StoryEditor

"Lietajúci" pes či prasacia hlava v skrinke. Aj to boli kuriozity roka 2013

31.12.2013, 09:30
Autor:
TASRTASR
V tomto roku sa na celom svete stalo veľa kurióznych situácií, "zabavte" sa s nami na nich práve dnes.

JANUÁR

1. januára - Dôchodkyňa v severofrancúzskom meste Roubaix privítala príchod nového roka netradične, sama a zamknutá cez noc v miestnom supermarkete. Sedemdesiattriročnej žene sa urobilo pri nakupovaní v obchode nevoľno a išla na toaletu. Keď z nej vyšla, obchod bol prázdny a zamknutý. Podľa francúzskych médií žena opakovane spúšťala alarm a strávila noc prechádzajúc sa medzi regálmi, nedovolila si však nič z ponúkaných sviatočných lahôdok skonzumovať.

5. januára - Mačku prenášajúcu pílku a mobilný telefón "zadržali" v bráne väznice v severovýchodnej Brazílii. Pri bližšej kontrole zistili, že mačka niesla aj vrtáky, slúchadlá, pamäťovú kartu, batérie a telefónnu nabíjačku. Polícia v meste Arapiraca s 215.000 obyvateľmi považovala za podozrivých všetkých 263 väzňov.

9. januára – Maďarský tím vývojárov pokoril ďalší svetový rekord v mozaike leteckých snímok s najdetailnejším geometrickým rozlíšením. Fotografia Vojenského pamätného parku v Pákozde má rozlíšenie 0,5 cm/pixel.

10. januára - Mestský poslanec z obce Aa en Hunze na severovýchode Holandska Bert Wassink sa zviditeľnil v celej krajine. Svojich spoluobčanov totiž vyzval, aby vykonávali malú potrebu počas sprchovania. Ušetria tým vraj veľa vody a peňazí.

11. januára - Švédsky dizajnér Fredrik Hjelmquist navrhol rakvu so vstavanými reproduktormi, spojenými na diaľku s prehrávačom, prostredníctvom ktorého budú môcť pozostalí púšťať nebožtíkovi hudbu.

21. januára - Austrálsky tínedžer Matt Corby si posvietil na americký reťazec rýchleho občerstvenia, keď si zmeral kúpený "30-centimetrový sendvič" (Subway Footlong) a zistil, že je o palec (2,5 centimetra) kratší. Na facebookovej stránke zverejnil fotografiu centimetra položeného na sendviči, ktorá zaujala tisíce ľudí a vyvolala stovky komentárov. Spoločnosť Subway Australia sa na Facebooku vyjadrila, že pomenovanie sendviča Footlong je registrovaná značka, ktorá "nebola mienená ako meradlo dĺžky". Priznala však, že vyfotografovaný sendvič je "mierne poddimenzovaný a nezodpovedá štandardu". Jej odpoveď fanúšikov sendvičov nahnevala.

 21. januára - Oznam pri vchode do jednej z knižníc v austrálskom Sydney sa stal víkendovým hitom na sociálnych sieťach. Všetky biografické a populárno-náučné knihy zdiskreditovaného cyklistu Lancea Armstronga podľa neho presúvajú do oddelenia beletrie.

24. januára - Opitý rakúsky vojak základnej služby vliezol v noci do komína v kasárňach a zasekol sa v ňom takým spôsobom, že ho museli zachraňovať hasiči.

26. januára - Iba 11-ročný školák zo Španielska zinscenoval vlastný únos, len aby zabránil svojim rodičom ísť do školy na rodičovské združenie.

FEBRUÁR

12. februára - Thajsko dosiahlo svetový rekord v hromadnom simultánnom točení kruhmi. Potvrdil to zástupca Guinnessovej knihy rekordov.

12. februára - Michiganský advokát Walter Bentley sa rozhodol darovať jednému manželskému páru v USA valentínsky darček v podobe bezplatného rozvodu. Ponuku zverejnil na internete a konštatoval, že sa mu prihlásilo takmer 500 záujemcov z Michiganu.

