StoryEditor

Vráťte sa k ručnej výrobe ozdôb, radia dizajnéri. Viac si užijete Vianoce

21.12.2015, 23:00

Červená, zelená, fialová, alebo medená. Farebné trendy vianočných dekorácii a výzdoby majú väčšinou na svedomí dizajnéri s veľkým predstihom. Konečný výber však záleží len na osobnom vkuse, píše portál idnes.cz.

Tradičné vianočné farby sú dané už veľmi dlho: červená, zelená a zlatá. Symbolicky predstavujú červenú krv Ježiša Krista, zelená zastupuje večnosť života a zlatá dary, ktoré priniesli tri králi Ježišovi do Betlehema.

„Dnes môžeme za trend označiť to, že vám nikto žiadne trendy nevnucuje, nie je pravda, že by ste sa bez konkrétnej farby nezaobišli,“ hovorí Jaroslav Soukup z firmy Mobax, ktorá zastupuje skupinu zahraničných značiek. Samozrejme, sú aj farby, ktoré sa objavujú napríklad na špecializovaných veľtrhoch, ako je napríklad Christmasworld vo Frankfurte. Tam sezónu 2015 prezentovali najmä cez fialovú s bielou, medenú či pastelové odtiene. Floristi sa pri vianočných dekoráciach dokonca neboja ani čiernobielej kombinácie. Tá je však určená najmä do moderných domácnosti. Práve zladenie vianočných dekorácií, materiálov, štýlu a farieb s celkovým ladením interiéru je pre konečný výsledok dôležitejšie ako aktuálne trendy.

 

 

Bez ohľadu na farby však môžeme pozorovať jeden veľmi príjemný trend: vracia sa záujem a obdiv ku kvalitnej ručnej práci, čo platí hlavne o sklenených ozdobách, ktoré môžu v domácnostiach opäť patriť k rodinnému „pokladu“, rovnako ako sviatočný porcelán či sklo. K vianočnej pohode si však vystačíte aj s jednoduchými dekoráciami s prírodnými motívmi, či už kúpenými alebo vlastnoručne vyrobenými.
 

Klasika s tradíciou

Kto dáva prednosť klasike, má v prípade porcelánu celkom jasno. „Tradičné farby s ním ladia veľmi dobre: červená, zelená a zlatá z módy len tak ľahko nevyjdu. Možno však napríklad vymeniť zelenú za limetkovú, a konečný výsledok bude pôsobiť veľmi mladistvo,“ radí Jaroslav Soukup.

S vianočnou tématikou sa nám ponúkajú aj figúrky, hracie skrinky, vianočné ozdoby, servírovacie misy i ďalšie doplnky, ktoré sa v rodinách používajú väčšinou len počas Vianoc. Práve preto bývajú v tradičných farbách, aby sa mohli používať niekoľko rokov, to platí napríklad o známej značke Villeroy & Boch, ale aj ďalších. Rovnako platí, že čím sú dekorácie drahšie, tým menej výrobcovia experimentujú, to ponechávajú lacným plastovým náhradám z Číny.
 

Trend: ručne vyrábané ozdoby

Plastové vianočné ozdoby z Číny, ktoré ponúkajú hypermarkety, sú síce cenovo dostupné, ale to je tak asi všetko. Nie náhodou sa mnohí ľudia vracajú k jednoduchým ozdobám z prírodných materiálov, často vyrábaných aj doma spoločne s deťmi. Denisa Bartošová, dizajnérka a známa autorka kníh o domácej tvorbe, nedá dopustiť na papierové ozdoby z obyčajného kancelárskeho papiera, ktoré možno vystrihnúť podľa vlastnej šablóny a ozdobiť bavlnou či čipkou.

„Ľudia by sa možno mali vrátiť k výrobe vlastných ozdôb, a to s deťmi, aby aj tie vedeli, o čom Vianoce sú,“ hovorí Denisa Bartošová. Čipku ako materiál nájdete aj na klasických sklenených ozdobách vyrobených profesionálmi.V kolekcii pre rok 2015 ich ponúka napríklad spoločnosť Glassor. „Hitom tohtoročných Vianoc sú okrem iného aj takzvané ozdoby inšpirované prírodou, napríklad dekorom pávov, či figúrky so sovami,“ prezrádza Katarína Tichá z firmy Glassor, ktorej ozdoby sa objavili aj na vianočnom strome rodiny exprezidenta Georga Buscha.

Firma má vlastného návrhára, spolupracuje aj s umeleckými školami a externými dizajnérmi, každoročne sa zúčastňuje aj veľtrhu Christmas world vo Frankfurte, ktorý, ako sme už spomínali, určuje trendy. „Vo výrobe však rešpektujeme aj tradície. Naša výroba je pestrá a každý si v nej nájde svoje,“ uzatvára Katarína Tichá. 

 


 

01 - Modified: 2007-12-13 14:19:00 - Feat.: 0 - Title: Funkcionári pracujú na dvoch alternatívach haly pre MS 2011
01 - Modified: 2022-03-03 11:09:17 - Feat.: - Title: Šesť technologických trendov, ktoré by ste tento rok nemali minúť 02 - Modified: 2021-12-23 21:26:51 - Feat.: - Title: Keď si nepriatelia podali ruky. Duch Vianoc vytiahol mužov zo zákopov a zastavil zabíjanie 03 - Modified: 2021-12-23 11:37:54 - Feat.: - Title: Jedlo na hostine potreli petrolejom, scenárista skončil na Sibíri. Toto si o Mrázikovi nevedel 04 - Modified: 2021-12-22 08:47:46 - Feat.: - Title: Nela Slováková prekvapivo o plastikách: Nehanbím sa povedať, aké úpravy na sebe mám 05 - Modified: 2021-12-20 11:53:54 - Feat.: - Title: Herečka z novej Popolušky: Bozk mužov by v roku 2021 nemal vyvolávať kontroverzie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 10:58