StoryEditor

Krajšie než zlato. Šikovná Slovenka tvorí neobyčajné šperky z farebných ceruziek

11.08.2016, 00:00

Netradičný materiál a šperky sú v súčasnosti niečo, čo láka nielen šikovných tvorcov, ale aj mnohých nákupných maniakov. Anka Čurlejová tvorí nádherné doplnky z farebných ceruziek na kreslenie aj čelenky v štýle „boho“. Po tom, ako vytvorila svoj prvý originálny šperk, sa farbičky stali jej každodennou súčasťou.

Šperky z farbičiek začala vyrábať v roku 2010. Vznikli ako ateliérová práca na Technickej Univerzite v Liberci, kde vtedy študovala Design skla a šperku. Kovové návrhy doplnila o šperky z farbičiek, aj v kombinácii s plexisklom alebo kovom.

Ako sama hovorí, vždy lipla na výrobe bižutérie a na šití. A tak sa zrodila aj myšlienka vlastného podnikania. „Vlastný biznis sa vždy rodí ťažko, keď nič nemáte. Ja som sa nikdy nevedela vzdať, som dosť tvrdohlavá povaha. Keď človek robí to, čo ho naozaj baví, tak to tak nevníma,“ povedala.

Aj keď je pre ňu táto výroba niečo ako arteterapia, priznáva, že boli časy, keď sa chcela vzdať. „Bolo to minulý rok v októbri, asi tri dni predtým, ako o mojej tvorbe vyšli články v zahraničí. Myslím si, že to bola hra osudu, ktorý skúšal, ako dlho vydržím bojovať o to, čo chcem. Mala som strašne veľa prekážok, u nás je ťažké niečo vytvárať,“ spomína na prvotné komplikácie.

Teraz sa však Anke takmer parí spod rúk. Každý kus, ktorý vyrobí, je jedinečný originál. „Pastelky sú hravým materiálom, ktorý si niekedy robí, čo chce. A to je to krásne na našej práci a preto ju robíme. Nikde na svete nenájdete dva rovnaké drahokamy. Sme umelci a naše šperky sú,“ hovorí s úsmevom umelkyňa, ktorá tvorí aj zo zdanlivo obyčajných ceruziek nádherné skvosty.

Druhým stavebným pilierom tvorby „Čarbičkovej“, ako Anku v umeleckej brandži poznajú, sú doplnky v boho štýle. Ide o kolekciu jednoduchých aj extravagantnejších doplnkov v tomto štýle tvorených z peria a kvetín, ale aj mušlí a prírodného materiálu. „V tomto smere spolupracujeme s viacerými ateliérmi, blogermi, talentovanými fotografmi a štúdiami. Veľmi dobre našu práca vidieť vo videoklipe Šípy, od českého rapera Paulieho Garanda,“ uzatvára Anička – čarbička.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 03 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 04 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 05 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 15:00