StoryEditor

Tvrdili, že sa nedá vyrobiť. Dnes ich obchod všetci obdivujú

21.09.2015, 00:00
Autor:
apnapn
Už po štrnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru.

Už po štrnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Kategória INTERIÉR 

ProLook, nechtové štúdio

Autori: Juraj Skupil, Eva Skupil Bučeková, Martin Bugáň
Foto: Katarína Bako

Zapojte sa do hlasovania. A vyberte najkrajšie dielo TU.

Architektúra nemusí byť vždy iba smrteľne vážna. Presviedča o tom Juraj Skupil, keď tvrdí „architektúra je pre mňa neustála hra, kde je v úzkom vzťahu priestor, estetika, technológia, financie a, samozrejme, ľudia,“. A okrem slov pridáva spolu s kolegami aj činy. Konkrétne dizajn nechtového štúdia, ktoré rozhodne neprehliadnete. A určite si ho zapamätáte.

 

Čo je na nej výnimočné, prezrádza opäť Juraj Skupil: „Nie je to projekt iba na oko, ktorý vzplanie a potom je mŕtvy. Ide o frekventovanú prevádzku s veľkým dôrazom na funkčnosť a komerčnú stránku. Zároveň je útulná, príjemná, zákazníčky si v nej oddýchnu, personál neunavuje. Po viac ako roku prevádzky nie je vidieť takmer žiadne známky opotrebenia,“ hrdí sa.

Najväčšou dominantou sú výstavné police na laky, ktoré oddeľujú recepciu od manikúry. Navyše sú nasvietené po celom obvode. „Ide o vysoko funkčný a estetický prvok zároveň. Zároveň to bol zložitý technický detail, na ktorý niekoľko realizátorov povedalo, že sa nedá vyrobiť... A dá sa!“ vysvetľuje architekt.

Pridáva tiež malú epizódu z prvotnej fázy realizácie. „Spomínam si na pozorovanie prevádzky v pôvodnom (starom) priestore, kde sme sa snažili odpozorovať, ako to tam celé funguje. Vtipné boli debaty dám (zákazníčky vs. personál) ktoré sa tam viedli. Človek sa dozvie viac ako by čakal, “ smeje sa. No dodáva, že v novom priestore je to ešte veselšie. „Naozaj je to ako obývačka, tak ako chcela naša klientka.“

 

Pozrite si aj netradičnú rekonštrukciu rodinného domu, ktorého strecha vznikala nadvakrát.

 

 

01 - Modified: 2007-09-21 13:03:00 - Feat.: 0 - Title: Rezignoval nórsky minister ropy a energetiky
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 03 - Modified: 2024-03-22 09:00:00 - Feat.: - Title: MrBeast spája sily s Amazonom a ohlasuje najväčšiu hernú šou v histórii. Tisícka súťažiacich bude bojovať o päť miliónov 04 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie 05 - Modified: 2024-02-27 11:18:33 - Feat.: - Title: Exkluzívny ROZHOVOR so ženíchom Radkom: Z tohto budú súťažiace veľmi sklamané!
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:56