StoryEditor

Začína sa leto. Užite si ho netradične, na Slovensku

21.06.2014, 00:00
Autor:
stlstl

Vysoké Tatry, Liptov, Bratislavu, Košice či Zemplínsku šíravu slovenskí dovolenkári veľmi dobre poznajú. Spolu so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch vám však odhaľujeme aj menej známe, no rovnako úžasné zákutia Slovenska, ktoré by ste počas leta nemali minúť.


Ozubnicová železnica
Tisovec Pohronská Polhora, Stredné Slovensko

Technicky unikátna ozubnicová železnica Tisovec – Pohronská Polhora z roku 1896 je jednou z dvoch ozubnicových železníc s normálnym rozchodom, ktoré dnes existujú v Európe. Na unikátnej železnici na kraji jedinečného Národného parku Muránska planina zažijete, čo to znamená, keď sa vlaky hrajú na horolezcov.

Technicky najnáročnejší úsek v okolí sedla Zbojská dosahuje miestami stúpanie až 48 promile. Súčasťou trate, ktorá je zaujímavým technickým dielom, sú aj dva impozantné viadukty: Čertov viadukt a viadukt Pod Dielom. Trať je od roku 2008 je chránenou kultúrnou pamiatkou a toto leto sa na nej môžete odviezť aj vlakom ťahaným vzácnou 100-ročnou parnou lokomotívou.


Folklórne festivaly
celé Slovensko

Máloktorá krajina sa môže pochváliť takým bohatým folklórnym dedičstvom, rozmanitými ľudovými tancami, krojmi a piesňami ako Slovensko. V letnom období sa po celej krajine koná viacero folklórnych festivalov. Na Myjave, v Detve, v Terchovej, no synonymom folklórneho festivalu je podujatie vo Východnej.

Táto prehliadka toho najlepšieho z kultúrnych ľudových tradícií bude tento rok ešte bohatšia, pestrejšia a jedinečnejšia. V termíne od 4. do 7. júla sa koná už jubilejný 60. ročník. Už teraz sa môžete tešiť na rozmanitý kultúrny a sprievodný program.


Na bicykli po Pieninách
severovýchod Slovenska

Cykloturistika zažíva na Slovensku výrazné oživenie. Najmä na Liptove, Orave a na Kysuciach vznikli pred touto letnou sezónou kilometre značkovaných trás, intenzívne sa v tomto smere činia aj v okolí Nitry. Naše odporúčanie: zamierte až ďalej na severovýchod Slovenska do čarokrásneho Pieninského národného parku. Splav Dunajca je nevyhnutnou súčasťou, po nádhernej prírode sa potom môžete pohybovať nehlučne na bicykli.

V regióne vzniklo viacero zaujímavých značených cyklotrás s náučnými chodníčkami. Región Pienin sa hrdí sloganom Najzdravší región Slovenska, takže zhlboka dýchajte a osviežte sa priezračne čistou chladivou vodou z horských studničiek.



Klasicistický kaštieľ
Dolná Krupá pri Trnave

„V celom Uhorsku sa nenájde kaštieľ a park takého výnimočného vkusu a krásy. Krupá bude triumfom umení a vied, ktorý ovenčuje vznešený rod Brunsvikovcov,“ vyhlásil v roku 1822 rímsky architekt Anton Pius Rigel po ukončení prestavby kaštieľa. Viackrát hostil významného hudobného skladateľa Ludwika van Beethovena. „Ružová grófka“ Mária Henrieta Choteková tu založila najväčšie rozárium v strednej Európe, ktoré sa preslávilo vlastnými odrodami ruží a je stále v prevádzke.

Z Dolnej Krupej pochádzala aj rodina Dopyerovcov – vynálezcov akustickej rezofonickej gitary. V 20. storočí navštívili kaštieľ aj Ján Pálffy – majiteľ Bojnického zámku, rakúsky maliar Oskar Kokoschka, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru Romain Roland, autor známeho románu Peter a Lucia či významný fotograf a etnológ Karol Plicka.


Osvieženie v jaskyniach
celé Slovensko

Ak vyjdú meteorológom predpovede tropického leta, určite uvítate ochladenie v niektorej z 12 verejnosti prístupných slovenských jaskýň. Viaceré z nich sú zapísané v zozname UNESCO. Medzi nimi aj jedinečná Ochtinská aragonitová jaskyňa, jedna z troch jaskýň s týmto druhom výzdoby sprístupnených na svete. Keďže v jarných mesiacoch bol dostatok zrážok, pri prehliadke jaskyne Domica budete môcť absolvovať aj okruh s plavbou po rieke Styx. Prekrásne a osviežujúce sú aj obe Demänovské jaskyne – či slobody alebo ľadová, kde v časoch bez umelého ľadu trénovali aj československí krasokorčuliari. Prekrásnu kvapľovú výzdobu môžete obdivovať aj v Gombaseckej, Jasovskej a Krásnohorskej jaskyni, kde sa nadchádzajú i viaceré archeologické nálezy a spája sa s nimi aj zaujímavá história.


Pri plánovaní ciest sa inšpirujte na portáli slovakia.travel
(v tlačenej verzii prílohy Dovolenka sme chybne uviedli webovú stránku)

01 - Modified: 2006-07-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stavby, služby a iné: Paríž je ústretovejší
01 - Modified: 2015-08-30 12:50:19 - Feat.: - Title: 15 slovenských skvostov, ktoré nám závidia aj vo svete 02 - Modified: 2015-08-13 17:30:50 - Feat.: - Title: Slovensko si robí reklamu v talianskej televízii. Pozrite si video 03 - Modified: 2014-11-06 09:32:04 - Feat.: - Title: Slováci budú v kinách presviedčať, že sú krajinou priateľov 04 - Modified: 2014-07-15 10:43:12 - Feat.: - Title: "Na Slovensku nájdete všetko." Máme opäť kampaň na Eurosporte 05 - Modified: 2014-02-04 21:57:23 - Feat.: - Title: Anketa: Oslovila vás SACR pre spoluprácu na aktualizácii dát na novej stránke o vašich strediskách?
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
09. máj 2024 18:30