StoryEditor

Jedzte marhule a vyhnite sa retro okuliarom. Zdravotný bedeker na leto

14.06.2014, 00:02
Autor:
(gri)(gri)
Pleť vám v lete posilní aj tekvica a kukurica. Tipy, ako prežiť leto v zdraví.

Pokožka na slnku: Koža má lepšiu pamäť ako vy

Leto čo leto si to treba opakovať nanovo: staré známe porekadlo „kde nechodí slnko, tam chodí lekár“ už neplatí úplne stopercentne. Zvlášť, keď je toho slnka veľa a vystavujeme sa mu často. Koža je totiž žiareniu schopná odolávať len do určitej miery, po prekročení únosných dávok rezignuje. A vznikajú na nej trvalé zmeny. Stráca elasticitu, rýchlejšie starne, tvoria sa na nej pigmentové škvrnky, drobné žilky, rozšírené póry... a pri najhoršom variante dochádza k rakovinovému bujneniu. „Hoci to sa najčastejšie vyskytuje v strednom či staršom veku, v značnej miere ide o následok nerozumného opaľovania v mladosti,“ vysvetľuje dermatologička Alena Nejdková.
Citlivosť na slnko je, samozrejme, u každého odlišná – a takmer na sto percent je daná geneticky. Vplývať na ňu však môžu aj niektoré látky, ktoré prichádzajú s kožou do kontaktu: decht, flavínové farbivá či eozíny, ktoré sa vyskytujú v tyčinkách na pery. Alergické reakcie zo slnka môže podporiť aj petržlen či paštrnák, ale aj kolínska či parfum. Tie totiž dokážu vyvolať na koži zápalové prejavy a následnú pigmentáciu. „Avšak aj kombinácia slnka, mokrej kože po kúpaní a styk s trávou môžu vyvolať zápal a pľuzgiere,“ varuje dermatologička.


Opaľovanie: Aspoň päť čajových lyžičiek mlieka

Na to, aby si človek dokonale osvojil manuál bezpečného opaľovania, treba si zapamätať len zopár kľúčových informácií.
1. Opaľovací krém treba naniesť aspoň hodinu pred pobytom na slnku.
2. Náter treba obnoviť aspoň raz za dve hodiny a zároveň po každom kúpaní, zapotení či vyutieraní uterákom.
3. Vybrať si treba kvalitný opaľovací prípravok. Európska komisia zjednotila ich označenie do štyroch skupín: nízka ochrana (SPF 6,10), stredná ochrana (SPF 20,25), vysoká ochrana (SPF 30,50), veľmi vysoká ochrana (SPF 50+). Skratka SPF (ochranný faktor pred slnkom) vyjadruje účinnosť ochrany pred UVB žiarením. „To znamená, že natretie faktorom 25  umožňuje vystaviť kožu slnečnému žiareniu 25-násobne dlhšie – bez začervenania pokožky – ako nechránenú kožu,“ objasňuje dermatologička Alena Nejdková. Kvalitné ochranné krémy poskytujú aj ochranu pred UV žiarením.
4. Povrch kože musí byť natretý dostatočne, dermatologička odporúča približne päť čajových lyžičiek na telo. Deti do pol roka chránime viac odevom – nielen pred žiarením, ale aj pred prehriatím.
5. Medzi 11. a 15. hodinou na slnko nechodíme.


Letné stravovanie: Pleť ochránia aj marhule či kukurica

Voda, voda, voda. A konzumácia potravín, ktoré nám vstrebávanie vody v tele zlepšujú. To sú hlavné zásady letného pitného a stravovacieho režimu. „Najlepšie je konzumovať pitnú vodu v kombinácii s minerálkou v pomere 3 : 1,“ odporúča výživový poradca Libor Javro z výživového štúdia SH Nutrition.
Jesť je ideálne po menších porciách – v pravidelných 2,5-hodinových intervaloch, a najmä potraviny s najväčším podielom vody, teda ovocie, zeleninu a polievky. Najvhodnejšie sú ovocné. „Voľte najmä práve dopestované potraviny, ktoré sú bohaté na biologicky aktívne látky ako vitamíny, minerály a antioxidanty,“ radí Javro.
Potraviny však dokážu byť užitočné aj pri ochrane očí a vlasov pred intenzívnym slnečným svetlom – najmä tie, v ktorých sa nachádzajú karotény. „Teda pestrofarebná zelenina a ovocie ako mrkva, brokolica, tekvica, kukurica, bobuľové ovocie či marhule,“ vymenúva Javro. A ešte jedna rada nad zlato. V lete si viac ako inokedy treba dávať pozor na nekvalitné potraviny. Jedlo sa v lete totiž rýchlejšie kazí a následky v podobe odvodnenia narobia nášmu telu väčšiu paseku ako v inom ročnom období.

