StoryEditor

Na lyžiach u Schwarzenberga. Turracher Höhe je pre romantikov

29.01.2014, 23:02
Čašník na lyžiach s pohárom sektu. Pozrite sa, ako vyzerá lyžovanie v rakúskom stredisko, ktorého okolie patrí Schwarzenbergovcom.

Rozprávkové lyžovanie okolo zamrznutého jazera vo výške fatranských štítov. Tak by sa dal v stručnosti popísať Turracher Höhe, jedno z najrozkošnejších lyžiarskych centier v Rakúsku. Široké zjazdovky si môžete užiť na slnku aj v tieni a romantické Alpy si najlepšie vychutnáte s pohárom šampanského v ruke.
Na tabuliach by tu mohol byť nápis v štýle krkonošských rozprávok: Schwarzenbergovci. Samotné jazero i okolité lesy totiž nepatria nikomu inému, než predsedovi TOP 09 a českému prezidentskému exkandidátovi Karlovi Schwarzenbergovi, respektíve jeho rodine.
Napokon zámok Obermurau v neďalekom mestečku Murau je jedným zo sídelných miest Schwarzenbergovcov. Tentoraz sme však neprišli na návštevu, ale lyžovať.


Letecký pohled na Turracher Höhe.  Snímky: Hotel Hochschober

Pekne v teple
Už prvý dojem je úžasný. Turracher Höhe je možné prirovnať k veľkému prírodnému "lavóru". Nad jazerom sa dvíhajú oblé kopčeky Nockberge s vrcholkami vo výške 2 200 metrov a vytvárajú nádherné, prírodné scenérie, ktorých sa pri krásnom počasí nenasýtite ani za dva dni.
V nadmorskej výške 1 700 mnm nájdete celkom 38 kilometrov priestranných a širokých zjazdoviek. Popri troch kilometrov čiernych zjazdoviek je tu 22 kilometrov červených a 13 kilometrov modrých zjazdoviek. Lyžiarom slúži 14 lanoviek a vlekov vrátane troch šestisedačkových lanoviek, ktoré sú vyhrievané.
Podobný komfort poteší hlavne pri chladnejšom počasí, vo výške okolo dvoch tisíc metrov je väčšinou v zime stále pod nulou. Z toho dôvodu je pri lanovkách také množstvo vykurovaných oddychových miestností, kde sa môžete ohriať, oddýchnuť si a hoci sa aj nadesiatovať. Všetky lehátka s nádherným výhľadom na horných staniciach lanoviek sú samozrejme zadarmo a rovnako tak je bezplatné parkovanie.


Wellnes hotely.

Traktorom cez jazero
Celé stredisko tvorí priesmyk na hranici Štajerska a Korutánska, ktorá prechádza priamo uprostred jazera. Zjazdovky sa rozkladajú po všetkých okolitých kopcoch, ktoré sú vzájomne prepojené. A niekedy aj celkom zábavným spôsobom. Cez zamrznuté jazero preváža lyžiarov malý traktorček s rahnom, ktorého sa lyžiari držia.
Výhodou Turracher Höhe je tiež skutočnosť, že zjazdovky sú okolo celého jazera, takže podľa počasia si môžu lyžiari vybrať. Môžete lyžovať na slniečku alebo aj v tieni, kde sa po celý deň udrží perfektný sneh. Ideálne je samozrejme vyskúšať všetky zjazdovky dookola a vybrať si tie, ktoré vám budú najlepšie sedieť.

Šampanské na snehu
Miestne zjazdovky síce nepatria k tým najdlhším a najšportovejším, ale namiesto adrenalínu ponúkajú zvláštnu kombináciu romantiky a lyžiarskeho luxusu. Po zjazdovkách napríklad jazdí "čašník" a ponúka lyžiarom zadarmo poháre sektu, čo je zrejme svetový unikát. Na svoje si prídu aj deti, ktoré tu dostanú najrôznejšie maškrty.
Ďalšou výhodou strediska je vysoká istota snehu, ktorý je tu takmer vždy, a to až do konca apríla. V minulom roku sa tu dokonca lyžovalo ešte 1. mája. Koniec koncov, vďaka vysokej nadmorskej výške je tu najväčšia istota prírodného snehu v celých východných Alpách.

