Wikimedia/Albert kok
StoryEditor

Smrtiaci útok na českého turistu zmenil pravidlá pre pobyt pri mori v Egypte

18.08.2018, 00:01
Správa o napadnutí českého turistu žralokom ovplyvnila názor turistov. Podľa nemeckej asociácie cestovných kancelárií Nemci menia svoje dovolenky za iná letoviská.

Žraloka, ktorý napadol českého turistu, hľadá egyptská polícia a miestne úrady teraz zmenili pravidlá pre pobyt pri mori. Ľudia sa smú kúpať len na plážach, a to maximálne vo vzdialenosti štyroch metrov od brehu.

Na móla je úplný zákaz vstupu, rovnako ako je zakázané potápanie či plávanie pri koralových útesoch, kde žralok Čecha napadol.

V Egypte sa začalo veľké pátranie. Rybárske lode, potápačské či policajné člny hľadajú na pobreží pri letovisku Marsá Alam tri až päť-metrového žraloka, ktorý zabil pred desiatimi dňami 42-ročného Petra z Bánova na Zlínsku.

Pátrajú po jednom z najagresívnejších predátorov - žralokovi tigrom. Telo zabitého otca dvoch malých dievčatiek priletelo do Českej republiky v piatok. "Egypťania to uzavreli tým, že vydali úmrtný list, ktorý je preložený do češtiny a v ktorom píšu stroho, že po napadnutí žralokom došlo k amputácii viacerých častí tela. Nič ďalšie nám neoznámili, nikto s nami nekomunikuje, ako by to pre nich skončilo," hovorí manželka zosnulého muža Andrea, ktorá útok videla.

Stála so sedemročnou dcérou na móle a čakala, až plavčík prinesie dieťaťu plávaciu vestu. Podľa informácií MF DNES prehryzol žralok mužovi bok, z čoho začal obrovsky krvácať. Pri útoku mu žralok amputoval aj obe ruky a jednu nohu.

Egypťania teraz chcú žraloka demonštratívne uloviť. Podľa zranení na tele Petra odhadujú, že išlo práve o žraloka tigrieho. "Priemer uhryznutia na tele je viac ako 40 centimetrov. V tele nebol nájdený síce žiadny zub, rozsah poškodenia však zodpovedá útoku veľkého žraloka," napísali vyšetrovatelia do spisu.

Podľa potápačov je pár sto metrov od móla "ostrovček žralokov"

Popis tragédie na pobreží Červeného mora pri letovisku Marsá Alam vo vyšetrovacích dokumentoch sa zhoduje s výpoveďou manželky. "Petr skočil z móla do vody a len kúsok odplával. Zrazu sa otočil, začal zúrivo plávať späť. Stále sa otáčal a zúfalo sa snažil dostať k mólu. Zbadala som za ním vo vode veľký tieň a manžel zmizol pod vodou. Zrazu vyletel nad hladinu chvost žraloka a vyvalilo sa obrovské množstvo krvi..." opísala manželka Andrea MF DNES.

Žralok tigrí je jedným z najväčších a najagresívnejších žralokov. Dorastá dĺžky od 3 do 5 metrov a váži medzi 400 až 600 kilogramami. Na bokoch má charakteristické pruhy pripomínajúce tigrie sfarbenie.

Napadá ryby, raje, vtáky a loví aj korytnačky. Jeho papuľa je charakteristická práve svojou velikosťou. Egypťan Hossam Helmy, bývalý policajt a muž, ktorý sa so žralokmi potápa a teraz sa podieľa aj na vyšetrovaní tragédie, tvrdí, že podľa uhryznutia na tele obete je evidentné, aký druh žraloka Petra napadol.

"To uhryznutie bolo obrovské, vyše štyridsať centimetrov, a zodpovedá jedine žralokovi tygriemu. Teraz po predátorovi pátrame," tvrdí Helmy, ktorý bol prvý, kto poslal na miesto tragédie pomoc - člny zo svojej lodi, s ktorou ponúka potápanie v Červenom mori.

Podľa varovania radnice v Marsá Alam sa v okolí vyskytuje sedemnásť druhov žralokov. V jednej z neoficiálnych a neverejných správ k vyšetrovaniu útoku žraloka, ktorú MF DNES mala možnosť prečítať, miestni potápači popisujú, že len niekoľko stoviek metrov od móla, pri ktorom zomrel Peter, je "ostrovček žralokov".

"Nikdy tu k útoku nedošlo"

Starosta Marsá Alam Atef Wagdy sa snaží obavy turistov mierniť a sám tvrdí, že o žiadnom takom mieste nevie. "Zo sedemnástich tunajších druhov žralokov k pobrežiu priplávajú len dva. A nikdy tu k podobnému útoku nedošlo - ani predtým, než tu boli hotelové komplexy a bola to ešte len rybárska dedinka," povedal Wagdy.

Mólo blízko hotela Calimera Habibaba Beach Resort, ktoré vedie od pláže až za koralové útesy, je teraz pre ľudí uzavreté. Rovnako ako ďalšie móla na pobreží, ktoré sú oficiálne určené na kúpanie, prístupu do vody a pri ktorých bežne slúži plavčíci.

Povolené je kúpanie len do štyroch metrov od brehu, a to len na plážach hotelov. Zákaz platí zatiaľ do konca tohto týždňa, turistov hotely posielajú najmä do dvoch plytkých zátok, kde je kotvisko lodí aj dráhy pre potápanie.

"Skákať z mól, plávať okolo nich a potápať sa je prísne zakázané," píše sa na upozornení, umiestnenom na pláži, kde sa stala tragédia. "Rozhodne by sa ľudia mali vyhnúť plávaniu a potápaniu pri koralových útesov," varuje egyptská Komora pre potápanie, ktorá vydala aj žiadosť, aby ľudia zaznamenávali a hlásili presné miesta, pokiaľ by v Červenom mori zahliadli akéhokoľvek žraloka.

Nemci sa boja

Kým Česi podľa cestovných kancelárií zatiaľ dovolenky v Egypte nerušia a pýtajú sa len na pravidlá kúpania v týchto destináciách, u Nemcov správa o napadnutí českého turistu žralokom vyvolala inú reakciu.

Väčšina z nich mení podľa nemeckej asociácie cestovných kancelárií svoje dovolenky za iná letoviská. "Určite budeme chcieť od Egypta vysvetlenie, nikto nás pred žiadnym rizikom ani kúpaním na móle, pri ktorom bol plavčík, nevaroval a teraz sa všetci tvária, aké nebezpečné je kúpať sa pri koralových útesoch," dodala manželka Andrea.

Tá teraz zostala sama s dvoma malými dcérami. "Čo bude ďalej, nevieme," hovorí. Pohreb 24-ročného Petra bude tento týždeň, avšak len ako rozlúčka v rodinnom kruhu. Klasický pohreb zdrvená rodina nechce.

Podľa štatistík International Shark Attack File má žralok tigrí na svedomí približne pätinu všetkých útokov na plavcov, čo je viac ako ktorýkoľvek iný žralok, teda okrem žraloka bieleho.

Ak si stále neviete vybrať dovolenku a trváte na tom, že budete letieť z Bratislavy, pozrite si zopár tipov. Letenka stojí maximálne 50 eur. 

01 - Modified: 2018-08-14 10:08:01 - Feat.: 0 - Title: Žraloky v Egypte útočia, cestovky mlčia. V mori je jednoducho živo, argumentujú domáci
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:54