14. februára - Už druhýkrát za tri roky dosiahol thajský pár nový rekord v najdlhšom bozku. Počas bozkávacieho maratónu na Deň svätého Valentína mali manželia pery pritlačené 58 hodín, 35 minút a 58 sekúnd.

14. februára - Estónec, ktorý sa v predvečer Dňa sv. Valentína napriek zákazu svojej manželky vydal do baru, prežil pád zo siedmeho poschodia, keď unikal zo zamknutého bytu pomocou lana vytvoreného z posteľnej bielizne.

20. februára - Obchod s jablkami v anglickom grófstve Norfolk, ktorý už 20 rokov predáva jablčný džús a jablkové víno, vzdal márny boj s úspešnou technológiou spoločnosti Apple. Jeho majiteľ Geoff Fisher povedal, že sa rozhodol premenovať obchod a namiesto jabĺk (Apple shop) dať do názvu jablkové víno (Cider shop), pretože je nútený každý týždeň odpovedať na približne 20 telefonátov záujemcov o telefóny a tablety iPhone a Ipad.

22. februára - Nemecký manželský pár sa obrátil na súd s kurióznou sťažnosťou. Dvojica tvrdila, že podnikla právne kroky, pretože ich vyrušovala vlajka futbalového klubu Borussie Dortmund v susedovej záhrade. Manželia tvrdili, že žlto-čierna vlajka im bránila pri pokojnom čítaní kníh.

MAREC

10. marca - Prosba vdovy počuť opäť hlas svojho manžela viedla k obnoveniu vysielania jeho oznamu v londýnskom metre spred 40 rokov, aby cestujúci neprekračovali bezpečnostnú čiaru. Margaret McCollumová dlhé roky navštevovala stanicu londýnskeho metra Embankment (Nábrežie), aby si vypočula tradičné oznámenie, ktoré pred štyrmi desaťročiami nahovoril jej manžel Oswald Lawrence. Keď v roku 2012 zistila, že ho prestali vysielať, napísala Dopravnému podniku mesta Londýn, či by od nich mohla dostať kópiu nahrávky. Dopravný podnik, ktorý spravuje aj metro, uviedol, že jej cédečko s nahrávkou zaslal.

14. marca - Miestny pivovarník na Alandských ostrovoch v Baltskom mori - sú súčasťou Fínska - oznámil, že začne vyrábať pivo, ktoré je inšpirované fľašami, ktoré pred tromi rokmi našli vo vraku lode spred dvoch storočí. Zo škunera, ktorý sa podľa odborníkov potopil v 40. rokoch 19. storočia, vytiahli päť fliaš piva a 168 fliaš šampanského. Fínski vedci preskúmali obsah fliaš a vytvorili vzorec pre pivo, ktoré znovu vyrobí miestny pivovar Stallhagen.

16. marca - Austrálsky zlatý retriever Charlie sa stal nezvyčajným rekordérom - štekal najhlasnejšie na svete. Jeho majiteľka Belinda Freebairnová dala svojho štvornohého priateľa zapísať do Guinnessovej knihy rekordov.

17. marca - Psík Hendrix, anglický špringeršpaniel, pôvodne cestujúci z amerického štátu New Jersey do mesta Phoenix v Arizone, si urobil neplánovanú "menšiu obchádzku", keď sa omylom ocitol na palube lietadla smerujúceho do Írska.

31. marca - Celý blší cirkus padol za obeť mrazivým teplotám, ktoré zasiahli Nemecko. Riaditeľ blšieho cirkusu Robert Birk povedal, že bol šokovaný, keď našiel všetky tri stovky bĺch, s ktorými vystupoval, mŕtve v ich transportnej schránke.


