Fernando Schapochnik pre štúdia Marcelo Del Torto a Torrado Arquitectos
StoryEditor

Komfort pod korunami stromov. Netradičný dom sa pýši nádvorím, kozubom i bazénom

01.08.2016, 00:00
Autor:
mušmuš

Argentínske architektonické štúdia Marcelo Del Torto a Torrado Arquitectos navrhli priestranný rodinný dom priamo pod korunami starých stromov stojacich v rezidenčnej časti Buenos Aires, píše dezeen.com.

Dizajnérske spoločnosti Marcelo Del Torto a Torrado Arquitectos brali pri navrhovaní sídla s názvom San Carlos do úvahy najmä rozmiestnenie niekoľkých starých stromov na pozemku.

Dom s veľkorysou výmerou 350 metrov štvorcových navrhli ako spojenie dvoch obdĺžnikových krídel,  ktoré medzi sebou zvierajú pravý uhol. Pôdorys stavby sa tak nesie v tvare písmena L. Vďaka takémuto dispozičnému riešeniu mohla byť budova doplnená o záhrady a nádvoria pod korunami stromov.

Praktické svetlíky
Obývacia miestnosť, jedáleň, kuchyňa a hosťovská izba sú usporiadané v jednom bloku, zatiaľ čo tri spálne, kúpeľne a pracovne sa nachádzajú v druhom krídle rezidencie. Prízemie má betónové podlahy aj stropy. Stoja na hrubých kovových stĺpoch skrytých v stenách zo sadry a juhoamerického dreva lapacho.

Sklenené posuvné dvere po celej dĺžke stien pomáhajú vizuálne rozčleniť budovu. Vytvárajú tak ničím nerušený výhľad z obývačky na hlavnú záhradu a nádvorie. "Priestor je prezentovaný ako hra čistej horizontálnej a vertikálnej roviny. Na strope sú upevnené filtračné svetlíky. Podľa potreby ventilujú alebo osvetľujú rôzne časti domu," vyjadrili sa architekti zo spolupracujúcich štúdií.

Fernando Schapochnik pre štúdia Marcelo Del Torto a Torrado Arquitectos

Opojení magnóliou
Kuchyňa a hosťovský apartmán sú umiestnené v malom bloku, ktorý vyčnieva z hlavného obytného priestoru. Obklopený je nádvorím s veľkým stromom. Jeho bohatá koruna poskytuje vďačný tieň nad vonkajším kuchynským kútom, ktorý je prakticky vybavený roštom a hlinenou pecou.

Malá chodba spája dvor s priľahlou hlavnou záhradou, kde sa obyvatelia domu môžu potápať v kruhovom bazéne priamo pod vetvami magnólie. Posuvné sklenené dvere je možné stiahnuť z obývacieho bloku a pripojiť k nádvoriu, spoločenskej miestnosti a záhrade. Časť domu so spálňou je situovaná medzi ďalšími juhoamerickými stromami.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 13:00