Sergio Grazia pre Hamonic+Masson
StoryEditor

Internát, ktorý si pomýlite s hotelom. Táto ubytovňa má fasádu so zlatými lodžiami

23.05.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Zlaté boxy s balkónmi zdobia novú parížsku študentskú ubytovňu Golden Cube (Zlatá kocka). Patrí k nej aj záhrada a niekoľko desiatok zabudovaných vtáčích hniezd. Atypický internátny domov vyrástol na západnom predmestí Paríža a študentom ponúka 156 bytov aj s parkovaním, píše portál dezeen.com.

Autorom projektu je dizajnérske štúdio Hamonic+Masson. Architekti rozložili izby s veľkosťou 18,2 metrov štvorcových na ôsmich podlažiach budovy tak, aby maximálne využili všetok priestor. Ku miestnostiam pridali 1,5 metra hlboké lodžie pozdĺž fasády a pre rezidentov tak vytvorili súkromné mini terasy. 

Rozmazané zlato
Balkóny sú lemované perforovaným zlatým hliníkom, ktorý prepúšťa svetlo do miestnosti a zároveň poskytuje súkromie každému ubytovanému. V kombinácii so zlatými stenami budovy tak internát nadobúda skôr identitu futuristického hotela než tradičného študentského prostredia. "Cieľom použitia perforovaného kovu bolo vytvorenie efektu rozmazaných kontúr stavby.  Vytvára to dojem pulzujúcej budovy, ktorá sa stále mení v závislosti od perspektívy pohľadu a dennej doby," vysvetľujú zakladatelia architektonického štúdia Gaëlle Hamonic a Jean-Christophe Masson. 

Balkóny sú umiestnené prevažne pozdĺž prednej a zadnej fasády, aj keď niektoré z nich sa nachádzajú aj na bočných stenách. Sú mierne odstupňované, pričom niektoré sú dlhšie ako ostatné, aby nepôsobili dojmom vtlačenia z vnútornej strany. Spálne a pracovne stoly sú situované tesne za lodžiami. Kúpeľne sa nachádzajú v centrálnej časti budovy.

Hniezda pre ľudí aj zvieratá
"Študenti prilietajú a odlietajú ako vtáci a tam, kde študujú, potrebujú svoje prechodné hniezda. Tie však vo veľkých mestách potrebujú aj samotné vtáky," vysvetľujú architekti paralelu, ktorá bola jedným z hlavných motívov pri prípravách návrhu budovy. 

S myšlienkou naštartovania biodiverzity na parížskom predmestí architekti oslovili aj ekológov. Spoločne vymysleli koncept drevených vtáčích búdok umiestnených medzi betónové konštrukcie a zlatý hliníkový plášť. Obyvatelia nemajú na búdky dosah a na druhej strane vtáčie obydlia nevyžadujú žiadnu ľudskú údržbu.

V komplexe sa nachádza aj záhrada. Výhľad na ňu je z niektorých bytov a tiež z jedálne na prvom poschodí. Podporu budovy tvoria kruhové betónové stĺpy, ktoré zároveň zastrešujú vchod a úschovňu bicyklov. Parkovisko zaberá plochu dvoch podlaží a nachádza sa v podzemí.

Ubytovňa je súčasťou väčšej prestavby štvrte Boulogne-Billancourt na západe Paríža. Kým z nej neodišla automobilka Renault, bola priemyselným centrom mesta na Seine.

01 - Modified: 2024-02-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Začíname od podlahy: Akú si na chalupu vybrať a podľa čoho sa rozhodovať? 02 - Modified: 2024-02-28 11:00:00 - Feat.: - Title: Neopracované trámy, nahrubo omietnuté steny, drsné omietky: Takto vyzerá dokonalá vidiecka obývačka 03 - Modified: 2024-02-27 10:21:19 - Feat.: - Title: Duda: O vyslaní vojakov na Ukrajinu sa v Paríži vášnivo debatovalo. Za najdôležitejšie však označil niečo iné 04 - Modified: 2024-02-27 09:54:11 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Ako Korčok sadol Ficovi na lep 05 - Modified: 2024-02-27 11:37:19 - Feat.: - Title: Spoľahlivý mierotvorca na bojové porady nechodí
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
29. február 2024 18:59