Mikro domček je možné vytvoriť z plochých dodávaných komponentov.Sasha Moravec, Dezeen.com
StoryEditor

Malý vo veľkom štýle. Toto je nový spôsob stavania domčekov

12.08.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Avava Systems zo San Francisca vytvorila mikro domov, ktorého dodávané komponenty sú ploché a montážne jednoduché tak, že to dokáže snáď každý. Portál dezeen.com prináša pohľad na milý malý domček s veľkým srdcom.

Domov, ktorý sa dá vytvoriť z jednotlivých komponentov, možno získať až v troch veľkostiach a tie sú pomenované ako Model 264, Model 352 a Model 480. Čísla odrážajú ich rozlohu. Všetky „jednotky“, ako ich odborne volajú, majú obývaciu izbu, kuchyňu, kúpeľňu aj šatník. Šikovné, že?

Ceny sa pohybujú od 100 tisíc do 200 tisíc eur a balíček zahŕňa povolenie, dodávku materiálu, montáž aj ostatné dodávateľské služby. Nábytok a spotrebiče v cene nie sú. Avava svoju koncepciu prezentuje ako „úplne nový spôsob, ako stavať“.

"Súčasné montovacie metódy sa posunuli od štandardných konštrukčných postupov v kontrolovanom prostredí, kde je skutočne čo zlepšovať," uviedol tím architektov. "Avšak, sťahovanie a inštalácia budovy sú veľmi ťažké.“

Puzdro systému Avava je transportované v plochých krabiciach a môže byť zostavené za menej ako dva mesiace. Všetky komponenty stavajú v továrni Bay Area v San Francisco. "Naším posledným projektom bol model 264. pri dodávke bol zabalený a zložený bol v 64 plochých baleniach. Jeho realizácia trvala šesť týždňov," vysvetlil tím.

Domček pomenovaný ako Britespace pozostáva z patentovaného systému rámovania vyrobeného z drevených materiálov a s výplňou zo štrukturálnych izolačných panelov (SIPS). Plášť môže byť postavený z dreva na štuku, ako aj z iných materiálov.

Ako tvrdia jeho tvorcovia, plášť aj systémy v dome, rovnako ako vnútorná a vonkajšia úprava materiálu, môžu byť vzájomne zameniteľné. Vstupná fasáda, sklenené dvere aj okná umožňujú prístup prirodzeného svetla, ktoré zmäkčuje priestor. Vnútri sú zas namontované dubové podlahy a LED osvetlenie.

Dom je navrhnutý tak, aby bol elektrický ohrievač vody a systém zberu vody napojený na solárne panely na streche. Avava pracuje aj na verzii Britespace, ktorú možno rýchlym spôsobom demontovať a umožniť tak jeho premiestnenie. Cieľom má byť schopnosť pružnejšieho bývania v mestách, ktoré sa rýchlo menia.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 17:41