých podujatí a dnes som naozaj rada, že môžem byť súčasťou viacerých veľkých parkúrových a crossových pretekov, ktoré sa konajú v rôznych kútoch krajiny. No a táto práca ma zase priviedla k tej ďalšej, ktorá ma tiež nadchla.

Vždy som chcela byť delegátkou a dnes vďaka mojej znalosti Corku plánujem zážitky pre cestovateľský portál Travelove.cz. Práve som pre nich okrem iného pripravila prechádzku na koni po pláži a fotografické prechádzky na najkrajšie miesta.

 

01 - Modified: 2007-07-20 12:07:50 - Feat.: 0 - Title: Príjmy z mýtneho v ČR dosiahli po 200 dňoch výberu 3 mld. CZK
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 02:26