StoryEditor

Island musí kvôli Justinovi Bieberovi chrániť populárny kaňon. Pamiatku ničili návaly fanúšikov

21.05.2019, 15:28
Autor:
ČTKČTK
Unáhlené činy jednej celebrity môžu mať na krajinu zničujúci vplyv, keď ich zopakujú masy, vyhlásil minister životného prostredia Islandu.

Island turistom obmedzil prístup k jednej zo svojich najnavštevovanejších prírodných pamiatok, kaňonu Fjadrárgljúfur. Dôvodom jeho veľkej popularity je hudobný klip kanadskej popovej hviezdy Justina Biebera, ktorý sa tu nakrúcal, napísala agentúra AP. Prostrediu hrozilo, že ho nenávratne zničí veľký príliv turistov.

Kvôli klipu ku skladbe I'll Show You z roku 2015, v ktorom sa spevák potuluje panenskou prírodou vulkanického ostrova, musia islandské úrady usmerňovať fanúšikov, ktorí ignorujú zákazy, ploty aj správcu parku.

Nadšení turisti sa snažia prehovoriť správkyňu parku Hannu Jóhannsdóttirovú, aby ich pustila ďalej, niektorí jej dokonca ponúkajú úplatky. Správkyňa sa však podplatiť nenechá.

Spomínaný klip, ktorý sa nakrúcal na Islande si pozrite vo videu (na YouTube dosiahol doteraz hranicu takmer 445 miliónov zhliadnutí, pozn. red.):

Minister životného prostredia Gudmundur Ingi Gudbrandsson vyzval slávne osobnosti navštevujúce Island, aby sa zamysleli nad tým, že ich počínanie môže mať vážne následky. "Unáhlené činy jednej celebrity môžu mať na krajinu zničujúci vplyv, keď ich zopakujú masy," vyhlásil Gudbrandsson.

Na obranu Biebera však dodal, že v čase nakrúcania klipu ešte kaňon prehradený nebol a neboli v ňom ani vyznačené turistické chodníky. Turisti predstavujú najväčší problém pre krehkú vegetáciu, obzvlášť pre machy.

V marci úrady kaňon zavreli na dva týždne, neskôr zákaz vstupu predĺžili do 1. júna. Miesto bude v lete prístupné, iba ak bude sucho. Miestne úrady odhadujú, že od vydania Bieberovho videoklipu navštívilo kaňon viac ako milión ľudí.

Turistický ruch sa každoročne zvyšuje, a to v rámci celého ostrova. V roku 2018 prišlo na Island 2,3 milióna turistov, pred ôsmimi rokmi to bolo iba 600-tisíc. S veľkým nárastom turistov nie sú úrady schopné udržať krok, preto na mnohých miestach chýbajú bezpečnostné opatrenia, ktoré by životné prostredie ochránili. Nárast turistického ruchu na Islande priniesol aj seriál Hra o tróny, ktorý sa nakrúcal aj tam.

01 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 02 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 04 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 03:36