APRÍL

10. apríla - O "hyperpolyglotovi", mimoriadne talentovanom tínedžerovi z New Yorku Timothym Donerovi (16), ktorý ovláda 23 jazykov vrátane neživých latinčiny a starogréčtiny, informoval londýnsky denník Daily Telegraph. Podľa novín hovorí mladík napríklad po arabsky, čínsky, hebrejsky, japonsky. Ovláda však aj swahilčinu, ktorá je úradným jazykom Africkej únie a viacerých krajín čierneho kontinentu.

11. apríla - Mená manželky holandského princa Viliama Alexandra, ktorý sa 1. mája stal novým kráľom, a ich troch dcér nesú nové druhy plesne. Bádatelia z holandského inštitútu CBS-KNAW na odbornom sympóziu v Amsterdame informovali, že objavili nový druh penicilínovej plesne a nazvali ho Penicillium vanoranje, kvôli oranžovej farbe mikroorganizmu. Oranžová je tradičná farba holandského kráľovského dvora. Podľa návrhu vedcov dostali štyri ďalšie príbuzné plesne druhové mená maximae, amaliae, alexiae a arianeae podľa mien všetkých princezien - kráľovskej manželky Máximy a jej troch dcér Amalie, Alexie a Ariany.

13. apríla - Niektorí ľudia v Británii a v Spojených štátoch sa iba tak pre zábavu škriepia o to, kto má najmenší park na svete. Rivalmi sú Mill Ends Park v Portlande v americkom štáte Oregon a Prince's Park v Burntwoode severne od anglického mesta Birmingham. Park v Portlande má tvar kruhu s priemerom 60 centimetrov a je v ňom trochu pôdy s vysadenými rastlinami. Park v Burntwoode je oveľa väčší - s rozmermi 4,6 metra krát deväť metrov. Dvaja Briti, ktorí celý "spor" spustili, uviedli, že nemali v úmysle požiadať predstaviteľov Guinnessovej knihy svetových rekordov, aby odobrali Portlandu titul. Falošný spor začali preto, aby získali publicitu pre charitatívne podujatie.

13. apríla - Nepálsky televízny moderátor si zabezpečil zápis do Guinnessovej knihy rekordov za doteraz najdlhšiu talk show v svetovej televíznej histórii. Moderátor Rabi Lamichhane si rekord vyslúžil televíznym programom o Nepále ako Buddhovom rodisku, odvysielanom na miestnej stanici News24. Program trval nepretržitých 62 hodín a 12 minút a skončil sa až presne v deň, keď si krajina pripomína vstup do nového roka, ktorý v Nepále tradične pripadá na obdobie medzi 12.-15. aprílom.

28. apríla - Vyše 200 súťažiacich v čašníckych uniformách si zmeralo sily počas každoročných pretekov ulicami argentínskeho Buenos Aires. Reštauračný personál sa hnal 1,6-kilometrovou trasou s plne naloženými podnosmi a za hlasného povzbudzovania davu, no snažil sa pri tom nevyliať nápoje z pohárov. Víťaz tohtoročného behu zvládol danú trasu za 17 minút.

MÁJ

3. mája - Nemeckú políciu poriadne prekvapilo auto mladej blondíny, ktoré vyzeralo ako vozidlo policajnej hliadky - v nápadnom ružovo-čiernom prevedení. Nápis "Polizei" (polícia) však bol zmenený na "Pozilei", a teda nebol prehreškom. Reflexné pásky prilepené na ružovom aute značky Opel ale už v poriadku neboli. Takúto výbavu môžu mať len zásahové vozidlá, upozornili policajti mladú dámu pri cestnej kontrole v Hüllerupe v Šlezvicku-Holštajnsku.

7. mája - Päť detí bývalého skvelého futbalistu Realu Madrid Alfreda Di Stefana sa snažilo za pomoci súdu zabrániť svojmu otcovi v sobáši s o 50 rokov mladšou priateľkou Ginou Gonzalezovou.

