Budova vývojového centra Liko-NoeLIKO-S
StoryEditor

Sen každej kancelárskej krysy. Pozrite si pracovisko na vodnej ploche

28.03.2016, 16:28
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Zlé prostredie otrávi každého. Protijedom sú nápadité riešenia, ktoré so stereotypom riadne zatočia, ako v Slavkove pri Brne. V roku 2015 tu vyrástla budova vývojového centra Liko-Noe, za ktorou stojí štúdio Fránek Architects. Drevostavba stojí na vodnej ploche a je opláštená zvislými záhradami.

Stavba je energeticky sebestačná a má minimálny dopad na okolie. Vie napríklad opakovane využiť všetku vodu, a to aj odpadovú. Budova má koreňovú čističku odpadových vôd a pre svoju prevádzku využíva solárnu energiu pre fotovoltaické panely aj pre fototermálnu stenu, ktorá nabíja podložia a zefektívňuje výkon tepelného čerpadla. Cieľom je nezávislosť na všetkých sieťach.

Fasáda budovy je pokrytá nerezovými kazetami s mokraďovými rastlinami v poréznom substráte s baktériami. Tie spolu s rastlinami čistia odpadovú vodu. Zelená fasáda budovy je okrem rastlín tiež domovom pre hmyz a očakáva sa, že si tu nájdu miesto aj vtáci pre vybudovanie hniezd.



Pracovné prostredie navrhla spoločnosť U1, ktorá priniesla do interiéru jednoduché, ale praktické riešenia. Čalúnené paravány možno posúvať podľa nárokov na súkromie alebo otvorenosť, pripojenie a káble sú prístupné otvorom v pracovnej doske. Miestnosti dominuje stôl pre porady a stretávanie sa. Hodí sa aj pre tzv. touch-down prácu ako dočasné pracovisko pre zamestnancov z iných oddelení alebo návštevy. Priestor s pohovkou a krbom je určený pre stretávanie a diskusie mimo zóny pracovných plôch alebo prácu osamote. Tvorí protipól klasickému pracovnému miestu, píše idnes.cz.

Budova dokáže tiež jedinečným spôsobom hospodáriť s vodou, vie ju všetku opakovane využiť, takže nemusí byť vypúšťaná do kanalizácie. Odpadovú vodu čistí fasádna a strešná koreňová čistička s mokraďovými rastlinami a opäť sa používa. Sklenená priečka na toaletách sa pri prítomnosti osoby znepriehľadní. 

Vnútorné a vonkajšie priestory sú prepojené. V lete môžu zamestnanci pracovať a stretávať sa s kolegami v blízkosti jazierka, ktoré zachytáva dažďovú vodu. Vďaka tomu má zelená budova zaistenú zásobu vody aj v období sucha.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-03-25 09:30:00 - Feat.: - Title: Miliardár si postavil na vrchole 120 metrového mrakodrapu luxusnú vilu. V miliónovom sídle však možno nikdy nebude bývať 03 - Modified: 2024-03-05 15:00:00 - Feat.: - Title: Ikona medzivojnovej architektúry v službách gastronómie: Spoznajte piešťanskú perlu slávnych víl Slovenska 04 - Modified: 2024-02-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Obnova lobby Tatra Banky v znamení jednoduchosti, modernosti, a efektivite: Architekti vniesli do banky zen 05 - Modified: 2024-02-07 12:38:50 - Feat.: - Title: V jedinej bytovke žije 20-tisíc ľudí, ktorí nemusia vôbec vychádzať von. K dispozícii majú obchodné centrá, bary a aj kúpalisko
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:09