StoryEditor

Obočie se netrhá zhora. Alebo mýty o kráse očami odborníkov

15.05.2014, 00:02
Niektoré kozmetické povery sú také zakorenené, že sa tvária ako pravda, hoci tá môže byť úplne inde. Prečítajte si desať najrozšírenejších.


Nie všetko, čo sa traduje, je pravda.

1. K červenému rúžu sú potrebné žiarivo biele zuby.
LOŽ. Rúž by mal predovšetkým ladiť s tónom vašej pleti a farbou vlasov, farba zubov je až druhá v poradí. Zuby biele ako čerstvo padnutý sneh mávajú hollywoodske hviezdy, väčšina ľudí ich však má viac či menej do žlta.
Ak patríte do tej druhej skupiny, aj vy môžete v pokoji siahnuť po červenom rúži, len je treba zvoliť správny odtieň. Zuby budú pôsobiť svetlejšie s červeným rúžom s modrými podtónmi. Belšie vyzerajú zuby tiež v kombinácii so studenými odtieňmi fialovej a ružovej.
Naopak pri teplých odtieňoch červenej so žltými tónmi zafarbenie zubov ešte viac vynikne a ako zvýrazňovač fungujú aj rúže v oranžovom odtieni.
Keď chcete použiť výrazný rúž, uvedomte si, že logicky pritiahne pozornosť na zuby. Preto ich starostlivo čistite, nielen preto, aby neboli natoľko zažltnuté, ale aby ich nehyzdili ani tmavé škvrny či zubný kameň. Pri čistení nezabúdajte na medzizubné priestory, kde sa povlak hojne ukladá. Obmedzte aj kávu, červené víno a cigarety, ktoré zuby zafarbujú.

2. Ženy nie sú schopné namaľovať si oči bez otvorených úst.
PRAVDA. Nehovoríme o všetkých, ale o veľkej väčšine žien, ktoré pri nanášaní riasenky alebo očnej linky automaticky uvoľnia čeľusť, čo je vraj prirodzený reflex. Keby sa líčili muži, dopadli by úplne rovnako. Mozog sa sústredí na činnosť, ktorá prebieha veľmi blízko oka, teda kontrola aktivácie iných svalov opadá, pretože stav ohrozenia je inde. Druhý dôvod je praktický. Tým, že otvoríte ústa, nadvihnete viečko, oči sú širšie a líčidlá sa potom lepšie nanášajú.

3. Maskara sa môže riediť vodou.

LOŽ. Je to rozšírený nešvár, že keď špirála vyschne, alebo je jej obsah príliš hustý, kvapne sa do nej trocha tekutiny. Niekto volí vodu, iný kvapky do očí, ďalší prisahajú na olivový olej či kondicionér.
Životnosť maskary tým však predĺžite maximálne o pár dní. Naviac sú oči citlivý orgán a takou manipuláciou do maskary môžete zaniesť baktérie a nečistoty, ktoré tam nemajú čo robiť, a koledujete si o podráždené oči, v horšom prípade o infekciu. Z rovnakého dôvodu ju nikdy nikomu nepožičiavajte, s kefkou na zuby by ste to tiež neurobili.
Obsah maskary sa tiež môže rýchlejšie pokaziť, pretože nariedite konzervačné látky, ktoré sú výrobcom namiešané v potrebnom množstve. Špirálu je väčšinou potrebné vymeniť po štyroch až šiestich mesiacoch, na takú dĺžku spotreby je vyrobená. Ak vám dôjde v nevhodný okamih, kedy nemáte novú po ruke, skúste ju vzkriesiť tak, že ju postavíte do pohára s teplou vodou.

4. V lete sa stačí natierať Nubianom.
LOŽ. Vysokým ochranným faktorom sme stále na chuť neprišli. Máme pocit, že keď sa natrieme päťdesiatkou, tak sa neopálime (a z dovolenky sa má človek vrátiť tmavý, aby to bolo vidieť), preto radšej siahame po prípravkoch s minimálnou hodnotou SPF.
„Pravdou je, že po oleji s SPF 6 sa rýchlejšie opálite. Mýtom je, že takýto faktor bohato stačí," hovorí dermatologička Monika Arenbergerová. „Ochranný faktor 6 je považovaný za nízky a neochráni vás proti spáleniu ani poškodeniu kože. Pri pobyte na slnku v lete by ste mali použiť prostriedok s SPF 30 + , ktorý znižuje riziko vzniku kožnej rakoviny a chráni vás pred nežiadúcimi zmenami, ako sú vrásky, pigmentové škvrny a stenčenie kože všeobecne," dodáva.

5. Parfém sa má na ruke rozotrieť.
LOŽ. Toto gesto, utrieť zápästie o zápästie, robí veľa ľudí s dobrou vierou, že parfumu pomôžu rozvinúť jeho vôňu. Lenže parfum je ako puzzle, parfuméri ho skladajú tak, aby jednotlivé zložky do seba zapadali, nadväzovali na seba, a keď nastriekate parfum a rozotriete ho, komplikovanú skladačku rozbijete.
Vôňa sa má rozvíjať postupne. Najprv ucítite vysoké tóny z takzvanej hlavy parfumu. Tie po pár desiatkach minút vyvanú a k slovu sa dostanú zložky zo srdca parfumu, ktoré sa držia niekoľko hodín. Na záver ucítite základ parfumu s nízkymi tónmi. Kvalitný parfum sa teda v priebehu dňa mení.
Ak skúšate nový parfum, nechajte si ho nastriekať na zápästie a v priebehu dňa k nemu čuchajte. Môže vám voňať na začiatku, ale neskôr sa v ňom objaví aróma, ktorá vášmu nosu nie je po chuti. Alebo naopak.