15. mája - Thajčan Sorrawee Nattee, ktorý s implantátmi prsníkov pred štyrmi rokmi získal ako transsexuál korunku kráľovnej krásy, sa rozhodol odísť do kláštora. Dvadsaťštyriročný Thajčan - Miss Tiffany 2009 - chce trieť biedu ako budhistický mních. Vyhlásil, že je pripravený zanechať celý svoj majetok.

15. mája - Muž, ktorý plánoval predriblovať s futbalovou loptou zo svojho rodného Seattlu do Brazílie, dejiska MS 2014, skonal po tom, ako ho zrazilo auto v Oregone.

16. mája - Austrálskeho ministra Shanea Rattenburyho, ktorý si ráno vyšiel pre zdravie zabehať cez hlavné mesto Canberra, porazil v behu neznášanlivý súper. Keď sa dostal do cesty kengure, jednoducho ho zhodila na zem.

16. mája - Novinkou pašeráckych tunelov do pásma Gazy sa stali jedlá z americkej siete rýchleho občerstvenia KFC. Predtým boli podzemné tunely známe dodávkami zbraní, benzínu, potravín a dokonca aj áut, teraz "fastfoodom".

17. mája - Vedenie anglického futbalového klubu Stoke City začalo vyšetrovať incident, ktorý sa odohral v ich tréningovom centre. Útočník Kenwyne Jones si našiel v skrinke prasaciu hlavu, pričom za týmto kanadským žartíkom zrejme stáli jeho vlastní spoluhráči. Tento nemiestny žart ho vraj natoľko nahneval, že golfovou palicou rozbil predné sklo na aute spoluhráča Glenna Whelana. Celý incident potvrdzuje aj fotka stredopoliar Breka Sheaho, ktorý ju zavesil na Twitter.

19. mája - Tvrdí sa, že mačka má deväť životov. Opäť to dokázalo osemtýždňové mačiatko Gollum, ktoré akoby zázrakom prežilo 30-minútový cyklus v práčke. Tento kuriózny prípad sa stal v meste Larkfield v anglickom grófstve Kent, kde sa korytnačinová mačka Gollum schovala v hromade špinavej bielizne, aby unikla pred ohlušujúcim zvukom vysávača svojej majiteľky Lauren Gavinovej. Tá však medzitým dovysávala a kým sa zviera spamätalo, ocitlo sa spolu s bielizňou v práčke - na pol hodinu. Po otvorení práčky z nej na podlahu v kuchyni vypadlo bezvládne telíčko mačiatka, ktoré sa bez problémov zmestilo do ľudskej dlane. Zdesená Lauren okamžite utekala k neďalekému veterinárovi, ktorému sa život Gollum podarilo zachrániť. Od smrti ju však delili len minúty - mačiatko bolo tak podchladené a malo toľko vody v pľúcach, že trvalo 45 minút, kým sa mu dala namerať teplota.

JÚN

4. júna - Rakúsky pivovar ponúkol originálnu pomoc pri povodniach a poskytol pivo zadarmo pre všetkých, ktorí bojujú s počasím. V oblastiach postihnutých záplavami dostali majitelia pohostinstiev, stanovištia hasičov a armády po 100 litroch alkoholického aj nealkoholického piva. Donášku mali rozdeliť ľuďom, zápasiacim s vodným živlom.

7. júna - Milióny komárov na kostolnej veži v meste Ueckermünde v nemeckom Meklenbursku-Predpomoransku takmer vyvolali požiarny poplach - pripomínali totiž čierny dym.

12. júna - Futbalový útočník José Giménez z argentínskeho klubu Bella Vista nedohral stretnutie proti San Juanu po tom, čo ho hlavný rozhodca vylúčil za napadnutie psa. Giménez schmatol čierno-bieleho psa, ktorý sa počas duelu zatúlal na ihrisko, a surovo ho odhodil. Ten sa pritom udrel o plot, avšak rýchlo sa postavil na nohy a utiekol.

