StoryEditor

Deti zvládnu všetko, ženy tiež. Jediní, ktorí nevydržia sú muži, hovorí expert na prežitie

Amar Ibrahim, organizuje kurzy prežitia v prírode.

Čo vám ako prvé napadlo, keď ste zistil, že sa v Čerchove stratilo dieťa?

Myslel som si, že ho záchranári čoskoro nájdu, pretože do pátrania nasadili aj vrtuľníky s termovíziou. Dnes sú už tieto prístroje špičkové, ani na okamih mi v nedeľu večer nenapadlo, že by dievča nenašli.

Lenže nenašli.

Keď som to v pondelok ráno zistil, začal som mať o ňu strach. Hlavne kvôli tomu, že v Čerchove v noci padli teploty k -4 °C.

Zvažovali ste, že ponúknete pomoc pri pátraní?

Záchranári hneď v nedeľu žiadali, aby tam nechodili dobrovoľníci, čo som úplne rešpektoval, má to svoje dôvody. Čím viac ľudí sa v teréne pohybuje, tým viac hrozí, že sa zničia stopy, vďaka ktorým by sa dievča mohlo nájsť. Navyše, už bola tma a to je ďalšie nebezpečenstvo. Ako pre strateného, tak aj pre dobrovoľníkov. Terén v okolí Čerchova je náročný, môžete sa tam ľahko zraniť, a tým záchranárom pridať ďalšiu prácu a komplikovať ich pátranie. Čakal som, ako sa situácia vyvinie.

Ani v pondelok sa nevyvíjala dobre a keď záchranári dievča nemali ani v utorok dopoludnia, asi každému napadlo, že toto nemôže skončiť dobre.

Napadlo mi to isté,

ale záchranné zložky a lesníci postupovali neuveriteľne obdivuhodne a mám pred nimi veľký rešpekt, sú to skutoční profesionáli. Obrovský rešpekt si zaslúži aj tá dievčina. 15 km od Čerchova zvykneme organizovať pokročilé kurzy prežitia v prírode. Účastníci vtedy nemajú v noci k dispozícii spacák, čo je aj situácia, ktorú zažila dva dni v úplne cudzom prostredí aj táto dievčina. Viem, čo na kurzoch ľudia prežívajú, ako to aj tvrdých chlapov vyšťaví, preto má môj veľký obdiv.

Čo je v takých chvíľach najdôležitejšie?

Ps...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-03-05 15:31:48 - Feat.: 0 - Title: Cestovateľ, milujúci výzvy: Na bolesť si telo rýchlo zvykne, tvrdí Patrik Pajta, ktorý zdolal Cestu hrdinov SNP
01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 00:26