6. Nie je dobré zdieľať s niekým krém.
PRAVDA. Nanesiete si na pleť zbytočne nechcené nečistoty. Nikdy neviete, či dotyčná/dotyčný nemá nejaké kožné problémy, ktoré si odovzdáte kvôli tomu, že sa dotkne svojej pokožky a potom prstom naberie krém. Ani vy sama by ste krém nemala naberať prstom, kozmetičky a dermatologičky odporúčajú používať umelohmotnú špachtličku do kelímku, ktorú je možné ľahko umyť horúcou vodou. Navyše každá pleť je iná a je potrebné jej v kréme dodávať odlišné látky.

7. Vlasy by sa nemali farbiť do osemnástich.
LOŽ. Kedy inokedy si užijete výrazné farby ako v dospievaní? Napríklad trendy pastelové farby, ako je ružová, si v dvadsaťpäťke už možno neurobíte. To žiada silnú osobnosť alebo vek, kedy je dovolené skoro všetko.
„Ak sú vlasy farbené kvalitnými prípravkami a správnym postupom, nedôjde k poškodeniu vlasov, či má slečna trinásť alebo osemnásť," hovorí brnenská kaderníčka Táňa Kmenta. „Dôležitejšie je zvoliť správny farebný odtieň, ktorý bude mladej žene sedieť a nie ju zostaršovať. Odporúčam skôr preliv ako farbu, ktorá zmení pôvodný odtieň nenávratne. Preliv sa po určitej dobe z vlasov vymyje. Alebo vyskúšajte zosvetlenie pár pramienkov tak, aby to vyzeralo prirodzene, ako od slniečka."

8. Obočie sa nesmie trhať zhora.

LOŽ. S trhaním obočia zhora sa to nemá preháňať, ale ak vám prebytočné výrazné chĺpky kazia líniu upraveného obočia, pokojne ich pár vytrhnite. Často ich viac býva nad zužujúcim sa koncom obočia, kde sa spájajú s linkou vlasov.
Problém býva skôr v tom, že mnoho žien má za vzor tenkú linku, pritom už dlhšiu dobu je v kurze prirodzene husté obočie. Upravuje sa naozaj len pár zblúdilých chĺpkov, pri trhaní nejde o razantný zásah. Je dobré mať na pamäti, že s vyšším vekom začne obočie ubúdať a na posadnutosť trhaním by ste mohli doplatiť tým, že nad očami budete mať len pár osirelých spomienok.

9. Po samoopaľovacom kréme budem vyzerať ako mrkva.

LOŽ. Teda v prípade, že si vyberiete kvalitný prípravok a venujete aplikácii potrebný čas. Samoopaľovacie prípravky sa predsa len v posledných rokoch zlepšili, vybrať si môžete medzi mliekami, sprejmi alebo penami, aj keď od nich samozrejme nemôžete čakať rovnaký odtieň, ako keď sa vrátite z dovolenky pri mori.
Pred nanesením je dobré urobiť peeling celého tela, aby ste kožu zbavili odumretých buniek a suchšie miesta (napríklad lakte) pretrieť hydratačným krémom. Keď sa vsiakne, siahnite po samoopaľovacom kréme a dôkladne ho rozotrite po celom tele, ideálne pred zrkadlom, nech to máte pod kontrolou. Prečítajte si, či je krém určený na tvár alebo na telo a používajte vždy radšej menšie množstvo.

10. Nechty sa majú brúsiť pilníkom jedným smerom.
PRAVDA. Brúsiť by sa mali vždy od vonkajšieho okraja do stredu, v jednom smere, pohyb by mal byť plynulý, nie trhaný. Pri pohybe tam a späť sa necht naruší a začne sa štiepiť. Ak sú vaše nechty krehké a štiepia sa aj napriek snahe pilovať ich správne, skúste doplniť zinok, selén, horčík. Pomôžu tiež spevňujúce bezfarebné laky.

 

idnes.cz

01 - Modified: 2006-05-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Profesionáli profesionálne
01 - Modified: 2024-04-12 04:47:45 - Feat.: - Title: Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov 02 - Modified: 2024-03-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Vedci prepisujú históriu kozmetiky. Pravdepodobne našli najstarší rúž na svete, má tisícky rokov 03 - Modified: 2024-03-14 21:21:40 - Feat.: - Title: FOTO Máš tieto produkty doma? Úrad verejného zdravotníctva pred nimi varuje, okamžite ich vyhoď 04 - Modified: 2024-02-27 11:32:17 - Feat.: - Title: Super inteligentný tím zlodejov, či stohy bankoviek v trezoroch. Toto sú najväčšie mýty o lúpežiach, ktoré nám prezentujú vo filmoch 05 - Modified: 2024-02-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Nektár z pupeňov orgovánu ako kľúč k mladistvej pleti
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 22:35