12. júna - Tri malé netopiere druhu kaloň egyptský potešili návštevníkov viedenského akvária Dom mora, ktorý je aj domovom týchto malých živočíchov. Mláďatá počas dňa takmer nevidieť, skôr ich počuť. Ukryté v matkinej srsti sa stále hlučne dožadujú mlieka. Večer im matka vyhovie a nakŕmi ich, vtedy možno potomkov uvidieť.

18. júna - Prišla na svet korytnačka s dvoma hlavami v zoologickej záhrade v San Antoniu v americkom Texase. Pokrstili ju Thelma a Louise, po dvojici kamarátok v rovnomennom hollywoodskom filme. Každá hlava má vlastný mozog a zvieratko konzumuje potravu oboma hlavami. Samička pláva a pohybuje sa rovnako, ako keby mala iba jednu hlavu.

21. júna - Víťazom 25. ročníka americkej súťaže o najškaredšieho psa sveta sa stal kríženec bígla, boxera a baseta s veľkou hlavou a "kačacími" tlapami. Súťaž sa konala v kalifornskej Petalume a spomedzi 30 uchádzačov zvíťazil "domáci" štvorročný kríženec z kalifornského Chica počúvajúci na meno Walle.

JÚL

4. júla - Muž zoskočil padákom z hlavnej katedrály v Miláne a potom z miesta ušiel. Išlo o trúfalý kaskadérsky kúsok, ktorý zahanbil taliansku políciu, pretože pamätihodnosť neustále stráži.

10. júla - Značné prekvapenie čakalo na austrálskych policajtov, ktorých privolali k údajnému vlámaniu do obchodíka charity v meste Ingham v Queenslande. Vysvitlo, že páchateľom bol 5,7 metra dlhý pytón, vážiaci 17 kilogramov.

14. júla - Diviak spôsobil chaos v centre Prahy, policajná naháňačka trvala niekoľko hodín. Zviera preplávalo Vltavu, rozbilo výklady päťhviezdičkového hotela a ohrozovalo chodcov. Nakoniec sa pražskú "divočinu" s diviakom podarilo ukončiť na jednom stavenisku, kde policajti zviera premohli.

27. júla - Určitý počet medailí, určených na udeľovanie na budúcoročných zimných olympijských hrách v ruskom Soči, bude obsahovať kúsky meteoritu, ktorý vo februári dopadol v oblasti uralského mesta Čeľabinsk. Platí to však iba pre medaily, ktoré sa budú rozdávať 15. februára 2014, teda presne v deň prvého výročia tejto nezvyčajnej udalosti.

 AUGUST

 1. augusta - Hospodárska kríza prinútila prostitútky v Holandsku znižovať svoje ceny a akceptovať aj pochybné sexuálne praktiky, uviedol holandský spravodajský server DutchNews.nl s odvolaním sa na údaje profesijnej organizácie prostitútok Geisha.

3. augusta - Mača v šachte podvozku pricestovalo ako čierny pasažier na palube lietadla z Atén do Zürichu. Prežilo napriek tomu, že v šachte takmer nebol kyslík a teploty mohli klesnúť až na mínus 50 stupňov Celzia. Cestovateľku objavili v Zürichu a vzali k veterinárovi, nakoľko zviera bolo v zlom stave. Neskôr mača prevezal miestny útulok.

6. augusta - Majster únikov Anthony Martin úspešne zoskočil padákom na zem v americkom štáte Illinois po tom, ako sa oslobodil z pút a zamknutej rakvy, ktorá padala vzduchom z výšky 4420 metrov.

16. augusta - Retiazka, ktorú si istá návštevníčka blšieho trhu v New Yorku kúpila pred ôsmimi rokmi za 15 dolárov, putovala pod dražobné kladivko v aukčnej sieni Christie's. Očakávaný výťažok z jej dražby predstavoval 20.000-násobok ceny z blšieho trhu, teda 300.000 USD (v prepočte 225.000 eur). Vysvitlo totiž, že ide o šperk z roku 1938, ktorý vytvoril americký sochár Alexander Calder (1898-1976) - umelec, ktorého preslávili mobilné sochy.

