StoryEditor

Cestovateľ, milujúci výzvy: Na bolesť si telo rýchlo zvykne, tvrdí Patrik Pajta, ktorý zdolal Cestu hrdinov SNP

05.03.2021, 23:00
Hneď na začiatku rozhovoru vás odzbrojí širokým úsmevom a vetami: „Môžeme si tykať, nie? Veď všetci turisti si predsa tykajú.“ Prečítajte si rozhovor publikovaný v HN Magazíne.

Kedy a ako vznikol nápad prejsť Cestu hrdinov SNP a ešte k tomu v zime?

​Posledné roky som väčšinou na prelome decembra a januára cestoval po zahraničí, aj tento rok bol taký plán. Prišla však korona, musel som improvizovať a vymýšľať náhradný program. No a vtedy, bolo to tuším v októbri, mi skrsla v hlave myšlienka, že keď nemôžem cestovať do zahraničia, precestujem niečo doma. Aj vzhľadom na protipandemické opatrenia nebolo veľmi možné spoznávať mestá. Tak som si povedal, veď som turista, prejdem si Slovensko po horách. Cesta hrdinov SNP nikdy nebola mojím vysnívaným cieľom.

Pred časom ju prešiel môj kolega Jakub z Hikemates, plus mi o nej rozprávali ďalší kamaráti, tak som si povedal, že by to mohlo byť fajn. Predsa len vedie naprieč celým Slovenskom, vravel som si, že veľa uvidím a môže to byť celkom dobrodružstvo. Takto nejako to celé vznikalo. Následne som si začal trasu trochu študovať, sledovať, kadiaľ vedie a čo všetko budem potrebovať. V novembri som dokúpil výbavu, respektíve som si nejaké vybavenie požičal od kamarátov, brat ma odviezol do Vyšného Komárnika, čo je posledná obec pred Duklou, 26. decembra ráno som stál pri pomníku, urobil si obligátnu fotografiu a vyrazil som.

Prečo práve takéto načasovanie, nebál si sa napríklad, či si budeš mať medzi sviatkami kde dokúpiť zásoby jedla?

Som normálne pracujúci človek, turistika ma zatiaľ neživí, takže musím využívať štandardnú dovolenku. Termín na prelome rokov mi vyhovuje kvôli vyššej koncentrácii sviatkov. No a o obchody som sa nebál. Tým, že som mal prechodené už nejaké hrebeňovky, vedel som, aké je to tráviť čas na horách v noci alebo byť viac dní na turistike. Takže cestu som vnímal ako pozliepaných niekoľko viacdňoviek dohromady.

Patrik Pajta

Neodhováral ťa niekto od zimného termínu?

Nejako som neriešil, či je zima, alebo leto. Až keď som bol na ceste, začali mi viacerí písať, že som blázon, že do toho idem v zime (smiech). Nemal som síce predstavu, čo ma čaká, ale mám prejdenú aj hrebeňovku Nízkych Tatier v zime a rátal som, že by to nemalo byť horšie. Podľa mňa to znie náročnejšie a strašidelnejšie, než tá cesta v skutočnosti je.

Takže zima nebola problém?

Náročnejšia bola možno kombinácia všetkých okolností. Zima síce je, ale je počas celej cesty. Išiel som 23 dní a čo vie človeka odskúšať, je...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-01-26 20:46:29 - Feat.: 0 - Title: Cestovateľ: Sme leniví, bojíme sa a chodíme na známe miesta. Tie, čo stoja za to, sú však aj pri Bratislave
01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 2, menuRoute = style/osobnosti, menuAlias = osobnosti, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 10:22