StoryEditor

Zázrak na 32 metroch štvorcových. Z tmavej kutice je skvelý byt

04.10.2014, 00:00
Nikdy nie je neskoro, povedala si dizajnérka z Nového Zélandu a chopila sa tesne pred dôchodkom novej výzvy. Vrhla sa na premenu garážového podkrovia.


Podkrovný priestor premenila na komfortné bývanie pre hostí novozélandská bytová architektka a dizajnérka Karin Montgomery Spathová. Snímka: Matthew Williams

Pred niekoľkými mesiacmi začala Karin spolu s manželom, podmorským fotografom, plánovať spoločný dôchodok, k čomu patril aj odchod z pracovného života. Aucklandská rodáčka sa pôvodne venovala dizajnovaniu textilu, desiatky rokov spolupracovala s lokálnou značkou Leigh Jackson a mnohými ďalšími malými talianskymi a japonskými továrňami.

Činorodá dáma sa však čoskoro začala nudiť. Keď ju jej dlhoročná priateľka spoločne s manželom oslovila, či by im nepomohla s rekonštrukciou rodinného domu, postaveného na konci štyridsiatych rokov minulého storočia, neváhala ani minútu. Dom s veľkou záhradou patrí medzi klasické stavby a roky sa v ňom nezmenil jediný detail.

Karin sa obávala, či to pre ňu nie je na začiatok príliš veľké sústo. S vyťaženým majiteľom sa preto dohodla, že sa najprv pustí do prestavby podkrovia dvojgaráže so samostatným vchodom, ktorá leží na hranici pozemku a bola k nehnuteľnosti dostavaná v sedemdesiatych rokoch.

Priestor s rozlohou 32 metrov štvorcových chceli manželia premeniť na byt a pripraviť ho pre časté návštevy príbuzných žijúcich za oceánom. Pre hostí chceli maximálny komfort. Priali si plné vybavenie vrátane zariadenej kuchyne. Zariadenú garsónku by bolo tiež ľahšie kedykoľvek v budúcnosti prenajať a získať tak na starobu ďalší príjem.

S týmto zadaním sa Karin Montgomery Spathová pustila do práce. Na spoluprácu si zavolala len stavbyvedúceho, ktorý jej radil sa stavebnými úpravami, a skúseného stolára. Majitelia sa jej do práce neplietli a plne jej dôverovali.

Tu si môžete pozrieť výsledok:


Spätne Karin hodnotí, že jej absencia priebežných konzultácií veľmi pomohla. Mohla sa sústrediť len na celok a nemusela sa zaoberať čiastkovými detailami, ktoré sa mohli v rozpracovanom stave javiť ako nezmyselné. Majitelia sa s výsledkom zoznámili až pri odovzdávaní bytu, po troch mesiacoch intenzívnej rekonštrukcie.

Do nového bytu zariadeného úplne na kľúč sa vošlo všetko potrebné bez výnimky. Karin sa popasovala s minimom priestoru a majiteľa nepripravila o žiadnu z funkcií a vybavenia, na aké sme zvyknutí v štandardnom apartmáne: v členitej garsónke je vstupné zázemie s úložnými priestormi, spálňa, kuchynský kút, jedáleň, miesto pre posedenie s návštevou aj plnohodnotná kúpeľňa.


Väčšina nábytku je na mieru, ale nájdete tu aj pár dizajnérskych kúskov. Snímka: Matthew Williams

Všetky prvky sú iba menšie, užšie, skromnejšie, ale napriek tomu plne funkčné. Úzky drez vyvažuje zabudovaná umývačka, rúra je kombinovaná s mikrovlnkou, k príležitostnému vareniu postačí dvojplatnička. Stoličky sú stohovateľné a môžu v prípade potreby slúžiť aj ako odkladacie stolíky. Väčšina nábytku je vyrobená na mieru.

Dizajnérka sa nebála zdanlivo naddimenzovať úložné priestory. Jednoduché uzatvorené skrinky plné zásuviek a políc sú po celom obvode bytu. Jedine tak je podľa nej možné na malom priestore udržať poriadok. Veci sa ľahko upracú a všetko má svoje miesto.

V interiéri nájdeme aj niekoľko dizajnových kúskov z dielne nábytkárskej legendy Artek. Kreslo s čiernym výpletom aj stoličku navrhol pre fínsku firmu Alvar Aalto. Do malého priestoru subtílne tvary dokonale zapadajú a byt nezahlcujú zbytočným objemom.

Voľba padla na túto severskú značku cielene. Karin Montgomery Spathová si priala vniesť do interiéru škandinávsku náladu, vyznačujúcu sa kvalitou, štýlom a nadčasovosťou. Na istotu išla Karin aj pri voľbe svietidiel: vybrala talianske lampy Tolomeo. Podlahy sú vyrobené z novozélandskej čiernej borovice.

K perfektnému výsledku prispelo aj nežné biele a šedobéžové ladenie. „Nie som fanúšičkou puristických bielych interiérov, kde je všetko bieloskvúce od podlahy až po madlo na skrinke. V takomto malom priestore ale nemáte na výber, musíte sa držať veľmi svetlých farieb. Zostať len pri bielej sa mi však zdá bez fantázie, navyše rôzne odtiene šedej a béžovej vedia dohromady vytvoriť mnohovrstvový interiér. Rozdiely medzi jednotlivými tónmi ale musia byť takmer nepatrné, na prvý pohľad by sa malo zdať, že všetko zariadenie je vyrobené v jedinej farbe. Snáď aj vďaka tomu pôsobí malá garsónka priestrannejším dojmom,“ vysvetľuje Karin.

U malých priestorov je podľa dizajnérky najdôležitejšie nezísť z cesty a pevne sa držať vopred zvoleného štýlu. Krásnych lákadiel sa pri tvorbe interiéru ponúka mnoho a garsónka by tak nakoniec bola zahltená a preplnená. Paradoxne sa v novom interiéri neobjavuje mnoho textilu, ktorým sa autorka desiatky rokov živila. Byt tak vyžaduje menšiu údržbu v obdobiach, keď nie je obývaný.

 

idnes.cz

01 - Modified: 2006-11-06 07:54:00 - Feat.: 0 - Title: Lieberman vyzýva na oddelenie izraelských Arabov a židov
01 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 02 - Modified: 2023-12-19 15:45:34 - Feat.: - Title: Rooseveltova nemocnica použije milióny z plánu obnovy na novú budovu, ale aj na opravu psychiatrie 03 - Modified: 2023-08-22 09:00:00 - Feat.: - Title: V Rakúsku už čoskoro začnú s prestavbou Hitlerovho rodného domu. Na čo bude budova po novom slúžiť? 04 - Modified: 2023-08-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Premena, ktorá vám vyrazí dych: Dom zo 70. rokov zmenili na luxusné bývanie s nízkou spotrebou 05 - Modified: 2023-03-23 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako si z chaty urobiť dom a aké kroky treba v rámci legislatívy podniknúť? Prinášame vám kompletný prehľad
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 07:55