 

Vlasy v lete: Pozor na zelenú hlavu

Rýchlejšie rastú a menej sa v nich tvoria lupiny. Na druhej strane – strácajú lesk, krehnú a krepovatejú. Takto sa dá v kocke zhrnúť vplyv slnka na vlasy. Morská i chlórová voda negatívny vplyv slnečného žiarenia ešte znásobujú. „Najmä blondíny si musia dať väčší pozor pri vstupe do bazéna, pretože môže dôjsť k nežiaducemu pigmentu – vlasy získajú často až zelený nádych,“ upozorňuje kaderníčka Martina Černáková zo salónu krásy inVisage. Prevenciou môžu byť výživné zábaly, ktoré vlasy ochránia. Na letnú vlasovú starostlivosť kaderníčka odporúča aj zastrihnutie končekov a ochranu hlavy klobúkom alebo šiltovkou. „Dobrou voľbou je aj šampón s maskou alebo šampón so starostlivosťou. Ak to skombinujete s finálnym sprejom alebo sérom, máte zaručenú 100-percentnú ochranu vlasu,“ uzatvára Martina Černáková z inVisage.


Starostlivosť o oči: UV filter nie je všetko

Klobúk alebo šiltovka nestačia. Jedine slnečné okuliare ochránia vaše oči pred priamym svetlom a zároveň aj odrazenými lúčmi od vodnej hladiny. Prípadne kontaktné šošovky s UV filtrom. Tie však majú oproti okuliarom drobnú nevýhodu. „Nepokryjú očné spojivky a viečka,“ objasňuje optometrista Michal Krasňanský z Uvea Mediklinik.
Hoci UV filter dnes poskytuje väčšina výrobcov (aj tých trhových), pri výbere okuliarov treba byť aj tak obozretný. „V dnešnej móde sú napríklad veľkým hitom takzvané retro obruby. Sú však veľmi ploché a odstávajú od tváre, čím vzniká priestor na prienik žiarenia zo strany do oka,“ poukazuje na jedno z možných rizík Krasňanský. Dôležitá je aj samotná optická kvalita okuliarov, takzvané zobrazovacie vlastností zorníkov. Ak sú nekvalitné, môže vás z nich bolieť hlava. Problémom môže byť aj zahmlievanie skiel.
V súčasnosti možno siahnuť aj po okuliaroch, ktoré menia farbu – z priehľadných skiel sa stanú tmavé. Výhodné sú najmä pri športe, ale napríklad aj pri prechádzkach v lese: vďaka zmene farby totiž nemáme potrebu skladať si ich z hlavy ani v tieni. Podobnú službu nám spravia aj okuliare z takzvanými vysokokontrastnými zorníkmi.   
Veľmi populárne sú dnes slnečné okuliare s dioptriami, no tie neponúkajú 100-percentnú ochranu pred UV žiarením. A pri dokonalej ochrane očí by ste mali myslieť ešte na jeden detail: „Na citlivú kožu očných viečok, ktorú si treba natierať očným krémom s UV faktorom,“ uzatvára Michal Krasňanský z Uvea Mediklinik.

01 - Modified: 2006-06-23 11:06:00 - Feat.: 0 - Title: Gazprom varuje Európu pred novou krízou kvôli Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:13 - Feat.: - Title: Naťahujte sa počas dňa. Bez toho je sedenie v kancelárii deštruktívne, hovorí fyzioterapeut 03 - Modified: 2024-04-16 19:01:34 - Feat.: - Title: Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Na toalete trpieť nemusíte. Naučte sa cviky na uvoľnenie a lepšie vyprázdňovanie 05 - Modified: 2024-04-16 11:44:33 - Feat.: - Title: Nepriatelia, ktorí bránia nášmu organizmu v dôležitom hormonálnom tanci
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:29