SEPTEMBER

13. septembra - Americký vzduchoplavec Jonathan Trappe, ktorý sa pokúsil prekonať Atlantický oceán pomocou zväzku vyše 300 héliových balónikov, pristál krátko po štarte v kanadskom Newfoundlande. Trappe ukončil cestu po 12 hodinách kvôli technickým problémom.

13. septembra - Austrálsky ultramaratónec Tom Dennis v 52 rokoch obehol za 20,5 mesiaca zemeguľu, pričom spotreboval 17 párov tretier. Muž, ktorý vyštartoval 31. decembra 2011 z austrálskeho Sydney, aby sa následne preplavil na juhoamerický kontinent, z ktorého pokračoval na severnú časť tohto svetadielu, absolvujúc následne aj beh cez Európu a Áziu až do vlasti, kde finišoval opäť v Sydney, začal následne veriť v zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Ambiciózneho vytrvalca sprevádzali na automobile manželka a jeho dve dcéry, ktoré si tu a tam s ním i zabehli niektoré z úsekov. Aj keď sa Dennis vyhol čiernemu kontinentu, v nohách má 26.000 kilometrov. Na cestách bol 622 dní a v priemere absolvoval každý deň približne maratónsku trať, teda okolo 42 kilometrov.

17. septembra - Španielske mesto La Coruňa pátra už viac ako rok po potenciálnom milionárovi, ktorý si podal víťazný tiket lotérie v jednom z tamojších obchodov, kde ho však aj stratil. Po prvotnom neúspechu vypátrať výhercu jackpotu 4,7 milióna eur sa radnica rozhodla zverejniť výzvu, aby sa dotyčný prihlásil. Ktokoľvek by si chcel výhru nárokovať, bude musieť poskytnúť údaje, kde a kedy tiket podal. Podaný tiket lotérie žrebovanej 30. júna 2012 našiel jeden zo zákazníkov predajného stánku, ktorý ho odovzdal vedúcemu predajne. Ten informoval úrady o uschovaní víťazného tiketu.

18. septembra - Pre niekoho by mohol byť žart, ktorý vyviedol novozélandský stavbár svojmu bratovi, uskutočnením sna. Keď bol Russell Brown z Aucklandu na celý deň preč, jeho brat Sean s pomocou priateľov sa mu vkradol do domu a urobil tam zopár úprav na vodoinštalácii. Zo všetkých kohútikov v dome, vrátane sprchy, po ich odchode tieklo namiesto vody studené pivo zo sudov pod budovou. V celom dome rozmiestnil skryté kamery, aby zachytil prekvapenie brata, keď uvidí obľúbený mok tiecť z kuchynského vodovodného kohútika. Na akcii sa podieľal novozélandský pivovar Tui.

OKTÓBER

7. októbra - Nečakané šťastie sa usmialo na americkú barmanku Auroru Kephartovú, ktorá od stáleho zákazníka dostala namiesto prepitného dva žreby do lotérie - na jednom z nich vyhrala 17.500 dolárov (takmer 13.000 eur).

10. októbra - Bývalého nemeckého futbalistu Lotthara Matthäusa pobúrila pečiatka, na ktorej ho označili za mŕtveho. Kapitán majstrov sveta z roku 1990 mal od mníchovského súdu dostať dokumenty týkajúce sa platenia alimentov svojej bývalej manželke. Keďže sa úradom nepodarilo dlhoročnú oporu Bayernu Mníchov a Interu Miláno lokalizovať, list označili pečiatkou s nápisom "zosnulý".

11. októbra - Nemecký novomanžel zabudol pri návrate zo svadobnej cesty svoju manželku na benzínovej pumpe; uvedomil si to až po dvoch hodinách. Čerstvo zosobášená dvojica sa vracala do Berlína zo svadobnej cesty vo Francúzsku. Muž zastavil na čerpacej stanici pri meste Bar Hersfeld, aby dotankoval. Manželka vtedy spala v zadnej časti auta, na pumpe sa však prebudila a šla na toaletu. Muž si to nevšimol a kým bola preč, s vozidlom odišiel.

