StoryEditor

Home staging. Služba, čo každý byt premení na atraktívny

19.08.2015, 00:02
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Jednoizbový pražský byt sa na realitnom trhu dlho neohrial. Rezervačná zmluva bola podpísaná do 24 hodín od zverejnenia inzerátu. „Moju obyčajnú garsónku dokázal odborník na home staging premeniť na atraktívne bývanie,“ hovorí Milena Krohová pred portál iDnes.cz.

„Vôbec som nevedela, čo home staging obnáša, ale dala som na odporúčanie makléra a moje pocity z tejto služby sú perfektné. Byt sa predal do druhého dňa. Ihneď sa ozvalo asi 15 ľudí so žiadosťou o prehliadku. Garsónku som predala hneď prvému záujemcovi, ktorý sa na byt prišiel pozrieť,“ hovorí Milena.



Home Stager pracoval s vybavením, ktoré mali v byte, pridal pár doplnkov a celkový efekt bol podľa Krohovej neskutočný: „Fotodokumentáciu bytu som si nechala na pamiatku,“ opisuje svoje dojmy.

Ak niečo chýba záujemcom o kúpu bývania, je to predstavivosť. A nie je sa čomu diviť, pri prezeraní inzerátov na realitných serveroch a počas prehliadok nehnuteľností vidia často všetko, čo malo zostať skryté - rodinné fotografie, pelechy domácich maznáčikov, sušiace sa prádlo a nekonečne mnoho variácií na neporiadok na pracovnom stole aj v kuchyni.

Ťažko si predstaviť, že v miestach, kde ležia všetky tie papiere, hračky alebo dekorácie, by mali začať za pár mesiacov budovať nový domov. „Je stále málo ľudí, ktorí by dokázali sami pripraviť nehnuteľnosti na predaj. Každý interiér potrebuje určité úpravy, aby sa páčil čo najširšiemu spektru kupujúcich,“ potvrdzuje Vladimír Zuzák, riaditeľ pražskej realitnej kancelárie Maxima Reality.

Prvý dojem využite vo svoj prospech
„Ľudia sa rozhodujú emocionálne. Podľa prieskumu nákupného správania si utvoria prvý dojem už desať sekúnd po tom, čo do bytu vojdú. Keď uvidia špinavé topánky v predsieni, budú podozrievaví po celú dobu prehliadky,“ opisuje psychológiu kupujúcich Jana Ondrejková z firmy JR Staging.



Silu prvého dojmu však možno obrátiť v prospech predávajúceho. Keď je prvý dojem pozitívny, spustí sa kreatívne myslenie kupujúcich, ktorí si začínajú predstavovať svoj život v priestoroch, ktorými prechádzajú. Tu by sme večerali, sem dáme postieľku, hovoria si. A tak signalizujú, že uvažujú o kúpe.

Home staging pracuje s tými prvkami v interiéri, ktoré výsledný dojem najsilnejšie ovplyvňujú. Niekedy je to masívna obývacia stena, inokedy detaily: kvety, lampy, závesy a vankúše. V tom práve spočíva umenie home stagingu. Odhaliť, čo hrá v interiéri najväčšiu úlohu, a využiť to všetko k rýchlejšiemu predaju.

„Interiér často pôsobí ako malý a tesný, keď nábytok stojí v takzvaných pohybových trasách, inokedy zasa bráni priechodu slnečného svetla,“ vysvetľuje Jana Ondrejková, kedy pristupuje k zásadnejším krokom, ako je presúvanie nábytku. Každopádne, home staging je neporovnateľne rýchlejší a lacnejší ako rekonštrukcia, ktorú mnohí predávajúci považujú za nevyhnutnú. „Priznávam, že spočiatku bývajú prekvapení, keď odo mňa počujú, že parožie po dedkovi musí zo spálne rozhodne preč,“ smeje sa Ondrejková.

Bytového dizajnéra si pozvete, keď sa sťahujete do nového. Navrhne pre vás domov podľa vášho vkusu a osobných preferencií. Home staging dizajnér má opačnú úlohu, keď svoj domov opúšťate a chcete ho čo najrýchlejšie a najvýhodnejšie predať. Váš zabývaný interiér premení v atraktívny, ale univerzálny tovar, ktorý sa bude páčiť čo najväčšiemu počtu záujemcov.

Prvé skúsenosti
Home staging dorazil na Slovensko z Ameriky a západnej Európy pred pár rokmi, keď ekonomická kríza donútila predávajúcich zvyšovať atraktivitu svojich nehnuteľností. Záujem o nehnuteľnosti teraz opäť rastie, ale zvyšuje sa kvalita služieb realitných kancelárií. Zadarmo začínajú ponúkať predávajúcim tiež home staging, rovnako ako už 75 percent realitných kancelárií v USA.

Priemerne sa akákoľvek nehnuteľnosť, ktorá prešla cez Home Staging, predá za 37 dní, aspoň podľa výskumu americkej Real Estate Staging Association. Záleží samozrejme na tom, či ide o byt alebo dom, a tiež na lokalite.

 

01 - Modified: 2007-08-24 12:14:13 - Feat.: 0 - Title: Opozícia prichádza s reformou školstva
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:33