Dom v tvare kufruČTK
StoryEditor

Český sochár má dom v tvare kufru a postavil ho na stanici

28.03.2016, 16:10
Autor:
ČTKČTK

Originálny kovový dom v podobe kufru postavil na stanici v Kájove pri Českom Krumlove sochár Miroslav Páral. Kufor je symbolom úteku, deportácií, ale aj životných zážitkov, ktoré sa pri otvorení vracajú, povedal Páral.

Dom je dlhý 12 metrov, šesť metrov vysoký a 3,6 metra široký. Jednotlivé panely zosadil dohromady žeriav. Priviezli ich kamióny. "Je to dom určený na bývanie. Ale neznamená to, že v ňom bývať budem. Uvidíme," uviedol.

Umelec tým nadviazal na svoju predošlú priestorovú kompozíciu umiestnenú v Krumlovskej synagóge. Aj tu tvorili výstavu s názvom Ospravedlňujem sa všetkým nútene deportovaným liatinové kufre. "Roky sa s týmto symbolom umelecky pohrávam," povedal Páral. Uviedol, že prvýkrát ho kufor očaril ako malého chlapca, keď v čerstvo zakúpenom dome svojich rodičov našiel na pôde kufor po odsunutých sudetských Nemcoch. "Samozrejme som po ňom hneď skočil a čakal som poklad. Nebolo v ňom ale nič," povedal Páral.

Od tej doby je pre neho téma akýchkoľvek deportácií, vyháňaní a transportov veľmi aktuálna. "Podvedome sa k nemu vraciam. Moja diela sú výsledkom akéhosi vnútorného pretlaku, ktorý nedokážem usmerniť. Až keď je napríklad dielo hotové, tak si spätne dávam dohromady dôvody," povedal s tým, že s aktuálnou utečeneckou krízou sa u neho pocity znásobili.

Šesťdesiatjedenročný Páral sa považuje za krumlovského patriota. Mesto umelecky stvárňuje od detstva, ateliér má päť metrov od Vltavy. Touto akciou sa ale s Krumlovom lúči. "Znovu to nebolo nijako v pláne, všetko sa stalo podvedome," dodal. V Kájove zakúpil od Českých dráh budovu bývalej vodárne a dve garáže, do ktorých umiestni svoje sochy. "Hľadal som miesto, kam uskladním, nie vystavím, svoje sochy. Mám ich celkom dosť, pretože svoje deti nerád predávam," uviedol. Do Kájova vraj odchádza preto, že má pocit, že mu v malom meste bude lepšie. "Kufor bude mojím novým ateliérom, ale aj skladiskom," povedal. Cenu nechcel oznámiť. Ale všetko vraj postavil bez grantov či dotácií. "Ja som vedel, že to musím urobiť. Peniaze ma nezaujímali. Pomohli mi len kamaráti," povedal Páral.

Páral sa narodil v Prahe, vyštudoval Strednú priemyselnú školu keramickú v Bechyni. V roku 1991 založil Agentúru českého keramického dizajnu. Od roku 1994 je predsedom združenia keramikov Únie výtvarných umelcov.

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 04 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 05 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 10:35