Petra Stěhulová
StoryEditor

Nielen luxus a mrakodrapy. Dubaj vám otvorí nové obzory v umení, gastronómiu si vychutnáte aj na púšti

11.01.2022, 16:00
Dubaj vás ohromí, či už chcete, alebo nie.

Pokiaľ priletíte do Dubaja prvýkrát a chcete sa s ním trochu zoznámiť, môže byť rozhľadňa zvaná Golden Frame tým pravým miestom, kde začať. Nie je síce úplne nová a na prvý pohľad sa môže obrí zlatý rám javiť ako povrchné a nezaujímavé lákadlo pre turistov, útroby rámu však skrývajú moderne zariadené múzeum, kde nahliadnete do histórie Spojených arabských emirátov, uvádza portál iDnes.cz.

V galérii si pozrite lákadlá tejto obľúbenej destinácie:

​Človek si potom dokáže lepšie predstaviť, ako veľmi život miestnych obyvateľov zmenil nález bohatých ropných zásob. Ešte predtým vás však privíta podobizeň a citát „otca Dubaja“.

„Ctihodný človek je ten, ktorý pracuje pre pokrok a budúcnosť svojej krajiny a pridá ďalšiu slávu k tej, ktorú dosiahli jeho predkovia,“ odkazuje šejk Rášid ibn Saíd Ál Maktúm, ktorému sa podarilo urobiť z Dubaja moderné prístavné mesto a centrum obchodovania.

Keď sa potom superrýchlym výťahom dostanete na vrchol, uvidíte Dubaj z výšky. Odvážlivci sa môžu prejsť aj po čiastočne priehľadnej podlahe. Na druhej strane vás potom ohromí odvážna futuristická predstava toho, ako bude Dubaj vyzerať zhruba o päťdesiat rokov.

Miestni vizionári sa tým snažia ukázať, že pre nich nič nie je problémom a všetko sa dá, keď máte odhodlanie. A čo si budeme hovoriť- hlavne, keď máte peniaze.

Za umením do nákupného centra

Nákupné domy v Dubaji majú k tým, aké poznáme u nás, veľmi ďaleko. Tieto obrie chrámy konzumu neslúžia len na nakupovanie a občerstvenie. Klimatizovaný priestor je navrhnutý tak, aby v ňom človek mohol stráviť celý deň a unikol tak spaľujúcej vyhni, ktorá je všade vonku.

A v Dubaji je možné čokoľvek, dokonca aj mať v obchodnom centre lyžiarsky areál. To už je však celkom známa vec. Od tohto roku nákupné centrum The Dubai Mall dokonca ponúka aj niečo pre milovníkov umenia.

Dynamická digitálna výstava Infinity des Lumières prenesie návštevníkov priamo na plátna Vincenta van Gogha alebo japonských umelcov, akým bol Hokusai.

Výhľad na ostrov Palm Jumeirah

Na 52. poschodí mrakodrapu The Palm Tower sa nachádza panoramatická vyhliadková plošina s výhľadom na ikonický ostrov Palm Jumeirah, ktorý leží uprostred vôd Arabského zálivu.

Cestou na vyhliadku nájdete aj zaujímavú výstavu venovanú budovaniu ostrova alebo interaktívne tunely v štýle akvária. Vyhliadka The View bola otvorená v apríli 2021, teda približne pätnásť rokov po otvorení ostrova Palm Jumeirah.

Avšak nielen výhľadmi a poznávaním je človek živý. Treba aj jesť. Nedávno otvorený priestor plný reštaurácií, kde ani nie je možné, aby si niekto nevybral, sa nachádza pri vyhliadke na Dubajskú fontánu a mrakodrap Burdž Chalífa.

Fontána ožíva denne od 18-tej hodiny každých 30 minút a vy si môžete dať jedlo alebo nápoj vo food hall Time Out Market. Miesto s reštauráciami pripomína niekoľkonásobne zväčšené pražské Manifesto.

A to pochopiteľne nie je z gastronomických noviniek zďaleka všetko. Asi 30 minút od centra Dubaja sa nachádza štýlový ekologický tábor Nara, kde si môžete - za v prepočte 120 eur - užiť západ slnka na púšti.

Vedľajšia Sonara Camp ponúka okrem štýlovej púštnej atmosféry špeciality, ako sú marinované jahňacie kotlety s gáfrovou limetkou alebo ostriež v banánovom liste. Tábor leží v srdci Dubajskej púštnej prírodnej rezervácie, takže tu budete mať možnosť zhliadnuť aj divo žijúce gazely.

Umelý ostrov Bluewaters Island

Najviac pozornosti tento rok pritiahol Dubaj aj vďaka sprevádzkovaniu ruského kola Ain Dubai, ako inak ako najväčšieho na svete. Obrie biele „Dubajské oko“ sa nachádza na umelom ostrove Bluewaters Island, ktorý stelesňuje modernú časť metropoly.

Práve pri Ain Dubai si možno budete pripadať ako v Londýne. Nielen, že je tu aj nedávno otvorené múzeum Madame Tussauds, nachádza sa tu aj štýlová reštaurácia s príznačným názvom The London Project, kde si môžete dať pompézne nazdobené koktaily a pozerať sa pritom na oblé kabínky Ain Dubai.

01 - Modified: 2021-12-22 10:00:53 - Feat.: 0 - Title: Veľký prehľad miest, kam sa dá cez sviatky a v zime vycestovať. Hitom bude Dubaj, Európa prepadá
01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 08:00:00 - Feat.: - Title: Môže si za záplavy v Dubaji krajina sama? Už roky umelo ovplyvňuje počasie, odborníci v tom majú jasno 03 - Modified: 2024-04-18 10:54:49 - Feat.: - Title: Letisko v Dubaji obnovuje prevádzku, očakávajú meškania letov 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-17 07:45:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dubaj pod vodou. Krajinou sa prehnali najhoršie búrky v histórii, zaplavilo najrušnejšie letisko aj metro
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:40