StoryEditor

Krivá, ale dokonalá: Z chalupy poznačenej "socialistickou estetikou" je pýcha tradičnej architektúry

06.02.2023, 15:00
  • Harmonický priestor nemusí byť iba ten s čistými, pravidelnými a so symetrickými líniami.
  • V 160-ročnej drevenici s krivými oknami a rôzne opracovanými a poprehýbanými trámami sme sa na vlastné oči presvedčili, v čom spočíva čaro tradičnej ľudovej architektúry a citlivej rekonštrukcie.
  • Prečítajte si článok publikovaný v magazíne Moja chalupa.

Turčianske Jaseno môžeme smelo nazvať historickou obcou, hoci pod týmto menom existuje len od roku 1974, keď došlo k spojeniu Horného Jasena s Dolným. Kúsok povyše sa tiahne jedna z najznámejších veľkofatranských dolín – Jasenská, s dvoma lyžiarskymi strediskami a turistickou cestou na kopec Lysec.

V galérii si pozrite nádhernú chalupu na fotografiách:

Samotná obec je podobne malebná ako okolité podhorie a takmer polovicu jej dnešných obyvateľov tvoria ľudia s priezviskom Jesenský. Toto meno pochádza zo starobylého zemianskeho rodu Jesenský – Jessenius a jeho najznámejším predstaviteľom bol slávny lekár, filozof, politik a rektor Karlovej univerzity v Prahe Ján Jessenius.

image

Remeslo, ktoré stále žije a nesmie zaniknúť. Toto je príbeh jedného z posledných tradičných kolárov

Nečudo, že sa na tomto mieste cítila ako doma aj Katka Jesenská. A to zaiste aj preto, že sme v obci objavili minimálne päť ďalších nádherných chalúp ako stvorených pre náš časopis. Navštívili sme však tú najkrajšiu, ktorú pred vyše storočím obýval aj starosta obce, samozrejme, tiež sa volal Jesenský, práve tak ako aj súčasný starosta.

Miesto, kde zastal čas

Jozef Haráni, rodák z neďalekých Vrútok, sa do tejto čarovnej chalúpky hneď zaľúbil, hoci na diaľku. „Niekedy pred 25 rokmi ku mne dobehol sused, aby mi v novinách ukázal inzerát s predajom krásnej starej drevenice.

„Aj piecku som si postavil svojpomocne podľa návodu a na dohľad som si prizval kachliara.“

Okamžite sme sa do Jasena vybrali,“ spomína súčasný majiteľ, „po piatich minútach, odkedy som do nej vstúpil, mi bolo jasné, že ju chcem mať. No proste láska. Ale nedal som to na sebe znať a cenu som nemilosrdne zjednával. Napokon sme sa dohodli a ja som sa pustil do rekonštrukcie.“

V priebehu 20. storočia si chalupa prešla viacerými prerábkami a v čase, keď sa dostala do rúk pána Harániho, bola silne poznačená „socialistickou estetikou“.

„Strešnú krytinu tvoril voľakedy taký populárny eternit a vnútri to bolo ešte horšie.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 72% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 03 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 04 - Modified: 2024-04-16 18:00:00 - Feat.: - Title: Spolupráca je aj reč skutkov 05 - Modified: 2024-04-16 10:26:01 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Ako Robert Fico oberá naše deti
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 13:10