17. októbra - Sex na kapote motora cudzieho auta vyšiel jednu nemeckú dvojicu poriadne draho. Za nočné radovánky dostali vášnivé hrdličky nariadené zaplatiť takmer 2700 eur - bola v tom zaúčtovaná oprava auta a tri štvrtiny súdnych trov.

17. októbra - V rodine waleského futbalistu Harryho Wilsona zavládla dvojnásobná radosť. Mladý futbalista totiž v zápase kvalifikácie MS 2014 v Belgicku (1:1) absolvoval reprezentačnú premiéru a vďaka tomu jeho starý otec vyhral v stávkovej kancelárii 125.000 libier (147.772 eur).

22. októbra - Doslova fanatický fanúšik speváka Justina Biebera minul 100.000 dolárov na plastické operácie, aby vyzeral ako kanadská hviezda.

25. októbra - Rozruch vo viedenskom metre vzbudila labuť, ktorá "pristála" na koľajniciach trasy U6 medzi stanicami Nový Dunaj a Floridsdorf. Vlak zostal stáť približne desať minút, labuť z koľajníc vyslobodil až zásah pracovníkov železníc. Vzhľadom na rozpätie krídel by mal vták problém dostať sa z tesného priestoru vlastnými silami.

NOVEMBER

8. novembra - Nezvyčajný spôsob chovu moriek prevádzkuje istý Američan, ktorý túto hydinu, určenú pre slávnostnú večeru na Deň vďakyvzdania, kŕmi pivom, oznámili bulvárné médiá. Joe Morette z amerického štátu New Hampshire, ktorý chová približne 50 kusov moriek, sa tejto metódy pridržiava už 20 rokov. K nápadu ho priviedla náhoda, keď si počas horúceho dňa v júli 1993 na svojej farme otvoril po práci plechovku piva, ktorá zaujala jednu z moriek a začala z nej piť. Morette, ktorý uprednostňuje podávanie ležiaka svojej hydine, tvrdí, že vďaka zlatému moku sú morky tučnejšie, chutnejšie a šťavnatejšie. Organizácia za práva zvierat PETA však uviedla, že morky by nemali byť kŕmené pivom.

10. novembra - "Za dobrotu na žobrotu" je príslovie, dokonale sediace na bývalého amerického bezdomovca Jamesa Bradyho zo štátu New Jersey. Brady našiel v apríli na chodníku 850 dolárov (636 eur). Nález si nenechal a odovzdal ho na polícii - a to i napriek tomu, že sám nemal strechu nad hlavou. Keďže počas zákonom stanovenej doby šiestich mesiacov sa k peniazom nikto neprihlásil, polícia peniaze vrátila Bradymu. Mužovi medzitým miestne úrady zrušili nárok na podporu zo sociálneho programu General Assistance a z programu zdravotnej starostlivosti Medicaid, pretože daných 850 dolárov neuviedol ako svoj príjem. Úrady uviedli, že iba dodržiavajú pravidlá.

14. novembra - Vlastný svetový rekord v behu na 100 metrov štvornožky, na rukách a nohách, prekonal 30-ročný Japonec Keniči Itó. Beh zvládol za 16,87 sekundy, čím o vyše pol sekundy zlepšil svoj výkon z roku 2012, zaznamenaný v Guinnessovej knihe rekordov.

15. novembra - Päťročnému americkému chlapcovi so zhubným ochorením krvi sa splnil sen. Na jeden deň sa stal pomocníkom Batmana (Batkid) a spolu so svojím veľkým hrdinom zabránil vykradnutiu banky v San Franciscu, ktoré sa na jeden deň zmenilo na Gotham City. Jeho boj so svetom zločinu sledovali tisíce účastníkov dobročinnej akcie.

