Sergio Grazia pre Hamonic+Masson
StoryEditor

Internát, ktorý si pomýlite s hotelom. Táto ubytovňa má fasádu so zlatými lodžiami

23.05.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Zlaté boxy s balkónmi zdobia novú parížsku študentskú ubytovňu Golden Cube (Zlatá kocka). Patrí k nej aj záhrada a niekoľko desiatok zabudovaných vtáčích hniezd. Atypický internátny domov vyrástol na západnom predmestí Paríža a študentom ponúka 156 bytov aj s parkovaním, píše portál dezeen.com.

Autorom projektu je dizajnérske štúdio Hamonic+Masson. Architekti rozložili izby s veľkosťou 18,2 metrov štvorcových na ôsmich podlažiach budovy tak, aby maximálne využili všetok priestor. Ku miestnostiam pridali 1,5 metra hlboké lodžie pozdĺž fasády a pre rezidentov tak vytvorili súkromné mini terasy. 

Rozmazané zlato
Balkóny sú lemované perforovaným zlatým hliníkom, ktorý prepúšťa svetlo do miestnosti a zároveň poskytuje súkromie každému ubytovanému. V kombinácii so zlatými stenami budovy tak internát nadobúda skôr identitu futuristického hotela než tradičného študentského prostredia. "Cieľom použitia perforovaného kovu bolo vytvorenie efektu rozmazaných kontúr stavby.  Vytvára to dojem pulzujúcej budovy, ktorá sa stále mení v závislosti od perspektívy pohľadu a dennej doby," vysvetľujú zakladatelia architektonického štúdia Gaëlle Hamonic a Jean-Christophe Masson. 

Balkóny sú umiestnené prevažne pozdĺž prednej a zadnej fasády, aj keď niektoré z nich sa nachádzajú aj na bočných stenách. Sú mierne odstupňované, pričom niektoré sú dlhšie ako ostatné, aby nepôsobili dojmom vtlačenia z vnútornej strany. Spálne a pracovne stoly sú situované tesne za lodžiami. Kúpeľne sa nachádzajú v centrálnej časti budovy.

Hniezda pre ľudí aj zvieratá
"Študenti prilietajú a odlietajú ako vtáci a tam, kde študujú, potrebujú svoje prechodné hniezda. Tie však vo veľkých mestách potrebujú aj samotné vtáky," vysvetľujú architekti paralelu, ktorá bola jedným z hlavných motívov pri prípravách návrhu budovy. 

S myšlienkou naštartovania biodiverzity na parížskom predmestí architekti oslovili aj ekológov. Spoločne vymysleli koncept drevených vtáčích búdok umiestnených medzi betónové konštrukcie a zlatý hliníkový plášť. Obyvatelia nemajú na búdky dosah a na druhej strane vtáčie obydlia nevyžadujú žiadnu ľudskú údržbu.

V komplexe sa nachádza aj záhrada. Výhľad na ňu je z niektorých bytov a tiež z jedálne na prvom poschodí. Podporu budovy tvoria kruhové betónové stĺpy, ktoré zároveň zastrešujú vchod a úschovňu bicyklov. Parkovisko zaberá plochu dvoch podlaží a nachádza sa v podzemí.

Ubytovňa je súčasťou väčšej prestavby štvrte Boulogne-Billancourt na západe Paríža. Kým z nej neodišla automobilka Renault, bola priemyselným centrom mesta na Seine.

01 - Modified: 2024-04-23 13:04:35 - Feat.: - Title: Polícia vysťahovala pred olympiádou ďalší tábor migrantov v Paríži 02 - Modified: 2024-04-19 13:14:38 - Feat.: - Title: Pri iránskom konzuláte v Paríži zadržali muža, ktorý sa vyhrážal, že sa odpáli 03 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 04 - Modified: 2024-04-17 10:12:12 - Feat.: - Title: Francúzsko na nás svojimi krokmi vyvíja nátlak, reaguje Azerbajdžan na obvinenia Paríža 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici!
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 17:36