StoryEditor

Slovák sa spojil s Poľkou. Ich unikátne sklo nás vracia do priemyselnej revolúcie

21.08.2016, 00:00

Krásne, funkčné a krehké. Také sú produkty slovenského dizajnéra a konceptuálneho umelca Patrika Illa a poľskej produktovej dizajnérky Aleksandry Stencel, ktorí spolu pôsobia pod značkou dizajnérskeho štúdia Illola.

Článok bol uverejnený v HNmagazíne, ktorého aktuálne číslo nájdete vložené v HN, do konca víkendu v stánkoch.


„Elegantné sklenené objekty s trochu biedermeierovskou atmosférou a nežnými príbehmi ako z knižiek LewisaViktória Mirvajová Carrolla.“ Tak znel opis ku kolekcii Secret Garden, ktorú Illola vystavovala v júni na podujatí Design Week Bratislava. Vázy či iné ručne tvarované fúkané sklenené objekty zdobené kvetinovými ornamentmi a motívmi plnými fantázie pripomínajúce ilustrácie zo starých kníh v kombinácii so súčasným nábytkovým dizajnom tvorili v showroome Konsepti zaujímavý kontrast. 

Na vázach sú síce naozaj výjavy pripomínajúce Alicu v krajine zázrakov – muž v cylindri na slimákovi či dieťa s chrústom na vôdzke – no spoluautor kolekcie, dizajnér Patrik Illo, vysvetľuje, že samotní autori ich chápu trochu inak: „Ide o kombináciu starého dekoru a dekoru, ktorý je nanovo vymyslený, no čerpá z estetiky obdobia začiatku priemyselnej revolúcie, keď sa menil vzťah človeka k prírode a ten dekor hovorí práve o tomto.“ 

Slovensko-poľské duo
Patrik Illo pôsobí ako hlavný dizajnér a vizuálny umelec v sklárskej spoločnosti Rona v Lednických Rovniach, zároveň je vedúcim ateliéru Sklo na VŠVU v Bratislave. Pred približne troma rokmi začal spolupracovať s poľskou produktovou dizajnérkou Aleksandrou Stencel, absolventkou dizajnu na Akademii Sztuk Pieknych v Krakove a bývalou stážistkou na VŠVU, ktorá od roku 2013 tiež pracuje pre sklárne Rona. Slovensko-poľská dvojica pôsobí v spoločnom dizajnérskom štúdiu Illola, ktoré sa sústreďuje na tvorbu dizajnérskych produktov spájajúcom tradičné sklárske remeslo so silným konceptuálnym podtextom.

Na bratislavský Design Week sa dostalo hneď niekoľko ich prác: tie, ktoré každý z nich navrhoval sám za seba, i tie, ktoré vytvorili spoločne. „Zaujímavé boli najmä naše aktuálne projekty. Tie sme týždeň predtým predstavili v múzeu v Düsseldorfe, ktoré má jednu z najlepších zbierok skla v Európe,“ objasnil Illo. Ich práce sú vystavené v jednom z najprestížnejších sklárskych múzeí v Európe – v Glasmuseum Hentrich v nemeckom Düsseldorfe do 4. septembra. Illola v Nemecku vystavuje spomínanú kolekciu Secret garden spolu s vínovými džbánmi, karafami či pohármi pripomínajúcimi nádoby z chemického laboratória pod príznačným názvom Wine alchemy. 

Aby veci žili
Keďže Illo už od roku 1998 pôsobí v sklárňach v Lednických Rovniach, je samozrejmé, že ho lokálna sklárska tradícia istým spôsobom ovplyvnila a nadväzuje na ňu. „Každá lokálna tradícia má svoje špecifiká, ale na druhej strane bolo sklo vždy medzinárodným fenoménom. Sklárne síce zabezpečovali produkciu pre okolie, no boli závislé od vývozu. Museli mať univerzálny štýl, dizajn a výroba boli veľmi úzko späté.“ Silnou inšpiráciou je preňho aj práca prvých slovenských dizajnérov skla, ktorí tiež pôsobili v Lednických Rovniach – ako Karol Hološko či Jaroslav Taraba.
A tak ako kedysi, aj dnes je v rámci priemyselného dizajnu najdôležitejšie, aby sa návrhy skutočne realizovali. „Aby tie veci neskončili len ako prototypy, ale skutočne žili,“ uzatvára Illo.   

01 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 15:33