StoryEditor

Kancelárie zriadili v kontajneroch. Aby podporili kolegiálnosť na pracovisku

23.06.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Dizajnérske štúdio BDG Architecture + Design a architekt Matheson Whiteley netradične zrenovovali niekoľko poschodí londýnskej budovy z roku 1980. Aj za použitia lodných kontajnerov v nej vytvorili veľkopriestorové kancelárie, ktorých cieľom je podporiť flexibilitu a pozitívne kontakty v práci, píše dezeen.com.

Projekt rozdeľuje kancelárske priestory na tri odlišné časti. Dvojpodlažný betónový základ stojaci nad temžskou trasou, priestor okolo centrálneho komína postavený z vodorovných podlahových dosiek a dvojpodlažnú nadstavbu s presklenou strechou.

Pracovné priestory sú sústredené na spodných a stredných poschodiach, horné dve podlažia sú vyčlenené pre spoločenské priestory, vrátane kaviarne, bistra, súkromného jedálenského kútika, dvojposchodového amfiteátra a strešnej terasy.

Nárazník medzi kolegami
"Podlahy okolo spoločných priestorov sme tiež usporiadali tak, aby pôsobili ako nárazník medzi rôznymi skupinami v rámci firmy. Umožňuje im to rozpínanie a zmršťovanie oveľa prirodzenejšou cestou," prezradil dizajnér.

Takmer polovica z celej úžitkovej plochy je venovaná spoločenským priestorom, čo uľahčuje neformálny a flexibilný pohyb vo firme a nenútené nadväzovanie pracovných vzťahov. Koncept zahŕňa aj centrálne schodisko, ktorého súčasťou sú platformy a vstavané priestory, ktoré ponúkajú možnosť stretnúť sa a v pohodlí a neformálnych kulisách prediskutovať projekty.

Maris Mezulis, BDG Architecture + Design

Stop výťahom
"Mysleli sme si, že je dôležité navrhnúť viacúčelové pracovné plochy, ktoré sa dajú zmysluplne využiť, aj keď nie sú v prevádzke," vysvetľuje Whiteley. "Napríklad je možné presunúť sa cez viac ako polovicu budovy bez použitia výťahu. To je obrovskou výhodou, pokiaľ ide o príležitosť na náhodné stretnutia a nadobudnutie predstavy o tom, kto sa nachádza v budove a kde presne má svoje hlavné miesto. Výťahy nie sú veľmi spoločenské priestory.  Išlo nám o to, aby sa všetky časti budovy dali použiť pri práci a snažili sme sa vytvoriť čo najväčšie množstvo priestorov na náhodné stretnutia," dodáva architekt Whiteley.

Zavedenie flexibilných pracovných plôch odráža súčasný trend v kancelárskom dizajne, ktorý môžeme badať v projektoch, akým je kancelárske centrum sídliace v bývalom technickom múzeu v holandskom meste Delft  alebo kancelárie reklamnej agentúry v Buenos Aires, ktorých jednotlivé sekcie sú oddelené vlnitými plastovými a drevenými priečkami.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 00:20