Ranná trilógia
Popri pohári sektu ponúka Turracher Höhe ešte ďalšie zaujímavé služby či kuriozity. Jednou z nich je obľúbený balíček s názvom ranná trilógia, v rámci ktorého sa najprv podnikne výstup na snežniciach na horskú chatu, kde sa podávajú raňajky. Potom majú vybraní lyžiari možnosť ako prví prejsť dokonale upravenými zjazdovkami (na snímke).


Ďalším zážitkom sú nočné výlety na snežniciach, napríklad na obľúbenú chatu Almstube, kde sa servíruje vynikajúce fondue. Nie je to však klasické fondue s roztaveným syrom, ale každý hosť dostane lopárik so surovým mäsom, slaninou či údeninou, ktoré si sám pripravuje v hrnci s rozpáleným soche. K tomu sa servírujú vynikajúce omáčky, napríklad pikantná kari omáčka.

Bobová dráha
V minulom roku bol v Turracher Höhe vybudovaný nový Fun park. Ten ponúka lyžiarom a snowboardistom najrôznejšie záludnosti a prekážky ako napríklad sériu vĺn, skokov či strmých zákrut, ale aj snehový tunel. Celkom má 850 metrov a vďaka tomu patrí k najdlhším zábavným zjazdovkám na svete.
V stredisku si užijú aj bežkári, pre ktoré je tu pripravených 15 kilometrov pravidelne ošetrovaných bežeckých stôp, pričom tá najobľúbenejšia vedie priamo po jazere. Ďalší zážitok ponúka moderné bobová dráha Nocky Flitzer, ktorá je dlhá jeden a pol kilometra, miestami vedie desať metrov nad zemou a môžete na nej dosiahnuť rýchlosť až 40 kilometrov za hodinu.



Časť vysokohorského jazera je v zime vyhrievaná a dá sa v nej plávať.


Na zamrznutom jazere je možné tiež korčuľovanie či jazda na bežkách.

Plávanie v zamrznutom jazere
A ešte jednu zážitkovú kuriozitu ponúka miestne jazero, respektíve vyhlásený wellness hotel Hochschober, ktorý stojí tesne na jeho brehu. Časť jazera sa totiž unikátnym spôsobom vyhrieva, takže sa v tomto prírodnom "bazéne" dá plávať aj v zime, keď je okolitá hladina zamrznutá.
Bohužiaľ je bazén k dispozícii len pre hostí hotela, rovnako ako napríklad nádherná Limbová sauna stojaca nad jazerom.


Po celodennom lyžovaní sa krásne uvoľníte v saune z limbového dreva.

Zaujímavá gastronómia
V hoteloch a horských chatách Turracher Höhe môžete ochutnať a vyskúšať množstvo originálnych gastronomických špecialít. Jednu z nich, pivnú polievku servírovanú v historickom džbáne, ponúka napríklad chata Almzeithütte.
Na ďalšej chate Sonnalm môžete zase ochutnať tradičné raclette, a ak sa zastavíte v nedávno otvorenej reštaurácii K-Alm, čaká tu na vás prvý európsky slaninový "humidor", teda špeciálna miestnosť, kde si môžete vybrať zo širokej ponuky miestnej šunky, slaniny a syrov pochádzajúcich z oblasti Korutánska a Štajerska.
Za vysokou gastronómiou zamierte do gurmet reštaurácie Philipp, ktorá má jednu čiapku v prestížnom hodnotení Gault Millau, čo je akási obdoba známejšieho Michelinu.

idnes.cz

01 - Modified: 2005-12-27 12:39:00 - Feat.: 0 - Title: Futbal: UEFA presunula štart ME 21 na 23. mája 2006
01 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 03 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 04 - Modified: 2024-04-13 11:30:00 - Feat.: - Title: Najpodivnejší kus zeme? Toto územie patrí jednému štátu, no je obklopené iným štátom, ktorý je obklopený ďalším štátom 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 2, menuRoute = style/cestovanie, menuAlias = cestovanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:31