StoryEditor

Tajomstvo kvalitného spánku alebo ako sa vyspať do ružova

18.09.2024, 00:00

Kvalitný spánok je nevyhnutný pre celkové zdravie a pohodu človeka. Napriek tomu mnoho z nás bojuje s nespavosťou, častým prebúdzaním či nemožnosťou zaspať. Čo ale skutočne stojí za tajomstvom kvalitného spánku? Od správne nastaveného prostredia, cez výživu až po spánkové rituály. Prinášame vám osvedčené tipy a rady, ako sa každú noc vyspať do ružova a prebúdzať sa plní energie a elánu.

Prečo je spánok dôležitý

Počas spánku dochádza k regenerácii tela, posilňuje sa imunitný systém a obnovuje sa naša energia. Tento proces je kľúčový pre udržanie zdravej fyzickej kondície a prevenciu rôznych ochorení. Nedostatok spánku totiž môže viesť k oslabeniu imunitného systému, čo zvyšuje riziko infekcií a ďalších zdravotných problémov. Okrem fyzického zdravia má kvalitný spánok aj významný vplyv na duševné zdravie. Jeho nedostatok môže viesť k problémom s koncentráciou, pamäťou a rozhodovaním alebo dokonca až k depresiám.

Pozor na modré svetlo

Modré svetlo, ktoré vyžarujú elektronické zariadenia, ako sú mobily, tablety a počítače, má zásadný vplyv na kvalitu spánku. Toto svetlo môže narúšať produkciu melatonínu- hormónu, ktorý reguluje spánkový cyklus. Melatonín sa zvyčajne začne produkovať večer, keď sa stmieva a signalizuje telu, že je čas ísť spať. Vystavenie modrému svetlu pred spaním však môže túto produkciu potláčať, čo vedie k problémom so zaspávaním a celkovo horšej kvalite spánku.

Ako doplniť melatonín?

S vekom sa prirodzená produkcia melatonínu v tele znižuje, čo môže viesť k zhoršenej kvalite spánku a ťažkostiam so zaspávaním. Tento pokles je bežný najmä u starších osôb, ktoré často trápia problémy so spánkom. Aby sa tento deficit kompenzoval, môžu byť užitočné doplnky stravy obsahujúce melatonín. Lekárnici odporúčajú prípravok NEOSPAN melatonín, ktorý vyniká svojim jedinečným zložením. Výživový doplnok obsahuje dôležitý melatonín a L-tryptofán. Navyše obsahuje medovku podporujúcu zaspávanie, horčík a vitamín B6 navodzujú psychickú pohodu a upokojenie pred spánkom. Kombinácia melatonínu s tryptofánom, vitamínom B6, horčíkom a medovkou pôsobí synergicky a je výrazne účinnejšia ako akákoľvek látka samostatne.

Čo (ne)robiť pred spánkom?

Na dosiahnutie kvalitného spánku je dôležité venovať pozornosť nielen tomu, čo robíme počas dňa, ale aj našim večerným návykom. Jednou z kľúčových rád je obmedziť používanie elektronických zariadení aspoň hodinu pred spaním. Ďalším dôležitým tipom je vytvorenie pravidelného spánkového režimu. Choďte spať a vstávajte každý deň v rovnakom čase, aj cez víkendy. Týmto spôsobom si vaše telo vytvorí stabilné biologické hodiny, čo uľahčuje zaspávanie a prebúdzanie. Rovnako je dôležité vyhnúť sa ťažkým jedlám, kofeínu a alkoholu pred spaním, pretože tieto látky môžu negatívne ovplyvniť váš spánok. Obmedzte tiež sledovanie napínavých alebo hororových filmov. Tie totiž môžu zvýšiť hladinu stresových hormónov a sťažiť zaspávanie. Namiesto toho siahnite po pokojnej knihe alebo dajte prednosť počúvaniu relaxačnej hudby.

Obráťte sa o pomoc k prírode

Bylinky môžu byť účinným a prírodným spôsobom, ako zlepšiť kvalitu spánku. Jednou z najznámejších byliniek je harmanček, ktorý je často využívaný v čajoch na spanie. Harmanček má upokojujúce účinky, ktoré môžu pomôcť pri nespavosti a celkovému uvoľneniu tela i mysle. Ďalšou populárnou bylinkou je medovka lekárska. Tá je známa svojimi upokojujúcimi vlastnosťami a často sa používa na liečbu úzkosti a stresu, ktoré môžu byť často príčinou nespavosti. Ďalším skvelým pomocníkom je koreň valeriány lekárskej, ktorý je známy svojimi sedatívnymi vlastnosťami a často sa používa ako prírodný prostriedok na zlepšenie kvality spánku. Zmierniť nervozitu a navodiť spánok vám pomôže aj mučenka opletavá. Obsahuje flavonoidy a alkaloidy, ktoré majú schopnosť ovplyvňovať centrálny nervový systém a prispievať k uvoľneniu a upokojeniu.

image
Simpley

Kúpite výhodne na zlekarne.sk 

Prvá pomoc z lekárne

Pokiaľ vám bylinné čaje a odvary nechutia, môžete vyskúšať výživové doplnky, ktoré podporujú zaspávanie a kvalitný spánok. Medzi najviac odporúčané produkty patria výživové doplnky NEOSPAN forte  a NEOSPAN melatonín vyvinuté práve pre zlepšenie spánkovej kvality. Obsahujú jedinečnú kombináciu extraktov z valeriány, mučenky, chmeľu a oleja z kvetu pomarančovníka. Tie uľahčujú zaspávanie, zlepšujú kvalitu spánku a obmedzujú predčasné prebúdzanie. Pre rýchlejšie odznenie únavy je v zložení aj horčík a vitamíny skupiny B na upokojenie od stresu a napätia.

Kvalitný spánok je základom dobrého zdravia a celkovej pohody. Dodržiavanie správnych večerných návykov môže výrazne prispieť k lepšiemu a hlbšiemu spánku. Pamätajte, že každý človek je iný, a preto je dôležité nájsť si rutinu a prostriedky, ktoré vám najlepšie vyhovujú. S trochou úsilia a trpezlivosti môžete dosiahnuť spánok, ktorý naplní vaše telo aj myseľ energiou na celý nasledujúci deň.

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. september 2024 13:57