21. novembra - Takmer polstoročie trvalo, kým motocyklový nadšenec z amerického štátu Nebraska získal späť svoju motorku Triumph Tiger 100, ktorú mu v roku 1967 ukradli spred domu. Dnes už 73-ročný dôchodca Donald DeVault sa dozvedel, že jeho motocykel našli kalifornskí colníci v prístave v Los Angeles. Motorka už bola pripravená na transport do Japonska, keď pracovníci colnej správy, ktorí kontrolovali výrobné číslo stroja, zistili, že vo februári 1967 niekto nahlásil jej krádež. V roku 1967 stála motorka 300 dolárov, pričom dnes je jej cena približne 9000 dolárov.

28. novembra - Americký sviatok Deň vzďakyvzdania sa tento rok oslavoval aj 350 kilometrov nad Zemou: na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) "priletel" pečený moriak.

DECEMBER

2. decembra - Drzý vták sa zmocnil videokamery, ktorá snímala krokodílov na severozápade Austrálie, a putoval s ňou desiatky kilometrov. Ochranári z regiónu Kimberley v Západnej Austrálii umiestnili kameru pri rieke Margaret ešte v máji. Dúfali, že sa im podarí natočiť zábery s krokodílmi. Zakrátko sa však stratila. Domnievali sa, že spadla do vody. Našli ju až nedávno, o 110 kilometrov ďalej pri rieke, a identifikovali aj samotného únoscu. Ochranári zverejnili očarujúce snímky, za ktoré môžu vďačiť orlovi morskému. Na zázname je najprv vidieť trepotajúce sa krídla, keď vták schmatol videokameru a vyniesol ju nad krajinu. Neskôr dokonca pred objektívom pózoval a vrážal do neho zobákom.

6. decembra - Slon, ktorý utiekol na približne dve hodiny z cirkusu v Ríme, spôsobil vo večnom meste paniku a zároveň prilákal zvedavcov sledujúcich jeho pohyb po severnom predmestí talianskej metropoly. Polícii sa po približne dvoch hodinách v spolupráci s pracovníkmi cirkusu podarilo slonicu menom Mia obkľúčiť a naviesť späť do ohrady v cirkuse.

9. decembra - Najväčšiu jedlú vianočnú guľu na svete vyrobili v obci St. Jakob im Walde v rakúskom Štajersku. Má vyše metrový priemer a spotrebovali na ňu 380 kilogramov medovníkov a cukru.

11. decembra - Dobre zachovaný list z Nemecka dorazil na adresu príjemcu do Británie po 62 rokoch. Zásielku podal v roku 1951 na pošte vo Flensburgu-Mürwiku istý D.W. Prengel z vtedajšej vysokej školy pedagogickej.

12. decembra - Santa Claus sa ani v časoch internetu nemusí obávať o svoju poštu, smeruje k nemu záplava listov, vyjadrili radosť bulvárne médiá.

01 - Modified: 2005-11-14 19:52:44 - Feat.: 0 - Title: Spotrebný úver -- vyššie sumy pôžičky a dlhšie splácanie
01 - Modified: 2024-02-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Zážitok na celý život? Svadba s dokonalou zábavou 02 - Modified: 2024-02-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Dobrá eventová kapela dokáže posunúť zábavu na nevídaný level 03 - Modified: 2024-01-03 13:36:17 - Feat.: - Title: Neuveriteľná rarita. Dvojčatá v Chorvátsku sa narodili na prelome rokov, každé z nich tak má iný rok narodenia 04 - Modified: 2024-01-01 22:57:20 - Feat.: - Title: Počas novoročného ohňostroja v Dánsku uniesli dve deti, ich otca napadli a zbili 05 - Modified: 2024-01-01 14:18:00 - Feat.: - Title: Polícia v Holandsku pri silvestrovských výtržnostiach zadržala 200 ľudí
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 01:42