StoryEditor

Ako vyzerá bežný španielsky podnájom? 7 metrov štvorcových a strecha

13.06.2016, 00:00
Autor:
idnes.czidnes.cz

Do Barcelony odišla v máji na dvojmesačné štúdium. Nájsť ubytovanie vopred bol trošku problém, ale nakoniec sa všetko podarilo a dnes má v perle Katalánska svojich vysnívaných sedem metrov štvorcových zariadených maximálne prakticky a úsporne, píše študentka Michaela pre idnes.cz.

Študentom v Barcelone je k dispozícii agentúra Resa Housing, ktorá sprostredkováva prenájmy bytov a izieb alebo ubytovanie v rodinách. Bývanie je určené vysokoškolským študentom a profesorom, štúdium je nutné písomne ​​doložiť.

Na webových stránkach agentúry je najprv nutné sa zaregistrovať, potom je možné z aktuálnej ponuky vyhľadať vhodné ubytovanie podľa ceny, lokality, veľkosti bytu. Počet rezervácií je obmedzený na jednu denne. Bohužiaľ sa ukázalo, že internetové stránky s ponukou ubytovania často nie sú aktuálne. Deň čo deň po dobu dvoch týždňov si preto Michaela rezervovala izby, ktoré už boli v skutočnosti rozobrané.

Malá izba, dobrá štvrť
S blížiacim sa termínom odchodu do Barcelony a márnymi rezerváciami sa jej požiadavky na bývanie rapídne znižovali. Nakoniec sa Michaele podarilo zohnať izbu veľký sedem metrov štvorcových v byte s dvoma izbami o celkovej ploche 30 metrov štvorcových.

Byt sa nachádza na kopci v malebnej štvrti Gracia, pár minút od Gaudího parku Guel. Gracia je súčasťou Barcelony od roku 1897, pôvodne išlo o robotnícke predmestie, ktoré sa postupne stalo vyhľadávanou lokalitou strednej triedy. Sú tu malé príjemné námestia pomenovaná po významných osobnostiach, ľudia posedávajú na lavičkách a vychutnávajú si kávu, atmosféru dokresľujú malé obchodíky.

Vo vnútri tunajších bytov je často chladnejšie ako vonku, a tak sa cez deň "prikuruje" otvorenými oknami. Problémom Michaelinho bytu je však niečo iné - nadmerný hluk z nepretržitej prevádzky prechádzajúcich a neustále trúbiacich motoriek a áut pod oknami. Dopravný ruch je počuť aj cez zavreté okenice. Plastové okná do dvora tesnia dobre, staršie drevené okná do ulice sú na závoru a príliš netesnia.

Michaela pre idnes.cz

Strecha ako sušička
V celom byte sú drevené podlahy, vrátane kuchyne a kúpeľne. V izbách je tento typ podlahy príjemný, avšak dosky umiestnené bezprostredne pri sprchovacom kúte sa pomaličky vzdúvajú, a to aj napriek tomu, že sa ich podnájomníci snažia uchovávať v suchu. V byte je práčka, no obyvatelia chodia bielizeň sušiť na strechu domu. Byt je taký malý, že v ňom nie je na sušiak priestor.

Barcelona ponúka pestrý výber podnájmov. Od lacných kamrlíkov bez okien vo vykričanej štvrti Raval až po luxusné byty v Starom meste. Priaznivci bývania pri pláži či v blízkosti centra a architektonických pamiatok si tu tiež prídu na svoje. Na atraktívnosti mestu pridáva aj trvalo priaznivé počasie a rušný kultúrny život.

O prenájom bytov je v Barcelone obrovský záujem. Zvlášť študenti s obmedzeným rozpočtom sa preto musia uskromniť s izbami rátajúcimi len pár metrov štvorcových, kde sa im zmestí len to najnutnejšie – posteľ, skriňa, stôl a stolička. Minimum priestoru vyžaduje úsporné zariadenie a nijaké veci nazvyš. Žije sa v ňom ale aj tak celkom príjemne.

01 - Modified: 2024-04-18 19:39:05 - Feat.: - Title: Barcelonu trápi sucho, sprevádzkujú tam druhú odsoľovaciu stanicu 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 17:47